Nexus: Έφτασε το νέο βιβλίο του Y. N. Harari και μπορείς να το κερδίσεις!

Περίληψη: To «Nexus» του Y.N. Harari κυκλοφορεί στα ελληνικά και ο συγγραφέας του «Sapiens» μας καλεί σε μια ιστορική διαδρομή από την Εποχή του Λίθου μέχρι το σήμερα!

Μπορεί να αγαπάμε τα non-fiction βιβλία, αλλά είναι αλήθεια πως σπάνια φημίζονται για τη γλαφυρή τους γλώσσα. Σε πεδία όπως η ιστορία, η εκφραστικότητα συχνά παραχωρεί τη θέση της στην ακρίβεια της επιστημονικής έρευνας. Ένας από τους λίγους συγγραφείς που έχει καταφέρει να «γεφυρώσει» με επιτυχία αυτό το χάσμα είναι ο Yuval Noah Harari. Τα βιβλία του Ισραηλινού ιστορικού διδάσκουν, ενημερώνουν, προβληματίζουν αλλά και ψυχαγωγούν, γι’ αυτό και έχουν αγκαλιαστεί από εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο. Αρκεί μόνο να αναφέρουμε πως το διάσημο «Sapiens» είναι το #1 best-seller στην ιστορία…της ιστορίας! Μετά την πρωτότυπη σειρά παιδικών βιβλίων «Εμείς οι ασταμάτητοι», ο Harari επιστρέφει με ένα νέο βιβλίο, που υπόσχεται να αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε το παρελθόν, το παρόν αλλά και το μέλλον. Ώρα να ξεφυλλίσουμε το «Nexus», που κυκλοφορεί σύντομα και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια.

Nexus: Από την Εποχή του Λίθου μέχρι την άνοδο του AI

«Η ανθρώπινη ιστορία ορίζεται από τα δίκτυα πληροφοριών». Για τον Yuval Noah Harari, η «υπερδύναμη» του Homo Sapiens, βρίσκεται στην ικανότητά του να δημιουργεί – και να καταστρέφει – δίκτυα πληροφοριών. Κάθε δίκτυο έχει καθορίσει και μια διαφορετική εποχή του ανθρώπινου πολιτισμού διαδίδοντας τις ιδέες, τις γνώσεις και τις μυθολογίες μας. Οι προφορικές αφηγήσεις στην Εποχή του Λίθου, οι γραπτές μαρτυρίες σε παπύρους και περγαμηνές, ο Κανόνας της Βίβλου, η εφεύρεση της τυπογραφίας στον Ύστερο Μεσαίωνα, οι εφημερίδες και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Στα μέσα του 20ου αιώνα άρχισε να «κορυφώνεται» η επανάσταση της πληροφορικής για να φτάσουμε στους αλγορίθμους του σήμερα και την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Video Duration
1:21

Παρά τις ανακαλύψεις, τις εφευρέσεις και τις κατακτήσεις μας ο Harari τονίζει πως η ανθρωπότητα έχει περιέλθει σε υπαρξιακή κρίση. Η απειλή της οικολογικής καταστροφής μοιάζει μεγαλύτερη από ποτέ, ενώ οι πολιτικές εντάσεις αυξάνονται σε πολλές περιοχές του κόσμου. Ένας από τους βασικούς «πρωταγωνιστές» στο «Nexus» είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη. Στο βιβλίο του Yuval Noah Harari, η απειλή του AI, είναι τελείως διαφορετική από τον τρόπο που συχνά απεικονίζεται στο σινεμά, τη λογοτεχνία και την ποπ κουλτούρα. Ο #1 κίνδυνος βρίσκεται στον βασικό ανθρώπινο κώδικα επικοινωνίας. Τη γλώσσα. «Για χιλιάδες χρόνια προφήτες, ποιητές και πολιτικοί χρησιμοποιούσαν τη γλώσσα για να χειραγωγήσουν και να αναδιαμορφώσουν την κοινωνία. Τώρα οι υπολογιστές μαθαίνουν πώς να το κάνουν. Και δεν θα χρειαστεί να στείλουν ρομπότ δολοφόνους για να μας πυροβολήσουν. Θα μπορούν να χειραγωγούν ανθρώπους για να πατήσουν οι ίδιοι τη σκανδάλη» γράφει ο διάσημος συγγραφέας στο βιβλίο του.

