Γιορτάζουμε την επιστροφή των Oasis με τα κορυφαία τους τραγούδια!

Περίληψη: Το reunion είναι γεγονός: οι Oasis επανέρχονται! Εμείς το γιορτάζουμε ετοιμάζοντας ένα top-10 των δικών μας αγαπημένων κομματιών αλλά και μία Spotify playlist!

Επιτέλους συνέβη! Το reunion των θρύλων της βρετανικής rock μουσικής, Oasis, ήταν κάτι που ζητούσαν διακαώς οι fans του κιθαριστικού ήχου εδώ και πολλά χρόνια! Μπορεί τις προηγούμενες φορές που είχαμε έρθει κοντά σε μια επανένωση των αδερφών Noel και Liam Gallagher, να είχαμε απογοητευτεί, όμως τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Οι δυο γκρινιάρηδες μουσικοί από το Μάντσεστερ θα μοιραστούν ξανά τη σκηνή!

Όλα ξεκίνησαν με κάποιες φιλοφρονήσεις που αντάλλαξαν μέσω social media και συνεντεύξεων. Κάτι σπάνιο, ειδικά από την πλευρά του μεγαλύτερου αδερφού, Noel. Στη συνέχεια είχαμε την αφιέρωση του Liam προς τον αδερφό του κατά τη διάρκεια της εμφάνισής του στο φετινό Reading Festival, την οποία ακολούθησε ένα post στα social media της μπάντας με την ημερομηνία 27/8/2024!

Τέλος, ήρθε και η επίσημη ανακοίνωση των ζωντανών εμφανίσεων που πρόκειται να πραγματοποιήσει η μπάντα μέσα στο 2025! Το indie -και όχι μόνο- κοινό βρίσκεται σε πανζουρλισμό και εννοείται ότι περιμένουμε να μάθουμε περισσότερες λεπτομέρειες για τις επόμενες κινήσεις τους! Ελπίζουμε σε ένα νέο album, αλλά μέχρι τότε μπορείς να κάνεις μια επανάληψη στα classics, τα οποία βρίσκεις σε διάφορες εκδόσεις στα Public!

Η Ιστορία της μπάντας (περιληπτικά)

Οι Oasis σχηματίστηκαν το 1991 από τους Paul McGuigan, Paul Arthurs και Tony McCarroll. Έχοντας δοκιμάσει έναν τραγουδιστή που δεν τους εντυπωσίασε, αποφάσισαν να συνεργαστούν με έναν νεαρό Liam Gallagher. Αυτός, τους πρότεινε να αλλάξουν το όνομα της μπάντας (μέχρι τότε λεγόντουσαν The Rain) και να την ονομάσουν Oasis. Ο μεγαλύτερος αδερφός του Liam παρακολούθησε μια συναυλία τους και όντας ενθουσιασμένος αυτοπροτάθηκε θέτοντας μάλιστα και κάποιους κανόνες! Αυτοί ήταν να γίνει ο αρχηγός του γκρουπ και ο μοναδικός songwriter, με σκοπό την εμπορική επιτυχία!

Τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Οι Oasis έγραψαν κάποια από τα μεγαλύτερα rock hits όλων των εποχών, έγιναν τα «κακά παιδιά» της Britpop, απέκτησαν ένα θρυλικό status και τελικά διαλύθηκαν το 2009 έπειτα από -ακόμη- έναν άσχημο καυγά των δυο φασαριόζων αδερφών. Μέσα στα επόμενα 15 χρόνια, οι δυο τους συνέχισαν τις μουσικές τους πορείες, είτε με τα project τους -βλέπε Beady Eye- είτε ως solo καλλιτέχνες. Μάλιστα, το 2022 είχαμε τη χαρά να δούμε ζωντανά τον Liam Gallagher στην Αθήνα στο πλαίσιο του Release Athens Festival.

Μπορεί όλα αυτά τα χρόνια να μη μιλούσαν μεταξύ τους, όμως, ανά διαστήματα φρόντιζαν να «τσακώνονται» μέσω δηλώσεων στα ΜΜΕ ή post στα social media. Μια πιθανή επανένωση φαινόταν σχεδόν αδύνατη, ειδικά από την πλευρά του Noel, όμως, να που οι Gallaghers βρήκαν έναν τρόπο να λύσουν τις διαφορές τους και να δώσουν στον κόσμο αυτό που θέλει!

10 κορυφαία τραγούδια των Oasis και η Spotify playlist 

Με αφορμή την τεράστια αυτή επιστροφή, αποφασίσαμε να φτιάξουμε μια Spotify playlist και να θυμηθούμε κάποια από τα καλύτερα τραγούδια του συγκροτήματος. Κάποια γνωστά και άλλα λιγότερο δημοφιλή που αξίζουν όμως την προσοχή σου. Οι Oasis επέστρεψαν και πρέπει να αρχίσουμε να ζεσταινόμαστε!

10. Wonderwall (1995)

Ξεκινήσαμε με τον «ελέφαντα στο δωμάτιο». Έχεις ακούσει να το παίζει κάποιος μουσικός του δρόμου καθώς περπατάς, εκείνος ο φίλος σου που έχει μπάντα το διασκεύασε στο live που πήγες να τον δεις, κάποιος σε μια εκδρομή έπιασε μια σχεδόν ξεκούρδιστη κιθάρα και άρχισε να παίζει τις 4 συγχορδίες του. Πιθανότατα να μην έχεις ακούσει την εκδοχή της μπάντας εδώ και χρόνια -μιας και την έχεις «λιώσει» ως πιτσιρίκι- και αυτή είναι η μαγεία του. Το Wonderwall προέρχεται από τον δεύτερο δίσκο τους με τίτλο (What's The Story) Morning Glory?, χάρη στο οποίο έκαναν το μεγάλο βήμα προς τη mainstream αναγνώριση!

