Περίληψη: Οι γιορτές των Χριστουγέννων θέλουν βιβλία και ένα όμορφο παραμύθι είναι το καλύτερο δώρο για τους μικρούς μας φίλους!
27 Νοεμβρίου , 2025 • 4 MINS READ

27 Νοεμβρίου , 2025 • 4 MINS READ
Περίληψη: Οι γιορτές των Χριστουγέννων θέλουν βιβλία και ένα όμορφο παραμύθι είναι το καλύτερο δώρο για τους μικρούς μας φίλους!
Σε λίγες μέρες καλωσορίζουμε τον Δεκέμβριο και ξέρεις τι σημαίνει αυτό. Santa Claus is coming to town! Χριστουγεννιάτικα jingles, εντυπωσιακοί στολισμοί και εορταστική διάθεση θα σκεπάσουν για άλλη μια χρονιά την πόλη απ' άκρη σ' άκρη! Με το πνεύμα των Χριστουγέννων γεμίζει όμως και το σπίτι. Το χριστουγεννιάτικο δέντρο, οι διάσπαρτοι αγιοβασίληδες, τα πολύχρωμα φωτάκια, οι λιχουδιές που μόλις έχουν βγει από το φούρνο. Ήδη τα παιδιά μετρούν αντίστροφα για τα Χριστούγεννα και ένα παραμύθι παραμένει ένα από τα ομορφότερα δώρα που μπορείς να αφήσεις κάτω από το δέντρο. Και τις φετινές γιορτές, ο Χριστουγεννιάτικος Κατάλογος των Public δείχνει... το δρόμο, με φανταστικές προτάσεις σε βιβλία για όλους τους αγαπημένους μας.
Ένα παραμύθι που «σπάει» τους κανόνες της πραγματικότητας των μεγάλων έχει πάντα τη δική του ιδιαίτερη γοητεία. Σε αυτά ήρωες δεν είναι μόνο οι άνθρωποι αλλά και τα ζωάκια και τα μαγικά πλάσματα. Το «Σάντι Μπιγκλ – Σάντα Χιόνια» του Γιώργου Αγγελίδη εκτός από το ευφυέστατο pun, προσφέρει μια τρυφερή ιστορία για την ενσυναίσθηση, τη φιλία και την αγάπη. Πρωταγωνίστρια η Σαντί ένα πανέξυπνο μα και ανυπόμονο beagle που περιμένει πώς και πώς τα δικά της χριστουγεννιάτικα δώρα.

Τα Χριστούγεννα γιορτάζουν και οι ήρωες των κλασικών παραμυθιών. Όπως ο διαβόητος Κακός Λύκος της Κοκκινοσκουφίτσας. Στο άκρως παραμυθένιο «Καλά Χριστούγεννα, Κακέ Λύκε» της Clara Cunha, ο μοχθηρός λύκος θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον Άγιο Βασίλη. Θα ζητήσει επίμονα το δικό του δώρο, όμως θα διαπιστώσει πως τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα. Γιατί θα πρέπει να πάψει να είναι «κακός» και να τρομάζει τον κόσμο. Μαζί με τον Κακό Λύκο, όλα τα ζωάκια ετοιμάζονται να κάνουν Χαρούμενα Χριστούγεννα. Στο εικονογραφημένο παραμύθι του Noe Carlain ελεφαντάκια και τάρανδοι παίζουν στο χιόνι, γατούλες και νυχτερίδες στολίζουν χριστουγεννιάτικα δέντρα, βάτραχοι και πάντα λένε τα κάλαντα, καγκουρό και αγελάδες φέρνουν δώρα και όλοι μαζί μας εύχονται «καλά Χριστούγεννα!».
Φιλία, προσφορά, συνεργασία, θάρρος απέναντι στις δυσκολίες. Αξίες που χρειαζόμαστε σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Η παραμυθένια ιστορία του «Κάνε όνειρα ΜΕΓΑΛΑ, τυφλοποντικάκι» μας διδάσκει πως μπορούμε να μείνουμε πιστοί στα όνειρα και τα ιδανικά μας ακόμα και όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το φόβο της αποτυχίας. Κεντρικός ήρωας στο βιβλίο του Tom Percival είναι ένα μικρό τυφλοποντικάκι που αναζητά τη δική του θέση στον κόσμο.

