Back to school: Γυρνάμε στα θρανία με την απόλυτη Spotify playlist

Περίληψη: Η ώρα για το πρώτο κουδούνι πλησιάζει! Ετοιμάσου για την μεγάλη επιστροφή στο σχολείο με τη νέα μας back to school Spotify list.

Φτάσαμε κιόλας στα τέλη Αυγούστου και το καλοκαίρι ετοιμάζεται σιγά σιγά να μας αποχαιρετίσει. Εκτός από τους τυχερούς που απολαμβάνουν ακόμα τις διακοπές σε ένα από τα πανέμορφα ελληνικά νησιά, οι υπόλοιποι ετοιμαζόμαστε ψυχολογικά για την μεγάλη επιστροφή στο γραφείο, το πανεπιστήμιο και το σχολείο. Ειδικά, για τους μαθητές το… πλήγμα είναι ακόμα μεγαλύτερο. Πώς προσαρμόζεσαι στους σχολικούς ρυθμούς μετά από τρεις μήνες γεμάτους διασκέδαση και ξεκούραση; Πώς συνηθίζεις το πρωινό ξύπνημα, τη μελέτη και τα διαγωνίσματα, όταν μόλις λίγες πριν ήσουν στην ξαπλώστρα αγκαλιά με ένα βιβλίο; Ειδικά, το τελευταίο σκ όλους μας έπιανε ένα μικρό άγχος. Οι πρώτες μέρες της προσαρμογής είναι δύσκολες, ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση η μουσική κάνει τη ζωή ευκολότερη.  Λίγες μέρες πριν την επιστροφή στις σχολικές αίθουσες ετοιμάσαμε μία απολαυστική Spotify list, για τους μαθητές που θέλουν να κάνουν «back to school» με fun διάθεση.

Back to school playlist: Old time classics και νέες επιτυχίες

Για τη νέα μας playlist καθίσαμε κάτω και βρήκαμε δημοφιλή νέα hits που θα σε ανεβάσουν πριν το πρώτο κουδούνι. Από pop και alternative μέχρι hip-hop, hard rock και grunge, στη λίστα μας θα βρεις καλλιτέχνες από όλο το φάσμα της μουσικής, ώστε να την απολαύσεις όποιο και αν είναι το αγαπημένο σου genre. Επειδή όμως ο παλιός είναι αλλιώς, δε θα μπορούσαμε να αφήσουμε απ’ έξω αθάνατα τραγούδια των 70s και 80s που έχουν μεγαλώσει γενιές και γενιές μαθητών. Μιας και κάθε τραγούδι έχει να διηγηθεί τη δική του ιστορία, για την επιστροφή στις τάξεις ξεχωρίσαμε πέντε θρυλικά κομμάτια που αξίζει και με το παραπάνω να έχεις στο repeat τη φετινή σχολική χρονιά.

Smells Like Teen Spirit – Nirvana

Smells Like Teen Spirit. Ή αλλιώς ο εθνικός ύμνος της εφηβείας, της ανεμελιάς και της διαφορετικότητας. Δύσκολα θα βρεις άνθρωπο σήμερα που να μην γνωρίζει το ανεπανάληπτο τραγούδι των Nirvana, οι οποίοι με μπροστάρη τον μοναδικό Kurt Cobain βρέθηκαν – έστω και για λίγο – στην κορυφή της μουσικού Έβερεστ. Το opening track και lead single από το Nevermind είναι ίσως το πιο αντιπροσωπευτικό τραγούδι των 90s και δικαίως θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα τραγούδια όλων των εποχών.

Back To School (Mini Maggit) - Deftones

Μαζί με τους Nirvana, ένα από τα συγκροτήματα που σημάδεψαν τη μουσική της δεκαετίας του ’90 είναι οι Deftones. Πρωτοπόροι στο χώρο του εναλλακτικού «σκληρού» ήχου, η μπάντα από το Sacramento της California «πάντρεψε» ιδανικά το heavy metal με άλλα είδη όπως το hip-hop ακόμα και το shoegaze. Το Back To School (Mini Maggit) από το δίσκο White Pony, μιλάει για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πολλοί μαθητές εντός του σχολικού περιβάλλοντος, όπως ο σκληρός ανταγωνισμός, οι κλίκες, και το bullying. Ζητήματα που παραμένουν δυστυχώς το ίδιο επίκαιρα 22 χρόνια μετά.

back-to-school-spotify-list-01

Teenagers – My Chemical Romance

Κάθε γενιά εφήβων έχει το δικό της anthem. Το Teenagers των My Chemical Romance ήταν για τους millennials το αντίστοιχο Smells Like Teen Spirit των Gen Xers. Στο The Black Parade η μουσική ιδιοφυία που ακούει στο όνομα Gerard Way έγραψε ένα αθεράπευτα catchy pop rock τραγούδι, μπολιάζοντάς το με έξυπνους στίχους γύρω από την εφηβική επαναστατικότητα και τη μάχη απέναντι στον κοινωνικό κομφορισμό. Το sing-along ρεφραίν παραμένει μέχρι σήμερα ένα από τα καλύτερα στην ιστορία του αμερικανικού συγκροτήματος.

Wake Me Up When September Ends – Green Day

Μπορεί η διάσημη μπαλάντα να μη μιλάει για το σχολείο ή τα θέματα της εφηβείας όπως πολλοί νομίζαμε, ωστόσο εκατομμύρια μαθητές σε όλο τον κόσμο έχουν προσδώσει νέο νόημα στο τραγούδι των Green Day. Το Wake Me Up When September Ends είναι το ανεπίσημο soundtrack του φθινοπώρου καθώς οι στενάχωρες μελωδίες, ο νοσταλγικός χαρακτήρας και το πανέμορφο βίντεο κλιπ αποτυπώνουν τα γλυκόπικρα συναισθήματα που συνοδεύουν το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών.

Another Brick In The Wall (Pt. 2) – Pink Floyd

Back to school playlist χωρίς το Another Brick In The Wall (Pt. 2) των Pink Floyd, θα ήταν μια λίστα μισή. Μουσικά, το δεύτερο μέρος της τριλογίας είναι ένα φαντασμαγορικό αριστούργημα του progressive rock, ενώ στιχουργικά είναι το απόλυτο κατηγορώ απέναντι σε κάθε ολοκληρωτική μορφή εξουσίας. Αν μπορούσαμε να κρατήσουμε μόνο ένα από τα τραγούδια της λίστας μας, αυτό θα ήταν σίγουρα το μνημειώδες έπος των Βρετανών.

Back to school σημαίνει Public!

Πέρα από θετικά vibes και καλή διάθεση, οι πρώτες μέρες στο σχολείο χρειάζονται και μια στοιχειώδη οργάνωση. Δεν το λες και διασκεδαστικό να τρέχεις τελευταία στιγμή για να δεις τι τετράδια και στυλό έχουν ξεμείνει από την περσινή σεζόν. Τα καταστήματα Public και το public.gr έχουν όλο τον εξοπλισμό που χρειάζεσαι για να τα βγάλεις πέρα τη νέα σχολική χρονιά. Ξεφύλλισε τον κατάλογο με τα σχολικά, ενώ αν θέλεις βοήθεια με τη λίστα σου η ομάδα του Public αναλαμβάνει να την ετοιμάσει για σένα. Δες λοιπόν τι λείπει από την τσάντα και φυσικά πάτα play για να ακούσεις ολόκληρη την Spotify list!