25 συμβουλές για γονείς για καλή σχολική χρονιά!

Περίληψη: Ό,τι τάξη κι αν πάνε τα παιδιά, θέλεις και φέτος να έχουν μία καλή σχολική χρονιά. Το ίδιο κι εμείς, έτσι συγκεντρώσαμε 25 συμβουλές για να το πετύχεις!

Το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς θα χτυπήσει πολύ σύντομα! Έχει έρθει ο καιρός να προετοιμαστείς, αν θες να αποφύγεις τον πανικό της τελευταίας στιγμής. Η πρώτη μέρα στο νηπιαγωγείο και το δημοτικό μπορεί να φέρει λίγο άγχος. Το κατανοούμε απόλυτα! Θες να τους εξασφαλίσεις μία καλή σχολική χρονιά και εμείς είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε. Γι’ αυτό αποφασίσαμε να φτιάξουμε τον απόλυτο οδηγό με συμβουλές για ένα επιτυχημένο σχολικό έτος. Παρακάτω θα βρεις 25 tips για να έχουν τα παιδιά μία εποικοδομητική και ανέμελη καθημερινότητα στο σχολείο, αλλά και για να έχεις κι εσύ μία πιο ξένοιαστη χρονιά.

Προετοιμασία για μια καλή σχολική χρονιά

Πριν ακόμα ξεκινήσουν τα μαθήματα, πρέπει να κάνεις κάποια βήματα για να σας βρει το κουδούνι απόλυτα έτοιμους. Από την αγορά σχολικών μέχρι την δημιουργία καθημερινής ρουτίνας, πρέπει να αρχίσεις από τώρα να προετοιμάζεις το έδαφος για τη νέα σχολική χρονιά.

Προμηθεύσου με τα απαραίτητα είδη σχολικών ειδών

Όλα ξεκινούν από τα σχολικά είδη. Ακόμα κι αν το παιδί θα πάει φέτος πρώτη φορά σχολείο, ξέρεις περίπου τι θα χρειαστεί. Προμηθεύσου τα απαραίτητα, όπως σχολική τσάντα, μολύβια, τετράδια κα.α. Αν ο δάσκαλος ή η δασκάλα ζητήσουν κάτι επιπλέον μόλις αρχίσει η χρονιά τότε θα έχεις να κάνεις πολύ λιγότερα ψώνια.

Οργάνωσε την καθημερινότητά σου

Όπως το σχολείο έχει καθημερινό πρόγραμμα, έτσι πρέπει να έχεις κι εσύ. Φτιάξε ένα πρόγραμμα με την ώρα που θα ξυπνάς, την ώρα που θα φεύγετε για το σχολείο, την ώρα που θα πρέπει να τα πάρεις από το σχολείο κ.λπ., έτσι ώστε να δημιουργήσεις μία ρουτίνα που θα είναι εύκολο να ακολουθήσεις και εσύ και τα παιδιά.

Προετοίμασε το παιδί για τη νέα σχολική χρονιά 

Το καλοκαίρι το πρόγραμμα των παιδιών είναι πολύ πιο ελεύθερο. Πλησιάζοντας στο πρώτο κουδούνι η προσαρμογή δεν είναι εύκολη. Ξεκινήστε από τώρα να ξυπνάτε νωρίτερα έτσι ώστε η μετάβαση στο ωράριο του σχολείο να γίνει ομαλά.

Φτιάξτε μαζί το χώρο που θα διαβάζει

Δημιουργήστε έναν καθαρό και οργανωμένο χώρο μελέτης με όλες τις απαραίτητες προμήθειες. Φρόντισε σε αυτόν να μην υπάρχουν πράγματα που αποσπούν την προσοχή και δείξε στα παιδιά πώς θα διαχειρίζονται την ακαταστασία, για να υπάρχει πάντα ένα βέλτιστο περιβάλλον διαβάσματος.

Επισκεφθείτε το σχολείο από πριν

Εάν το παιδί ξεκινάει φέτος το σχολείο ή θα πάει σε νέο σχολείο, επισκεφθείτε το σχολείο πριν την έναρξη της νέας χρονιάς. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να γνωρίσουν το χώρο και να εξοικειωθούν με τη διαδρομή, οπότε η πρώτη μέρα θα κυλήσει πιο ομαλά.

Μιλήστε για τους στόχους και τις προσδοκίες της νέας χρονιάς

Συζήτησε με τα παιδιά σχετικά με τους στόχους τους για την επόμενη σχολική χρονιά. Αυτό μπορεί να έχει να κάνει με τα μαθήματα, τις εξωσχολικές δραστηριότητες, τις φιλίες ή την προσωπική τους ανάπτυξη. Έτσι θα γνωρίζεις καλύτερα τι περιμένουν και τι μπορεί να τα προβληματίζει.

