Θερινό σινεμά: «Η χαμένη κόρη» με την οσκαρική Olivia Colman

Περίληψη: Το υποψήφιο για τρία Όσκαρ ψυχολογικό δράμα της Maggie Gyllenhaal παίζει δυνατά στα θερινά της πόλης. Μάθε τα πάντα για τη «Χαμένη κόρη» εδώ!

Φτάσαμε αισίως στον Ιούλιο. Λίγο ο καιρός, λίγο η καλοκαιρινή διάθεση, παραλίες, καφετέριες και μπαρ αρχίζουν να γεμίζουν ασφυκτικά ακόμα και τις καθημερινές. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για τα θερινά σινεμά. Δεν είναι τυχαίο που οι καλοκαιρινές προβολές θεωρούνται must επιλογή εξόδου. Όπως γνωρίζεις, κάθε εβδομάδα η ομάδα του Public επιλέγει την πιο ενδιαφέρουσα ταινία για να απολαύσεις μαζί με την παρέα σου. Για αυτή την εβδομάδα, έχουμε την ταινία «Η χαμένη κόρη». Το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Maggie Gyllenhaal (The Kindergarten Teacher, Crazy Heart, The Dark Knight) είναι ένα συγκινητικό ψυχολογικό δράμα με θέμα τη μητρότητα αλλά και τη θέση της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία.

«Η χαμένη κόρη»: Πού παίζεται η ταινία

Αν το premise της ταινίας σου κάνει κλικ, έχεις πολλές επιλογές στη διάθεσή σου ώστε να συνδυάσεις την βόλτα σου με μια πραγματικά καλή ταινία. Ξεκινώντας από το κέντρο της Αθήνας, «Η χαμένη κόρη» παίζεται στην ιστορική Αίγλη Ζαππείου, με δύο προβολές, έως την Τετάρτη (6/7). Η ταινία παίζεται και στο αγαπημένο θερινό Cine Αθηναία, στην καρδιά του Κολωνακίου. Κατηφορίζοντας νότια από το κέντρο της πρωτεύουσας, μπορείς να παρακολουθήσεις τη βραβευμένη ταινία στο CINE ΑΛΟΜΑ, αλλά και στο Δημοτικό Κινηματογράφο της Δάφνης. Οι κάτοικοι των βορείων προαστίων μπορούν επίσης να απολαύσουν την ταινία κοντά στα μέρη τους. «Η χαμένη κόρη» προβάλλεται στο γνωστό θερινό της Κηφισιάς Μπομπονιέρα, καθώς και στο πανέμορφο Cine Φιλοθέη μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη (6/7). Αν θέλεις να συνδυάσεις την ταινία με μια μικρή εκδρομή εκτός πόλης, η ταινία παίζεται επίσης στο θερινό Cine Mariel του Πόρτο Ράφτη.

Video Duration
2:41

Λίγα λόγια για την ταινία

«Η χαμένη κόρη» είναι μία από τις ταινίες που αξίζει και με το παραπάνω να δεις αυτό το καλοκαίρι. Είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Elena Ferrante και η ατμόσφαιρα της ταινία ταιριάζει απόλυτα με το θερινό σινεμά Στη «Χαμένη Κόρη» βλέπουμε τη βραβευμένη Olivia Colman (Ο πατέρας, Η ευνοούμενη, Ο αστακός, Σαββατοκύριακο στο Χάιντ Παρκ) στο ρόλο της Λήδας. Η Λήδα, μια μεσήλικη Αγγλίδα πανεπιστημιακός, περνάει μοναχικά τις διακοπές της απολαμβάνοντας την ομορφιά και τη γαλήνη ενός ελληνικού νησιού. Σύντομα θα συναντήσει τη Nina, μια νεαρή μητέρα η οποία βρίσκεται στο νησί μαζί με την τρίχρονη κόρη της. Ορμώμενη από τη γνωριμία της με τη Nina, η Λήδα θα ανατρέξει στο παρελθόν, επαναξιολογώντας το ρόλο της ως μητέρα. Στο προσκήνιο θα έρθουν οι απογοητεύσεις, τα απωθημένα, οι ανασφάλειες και το τεράστιο βάρος της μητρότητας.

Στην πρώτη της απόπειρα πίσω από τις κάμερες, η Maggie Gyllenhaal επιλέγει την αποσπασματική αφήγηση, παρουσιάζοντας το παρελθόν της Λήδας μέσω flashbacks. Με «όπλο» την καθηλωτική ερμηνεία της Coleman και το υποδειγματικό μοντάζ του Affonso Gonçalves, η σκηνοθέτις θέτει γενναία ερωτήματα γύρω από το θέμα της μητρότητας, με φόντο το ειδυλλιακό νησιωτικό τοπίο. Πόσο υποφερτή είναι τελικά η αντίθεση ανάμεσα στην ευθύνη ενός παιδιού και της επιθυμίας για μια ανέμελη ζωή; Πόσο δύσκολος είναι ο ρόλος της γυναίκας σήμερα; Είναι προαπαιτούμενο η μητρότητα για την πραγμάτωση και ολοκλήρωση μιας γυναίκας;

h-xamenh-korh-01

Αυτά τα ερωτήματα διαπερνούν το πνεύμα της ταινίας, η οποία κατάφερε να κερδίσει κριτικούς και κοινό. «Η χαμένη κόρη» απέσπασε το βραβείο Καλύτερου Σεναρίου στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας. Μάλιστα, ήταν υποψήφια και για Χρυσό Λέοντα. Το ντεμπούτο της Maggie Gyllenhaal προτάθηκε επίσης για τρία Όσκαρ (Α’ Γυναικείου Ρόλου, Β’ Γυναικείου Ρόλου και Καλύτερου Προσαρμοσμένου Σεναρίου). Εκτός από την Olivia Colman, στην ταινία πρωταγωνιστούν επίσης η Dakota Johnson, η Jessie Buckley, ο Peter Sarsgaard και ο Ed Harris. Στη «Χαμένη Κόρη» το ελληνικό στοιχείο είναι κάτι παραπάνω από έντονο. Τα γυρίσματα της ταινίας, πραγματοποιήθηκαν στις Σπέτσες, ενώ στους υποστηρικτικούς ρόλους εμφανίζονται αρκετοί Έλληνες ηθοποιοί. Στο soundtrack ακούγονται επίσης τραγούδια της αγαπημένης μας Μόνικα.

Το φετινό καλοκαίρι είναι full από συναυλίες, παραστάσεις, events, και λοιπές προτάσεις ψυχαγωγίας. Για να μη χάσεις τίποτα μείνε συντονισμένος στο Public Blog!