Green Day: Οι λόγοι που αγαπάμε ακόμα τους superstars της punk!

Περίληψη: Σε λίγες μέρες κυκλοφορεί το νέο album των Green Day και εμείς θυμόμαστε γιατί οι Αμερικανοί θρύλοι της punk θα βρίσκονται για πάντα στην καρδιά μας!

Την Παρασκευή πρόκειται να κυκλοφορήσει το 14ο album των ηρώων της punk rock - και όχι μόνο - σκηνής Green Day και αυτό είναι ένα νέο που σίγουρα χαροποιεί κάθε φίλο του ηλιόλουστου ήχου της California που εκπροσωπoύν επάξια από το 1987! Το Saviors, όπως ονομάζεται η νέα τους δουλειά, θα περιέχει 15 νέα τραγούδια τα οποία ηχογραφήθηκαν από το 2020 μέχρι και το 2023. 

Τα πρώτα δείγματα, όπως ανέφερα και στο άρθρο με τους δίσκους που ανυπομονούμε να ακούσουμε μέσα στο 2024, δείχνουν ότι ο Billie Joe Armstrong και η παρέα του επιστρέφουν στις κλασικές τους επιρροές, καθαρίζοντας ελάχιστα τον ήχο στις κιθάρες. Το 2024 είναι μια ιδιαίτερη χρονιά για τους Green Day, αφού τα δυο πιο σημαντικά album της καριέρας τους, δηλαδή το Dookie και το American Idiot, κλείνουν 30 και 20 χρόνια ζωής αντίστοιχα!

public-appreciation-green-day-02

Στα 37 χρόνια πορείας τους έχουν περάσει από πολλές φάσεις, όμως, πλέον δείχνουν πως έχουν βρει την τέλεια φόρμουλα για την μπάντα. Αδιαμφισβήτητα αποτελούν κομμάτι της rock ιστορίας, έχοντας δημιουργήσει ένα τεράστιο fanbase σε όλον τον κόσμο! Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση, αφού και εδώ έχουν αμέτρητους fans. Είμαι κι εγώ ένας από αυτούς! Αποφάσισα λοιπόν, να συγκεντρώσω κάποιους από τους λόγους που με έκαναν να αγαπήσω αυτή την παρέα από το East Bay και να τους μοιραστώ μαζί σου. Είμαι σίγουρος ότι και εσύ μπορείς να σκεφτείς άλλους τόσους.

Παραμένουν πιστοί στον ήχο τους! 

Δεν είναι λίγοι οι καλλιτέχνες που αναγκάστηκαν να αλλάξουν δραματικά τον ήχο τους με σκοπό να αγγίξουν ένα μεγαλύτερο ακροατήριο. Τα παραδείγματα είναι πραγματικά αμέτρητα και για πολλούς το αποτέλεσμα δεν ήταν το επιθυμητό. Οι Green Day δεν ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Ναι, εξέλιξαν τον ήχο τους, δηλαδή αυτή τη μίξη μεταξύ punk rock και pop punk, όμως, δεν έκαναν ποτέ κάτι που να μην τους ταιριάζει. Πολλοί μπορεί να υποστηρίζουν ότι κομμάτια όπως τα Boulevard Of Broken Dreams και Wake Me Up When September Ends, είναι «πολύ μπαλάντες» για το είδος τους. Αυτό, βέβαια, δεν είναι κάτι νέο για την μπάντα. Ας μην ξεχνάμε ότι το Good Riddance (Time of Your Life), είναι κομμάτι του 1997. 

Ταξίδεψαν το punk rock σε περισσότερα αυτιά!

Υπάρχει ένα πολύ ωραίο ντοκιμαντέρ με τίτλο One Nine Nine Four, το οποίο κάνει μια βουτιά στη χρονιά που μας έδωσε κάποια από τα πιο εμπορικά punk albums στην ιστορία. Ένα από αυτά ήταν και το Dookie των Green Day. Μαζί με τους Offspring (οι οποίοι θα μας επισκεφτούν φέτος στο πλαίσιο του Release Athens Festival και βρίσκεις εισιτηριάκι εδώ) και τους Blink-182 λειτούργησαν ως gateway bands του είδους. Δηλαδή συγκροτήματα που, χάρη στην επιτυχία τους σύστησαν το είδος σε ένα τεράστιο κοινό το οποίο στη συνέχεια έψαξε και τις underground μπάντες.

public-appreciation-green-day-03

Η εμφάνισή τους στο Woodstock του 1994!

