Μαγειρεύουμε με τη Funky Cook: Γιορτινή βελουτέ σούπα με μανιτάρια

Περίληψη: Απολαυστικό comfort food αλλά και γιορτινό πιάτο, η πεντανόστιμη βελουτέ σούπα με μανιτάρια θα γίνει ο πρωταγωνιστής στο φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι!

Έφτασε κιόλας Δεκέμβριος! Ο πιο γιορτινός μήνας του χρόνου είναι εδώ, και σε λίγες μέρες έχουμε Χριστούγεννα. Ώρα λοιπόν να στολίσουμε το δέντρο, να ετοιμάσουμε δώρα για τους αγαπημένους μας και, γιατί όχι, να κοιτάξουμε το μενού για το γιορτινό τραπέζι. Οι βελουτέ σούπες είναι μια κλασική X-mas επιλογή, και αυτή η βερσιόν με μανιτάρια και κάστανα θα σου πάρει τα μυαλά! Η αλήθεια είναι πως αγαπώ πολύ τις βελουτέ σούπες και είναι από τις αγαπημένες μου συνταγές. Είναι σαν ζεστή «αγκαλιά» και κάθε χρόνο στο γιορτινό τραπέζι το στοίχημα είναι να σερβίρω μια σούπα που θα μείνει πραγματικά αξέχαστη.

Προσωπικά στις σούπες προτιμώ να μην προσθέτω κρέμα ή αλεύρι. Σε αυτή την περίπτωση για να «δέσει» η σούπα όπως πρέπει, χρειαζόμαστε ένα δυνατό ραβδομπλέντερ που θα πολτοποιήσει τέλεια τη βελουτέ μας. Μια εξαιρετική επιλογή είναι το ραβδομπλέντερ της Braun. Βασικά δεν είναι απλά ένα ραβδομπλέντερ, αφού με αυτό μπορείς άνετα να ψιλοκόβεις λαχανικά, τυριά κλπ. Σημείωσε ότι έρχεται μαζί με εξάρτημα αυγογδάρτη, άσε που καθαρίζεται πανεύκολα.

Για τη γιορτινή μας βελουτέ σούπα χρησιμοποιώ καφέ μανιτάρια, αλλά και αποξηραμένα για επιπλέον γεύση. Τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά παίζουν μεγάλο ρόλο, ενώ τα κάστανα απογειώνουν τη γεύση με τη γλύκα τους.

Όλη η νοστιμιά της σούπας κρύβεται στο μαγείρεμα. Εδώ δε θέλουμε βιασύνες. Για να πετύχει η σούπα πρέπει να σιγομαγειρευτεί, οπότε φρόντισε να ρυθμίσεις την εστία σου σε χαμηλή φωτιά. Συνοδεύουμε τη σούπα μας με μια υπέροχη «μους» με τυρί κρέμα για να δώσουμε λίγη λιπαρότητα αλλά και εμφάνιση στο πιάτο μας. Προσθέτουμε ροζ πιπέριδενδρολίβανο και voila! Μόλις φτιάξαμε την ωραιότερη γιορτινή σούπα που θα ετοιμάζεις ξανά και ξανά!

Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 30 λεπτά
Ποσότητα: για 4-6 άτομα

Υλικά

Για τη σούπα

400 γρ. μικρά καφέ μανιτάρια
200 γρ. κάστανα βρασμένα
15 γρ. αποξηραμένα μανιτάρια
1 κρεμμύδι
1 πράσο
2 σκελίδες σκόρδο
2 καρότα
3 κόκκους μπαχάρι
1 μικρό κλωναράκι δενδρολίβανο
½ κ.γ. αποξηραμένο εστραγκόν ή θυμάρι
3 κ.σ. ελαιόλαδο
800 γρ. ζεστό νερό ή ζωμό
1 κ.σ. βούτυρο παγωμένο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι

Για τη μους

100 γρ. κρέμα γάλακτος
100 γρ. τυρί κρέμα
2-3 κ.σ. γάλα
¼ κ.γ. κόλιανδρο τριμμένο

Για το σερβίρισμα

Κόκκους ροζ πιπέρι
Δενδρολίβανο φρέσκο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι
Ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Ξεκινάμε μουλιάζοντας τα αποξηραμένα μανιτάρια σε ζεστό νερό ή σε ζωμό που έχουμε ετοιμάσει. Σε ένα πολυμηχάνημα ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά με το ειδικό εργαλείο. Συνεχίζουμε σοτάροντας το κρεμμύδι, το πράσο και τα σκόρδα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, για περίπου 8’. Αλατίζουμε, προσθέτουμε τα μανιτάρια, τα κάστανα, τα μυρωδικά και το μπαχάρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 5’ ακόμα. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και μαγειρεύουμε για 30’ σε χαμηλή φωτιά.

Όσο μαγειρεύουμε τη σούπα, χτυπάμε την κρέμα γάλακτος και το τυρί κρέμα με τον αναδευτήρα. Προσθέτουμε κόλιανδροαλάτιπιπέρι και όσο γάλα χρειαστεί για να πάρει βελούδινη υφή. Αφού τελειώσουμε την προετοιμασία τοποθετούμε τη «μους» στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα. Μόλις η σούπα είναι έτοιμη, την πολτοποιούμε με το ραβδομπλέντερ ή στον κάδο του πολυμηχανήματος κάνοντάς την βελουτέ. Αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο νερό για να την αραιώσουμε. Σερβίρουμε την σούπα με τη «μους» που ετοιμάσαμε, προσθέτουμε λίγες σταγόνες ελαιόλαδοδενδρολίβανοροζ πιπέρι και έχουμε ένα πεντανόστιμο γιορτινό φαγητό που θα κάνει το χριστουγεννιάτικο τραπέζι αξέχαστο!

Extra tips

Αν θέλεις να δώσεις επιπλέον γεύση στη σούπα σου και να «παίξεις» με την υφή, μπορείς άνετα να εμπλουτίσεις τη βελουτέ με λίγη γλυκοπατάτα ή σελινόριζα. Φυσικά, μπορείς να φτιάξεις μια εξίσου πεντανόστιμη vegan εκδοχή. Το μόνο που χρειάζεται είναι να σερβίρεις με γιαούρτι καρύδας αντί για μους, και να επιλέξεις φυτικό βούτυρο αντί για ζωικό.

Καλά μαγειρέματα!