Ο Θάνος Μικρούτσικος σε δύο ξεχωριστές συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Περίληψη: Ο Θάνος Μικρούτσικος δεν χρειάζεται συστάσεις. Αγαπημένος μουσικοσυνθέτης, έχει αφήσει σημαντικό αποτύπωμα με το έργο...

Ο Θάνος Μικρούτσικος δεν χρειάζεται συστάσεις. Αγαπημένος μουσικοσυνθέτης, έχει αφήσει σημαντικό αποτύπωμα με το έργο του, καταφέρνοντας κάθε φορά να συνεπαίρνει το κοινό με τις μουσικές του.

Κι αυτό σκοπεύει να κάνει και σε δύο ξεχωριστές συναυλίες στις 11 Μαΐου - η οποία είναι ήδη sold out - και στις 15 Μαΐου, που παρουσιάζει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών μια μουσική παράσταση για τρεις φωνές, τρία πιάνα και πνευστά πάνω στην ποίηση του Νίκου Καββαδία. Ερμηνεύουν ο Χρήστος Θηβαίος, ο Κώστας Θωμαΐδης και η Ρίτα Αντωνοπούλου.

Η αλήθεια είναι πως ίσως δεν γνωρίζαμε ή δεν αγαπούσαμε τόσο τον Νίκο Καββαδία, αν δεν υπήρχε ο Θάνος Μικρούτσικος. Αυτός είναι που, αποφασίζοντας να μελοποιήσει τα ποίηματά του, μας έμαθε πως ο Καββαδίας δεν είναι απλώς ο ποιητής της θάλασσας, όπως νομίζαμε μέχρι τότε, αλλά κι ένας ποιητής με κοινωνικούς προβληματισμούς και ανησυχίες, που μίλησε για έννοιες όπως η ελευθερία και η δικαιοσύνη. 

«Η θάλασσα, το πλοίο, το ταξίδι, τα λιμάνια, είναι το πεδίο που χρησιμοποιεί ο Καββαδίας για να πει άλλα πράγματα πολύ σημαντικά και διαχρονικά. Λέει στη Βάρδια (1954) την περίφημη φράση “λυπήσου αυτούς που δεν ονειρεύονται” και δεν εννοεί μόνο τη φυγή από τη βάρβαρη πραγματικότητα, αλλά αναφέρεται κυρίως στην ανάγκη να ονειρευτούμε για να πάμε σε μια άλλη κοινωνία στην οποία ο άνθρωπος θα αυτοπραγματωθεί. Και για να γίνει αυτό συμπληρώνει “χόρεψε πάνω στο φτερό του καρχαρία.” Είναι αυτό απλώς μια ωραία εικόνα; Όχι κατηγορηματικά. Είναι η Παραίνεση του Ποιητή προς τους Νέους να ξεπεράσουν τις καταγεγραμμένες τους ικανότητες, να ξεπεράσουν τα όριά τους και να κατακτήσουν το αδύνατο. Μήνυμα αντίστοιχο με αυτό του Τσε Γκεβάρα και των φοιτητών του Μάη του ’68. “Είμαστε ρεαλιστές. Ας κατακτήσουμε το αδύνατο.”», τόνισε μεταξύ άλλων ο ίδιος ο Θάνος Μικρούτσικος για την παράσταση στις 11 Μαΐου.

Η μορφή με την οποία θα παρουσιαστούν τα τραγούδια του Θάνου στη συναυλία του Μεγάρου είναι η τελευταία προσέγγιση του συνθέτη. Πρόκειται για μια προσέγγιση απαιτητική, έξω από αυτά που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Κινείται ανάμεσα στο όρια του υπερβατικού και του ρεαλιστικού, εγκιβωτίζοντας την ανάγκη για πρωτοβουλίες και αυτοσχεδιασμούς από τους μουσικούς πάνω στη σκηνή. 

Προμηθευτείτε έγκαιρα το εισιτήριό σας σε ένα κατάστημα Public και ετοιμάστε για μια βραδιά που θα σας μείνει αξέχαστη!