Δωρεάν events: Καλοκαιρινό σινεμά, ρεμπέτικο & Scarface επί σκηνής

Περίληψη: Τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου και τα δωρεάν events έρχονται να καλωσορίσουν το φθινόπωρο με τέχνες και πολιτισμό! Εσύ άραγε για πού ετοιμάζεσαι;

Τι και αν μένουν μόλις μερικές μέρες προτού μας αποχαιρετήσει ο Αύγουστος. Τα vibes του καλοκαιριού καλά κρατούν και μαζί με αυτά και η διάθεσή μας για βόλτες, ψυχαγωγία και διασκέδαση. Όσοι διακοπάρουν με θέα το απέραντο γαλάζιο προφανώς και δε χρειάζονται κάποια ιδιαίτερη πρόταση. Για όσους όμως έχουν επιστρέψει στην πόλη και «παλεύουν» να προσαρμοστούν εκ νέου στους ρυθμούς της καθημερινότητας, η Public ατζέντα είναι εδώ. Με τους πιο fun προορισμούς που σε προσκαλούν να δώσεις ρυθμό και χρώμα στην εβδομάδα σου. Και όπως πάντα με ελεύθερη είσοδο. Σινεμά, θέατρο, συναυλίες ή κάποιο άλλο artsy event; Η επιλογή δική σου. Συνέχιζε να διαβάσεις και ξεκίνα να ετοιμάζεις τα πλάνα σου. Φύγαμε!

Θέατρο, σινεμά & μουσική γίνονται ένα!

Τα καλοκαιρινά φεστιβάλ πολιτισμού ρίχνουν αυλαία αυτή την εβδομάδα με προτάσεις για όσους αγαπούν το θέατρο και τη μουσική. Ξεκινάμε... ανάποδα με μια κυριακάτικη απογευματινή βόλτα στο Άλσος Βεΐκου. «Η Τουρκομερίτισσα» του Δημήτρη Καρατζιά έρχεται στη σκηνή του Ανοιχτού Θεάτρου, ξεδιπλώνοντας την μυθιστορηματική ζωή της Μαρίκας Νίνου, της ερμηνεύτριας που έγραψε ιστορία στο ελληνικό λαϊκό τραγούδι. Η ζωή της Ελλάδας του Μεσοπολέμου αναβιώνει στο ρυθμό του ρεμπέτικου και των τραγουδιών με τα οποία διασκεδάζουμε μέχρι και σήμερα, σχεδόν έναν αιώνα μετά.

dwrean-events-114-01

Από την παλιά Αθήνα μεταφερόμαστε στην Αμερική της Ποτοαπαγόρευσης. Στο πλαίσιο του καλοκαιρινού Φεστιβάλ Ρεματιάς, ανεβαίνει αυτή την Παρασκευή η παράσταση «Scarmface». Ο ταλαντούχος Johnny O, εμπνευσμένος από τη χρυσή εποχή του βωβού κινηματογράφου και την original ταινία «Ο Σημαδεμένος» - γνωστότερη για το χολιγουντιανό remake του Brian De Palma - παρουσιάζει μια σατιρική παντομιμική παράσταση, με πρωτότυπο σενάριο, δίνοντας έμφαση στη σωματική κίνηση, την έκφραση και όχι στο λόγο.

Την ίδια μέρα, στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ελευσίνας, το Κουαρτέτο του Σταύρου Λάντσια ανοίγει ένα παράθυρο στο μουσικό σύμπαν του αξεπέραστου Ennio Morricone μέσα από διασκευές στο σπουδαίο έργο του Ιταλού maestro. Τις αξέχαστες μελωδίες που έχουν «ντύσει» εμβληματικά αριστουργήματα της έβδομης τέχνης όπως το «Σινεμά ο Παράδεισος» του Giuseppe Tornatore, το «1900» του Bernardo Bertolucci, τους «Αδιάφθορους» του Brian De Palma και φυσικά το «Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος» του Sergio Leone.

dwrean-events-114-02

Επιστέφουμε και πάλι στο Θέατρο Ρεματιάς εκεί όπου σήμερα αναβιώνει η ιστορία ακόμα μιας μεγάλης εκπροσώπου του ελληνικού πενταγράμμου. ​Η Κερασία Σαμαρά μεταμορφώνεται στη μυστηριώδη Μαρίκα Παπαγκίκα, αναδεικνύοντας μέσα από το κείμενο του Νίκου Σταματιάδη, άγνωστες πτυχές της πολυτάραχης ζωής της, στην Κω, τη Σμύρνη, την Αλεξάνδρεια και τελικά στη Νέα Υόρκη, εκεί όπου θα μεγαλουργήσει τη δεκαετία του ’20 διαδίδοντας για χρόνια την ελληνική μουσική παράδοση. Τη γνωστή ηθοποιό θα συνοδεύσει το jazz group του Τάκη Μπαρμπέρη, σε ένα ζωντανό μουσικοθεατρικό διάλογο επί σκηνής.

