«Διαβάζοντας με το παιδί μου στο σπίτι»: Πίσω στα θρανία με σούπερ διαγωνισμό!

Περίληψη: Τα πρωτάκια ξεκινάνε το σχολείο και το βιβλίο «Διαβάζοντας με το παιδί μου στο σπίτι» γίνεται ο καθημερινός σου οδηγός για την προσαρμογή και τη μελέτη τους.

Το πρώτο κουδούνι χτύπησε με χιλιάδες μικρούς και μεγάλους μαθητές να επιστρέφουν στις τάξεις μετά από τις διακοπές του καλοκαιριού. Ανάμεσα τους και πολλοί λιλιπούτειοι μαθητές που ξεκινούν τώρα το σχολικό τους ταξίδι. Η μετάβαση από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό θεωρείται από πολλούς μια δύσκολη περίοδος, με πολλές προκλήσεις για τα παιδιά και τους γονείς. Ωστόσο, η προσαρμογή στο περιβάλλον και τις απαιτήσεις του σχολείου μπορεί να γίνει εύκολη, αρκεί μόνο να υπάρχει σωστή καθοδήγηση. Στο βιβλίο «Διαβάζοντας με το παιδί μου στο σπίτι» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, οι εκπαιδευτικοί Τερέζα Μπάουμ και Παναγιώτα Δεληγιάννη μοιράζονται τις δικές τους συμβουλές για το νέο κεφάλαιο που ανοίγει στη ζωή των παιδιών, καθώς περνούν για πρώτη φορά τις πόρτες του δημοτικού. Ανακάλυψέ το και μπες στο διαγωνισμό για να το κάνεις δικό σου

Α' δημοτικού: Η πιο ιδιαίτερη τάξη του σχολείου!

Όπως θα θυμάσαι και από τα δικά σου παιδικά χρόνια, η πρώτη μέρα στο δημοτικό είναι μια μέρα γεμάτη συναισθήματα, ανυπομονησία και μια ελαφριά νευρικότητα. Καθώς πλησιάζουν οι μέρες για την πρώτη ημέρα του παιδιού στο νέο του σχολείο, κάθε λογής ερωτήματα κατακλύζουν το μυαλό των γονιών. Θα νιώσει άγχος το παιδί; Θα καταφέρει να προσαρμοστεί; Τι θα συμβεί αν πει πως δε θέλει να ξαναπάει στο σχολείο; Όπως ξέρεις, τα... ερωτηματικά συνεχίζονται και μετά τον αγιασμό; Πώς θα γίνει το διάβασμα συνήθεια; Τι γίνεται αν το παιδί δυσκολεύεται με την καθημερινή του μελέτη; Θα είναι τυπικό απέναντι στις υποχρεώσεις του;

diavazontas-me-to-paidi-sto-spiti-03Η λέξη-κλειδί είναι μία και λέγεται ψυχραιμία. Μπορεί τώρα να σου φαίνεται δύσκολο να το πιστέψεις, αλλά η πρώτη χρονιά του παιδιού στο σχολείο επιφυλάσσει μεγάλες συγκινήσεις, και πολλές ευχάριστες εκπλήξεις.

«Διαβάζοντας με το παιδί μου στο σπίτι»: Ένα πολύτιμος οδηγός για μαθητές & γονείς

Όσο για τις δυσκολίες που ενδέχεται να προκύψουν, οι συγγραφείς του «Διαβάζοντας με το παιδί μου στο σχολείο» δίνουν όλες τις απαντήσεις στα συνηθισμένα ερωτήματα των γονιών, καταστρώνοντας έναν ολοκληρωμένο οδηγό με συμβουλές και οδηγίες για την προσαρμογή του παιδιού στο σχολείο αλλά και το διάβασμα στο σπίτι. Ο βασικότερος στόχος του βιβλίου δεν είναι άλλος από τη θεμελίωση μιας καλής σχέσης ανάμεσα στο παιδί και τους γονείς. Μια σχέσης η οποία – όπως και όλες – χρειάζεται τακτική φροντίδα. Στις σελίδες του βιβλίου θα βρεις μικρά, καθημερινά tips για την οργάνωση μιας καθημερινής ρουτίνας στην οποία θα ισορροπεί η μελέτη για τα μαθήματα του σχολείου με το παιχνίδι, την ψυχαγωγία, τη διασκέδαση και τον ελεύθερο χρόνο ο οποίος είναι πολύτιμος τόσο για τα παιδιά αλλά και τους γονείς. Όπως τόνισε η Τερέζα Μπάουμ και η Παναγιώτα Δεληγιάννη κατά την παρουσίαση του βιβλίου που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στα Public Café Συντάγματος, «τα οφέλη που αποκομίζουν παιδιά και γονείς είναι πολλαπλά, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι, θέτοντας τις σωστές βάσεις για το διάβασμα στο σπίτι, θα προστατεύσουμε τη μοναδική, υπέροχη και ανεπανάληπτη σχέση με το παιδί μας».