Μια από τις πιο τρελές συναυλίες που έχουν δώσει ποτέ. Τρεις νέοι και αφηνιασμένοι μουσικοί ανεβαίνουν στη σκηνή του διαβόητου φεστιβάλ και τα δίνουν όλα. Το κοινό αρχίζει να τους πετάει λάσπες και αυτοί αρπάζουν την ευκαιρία να παίξουν το παιχνίδι του. Η συναυλία μετατρέπεται σε μια επική «λασπομαχία» η οποία καταλήγει με μια μικρή εισβολή από fans στο stage. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την επέμβαση των security της συναυλίας, οι οποίοι, πέρασαν τον μπασίστα της μπάντας, Mike Dirnt, για εισβολέα και τον έριξαν στο έδαφος. Πέφτοντας, ο ίδιος έσπασε το δόντι του! Η ηχογράφηση της συναυλίας κυκλοφόρησε και επίσημα με το επικών διαστάσεων Deluxe Edition του Dookie, το οποίο φυσικά, μπορείς να βρεις εδώ

Το American Idiot 

Είτε σου αρέσει η μουσική τους είτε όχι, δεν μπορείς να μην παραδεχθείς πως το συγκεκριμένο album είναι ένα αριστούργημα. Ακολουθώντας τα βήματα συγκροτημάτων όπως είναι οι The Who, έγραψαν ένα concept album. Μια punk rock όπερα, όπως το περιέγραψαν οι ίδιοι. Το American Idiot έχει πουλήσει σχεδόν 20 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως και έσωσε την καριέρα του group, που, έπειτα από την επιτυχία του Dookie πάσχιζε να βρει τα βήματά του. Ωστόσο, οι Green Day δεν έκαναν εκπτώσεις, αφού μέσα στον δίσκο σχολίασαν την κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα που βίωνε η Αμερική την εποχή που έγραφαν τα κομμάτια. 

Η σχέση τους με τους fans!

Σε αντίθεση με πολλούς superstars της μουσικής που φαντάζουν σχεδόν απλησίαστοι, οι Green Day είναι πολύ κοντά με το κοινό τους. Πλέον, αποτελεί παράδοση για τον Billie Joe Armstrong να ανεβάζει κάποιο πιτσιρίκι στη σκηνή για να παίξει μαζί με την μπάντα κιθάρα και στη συνέχεια να του τη χαρίσει, ενώ, προσπαθούν να μην χαλάνε χατίρι σε όσους τους πλησιάζουν για φωτογραφίες και αυτόγραφα!

Video Duration
1:51

Τα secret gig τους!

Η μπάντα είναι γνωστή για τον αυθορμητισμό της. Για παράδειγμα, πριν από λίγο καιρό ο Billie Joe Armstrong έγινε viral όταν από το πουθενά ανέβηκε στη σκηνή μιας βρετανικής παμπ, για να τραγουδήσει το Basket Case με μια άγνωστη μπάντα που έτυχε να το παίζει εκείνη τη στιγμή. Λίγους μήνες αργότερα αποφάσισαν να παίξουν ένα live σε μια πολύ μικρή παμπ στο Λονδίνο και πριν από λίγες μέρες βρέθηκαν με τον κωμικό και παρουσιαστή Jimmy Fallon στο μετρό της Νέας Υόρκης. Εμφανίσεις, που όσοι και όσες τις έζησαν δεν θα τις ξεχάσουν ποτέ! 

Οι καταπληκτικές ζωντανές εμφανίσεις!

Ένα πολύ βασικό συστατικό μιας επιτυχημένης καριέρας στον χώρο της μουσικής είναι οι καλές ζωντανές εμφανίσεις. Οι Green Day ήταν ανέκαθεν μια τρομερή live μπάντα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο Armstrong είναι ένας απίστευτα επικοινωνιακός frontman, αλλά δεν πρέπει να παραβλέπουμε τη σημαντική συμβολή που έχουν οι Mike Dirnt και Tres Cool στο live δόμημα της μπάντας. Πλέον, έχοντας φτάσει σε επίπεδα stadium rock συγκροτήματος και με την προσθήκη περισσότερων μουσικών στο stage, ο ήχος τους έχει εκτοξευτεί! Επίσης, μην ξεχνάμε και το γεγονός ότι έχουν στην παλέτα τους δεκάδες αγαπημένα hits!

public-appreciation-green-day-01

Το Bohemian Rhapsody στο Hyde Park  

Είναι Ιούλιος του 2017 και οι Green Day ετοιμάζονται να ανέβουν στη σκηνή του British Summer Time Festival. Λίγο πριν συμβεί αυτό, από τα ηχεία παίζει ένα από τα κορυφαία τραγούδια που έχουν γραφτεί ποτέ. Το Bohemian Rhapsody των Queen. Τότε συμβαίνει κάτι μαγικό. Tο πλήθος ξεκινά να τραγουδά τους στίχους και σιγά – σιγά, τα σπάει λες και βρίσκεται στη σκηνή το θρυλικό συγκρότημα της rock! Η κάμερα που είχαν στήσει οι Green Day έπιασε το όλο σκηνικό και το βίντεο ανέβηκε στο επίσημο κανάλι τους στο YouTube. Όπως είναι φυσικό, έγινε viral και σήμερα μετρά εκατομμύρια views!