Θερινό σινεμά: Άραγε ποιος είναι o χειρότερος άνθρωπος στον κόσμο

Περίληψη: Ο Joachim Trier κλείνει την περίφημη «τριλογία του Όσλο» με μια εμπνευσμένη ρομαντική κωμωδία. Μάθε τα πάντα για τον «Χειρότερο άνθρωπο στον κόσμο» εδώ!

Ο δροσερός κήπος ενός θερινού σινεμά έχει αποδειχθεί για άλλη μια χρονιά top επιλογή για ένα σύντομο διάλειμμα χαλάρωσης. Μέχρι στιγμής είχαμε την ευκαιρία να περάσουμε απολαυστικές βραδιές με συναρπαστικές κινηματογραφικές προβολές από πολλά και διαφορετικά είδη. Από την κινηματογραφική βιογραφία του Elvis, έως τη μαγευτική «Χαμένη κόρη» και το νέο Thor, οι ταινίες του καλοκαιριού έχουν αφήσει τις καλύτερες των εντυπώσεων. Αυτή την εβδομάδα, έχουμε άλλη μια βραβευμένη ταινία για να δεις με ενδιαφέρον κάτω από τα αστέρια. «Ο χειρότερος άνθρωπος στον κόσμο», ήταν μια από τις κορυφαίες περσινές κυκλοφορίες, και σίγουρα αξίζει να την παρακολουθήσεις μέσα στην μαγευτική ατμόσφαιρα ενός θερινού σινεμά.

«Ο χειρότερος άνθρωπος στον κόσμο»: Σε ποια θερινά παίζεται

‘Όπως κάθε εβδομάδα, έτσι και τώρα έχεις πολλές επιλογές σε θερινά για να απολαύσεις μια καλή ταινία χωρίς να χάσεις τη μέρα σου στα πήγαινε-έλα. Πάμε λοιπόν να δούμε πού παίζεται «Ο χειρότερος άνθρωπος στον κόσμο». Αρχίζοντας από το  κέντρο της Αθήνας, η ταινία προβάλλεται στο φημισμένο Cine Αθηναία στην περιοχή του Κολωνακίου και στο ανανεωμένο Σινέ Λιλά στα Άνω Πατήσια. Ανεβαίνοντας προς τα βόρεια προάστια, μπορείς να παρακολουθήσεις την ταινία στην κατάφυτη αυλή του Θερινού ΑΝΟΙΞΙΣ στο Νέο Ηράκλειο, αλλά και στο πανέμορφο Cine ΧΛΟΗ της Κηφισιάς. Στον αντίποδα, «Ο χειρότερος άνθρωπος στον κόσμο» προβάλλεται στο Cine Μαριλένα της Άνω Γλυφάδας, ενώ αν θες να συνδυάσεις την προβολή της ταινίας με μια βόλτα εκτός της πόλης, η ταινία παίζεται στο θερινό κινηματογράφο ALEX στο Πόρτο Ράφτι. Αυτή την εβδομάδα, η ταινία θα προβληθεί επίσης στον κήπου του Θερινού ΑΠΟΛΛΩΝ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

therino-cinema-o-xeiroteros-anthrwpos-ston-kosmo-01

Μια εντυπωσιακή υπαρξιακή αναζήτηση

«Ο χειρότερος άνθρωπος στον κόσμο» είναι μια γλυκόπικρη ιστορία με φαινομενικά απλή πλοκή αλλά πολύπλευρες προεκτάσεις. Στην ταινία του Joachim Trier, πρωταγωνιστεί η Renate Reinsve στο ρόλο της Julie. Η Julie είναι μια τριαντάρα φοιτήτρια ιατρικής η οποία αρνείται πεισματικά να «κατασταλάξει». Αντ’ αυτού επιλέγει συνειδητά να αγκαλιάσει τις συνεχείς εναλλαγές που προκύπτουν στην προσωπική της ζωή. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ταινίας βλέπουμε την πρωταγωνίστρια να αλλάζει χόμπι, ενδιαφέροντα, δουλειές και ερωτικούς συντρόφους, ορμώμενη από τις συχνά αντικρουόμενες ανάγκες και θέλω του εαυτού της. Στο τρίτο μέρος της «Tριλογίας του Όσλο», ο Νορβηγός σκηνοθέτης δεν καυτηριάζει κάποιο συγκεκριμένο μοτίβο συμπεριφοράς, αλλά διερευνά έμμεσα τον ψυχισμό των σύγχρονων millennials. Μιας γενιάς η οποία βαλλόμενη από το αίσθημα της αβεβαιότητας και της ανασφάλειας διαφοροποιείται ως προς τη στάση της απέναντι στην ίδια τη ζωή. Μέσα από τα μάτια της Julie, ο Joachim Trier, φέρνει στο προσκήνιο το συλλογικό υποσυνείδητο των millennials, οι οποίοι, όπως η πρωταγωνίστρια, είναι επιφυλακτικοί απέναντι στη στερεοτυπική αντίληψη περί «τακτοποιημένης ζωής». Η υπαρξιακή αναζήτηση των millennials έχει σταθεί πηγή έμπνευσης για πολλούς νέους καλλιτέχνες, που βιώνουν από πρώτο χέρι τους προβληματισμούς αυτής της γενιάς. Στο βιβλίο Όμορφε κόσμε, πού είσαι η συγγραφέας Sally Rooney δίνει τη δική της οπτική για τα ζητήματα που απασχολούν τους νέους όπως οι σχέσεις, η φιλία, ο έρωτας και η καριέρα, ενώ αρκετά ενδιαφέρον είναι το σατιρικό μυθιστόρημα της Otessa Moshfegh My Year of Rest and Relaxation.

Μάλιστα τα στοιχεία είναι με το μέρος του σκηνοθέτη. Οι millennials περισσότερο από όλες τις προηγούμενες γενιές εναλλάσσονται επαγγελματικά, καταπιάνονται με διαφορετικά χόμπι, διαμορφώνουν νέες σχέσεις και υιοθετούν νέους τρόπους ζωής. Αν και η θεματική φαντάζει εκ πρώτης όψεως βαριά, στην ταινία ωστόσο δε λείπει το στοιχείο του χιούμορ αλλά και η χαρακτηριστική ατμόσφαιρα του νορδικού σινεμά. «Ο χειρότερος άνθρωπος στον κόσμο» ακολουθεί επιτυχημένα τις νόρμες μιας ρομαντικής κομεντί έχοντας κερδίσει κοινό και κριτικούς. Η ταινία ήταν υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας και για Χρυσό Φοίνικα, ενώ για την ερμηνεία της η Renate Reinsve απέσπασε το Βραβείο Γυναικείου Ρόλου στο περσινό Φεστιβάλ των Καννών. Χωρίς καμία αίσθηση σοβαροφάνειας και επικριτικής διάθεσης, ο βραβευμένος σκηνοθέτης θέτει σε πρώτο πλάνο τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει μια ολόκληρη γενιά νέων ανθρώπων και μας καλεί να αναρωτηθούμε αν η Julie αξίζει πράγματι να λέγεται ο χειρότερος άνθρωπος στον κόσμο.

Για ακόμα περισσότερες ταινίες, παραστάσεις, events και λοιπές προτάσεις ψυχαγωγίας, μείνε συντονισμένος στο Public Blog!