9. Half the World Away (1994)

Σε περίπτωση που έχεις δει το υπέροχο ντοκιμαντέρ Oasis: Supersonic, ίσως θυμάσαι πως ο Noel αναφέρει ότι έκανε το λάθος να σπαταλάει δυνατά κομμάτια ως B-Sides σε singles, νομίζοντας πως η έμπνευση θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό του. Το Half the World Away αποτελεί μια τέτοια περίπτωση αφού κυκλοφόρησε ως B-Side του stand-alone single Whatever. Κατά την άποψή μας άξιζε να μπει σε ένα album!

8. Rock ‘n’ Roll Star (1994)

Όταν το πρώτο κομμάτι του ντεμπούτου σου λέγεται Rock ‘n’ Roll Star και βγάζει αυτό το επικό attitude, λίγα πράγματα μπορούν να πάνε λάθος. To Definitely Maybe είναι ένα album που πρέπει να διδάσκεται στα σχολεία για το πώς δημιουργείς με τους δικούς σου όρους χωρίς να σε ενδιαφέρει τίποτα.

7. Acquiesce (1995)

Ένα τραγούδι που συνοψίζει τον τρόπο ζωής των Oasis! Το Acquiesce είναι ένα ακόμη B-Side που θα μπορούσε να είναι hit single και μάλιστα σε αυτό οι Gallaghers μοιράζονται τα φωνητικά. Αν θέλεις να το ακούσεις στην καλύτερη του μορφή, τότε βάλε να δεις το ιστορικό live που έδωσε η μπάντα στο Knebworth το 1996 και απολαύστε τη γλυκιά αλητεία των φίλων μας από το Μάντσεστερ!

6. The Importance of Being Idle (2005)

Προέρχεται από τον έκτο δίσκο των Oasis με τίτλο Don’t Believe the Truth. Μπορεί να ήταν ακόμη μια τεράστια μπάντα, όμως τα album που κυκλοφόρησαν από το Be Here Now κι έπειτα δεν μνημονεύονται όσο θα έπρεπε. Το The Importance of Being Idle ήταν από τα βασικά singles του album και έχει μια θεατρικότητα που δεν έχουμε συνηθίσει στους Oasis. Ίσως γι’ αυτό να μην αναφέρεται σε αντίστοιχες λίστες, παρότι είναι μια υπέροχη σύνθεση.

5. The Masterplan (1995)

Ένα πραγματικό αριστούργημα που αποδεικνύει ότι οι Oasis μπορούν να δώσουν καταπληκτικά τραγούδια ακόμη και στις περιπτώσεις που ρίχνουν τους τόνους! Φαντάσου να αγοράζεις το single του Wonderwall και ένα από τα B-Sides να είναι το The Masterplan! Μια από τις καλύτερες αγορές που μπορείς να κάνεις είναι αυτή της ομότιτλης του τραγουδιού συλλογής με τα «αδικημένα» των Oasis! Δεν θα το μετανιώσεις!

4. Champagne Supernova (1995)

Αυτό το έπος των 7 λεπτών και 31 δευτερολέπτων κλείνει τον δεύτερο -και για πολλούς κορυφαίο- δίσκο των Oasis. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι οι φίλοι του γκρουπ που θεωρούν το Champagne Supernova ως το καλύτερο της δισκογραφίας του. Η αλήθεια είναι πως κρύβει μέσα του όλη τη μελαγχολία του Noel, αλλά και το coolness του Liam με έναν πραγματικά ευρηματικό τρόπο.

3. Morning Glory (1995)

Morning Glory, ενα από τα μεγαλύτερα indie anthems των ’90s. Ακούγεται, όπως θα έλεγε και ο Liam, biblical και είναι από τους λόγους που πρέπει κάποια στιγμή να τους δεις ζωντανά.

2. Live Forever (1994)

Ένα ακόμη από το Definitely Maybe. Στο Live Forever ακούς το Μάντσεστερ, ακούς την εργατική τάξη και φυσικά, τη ψυχή του Noel. O ίδιος αναφέρει πως το κομμάτι αποτελεί μια απάντηση στον πεσιμισμό της grunge και πιο συγκεκριμένα του Kurt Cobain και των Nirvana -παρότι δηλώνει fan του συγκροτήματος από το Seattle. Το τραγούδι είναι μια ωδή στη ζωή και ουσιαστικά παροτρύνει τον ακροατή να χαίρεται με τα απλά πράγματα. Αυτά που έχουν πραγματικά σημασία.

1. Don’t Look Back in Anger (1995)

Όταν ένα κομμάτι παίζεται σε γάμους, κηδείες, αποφοιτήσεις και ένα σωρό ακόμη περιπτώσεις, τότε, κατά κάποιο τρόπο έχει περάσει στην παράδοση. Τα πάντα σε αυτό είναι iconic. Από το πουλόβερ του Noel στο επίσημο βίντεο, μέχρι οι αναφορές στους The Beatles -κυρίως στον John Lennon- και φυσικά το επικό ρεφρέν του. Το βάλαμε στην κορυφή μιας και πλέον αποκτά διπλό νόημα, με τα αδέρφια Gallagher να εστιάζουν στα καλά κομμάτια της σχέσης τους και να αφήνουν πίσω τον θυμό.

Για το τέλος κρατήσαμε την playlist που σου υποσχεθήκαμε. Πάτα play και βυθίσου μαζί μας στη μουσική των Oasis για να γιορτάζουμε όπως πρέπει το reunion της αγαπημένης βρετανικής μπάντας.