Σχολική τσάντα με ροδάκια ή χωρίς; Ποια είναι η καλύτερη;

Περίληψη: Τη σχολική τσάντα με ροδάκια την προτιμούν πολλά παιδιά και όχι άδικα! Δες γιατί η σχολική τσάντα με ροδάκια μπορεί να είναι must για τη φετινή χρονιά!

Ακούς στο βάθος ένα «ντριιιιν»; Το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς είναι! Σε λίγες μέρες θα ηχήσει και τα παιδιά θα επιστρέψουν στις σχολικές τάξεις. Και φυσικά, για αρκετά παιδιά αυτή θα είναι η πρώτη χρονιά που θα πάνε στο σχολείο. Τέτοιες μέρες, στο μυαλό κάθε γονιού κυριαρχεί η σχολική λίστα. Ενώ εσύ σκέφτεσαι όλα τα σχολικά που θα χρειαστεί να προμηθευτείς, τα παιδιά έχουν το μυαλό τους σε μόνο ένα πράγμα, τη σχολική τσάντα! Οι μικροί μαθητές ενδιαφέρονται για σχέδια και χρώματα, αλλά σαν γονιός εσύ σκέφτεσαι άλλους παράγοντες, όπως το μέγεθος και το πόσο βολική θα είναι για τα παιδιά. Και εδώ προκύπτει ένα πολύ βασικό ερώτημα: σχολική τσάντα με ροδάκια ή σακίδιο πλάτης; Τι από τα δύο είναι προτιμότερο να επιλέξεις; Για να δώσεις τη σωστή απάντηση πρέπει να λάβεις υπόψη σου πολλούς παράγοντες. Και επειδή το σχολείο αρχίζει με Public και φέτος, είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να επιλέξεις σχολική τσάντα για τα παιδιά!

Σχολική τσάντα: Τι να προσέξω

Το πρώτο και βασικότερο κριτήριο επιλογής σχολικής τσάντας θα πρέπει να είναι η εργονομία της. Η τσάντα θα πρέπει να έχει πλάτη με ανατομική σχεδίαση, ενώ το ίδιο ισχύει και για τα λουριά. Ακόμα και να έχει άνετη σχεδίαση όμως, ένα σακίδιο πλάτης δεν ταιριάζει σε όλα τα παιδιά. Ο λόγος είναι το δεύτερο σημαντικό κριτήριο επιλογής, το βάρος της σχολικής τσάντας. Κατά κανόνα, αυτό δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 10% του βάρους του παιδιού. Καμία φορά, με όλα τα σχολικά μέσα, η τσάντα βαραίνει απότομα όμως. Γι’ αυτό και οι σχολικές τσάντες με ροδάκια είναι μία πολύ δημοφιλής κατηγορία, ειδικότερα στις μικρές ηλικίες, όπου το σώμα του παιδιού αναπτύσσεται γρήγορα και η επιβάρυνση από μία βαριά τσάντα δεν ενδείκνυται. Τέλος, πρέπει να λάβεις υπόψη το μέγεθος και τη χωρητικότητα. Όσο άνετη κι αν είναι μια τσάντα, αν ο χώρος δεν επαρκεί για να κουβαλήσουν τα παιδιά όλα τους τα σχολικά τότε δεν θα βολέψει τα παιδιά.

Τσάντα σχολική με ροδάκια (trolley): Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Οι σχολικές τσάντες τρόλεϊ είναι μία από τις δημοφιλέστερες επιλογές. Γιατί, όμως, όλο και περισσότεροι γονείς διαλέγουν σχολική τσάντα με ροδάκια για τα παιδιά; Οι τσάντες τρόλεϊ έχουν αρκετά πλεονεκτήματα που δεν συναντάμε σε άλλα σχέδια, γι’ αυτό και έχουν καταφέρει να ξεχωρίσουν. Πάντα υπάρχουν και μειονεκτήματα όμως. Ας τα δούμε αναλυτικά, για να μπορέσεις να κάνεις την σωστή επιλογή για τα παιδιά.

