Summer Game Fest 2024: Τι περιμένουμε από τη γιορτή των games

Περίληψη: Ώρα για Summer Game Fest! Πάμε να δούμε ποιες εκπλήξεις μας επιφυλάσσει η μεγάλη καλοκαιρινή γιορτή του gaming!

Το Summer Game Fest 2024 έρχεται με γοργούς ρυθμούς και μένει να δούμε τι μας επιφυλάσσει η νέα αυτή προσπάθεια από το χώρο του gaming. Για όσους δεν παρακολουθούν φανατικά την αγορά των videogames, κάθε καλοκαίρι η βιομηχανία του gaming είχε τη μεγάλη της έκθεση στις ΗΠΑ, την Ε3. Η έκθεση αυτή έφερε στο προσκήνιο όλες τις ανακοινώσεις μέσω συνεντεύξεων τύπου κλπ. και είχαμε καταγράψει πολλές και σημαντικές στιγμές τα τελευταία χρόνια.

Η έκθεση Ε3 διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 1995 και μέχρι τότε, οι εταιρείες παρουσίαζαν όλες τις ανακοινώσεις τους στο Consumer Electronics Show. Το εκθεσιακό κέντρο του Los Angeles φιλοξενούσε παραδοσιακά την έκθεση σε ένα χώρο δίπλα από το γήπεδο μπάσκετ των LA Lakers. Δύο μεγάλες αίθουσες και ένας μεγάλος διάδρομος προσφέρονταν στους εκθέτες για να στήσουν εντυπωσιακά περίπτερα και να παρουσιάσουν σε δημοσιογράφους και επαγγελματίες του χώρου όλα τα προϊόντα που τους απασχολούσαν τους επόμενους μήνες.

To 2007 ήρθε το πρώτο μεγάλο χτύπημα, αφού οι εκδότες παιχνιδιών δεν συμφώνησαν σε πολλά με τους διοργανωτές για τα υψηλά κόστη συμμετοχής και έτσι έγινε μια πολύ μικρή έκθεση σε ένα μικρό χώρο του event. Το 2009, τα πράγματα επανήλθαν σε φυσιολογικά επίπεδα, ωστόσο η συμμετοχή των εταιρειών συνέχιζε να μειώνεται συνεχώς. Τα υψηλά κόστη, αλλά και οι δυνατότητες για online παρουσιάσεις άλλαξαν τα δεδομένα. Μετά από πολλά σκαμπανεβάσματα, η έκθεση Ε3 αποτέλεσε και επίσημα παρελθόν, με αφορμή τον COVID και τα lockdowns.

Την περίοδο της πανδημίας, οι Αρχές της Καλιφόρνια των ΗΠΑ δεν έδωσαν το «πράσινο φως» να γίνει η έκθεση ούτε με μέτρα προστασίας. Έκτοτε, οι εταιρείες άλλαξαν εντελώς τον τρόπο επικοινωνίας με τους καταναλωτές και ως εκ τούτου δεν διοργανώθηκε ποτέ ξανά έκθεση. Το 2023, η ESA επιβεβαίωσε πως δε θα ξαναγίνει έκθεση E3.

Στη θέση της Ε3 άρχισε να ανθίζει ένα διαφορετικό event, με την ονομασία Summer Game Fest. O παρουσιαστής Geoff Keighley (των Game Awards) καταφέρνει να συγκεντρώσει πλέον στο Los Angeles τις περισσότερες εταιρείες σε έναν μεγάλο χώρο και έτσι έχουμε μια προσπάθεια αναβίωσης ενός σημαντικού gaming event με ανακοινώσεις, παρουσιάσεις και συνεντεύξεις για τα ΜΜΕ. Τι περιμένουμε λοιπόν να δούμε φέτος; Αρχικά, ας σημειώσουμε το πρόγραμμα των παρουσιάσεων που έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής.

Πέμπτη 6 Ιουνίου

  • 20:00 Guerilla Collective YouTube/Twitch

Παρασκευή 7 Ιουνίου

  • 18:00 Access-Ability Summer Showcase YouTube/Twitch
  • 24:00 Summer Game Fest 2024 Showcase YouTube/Twitch

Σάββατο 8 Ιουνίου

  • 02:00 Day of the Devs YouTube/Twitch
  • 03:00 Devolver Digital YouTube/Twitch
  • 18:00 Future of Play Direct YouTube
  • 19:00 Wholesome Direct YouTube/Twitch
  • 20:00 Latin American Games Showcase YouTube/Twitch
  • 21:30 Women-Led Games Summer Game Fest YouTube/Twitch
  • 22:00 Future Games Show YouTube

Κυριακή 9 Ιουνίου

  • 19:00 Xbox Games Showcase + Call of Duty: Black Ops 6 Direct YouTube/Twitch
  • 23:00 PC Gaming Show YouTube/Twitch