Dos & Don’ts για οργανωμένη μελέτη

diavazontas-me-to-paidi-sto-spiti-01Ξεφυλλίζοντας το «Διαβάζοντας με το παιδί μου στο σπίτι», θα βρεις μια ξεκάθαρη δομή για την οργάνωση της μελέτης του παιδιού μαζί με πρακτικές συμβουλές που μπορείς να εφαρμόσεις από την πρώτη κιόλας μέρα. Άλλωστε, όσο πιο νωρίς ο μικρός αποκτήσει υγιείς μαθητικές συνήθειες τόσο πιο εύκολα θα μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των μεγαλύτερων τάξεων όταν ο βαθμός δυσκολίας θα είναι αρκετά μεγαλύτερος. Ας δούμε ενδεικτικά μερικά tips που αναλύονται εκτενώς στον οδηγό για την Α’ τάξη του δημοτικού, που απευθύνονται στο ίδιο το παιδί.

  • Αποφάσισε τι ώρα θα αρχίζεις τη μελέτη και τήρησε πιστά την απόφασή σου.
  • Πάρε ένα σχολικό ημερολόγιο για να σημειώνεις τις εργασίες που πρέπει να παραδώσεις σε κάθε μάθημα και συμβουλεύσου το πριν ξεκινήσεις.
  • Τοποθέτησε το πρόγραμμα των μαθημάτων σε εμφανές σημείο, για να βλέπεις εύκολα τα μαθήματα της επόμενης μέρας.
  • Να θυμάσαι ότι όσο πιο νωρίς ξεκινήσεις τη μελέτη σου τόσο πιο νωρίς θα τελειώσεις. Άρα, μετά το σχολείο, ξεκίνα!
  • Μην ανοίγεις την τηλεόραση και μην αρχίζεις να παίζεις με τα ηλεκτρονικά σου πριν από τη μελέτη σου.
  • Πριν ξεκινήσεις το διάβασμα, τακτοποίησε το δωμάτιό σου. Στρώσε το κρεβάτι σου, μάζεψε τα ρούχα και το γραφείο σου, και άνοιξε λίγο το παράθυρο για να μπει φρέσκος αέρας. Δωμάτιο σε τάξη, μυαλό σε τάξη!
  • Αν έχεις κινητό, απενεργοποίησέ το και άφησέ το σε άλλο δωμάτιο, για να μην αποσπά την προσοχή σου.
  • Βγάλε τα βιβλία και τα τετράδια που θα χρειαστείς για την επόμενη μέρα και τακτοποίησέ τα σε μια στοίβα στο γραφείο σου.
  • Ετοίμασε τα σύνεργά σου: ξύσε τα μολύβια, βάλε τη γόμα και την ξύστρα πάνω στο γραφείο σου.

«Διαβάζοντας με το παιδί μου στο σπίτι»: Μεγάλος διαγωνισμός

Ακόμα και αν το βλαστάρι σου έχει ξεπεράσει τον πρώτο «σκόπελο» που λέγεται Α’ δημοτικού, το νέο βιβλίο της Τερέζα Μπάουμ και της Παναγιώτας Δεληγιάννη είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για όλα τα μαθητικά χρόνια. Τα Public και οι Εκδόσεις Μεταίχμιο χαρίζουν τρία (3) αντίτυπα του βιβλίου «Διαβάζοντας με το παιδί μου στο σπίτι» σε τρεις τυχερούς αναγνώστες.

diavazontas-me-to-paidi-sto-spiti-02

Για να διεκδικήσεις τον οδηγό μελέτης για τους μαθητές της Α’ Δημοτικού, συμπλήρωσε τα στοιχεία σου στην ειδική φόρμα συμμετοχής για να λάβεις μέρος στο διαγωνισμό που θα διαρκέσει έως και τις 20 Σεπτεμβρίου. Εδώ μπορείς να δεις αναλυτικά τους όρους του διαγωνισμού.

Καλή επιτυχία και καλή σχολική χρονιά!