Συμβουλές για καλή σχολική χρονιά

Η προετοιμασία κάπου εδώ τελειώνει και τα μαθήματα ξεκινούν. Η επιτυχία στο σχολείο είναι μία καθημερινή διαδικασία και απαιτεί τη συνεχή υποστήριξη από τους γονείς. Ας δούμε συμβουλές για καλή σχολική χρονιά.

Πώς να βοηθήσεις στη μάθηση του παιδιού

Κάθε παιδί έχει το δικό του μαθησιακό στυλ – οπτικό, ακουστικό, μέσω διαβάσματος/γραφής των πληροφοριών, ή συνδυασμό αυτών. Παρατήρησε πώς το παιδί φαίνεται πως προτιμά να μαθαίνει και προσάρμοσε την προσέγγιση του διαβάσματος στο σπίτι ανάλογα.

Ενθάρρυνε το διάβασμα λογοτεχνίας

Το διάβασμα οδηγεί σε βελτίωση των γλωσσικών δεξιοτήτων, του λεξιλογίου και της φαντασίας. Εξασφάλισε αρκετό ελεύθερο χρόνο μέσα στην εβδομάδα και δώσε στα παιδιά βιβλία που ταιριάζουν στα ενδιαφέροντά τους έτσι ώστε να τα ενθαρρύνεις να διαβάσουν.

Τόνισε τη σημασία της συμμετοχής

Ενθάρρυνε τα παιδιά να συμμετέχουν ενεργά στο μάθημα. Δώσε στα παιδιά να καταλάβουν την αξία του να κάνουν ερωτήσεις, να συζητούν και να εκφράζουν τις απόψεις τους. Αυτό θα τα βοηθήσει να μάθουν καλύτερα, αλλά και να εκφράζονται πιο ελεύθερα.

Άσε τα παιδιά να διαβάζουν μόνα τους αν το θέλουν

Αν τα παιδιά δεν θέλουν να διαβάζουν με τη συνδρομή των γονιών, τότε θα πρέπει ο ρόλος σου να γίνει λιγότερο ενεργός και περισσότερο εποπτικός. Το θετικό σε αυτή την περίπτωση είναι πως τα παιδιά αναλαμβάνουν μία σημαντική ευθύνη από μόνα τους και ενισχύεται η ανεξαρτησία τους. Είναι σημαντικό όμως να τα διδάξεις πώς να ερευνούν θέματα, να βρίσκουν αξιόπιστες πηγές και να διαχειρίζονται το χρόνο μελέτης του.

Βάλε τεχνολογικούς περιορισμούς

Η τεχνολογία είναι ένα σημαντικό εργαλείο για κάθε μαθητή. Ο υπερβολικός χρόνος στην οθόνη, όμως, μπορεί να επηρεάσει τις σχολικές υποχρεώσεις και τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Συζήτησε με τα παιδιά τους κανόνες και τα χρονικά όρια και καθορίστε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα χρήσης συσκευών όπως το tablet, ειδικότερα τις καθημερινές.

Κάνε ερωτήσεις

Μπορείς να πάρεις μέρος στην εκπαίδευση των παιδιών απλά ρωτώντας τα για το πώς πήγε η μέρα τους στο σχολείο, τι εργασίες έχουν και πώς τα πάνε στα μαθήματα. Δείξε ενδιαφέρον για την πρόοδό τους και πρόσφερε βοήθεια αν χρειαστεί ή δώσε τους να καταλάβουν πως μπορούν ανά πάσα στιγμή να ζητήσουν βοήθεια.

Πώς να διαμορφώσεις τη συμπεριφορά του παιδιού

Το χτίσιμο υγιών συμπεριφορών μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να έχουν μία καλή σχολική χρονιά σε όλους τους τομείς. Πέρα από την ακαδημαϊκή επιτυχία, οι θετικές συμπεριφορές βοηθούν στην ανάπτυξη της προσωπικότητας, της κοινωνικότητας, και της ψυχικής και σωματικής υγείας. 

Χτίσε υγιείς συνήθειες

Τόνισε στα παιδιά τις ευεργετικές ιδιότητες των υγιών συνηθειών. Τα παιδιά πρέπει να κοιμούνται αρκετά, να τρώνε θρεπτικά γεύματα, να είναι δραστήρια, αλλά και να κάνουν διαλείμματα για ξεκούραση. Η ισορροπημένη διατροφή, η τακτική άσκηση και ο επαρκής ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχική και σωματική ευεξία των παιδιών.

Δείξε στα παιδιά πώς να διαχειρίζονται το άγχος

Το σχολείο μπορεί μερικές φορές να είναι αγχωτικό. Δίδαξε στα παιδιά κάποιες βασικές τεχνικές διαχείρισης του στρες, όπως οι βαθιές αναπνοές, η ενσυνειδητότητα και τα διαλείμματα για χαλάρωση.