Τα Χριστούγεννα προσφέρονται επίσης για μεγάλες αναγνωστικές περιπέτειες. Η Χίλντα, η ατρόμητη μικρή εξερευνήτρια του Luke Pearson που έχει αποκτήσει τη δική της σειρά στο Netflix, έρχεται επιτέλους στα ελληνικά. Στο βιβλίο «Το τέρας των πάγων ξυπνά», η Χίλντα μαζί με τον Τουίγκ θα περιηγηθούν σε έναν κόσμο γεμάτο μυθικά πλάσματα. Με «όπλο» την περιέργεια, τη φαντασία και το θάρρος τους, οι δύο ήρωες θα αναμετρηθούν με τα μυστήρια της φύσης και τη δύναμη του ίδιου του χειμώνα. Στην επόμενη παραμυθένια μας περιπέτεια ακολουθούμε τον «Πιερ τον Ντετέκτιβ Λαβυρίνθων». Ένας κλέφτης φάντασμα έχει βάλει στο μάτι να κλέψει την Πυραμίδα του Λαβύρινθου από την Κοιλάδα του Λαβύρινθου. Ο Πιερ και η έμπιστη βοηθός του Κάρμεν έχουν όμως ανάγκη τη βοήθειά σου για να σταματήσουν τον Κύριο Χ. Ένα συναρπαστικό, διαδραστικό βιβλίο με σύνθετες δοκιμασίες, «ψάξε-βρες» δραστηριότητες και έξυπνους γρίφους.
Φυσικά και ο πραγματικός κόσμος - παρότι μη μαγικός - μπορεί πράγματι να εμπνεύσει φανταστικά χριστουγεννιάτικα παραμύθια που θα συντροφεύσουν τις στιγμές του μικρού στο χαλί κάτω από το δέντρο. Οι «10 + 1 Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες» είναι ένα συλλογικό βιβλίο με γνωστές και άγνωστες Xmas ιστορίες, έθιμα και κάλαντα απ' όλη την Ελλάδα. Δε χρειάζεται βέβαια όλα τα παραμύθια που θα διαβάσετε μαζί τα Χριστούγεννα να είναι αμιγώς «χριστουγεννιάτικα».

«Ένας κόσμος γεμάτος ιστορίες» γράφει η Angela McCallister και εμείς δεν μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε μαζί της. Πριν τον Άγιο Βασίλη, τους ταράνδους και τους καλικάντζαρους οι λαϊκοί μύθοι και θρύλοι ήταν τα παραμύθια του παρελθόντος. Στο εικονογραφημένο βιβλίο θα διαβάσεις για τον Πρίγκιπα Βάτραχο, τον Λαγό στο φεγγάρι, την Περσεφόνη, τον Ιωνά και τη φάλαινα και πολλούς ακόμα ήρωες.
Το ήξερες ότι τα φετινά Χριστούγεννα και οι μεγάλοι κλασικοί μπαίνουν στο κλίμα της πιο λαμπερής γιορτής του χρόνου; Οι «Ιστορίες από τον Σαίξπηρ» που υπογράφει ο Michael Morpurgo δίνουν ένα διαφορετικό, χαριτωμένο twist στα έργα του μεγάλου Άγγλου δραματουργού. Στην εντυπωσιακή εικονογραφημένη έκδοση, ο συγγραφέας αφηγείται τις διασημότερες ιστορίες του Shakespeare με τρόπο κατανοητό και ταυτόχρονα συναρπαστικό για κάθε παιδί που θέλει να αναπτύξει τη φαντασία του. Με τη φαντασία των παιδιών καταπιάνεται και το παιδικό βιβλίο «Για να δούμε». Με τον φωτογραφικό του φακό, ο Αντώνης Παπαθεοδούλου καλεί τους μικρούς μας φίλους να ανοίξουν το δικό τους «κάδρο» και να δουν τον κόσμο των μεγάλων με φαντασία, χιούμορ και αγάπη. Φωτογραφίζοντας συναισθήματα, ιδέες, εικόνες ακόμα και τις... γειτονιές της Αρχαίας Αθήνας.

Αν αγαπάς το βιβλίο όσο εμείς τότε έχεις ακόμα έναν λόγο για να ανυπομονείς για τις φετινές γιορτές. Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και ο χειμερινός κατάλογος Public θα σε βοηθήσει να γίνεις ο αγαπημένος Άγιος Βασίλης μικρών και μεγάλων! Πώς; Μα φυσικά χαρίζοντας το ομορφότερο δώρο. Ένα καλό βιβλίο!