Femme art, εκθέσεις & cine-προτάσεις!

Η αυγουστιάτικη Αθήνα είναι γεμάτη με τέχνη εντός αλλά και εκτός γκαλερί. Το δεύτερο μέρος της έκθεσης «Στη σκιά», με έργα γυναικών από τη συλλογή της Πινακοθήκης Δήμου Αθηναίων, έρχεται να παρουσιάσει μέσα από τα έργα 31 Ελληνίδων καλλιτεχνών, τη γυναικεία συμβολή στην τέχνη του 20ου αιώνα. Έως και τις 15 Σεπτεμβρίου, η Πινακοθήκη θα φιλοξενήσει μια εντυπωσιακή πολυμεσική έκθεση με έργα ζωγραφικής, χαρακτικής, κεραμικής, φωτογραφίας, εικονογράφησης και διακοσμητικής. Η θεματολογία τους περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τοπία, προσωπογραφίες, εσωτερικούς χώρους, σκηνές καθημερινής ζωής και το γυναικείο σώμα.

dwrean-events-114-03

Με αφορμή τους πρόσφατους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο Εθνικός Κήπος «ντύνεται» στα χρώματα των πέντε κύκλων. Μέχρι και την Κυριακή, η υπαίθρια φωτογραφική έκθεση που επιμελείται η ομάδα του Athens Photo World φέρνει στο κέντρο της πόλης την ψυχή του πιο σημαντικού αθλητικού σταθμού του κόσμου. 48 εικόνες κοσμούν την περίφραξη του Εθνικού Κήπου με στιγμιότυπα αθλητών που έγραψαν τη δική τους χρυσή σελίδα στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Ανάμεσα στους πρωταγωνιστές της έκθεσης είναι o Λευτέρης Πετρούνιας και ο Μίλτος Τεντόγλου, οι οποίοι διακρίθηκαν και στην Ολυμπιάδα του Παρισιού.

Η επόμενή μας πρόταση έχει κι αυτή άρωμα Γαλλίας. Σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Plein-Air του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, το Athens Open Air Film Festival παρουσιάζει την «Ιστορία της Αντέλ Ουγκό». Η ζωή της κόρης του διάσημου Γάλλου συγγραφέα και ο ανεκπλήρωτος έρωτάς της για έναν Βρετανό αξιωματικό, στέκεται αφορμή για τον σπουδαίο François Truffaut να αποτυπώσει κινηματογραφικά την ευαισθησία της τέχνης μπροστά στην ψυχρότητα της ιστορίας. Αυτή την Τετάρτη στους Κήπους της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών.

Video Duration
2:52

Στον αντίποδα, η ταινία «Μια καλή χρονιά» του Ridley Scott έχει όλα όσα μπορείς να περιμένεις από ένα feelgood summer movie. Έρωτες, χιούμορ, συγκινήσεις και αιθέρια καλοκαιρινά τοπία. Πρωταγωνιστεί η Marion Cotillard και ο Russell Crowe. Πού θα τη δεις; Στο Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ, αυτή την Παρασκευή.

Και κλείνουμε τον Αύγουστο με ένα ακόμα θεαματικό μουσικό event στο «Νιάρχος». Τη σκυτάλη στη βεράντα του Φάρου, παίρνει την Τετάρτη η Mighty Robot στο προτελευταίο Sunset DJ Set της σεζόν. Electro, hip hop, space disco και funk breaks περιμένουν όσους βρεθούν στο ομορφότερο σημείο του ΚΠΙΣΝ με θέα από τον Σαρωνικό μέχρι την Ακρόπολη και φόντο το πανέμορφο ηλιοβασίλεμα.

dwrean-events-114-04

Έτοιμος λοιπόν να εγκαινιάσεις το φθινόπωρο, αποχαιρετώντας το καλοκαίρι με μια ακόμη βόλτα στις πιο καλλιτεχνικές γωνιές της πόλης. Stay tuned, γιατί ο Σεπτέμβρης φέρνει μαζί του ακόμα περισσότερες προτάσεις για να μη μείνεις στιγμή μέσα. Να περάσεις υπέροχα!