Η επικοινωνία είναι εξαιρετικά σημαντική

Δημιούργησε ένα περιβάλλον στο οποίο τα παιδιά θα νιώθουν άνετα να συζητούν μαζί σου για τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζουν, είτε αυτές είναι σχολικές είτε κοινωνικές. Πρόσφερε καθοδήγηση και υποστήριξη όπου χρειάζεται.

Πώς θα αναπτύξεις τις κοινωνικές τους δεξιότητες

Βοήθησε τα παιδιά να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες ενθαρρύνοντάς τα να συμμετέχουν σε ομαδικές δραστηριότητες, όπως αθλήματα ή άλλα χόμπι εκτός σχολείου. Οι ισχυρές διαπροσωπικές δεξιότητες είναι πολύτιμες τόσο μέσα όσο και έξω από την τάξη.

Εμφύσησε την ομαδικότητα

Υπογράμμισε στα παιδιά τη σημασία της συνεργασίας. Ενθαρρύνετέ τα να συμμετέχουν σε ομαδικές δραστηριότητες και να συνδράμουν σε ομαδικές εργασίες.

Καλλιέργησε την ενσυναίσθηση

Γνώρισε στα παιδιά την έννοια της ενσυναίσθησης, συζητώντας μαζί τους τις προοπτικές και τα συναισθήματα των άλλων. Ενθάρρυνε τα παιδιά να λαμβάνουν υπόψη τους τα συναισθήματα των συμμαθητών και των φίλων τους και να έχουν υποστηρικτική στάση απέναντί τους.

Η περιέργεια κάνει καλό

Ενίσχυσε την περιέργεια των παιδιών απαντώντας στις ερωτήσεις τους, εκθέτοντάς τα σε νέες εμπειρίες και ενθαρρύνοντάς τα να εξερευνήσουν τα ενδιαφέροντά τους εκτός σχολείου.

Πώς να βελτιώσεις τη διάθεση του παιδιού τη νέα σχολική χρονιά

Είναι σημαντικό να λάβεις υπόψη σου τα άγχη και τις ανησυχίες του παιδιού για τη σχολική χρονιά που έρχεται. Δώσε του να καταλάβει ότι αυτό είναι φυσιολογικό και ότι είναι λογικό να νιώθουν ανάμεικτα συναισθήματα. Παράλληλα, επισήμανε τα θετικά που φέρνει η νέα σχολική χρονιά, όπως το ότι θα ξαναδεί τους φίλους του (ή θα κάνει καινούργιους), θα ξεκινήσει ενδιαφέρουσες δραστηριότητες και θα μάθει ενδιαφέροντα πράγματα.

Γιόρτασε τις επιτυχίες των παιδιών

Όσο μικρές κι αν είναι αυτές οι επιτυχίες, έχει πολύ θετική επίδραση στα παιδιά να τις αναγνωρίζεις και να τις επιβραβεύεις. Η θετική αντίδραση στις επιτυχίες μπορεί να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή του και να του δώσει κίνητρο να συνεχίσει.

Γνώρισε τους γονείς των συμμαθητών

Οι κοινωνικοποίηση μεταξύ των γονιών έχει πολλά θετικά τόσο για τους μεγάλους όσο και για τα παιδιά. Οι γονείς μπορούν να μοιράζονται χρήσιμες πληροφορίες μέσα στη χρονιά και να βοηθούν ο ένας τον άλλον άμα χρειαστεί (π.χ. παίρνοντας ένα παιδί από το σχολείο άμα δεν μπορεί ο γονιός του). Ταυτόχρονα γίνεται πιο εύκολη η κοινωνικοποίηση των παιδιών με τους φίλους τους αν οι γονείς κάνουν επίσης παρέα.

Μάθε πώς θα ενημερώνεσαι από το σχολείο

Από την πρώτη μέρα κιόλας, είναι καλό να πάρεις πληροφορίες για το σχολείο και το πως αυτό επικοινωνεί με τους γονείς. Ζήτα το email επικοινωνίας του σχολείου ή των δασκάλων και ενημερώσου για apps που πιθανόν πρέπει να κατεβάσεις. Αυτά μπορεί να τα φροντίσει και ο δάσκαλος ή η δασκάλα του παιδιού, αλλά δεν χάνεις κάτι αν ρωτήσεις!

Μην ξεχνάς πως είσαι πρότυπο

Τα παιδιά συχνά μαθαίνουν παρατηρώντας τους γονείς τους. Επιδεικνύοντας θετική στάση απέναντι στη μάθηση, την επίλυση προβλημάτων και την αυτοβελτίωση, τα παιδιά θα έχουν ένα θετικό παράδειγμα στην καθημερινότητά τους.

Καλή σχολική χρονιά με βοηθό σου τα Public!

Είμαστε δίπλα σου με ό,τι χρειάζεται ένα γονιός και ένα παιδί για το σχολείο! Από συμβουλές μέχρι όλα τα σχολικά για κάθε τάξη, στα Public θα βρεις όλα τα απαραίτητα για μία καλή σχολική χρονιά.