Πλεονεκτήματα

Το νούμερο ένα πλεονέκτημα μία σχολικής τσάντας τύπου τρόλεϊ είναι πως το βάρος της δεν «πέφτει» στους ώμους των παιδιών. Οι μικροί μαθητές μπορούν να κουβαλήσουν πολύ πιο εύκολα τα βιβλία και τα σχολικά είδη που χρειάζονται, χωρίς να επιβαρύνουν το σώμα τους. Έτσι, τα παιδιά μπορούν να χωρέσουν σε αυτή περισσότερα πράγματα, όπως το παγούρι τους ή μία ομπρέλα, για παράδειγμα. Από τις τσάντες τρόλεϊ δεν λείπουν και τα λουριά ώμου, αλλά μεταφέροντας την τσάντα τραβώντας την, η διαδρομή από και προς το σχολείο γίνεται πολύ πιο εύκολη και ξεκούραστη. Και ακριβώς επειδή μία σχολική τσάντα με ροδάκια επιτρέπει στα παιδιά να κουβαλήσουν περισσότερο βάρος χωρίς να επιβαρύνονται ιδιαίτερα, οι χώροι που προσφέρει αυτός ο τύπος τσάντας είναι αρκετά μεγάλοι.

Μειονεκτήματα

Αν έπρεπε να πούμε πως οι τσάντες τρόλεϊ έχουν ένα μειονέκτημα, αυτό είναι πως τα παιδιά ίσως βρεθούν σε περιπτώσεις που δεν μπορούν απλά να τη σύρουν, οπότε και θα χρειαστεί να τη σηκώσουν. Μία τέτοια περίπτωση είναι το ανέβασμα σκαλιών. Αλλά κάτι τέτοιο θα διαρκέσει συνήθως πολύ λίγο. Οπότε είναι προτιμότερη η μακρόχρονη ευκολία που προσφέρει μία τσάντα με ροδάκια στα παιδιά, παρά η στιγμιαία «ταλαιπωρία». Ένα ακόμα μειονέκτημα που θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς είναι πως τα παιδιά μπορεί να θέλουν να αρχίσουν να κουβαλούν την τσάντα στους ώμους, οπότε η ύπαρξη του συστήματος τρόλεϊ δεν βολεύει τόσο. Και αυτό μπορεί να αποφευχθεί όμως, αν επιλέξεις μία σχολική τσάντα με αποσπώμενα ροδάκια. Όταν το παιδί ξεπεράσει τη «φάση» με τα ροδάκια μπορείς πολύ απλά να τα αφαιρέσεις.

Σε τι τιμές κυμαίνεται μία τσάντα με αποσπώμενα ροδάκια;

Η σχολική τσάντα με ροδάκια μοιάζει ως μία εξαιρετική επιλογή για πολλά παιδιά λοιπόν και αν αυτή έχει και αποσπώμενα ροδάκια τόσο το καλύτερο. Τώρα φτάνουμε σε μία ακόμα απορία όμως: Υπάρχει διαφορά στην τιμή μεταξύ μία τσάντας με αποσπώμενα ροδάκια και σε μία που είναι μόνο τρόλεϊ; Από σχέδιο σε σχέδιο και από εταιρία σε εταιρία πάντα θα υπάρχουν διαφορές στην τιμή. Σε γενικές γραμμές, όμως, οι τιμές για μία τσάντα με αποσπώμενα ροδάκια ξεκινούν περίπου στα ίδια επίπεδα με μία τσάντα τρόλεϊ χωρίς αποσπώμενα ροδάκια. Άρα είναι καλύτερο να επιλέξεις μία τσάντα που σου δίνει τη δυνατότητα να αφαιρέσεις τα ροδάκια στο μέλλον.

