Πώς θα επιβιώσεις τη σχολική χρονιά; Tips για γονείς και παιδιά

Περίληψη: Διώχνουμε το άγχος για τη νέα σχολική χρονιά με χρήσιμες συμβουλές για γονείς που θα σε βοηθήσουν να οργανώσεις σωστά την καθημερινότητα των παιδιών.

Η σχολική χρονιά έχει λίγες μέρες που ξεκίνησε, αλλά τα παιδιά ακόμα να βρουν το ρυθμό τους. Λογικό είναι καθώς βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή. Ο δρόμος μέχρι την επόμενη τάξη είναι μακρύς και τα πρώτα βήματα γίνονται τώρα. Γι’ αυτό και τώρα είναι η καλύτερη στιγμή να δημιουργήσεις μαζί με τα παιδιά μία καθημερινότητα που θα τα βοηθήσει να ανταποκριθούν με τον καλύτερο τρόπο στις προκλήσεις της χρονιάς που έρχεται. Δεν έχει σημασία αν φέτος θα πάει Α’ Δημοτικού ή αν σε λίγους μήνες θα δώσει πανελλήνιες, η προετοιμασία χρειάζεται σε κάθε τάξη! Το σχολείο αρχίζει με Public και φέτος, οπότε σήμερα σου έχουμε τον απόλυτο οδηγό επιβίωσης για τη φετινή σχολική χρονιά. Από τη σχολική τσάντα μέχρι τα snacks, σε όλα πρέπει να δώσεις σημασία!

Τι δεν πρέπει να λείπει από καμία σχολική τσάντα

Ας ξεκινήσουμε από το νούμερο ένα αντικείμενο στη ζωή ενός μαθητή, τη σχολική τσάντα. Κάθε τσάντα είναι διαφορετική και μοναδική γιατί κάθε παιδί θα τη χρησιμοποιήσει με το δικό του τρόπο. Επίσης, δεν είναι λίγες φορές που η τσάντα γίνεται καμβάς για να εξερευνήσουν τα παιδιά τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες. Αλλά όπως και αν θέλει να προσωποποιήσει την τσάντα του ένας μαθητής, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να υπάρχουν σε όλες. Πρώτα από όλα τα παιδιά χρειάζονται τετράδια και γραφική ύλη. Επειδή για να μάθουν θα κάνουν και λάθη, θέλουν γόμα και ξύστρα, ή διορθωτικό αν χρησιμοποιούν στυλό.

Υπάρχουν και μερικά ακόμα εξαιρετικά χρήσιμα πράγματα που θέλει κάθε μέρα το παιδί μαζί του στο σχολείο, αλλά δεν είναι απαραίτητα σε όλους τους μαθητές. Το πρώτο από αυτά είναι η κασετίνα. Πολλά παιδιά προτιμούν να έχουν «χύμα» τη γραφική τους ύλη στην τσέπη της τσάντας, οπότε η κασετίνα είναι προαιρετική. Προαιρετικό είναι και το τσαντάκι φαγητού, αλλά γίνεται απαραίτητο για τα παιδιά που πάνε ολοήμερο. Είτε πάνε ολοήμερο ή όχι, όμως, καλό είναι να έχουν κάθε μέρα μαζί τους ένα παγούρι για νερό για να μην ξεχνούν να ενυδατώνονται.

Ο σωστός ύπνος παίζει τεράστιο ρόλο

Άμα τα παιδιά χασμουριούνται στην τάξη δεν πρόκειται να είναι σε θέση να παρακολουθήσουν! Ακόμα και για τα πιο έξυπνα παιδιά του κόσμου να μιλάμε, αν δεν έχουν κοιμηθεί σωστά δεν θα μπορούν να αποδώσουν! Μην τα αφήνεις να ξενυχτούν λοιπόν, ειδικά αν μιλάμε για μαθητές δημοτικού. Ας δούμε πόσο ύπνο χρειάζονται τα παιδιά κάθε ηλικίας λοιπόν, για να ξυπνήσουν και να ξεκινήσουν την ημέρα τους γεμάτα ενέργεια. Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας (3 έως 5 ετών) χρειάζονται 10 με 13 ώρες ύπνο κάθε βράδυ. Οπότε καλό είναι να τα βάλεις για ύπνο κατά τις 19:00 με 20:00. Για παιδιά δημοτικού η ενδεδειγμένη διάρκεια του ύπνου είναι 9 με 11 ώρες. Οπότε η κατάλληλη ώρα για να πάνε στο κρεβάτι είναι κάπου μεταξύ 20:00 με 21:00. Τα μεγαλύτερα παιδιά, που πλέον είναι στο Γυμνάσιο ή το Λύκειο, χρειάζονται 8 με 10 ώρες ύπνο, οπότε μπορούν να κοιμηθούν και στις 23:00 χωρίς να έχουν θέμα με το ξύπνημα την επόμενη μέρα.

Tip: Για να μειώσεις τον πρωινό χρόνο προετοιμασίας, βάλε τα παιδιά να φτιάχνουν τη σχολική τσάντα από το προηγούμενο βράδυ.

Τροφή για σκέψη

Ο ρόλος της διατροφής στην ανάπτυξη των παιδιών δεν αμφισβητείται από κανέναν. Από μικρή ηλικία πρέπει τα παιδιά να δημιουργήσουν υγιεινές συνήθειες που θα τους συνοδεύουν μία ζωή. Και εννοείται πως η κατάλληλη διατροφή παίζει ρόλο και στην απόδοση στο σχολείο. Ας πάρουμε την ημέρα από την αρχή. Τα παιδιά έχουν μία πολύ δραστήρια καθημερινότητα, οπότε το πρωινό είναι απαραίτητο κάθε μέρα! Μην το παραλείψεις για να προλάβετε το κουδούνι λοιπόν. Στο σχολείο καλό είναι να έχει μαζί του κάποιο υγιεινό σκανκ. Μερικές καλές επιλογές είναι τα φρούτα και τα τοστ. Είναι προτιμότερο να παίρνουν σνακ από το σπίτι αντί να αγοράζουν έτοιμα. Στο σχολείο, όπως είπαμε και παραπάνω, πρέπει οπωσδήποτε να έχουν μαζί και ένα μπουκάλι με νερό. Γενικά, καλό είναι τα παιδιά να αποφεύγουν την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης και τα πολλά τηγανητά γεύματα. Και να θυμάσαι πως τα παιδιά παίρνουν παράδειγμα από εσένα! Οπότε οι δικές σου διατροφικές συνήθεις θα αντικατοπτριστούν στα παιδιά.

Κράτα αυτές τις συμβουλές λοιπόν και η φετινή σχολική χρονιά για κυλήσει πιο ομαλά!