Δευτέρα 10 Ιουνίου

  • 22:00 Ubisoft Forward YouTube/Twitch

Αναμφίβολα, η μεγαλύτερη παρουσίαση και πιο σημαντική από όλες είναι η κεντρική του event. O Keighley συγκεντρώνει στο YouTube Theatre τους περισσότερους δημιουργούς για ένα δίωρο show γεμάτο αποκαλύψεις. Μπορείς να το παρακολουθήσεις από τον παρακάτω player και φέτος γενικά έχει προσεχθεί ώστε να μην υπάρχουν τρομερά υψηλές απαιτήσεις. Ο ίδιος ο Keighley ανέφερε πως θα υπάρχουν αρκετά νέα πράγματα που θα δούμε, ωστόσο δεν θα πρέπει να περιμένουμε αποκαλυπτήρια επιπέδου GTA 6. Θα δούμε σίγουρα το Monster Hunter Wilds, το Kingdom Come 2: Deliverance και το Metaphor: Refantazio (από την ομάδα των Persona), καθώς ακόμη και τα The First Descendant, Dragon Ball: Sparkling! Zero και την animated σειρά που βασίζεται στο Among Us. Σίγουρα δεν θα έχουμε κάτι για GTA 6, Metal Gear Solid 3: Snake Eater, Kingdom Hearts IV, The Wolf Among Us και Judas.

Video Duration
0:00

Στο Day of the Devs που θα ακολουθήσει θα δούμε παραγωγές μικρότερου βεληνεκούς. Πέρσι για παράδειγμα είδαμε για πρώτη φορά τα Mars After Midnight, Open Roads και Crow Country.

Τεράστιο ενδιαφέρον παρουσιάζει φέτος η εκδήλωση της Microsoft και το Xbox Games Showcase. Η μετάδοσή του θα γίνει στις 9 Ιουνίου και 19:00 ώρα Ελλάδος και η Microsoft αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά της για όσα έρχονται στο Xbox και το Xbox Game Pass. Η υπηρεσία είναι αρκετά σημαντική και τα παιχνίδια που θα δούμε θα είναι επίσης αρκετά. Μένει να δούμε αν θα έχουμε και νέα για τα επόμενα Xbox games που θα έρθουν σε άλλες πλατφόρμες. Είναι η πρώτη φορά που η Microsoft διοργανώνει παρουσίαση αφού εξαγόρασε τις Bethesda και Activision Blizzard. Ίσως να μας περιμένουν εκπλήξεις και γιατί όχι και μία νέα έκδοση των Xbox Series X/S. Από τις ανακοινώσεις που περιμένουμε είναι αυτές για τα Indiana Jones and the Great Circle, Avowed, Microsoft Flight Simulator 2024, Starfield και Diablo IV, καθώς και τα Overwatch 2 και Blade. Μετά το τέλος της εκδήλωσης θα γίνει και ένα Call of Duty: Black Ops 6 Direct, όπου και θα γίνουν όλες οι ανακοινώσεις για το φετινό video game της γνωστής και εμπορικά πετυχημένης σειράς.

Επίσης μεγάλο ενδιαφέρον έχει η παρουσίαση της Ubisoft με το Ubisoft Forward, καθώς ξέρουμε ήδη δύο από τα παιχνίδια που θα δώσουν το «παρών» και είναι και τα δύο ιδιαίτερα σημαντικά. Το πρώτο είναι το Assassin’s Creed Shadows και το δεύτερο το Star Wars Outlaws. Για το φετινό Assassin’s Creed έχουμε ακούσει επισήμως λίγα πράγματα. Γνωρίζουμε όμως πως το νέο παιχνίδι της σειράς και θα μας ταξιδέψει στην Ιαπωνία με δύο ξεχωριστούς ήρωες και ιδιαίτερο gameplay. Από την άλλη, το Star Wars Outlaws είναι η προσπάθεια της Massive Entertainment να φτιάξει ένα νέο action Star Wars game και οι πρώτες πληροφορίες μιλούν για κάτι αρκετά καλό. Τέλος, από Ubisoft μεριά αναμένεται να δούμε και κάτι για τα XDefiant και The Division σε μορφή έξτρα περιεχομένου.

Από κει και πέρα, σε επίπεδο Nintendo και Sony τα πράγματα είναι θολά. Η Nintendo έχει επιβεβαιώσει ένα δικό της Nintendo Direct για τον Ιούνιο, χωρίς να πει κάτι παραπάνω και με στόχο να αποκαλύψει games που θα κυκλοφορήσουν στο δεύτερο μισό του 2024, δηλαδή από το καλοκαίρι κι έπειτα. Για το νέο Nintendo Switch, θα υπάρξει ξεχωριστή εκδήλωση που θα γίνει μέχρι και το τέλος του τρέχοντος οικονομικού έτους και λογικά αναμένεται μετά τον Σεπτέμβριο. Η Sony θα έχει παρουσία στο LA μέσω booth, αλλά δε θα κάνει κάποια ξεχωριστή εκδήλωση, αφού πρόσφατα διοργάνωσε ένα State of Play και μάθαμε κάποια πρώτα στοιχεία για τα games που έρχονται το επόμενο διάστημα σε PS4, PS5 και PSVR2.