Πόσο εύκολα πλένεται μία τσάντα με ροδάκια;

Είπαμε πως θα σε βοηθήσουμε στη επιλογή σχολικής τσάντας, οπότε πρέπει να απαντήσουμε σε κάθε πιθανό ερώτημα! Το πλύσιμο της σχολικής τσάντας μπορεί να μην σε απασχολήσει σε καθημερινή βάση, αλλά σίγουρα θα χρειαστεί να γίνει κάποιες φορές. Παιδιά είναι, όλο και κάτι θα συμβεί και θα λερωθεί η τσάντα άλλωστε. Όταν έχουμε να κάνουμε με τσάντα με ροδάκια, όπου συνήθως υπάρχουν μεταλλικά μέρη, δεν γίνεται αυτή να μπει στο πλυντήριο ή να τη βάλεις να μουλιάσει για ώρες στο νερό γιατί υπάρχει το ενδεχόμενο να σκουριάσει γρήγορα. Το ίδιο ισχύει αν η τσάντα που θα επιλέξεις (ακόμα κι αν είναι σακίδιο πλάτης) έχει μεταλλικά διακοσμητικά επάνω. Αντ’ αυτού, καλό είναι να καθαρίζεις τοπικά ό,τι προκύψει. Οπότε, για το καθάρισμα μίας τσάντας με ροδάκια χρησιμοποίησε ένα υγρό πανί σε όποιο σημείο χρειάζεται καθάρισμα. Όταν με το καλό ολοκληρωθεί η σχολική χρονιά ή ξεκινήσει ένα διάστημα μεγάλων διακοπών και θες να πλύνεις ολόκληρη την τσάντα, άδειασε καλά όλες τις τσέπες, τίναξέ την, και πέρασε όλα τα σημεία της με ένα υγρό πανί.

Συχνές Ερωτήσεις για τις τσάντες με ροδάκια

Για να σε βοηθήσουμε να επιλέξεις ας κάνουμε ένα γρήγορο recap, απαντώντας στα συνηθέστερα ερωτήματα γύρω από το δίλημμα «τσάντες με ροδάκια ή τσάντα πλάτης;».

Είναι όντως πιο βαριές από τις τσάντες πλάτης;

Από μόνες τους, η απάντηση είναι «ναι», η βασική διαφορά όμως έγκειται στον τρόπο που χρησιμοποιούνται. Μπορεί η τσάντα πλάτης να είναι πιο ελαφριά, η μεταφορά της ωστόσο μπορεί να δυσκολέψει τους μικρούς μαθητές, ιδιαίτερα αν είναι φορτωμένη με πολλά μικροπράγματα. Στον αντίποδα, η τσάντα με ροδάκια σε γενικές γραμμές βολεύει περισσότερο και ταυτόχρονα δεν επιβαρύνει ούτε την πλάτη ούτε τη σπονδυλική στήλη των παιδιών.

Τσάντα Πλάτης ή τσάντα με ροδάκια για το νηπιαγωγείο;

Για τους μαθητές του νηπιαγωγείου, η κατάλληλη τσάντα είναι αυτή που προσαρμόζεται επακριβώς στο σώμα και το βάρος κάθε παιδιού. Η εύρεση μιας τσάντας πλάτης που θα πληροί αυτές τις προϋποθέσεις μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη υπόθεση, ενώ, ακόμα και τότε, δεν αποκλείεται το παιδί να αισθανθεί ενοχλήσεις μετά από ένα διάστημα. Γι’ αυτό το λόγο συστήνεται μια τσάντα με ροδάκια για ξεκούραστες μετακινήσεις. Φρόντισε μόνο να μην έχει υπερβολικά μεγάλο όγκο, ούτε να είναι πολύ βαριά.  

