Publicistas Moms / Συμβουλές για την τηλεκπαίδευση από την Ιωάννα Λυμπεροπούλου

Περίληψη: Πρακτικές συμβουλές από μια εργαζόμενη μητέρα προς όλους τους γονείς, οι οποίες μας έχουν βοηθήσει να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Η τηλεκπαίδευση άλλαξε τις σχολικές συνήθειες μικρών και μεγάλων παιδιών. Πώς, ως γονιός, θα ανταποκριθείτε καλύτερα στις νέες ανάγκες που δημιουργήθηκαν για τους μαθητές; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι πολύπλευρη και η Publicistas mom Ιωάννα Λυμπεροπούλου έχει την απαιτούμενη εμπειρία για να μας συμβουλέψει για κάθε τομέα.

Γράφει η @ioanna_limberopoulou

Εδώ και σχεδόν έναν χρόνο έχει μπει στο καθημερινό μας λεξιλόγιο η λέξη «τηλεκπαίδευση». Μια νέα καθημερινότητα έχει δημιουργηθεί για γονείς και παιδιά στην οποία προσπαθούμε όλοι να ανταπεξέλθουμε. Η πρόκληση μεγάλη, καθώς οι περισσότεροι βρεθήκαμε όχι μόνο να δουλεύουμε από το σπίτι αλλά να έχουμε αναλάβει και την εκπαίδευση των παιδιών μας. Προσωπικά, ως εργαζόμενη μητέρα με δυο παιδιά στο Δημοτικό, η προσαρμογή δεν ήταν εύκολη για κανέναν μας. Μπορέσαμε, όμως, μέσα από κάποιες μικρές αλλαγές και προσθήκες στην καθημερινότητά μας να ανταπεξέλθουμε στην νέα αυτή πρόκληση.

1 | Επιλέξτε ένα μέρος του σπιτιού όπου θα κάνετε τα μαθήματά σας

Είναι γνωστό ότι για να δουλέψουμε πιο αποδοτικά, όλοι χρειαζόμαστε τον χώρο μας. Επιλέξτε έναν ήσυχο χώρο με αρκετό φως όπου θα μπορεί το παιδί να κάνει τα μαθήματά του χωρίς να διασπάται η προσοχή του.

Extra tip: Φροντίστε ο χώρος που θα επιλέξετε να είναι κάποιο σημείο του σπιτιού με καλή σύνδεση στο internet.

2 | Επιλέξτε τον κατάλληλο εξοπλισμό

Ο σωστός εξοπλισμός είναι το Α και το Ω της τηλεκπαίδευσης. Επενδύστε σε έναν καλό desktop με την απαραίτητη κάμερα ή σε κάποιο αξιόπιστο και γρήγορο laptop ή tablet. Απαραιτήτως θα χρειαστείτε ακουστικά, γιατί μπορεί η τάξη να ήρθε στο σπίτι αλλά δεν χρειάζεται να ακούν όλοι στο σπίτι την τάξη! Καλό επίσης θα ήταν να υπάρχει και ένας εκτυπωτής ώστε να τυπώνετε το απαραίτητο εκπαιδευτικό υλικό.

3 | Οργανώστε τον χώρο σας

Αφού λοιπόν βρείτε τον κατάλληλο χώρο, είναι ώρα να τον τακτοποιήσετε και να τον οργανώσετε. Βιβλία, σημειωματάρια, μολυβοθήκες αλλά και υλικά χειροτεχνιών όπως ψαλίδια, χαρτιά, κόλλες κ.λπ. θα πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής για να τα βρίσκετε όταν τα χρειάζεστε.

Επειδή όμως η τηλεκπαίδευση απαιτεί και πολύ χαρτί, φροντίστε να οργανώστε το έντυπο υλικό σας, ειδικά αν οι μαθητές στην οικογένεια είναι πολλοί. Μπορείτε να εφαρμόσετε color-code ανά παιδί ή να χρησιμοποιήσετε δίφυλλα και ντοσιέ.

Στο Public θα βρείτε μια τεράστια ποικιλία γραφικής ύλης και ειδών οργάνωσης γραφείου, ώστε να επιλέξετε αυτά που σας ταιριάζουν αλλά και να είστε σίγουροι ότι δεν θα σας λείψει τίποτα.

4 | Διατηρήστε ένα καθημερινό πρόγραμμα

Όλοι γνωρίζουμε πως η οργάνωση και ο προγραμματισμός αυξάνουν την παραγωγικότητα. Μπορεί λοιπόν να μένουμε σπίτι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να μην έχουμε πρόγραμμα. Ξυπνήστε μια λογική ώρα, ετοιμάστε ένα χορταστικό πρωινό που θα σας γεμίσει ενέργεια και ξεκινήστε την ημέρα σας. Μην ξεχνάτε όμως ότι μια από τις μεγαλύτερες αρετές ενός ανθρώπου είναι η συνέπεια. Γι’ αυτό ξυπνήστε κάθε μέρα την ίδια ώρα περίπου και ξεκινήστε το διάβασμα πάντα την ίδια ώρα. Έτσι τα παιδιά θα έχουν το πρόγραμμά τους και δεν θα “τρέχετε” να καλύψετε τα κενά.

Στην περίπτωση που διαπιστώσετε ότι υπάρχουν πολλές προθεσμίες εργασιών κ.λπ., τις οποίες δυσκολεύεστε να παρακολουθήσετε, καλό είναι να τις σημειώνετε στο ημερολόγιό σας ή σε κάποιο σημειωματάριο ή έστω απλό τετράδιο.

5 | Απασχολήστε τα μικρότερα παιδιά

Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση είναι όταν υπάρχουν παιδιά διαφορετικών ηλικιών. Μικρά παιδιά χωρίς πολύ διάβασμα ή και καθόλου διάβασμα και παιδιά που πρέπει να συγκεντρωθούν για να μελετήσουν. Είναι λογικό ότι ενδεχομένως να υπάρξουν ζήλιες και φασαρίες μεταξύ τους. Για να κρατήσετε την γκρίνια και τους καυγάδες μακριά, φροντίστε να έχετε πρόχειρα διάφορα “projects” για τα μικρότερα παιδιά. Αναθέστε τους κάποια ζωγραφιά, χειροτεχνία ή κάποιο εκπαιδευτικό βίντεο.

Στα Public θα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία σε παιδικά βιβλία, βιβλία δραστηριοτήτων, παζλ κ.α. ώστε να κρατήσετε απασχολημένα τα μικρότερα παιδιά.

6 | Μην ξεχάσετε την ανταμοιβή

Φροντίστε να ανταμείψετε την συνέπεια των μικρών μαθητών ώστε να συνεχίσουν με την ίδια όρεξη. Αυτοκόλλητα, γλυκίσματα ακόμα και το αγαπημένο τους φαγητό είναι μερικά από αυτά τα μικρά που θα δώσουν χαρά στο παιδί και θα θέλει να συνεχίσει το διάβασμα.

Η Ιωάννα Λυμπεροπούλου είναι μέλος των #publicistasgreece @ Instagram. Ακολούθησέ την στο @ioanna_limberopoulou.

Url Κατηγορία