nexus-harari-01

Το «Nexus» όμως δεν είναι ένα βιβλίο (μόνο) για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Κοιτάζοντας μέσα από το φακό της ανθρώπινης ιστορίας, ο Harari επιχειρεί να εξηγήσει το πώς η ροή των πληροφοριών μας έφερε έως εδώ. Στο σημείο που η η μη ανθρώπινη νοημοσύνη στέκεται πλέον απειλή μπροστά στην ίδια μας την ύπαρξη.

Yuval Noah Harari: Λίγα λόγια για τον διασημότερο ιστορικό του πλανήτη

Ο Yuval Noah Harari είναι αυτή τη στιγμή ο πιο πολυδιαβασμένος ιστορικός του πλανήτη, με τα βιβλία του να φτάνουν σχεδόν αστραπιαία στην κορυφή των best-selling lists σε όλο τον κόσμο. Αυτό που κάνει τον Harari να ξεχωρίζει, είναι η ικανότητά του να εξετάζει το παρόν μέσα από ερωτήματα που πηγάζουν από το παρελθόν. Με περιγραφική γλώσσα, φαντασία και χιούμορ δημιουργεί ιστορικές αφηγήσεις που ξεχειλίζουν από ζωντάνια. Σκόπιμα αφήνει στην άκρη το συχνά «τετριμμένο» ακαδημαϊκό ύφος, συστήνοντας έτσι εκατομμύρια αναγνώστες στην προϊστορία και την ιστορία. Όλα τα βιβλία του Ισραηλινού συγγραφέα είναι γραμμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να απολαμβάνονται εξίσου απ’ όλους τους αναγνώστες. Από πολύπειρους history buffs μέχρι τους απλούς αναγνώστες που θέλουν να χαλαρώσουν μαθαίνοντας περισσότερα για τον κόσμο μας. Συνδυάζοντας τις επιστήμες της ιστορίας, της φιλοσοφίας, της ανθρωπολογίας και της βιολογίας, τα βιβλία του Harari ακολουθούν την ανθρωπότητα σε μια διαδρομή που μετρά δεκάδες χιλιάδες χρόνια θριάμβων και καταστροφών, αιχμαλωτίζοντας τη φαντασία μικρών και μεγάλων αναγνωστών. Η ακτινοβολία του Harari φτάνει πολύ πέρα από τον κύκλο των ακαδημαϊκών και των συγγραφέων εκλαϊκευμένης επιστήμης. Κάθε χρόνο δεκάδες πολιτικοί ηγέτες, οικονομολόγοι και αρχηγοί κρατών παρακολουθούν τις ομιλίες του Yuval Noah Harari, ενώ οι προβληματισμοί του γύρω από τα μεγάλα ζητήματα της εποχής που διανύουμε αποδεικνύονται συχνά προφητικοί.

«Nexus» - Μεγάλος διαγωνισμός

Αν θέλεις να δεις την ιστορική διαδρομή της ανθρωπότητας από μια διαφορετική οπτική, το «Nexus» κυκλοφορεί σε λίγες μέρες και στη γλώσσα μας. Τα Public και οι εκδόσεις Αλεξάνδρεια χαρίζουν τώρα δύο (2) αντίτυπα του «Nexus» σε δύο (2) τυχερούς αναγνώστες. Για να είσαι ανάμεσα στους πρώτους που θα διαβάσουν το τελευταίο παγκόσμιο best seller του Yuval Noah Harari, συμπλήρωσε τα στοιχεία σου στην ειδική φόρμα συμμετοχής μέχρι τις 4 Οκτωβρίου. Πολλαπλές συμμετοχές δε λαμβάνονται υπόψη. Εδώ, μπορείς να δεις αναλυτικά τους όρους και τις προϋποθέσεις του διαγωνισμού.

Καλή επιτυχία!