Είναι καλή επιλογή η τσάντα με ροδάκια για το δημοτικό;

Σε αντίθεση με το γυμνάσιο και το λύκειο, οι μαθητές του δημοτικού συνηθίζουν να κουβαλούν μαζί τους τα περισσότερα σχολικά. Βιβλία, τετράδια, μολύβια, ξύστρες, γόμες, είδη ζωγραφικής, ίσως και κάποιο παιχνίδι. Πρόσθεσε σε αυτά το κολατσιό και το παγούρι, και το βάρος της τσάντας αρχίζει να αυξάνεται σημαντικά. Καταλαβαίνεις λοιπόν πως μπορεί η μεταφορά μιας τσάντας πλάτης ενδέχεται να γίνει κουραστική για τα παιδιά του δημοτικού. Πρόβλημα που λύνεται με μια τσάντα trolley μιας και η χωρητικότητά τους είναι, τις περισσότερες φορές, μεγαλύτερη.

Μπορώ να αφαιρέσω τη βάση της τσάντας;

Σε γενικές γραμμές, η βάση της τσάντας μπορεί να αφαιρεθεί. Τις περισσότερες φορές είναι εύκολο ενώ κάποιες άλλες, όντως, θα χρειαστεί να θυμηθείς τον πολυμήχανο MacGyver. Σε κάθε περίπτωση, αν η αλλαγή της βάσης για τη μεταφορά ή το πλύσιμο σου φαίνεται μεγάλη ταλαιπωρία, υπάρχουν και τσάντες με ροδάκια που στηρίζονται σε αφαιρούμενη βάση, μέσω ειδικού αποσπώμενου μηχανισμού.

sxoliki-tsanta-me-rodakia-05

Πόσο βολικές είναι οι τσάντες trolley για τα ελληνικά πεζοδρόμια;

Καλή ερώτηση! Η απάντηση εξαρτάται φυσικά από την ποιότητα της τσάντας αλλά και την κατάσταση των πεζοδρομίων της περιοχής σου. Αν το καθημερινό πήγαινε-έλα από και προς το σχολείο θυμίζει οριακά αγώνα δρόμου μετ’ εμποδίων, τότε μια τσάντα trolley θα δυσκολέψει τα πράγματα. Υπάρχουν όμως, όπως είδαμε, και τσάντες με αποσπώμενα ροδάκια, οι οποίες είναι αρκετά ευέλικτες για να τα βγάλουν πέρα σε τέτοιου τύπου ειδικές καταστάσεις.

Θα βρω τσάντες με αποσπώμενα ροδάκια στα Public;

Φυσικά! Στα Public θα βρεις σχολικές τσάντες με αποσπώμενο μηχανισμό που μετατρέπονται σε σακίδια πλάτης με λίγες μόνο κινήσεις. Έτσι το μικρό θα μπορεί και να κουβαλά περιχαρής την αγαπημένη του τσάντα, και να την μεταφέρει με τη λαβή όταν το απαιτούν οι συνθήκες.

Τελικά, με ροδάκια ή χωρίς;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού. Για παιδιά δημοτικού και νηπιαγωγείο λέμε ένα μεγάλο «ΝΑΙ!» στην σχολική τσάντα με ροδάκια. Οι μικροί μαθητές θα μπορούν να μεταφέρουν με ευκολία όλα τους τα σχολικά, χωρίς εσύ να αγχώνεσαι για το βάρος της τσάντας. Αν τα παιδιά πάνε γυμνάσιο ή λύκειο τότε ένα σακίδιο πλάτης είναι προτιμότερο. Στις μεγαλύτερες ηλικίες τα παιδιά έχουν συνήθως λιγότερα να κουβαλήσουν - βιβλία, τετράδια, βοηθήματα, αντε και κανένα στυλό -, οπότε δεν χρειάζονται «άπειρους» χώρους και το βάρος δεν είναι αυξημένο. Και στις δύο περιπτώσεις, άσε τα παιδιά να επιλέξουν το σχέδιο που τους αρέσει, αλλά φρόντισε η τσάντα να έχει τα χαρακτηριστικά εργονομίας που έχουν σημασία. Τώρα είσαι έτοιμος να κάνεις τη σωστή επιλογή σχολικής τσάντας για τα παιδιά, είτε με ροδάκια είτε χωρίς!