Ένα αντίο στον Frank Kozik μέσα από τις πιο iconic δημιουργίες του

Περίληψη: Ο διάσημος illustrator Frank Kozik έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 61 ετών και εμείς θυμόμαστε το έργο του με μια Spotify list βγαλμένη από τη χρυσή εποχή των '90s.

Το όνομα Frank Kozik ίσως να μην σου λέει πολλά, όμως, αν ήσουν στην εφηβεία κατά τη διάρκεια των '90s και των '00’s, τότε σίγουρα θα έχεις θαυμάσει τα φανταστικά του illustrations σε κάποιο βινύλιο, CD ή poster. Ο γεννημένος στην Ισπανία, Αμερικανός γραφίστας είναι ο άνθρωπος πίσω από πολλά iconic εξώφυλλα δίσκων, κυρίως από τις σκηνές της punk, της grunge και της stoner.

Ξεκίνησε να εργάζεται ως πορτιέρης σε ένα venue στο Austin του Texas, όπου ήρθε σε επαφή με πολλά underground rock συγκροτήματα. Σιγά, σιγά, όντας αυτοδίδακτος, άρχισε να σχεδιάζει αφίσες για τα τοπικά live και τελικά έφτασε να σχεδιάζει εξώφυλλα και poster για τεράστιες μπάντες όπως οι Nirvana, οι Offspring, οι Red Hot Chili Peppers και άλλους. Παράλληλα, ξεκίνησε το δικό του δισκογραφικό label, τη Man’s Ruin Records, μέσω του οποίου κυκλοφόρησε και το ντεμπούτο των Queens Of The Stone Age.

Δυστυχώς, ο Kozik «έφυγε» από κοντά μας πριν από λίγες μέρες. Την είδηση επιβεβαίωσε η σύζυγός του με την εξής ανακοίνωση:

«Είμαστε συντετριμμένοι που σας ενημερώνουμε ότι ο Frank Kozik έφυγε από τη ζωή απροσδόκητα το περασμένο Σάββατο (σ.σ. 06/05). Ήταν ένας άνθρωπος με μεγάλη καρδιά, σημείο αναφοράς για κάθε είδος τέχνης με το οποίο καταπιάστηκε. Άλλαξε δραματικά κάθε κλάδο στον οποίο ήταν μέρος. Μια δημιουργική δύναμη της φύσης. Είμαστε πολύ τυχεροί και ήταν τιμή μας που ήμασταν μέρος του ταξιδιού του και θα μας λείψει πιο πολύ από όσο μπορούν να εκφράσουν ποτέ οι λέξεις».

Η αλήθεια είναι ότι η δουλειά που αφήνει πίσω του ο Frank Kozik είναι αυτό που λένε οι Αμερικανοί, larger than life. Αποφασίσαμε λοιπόν να τιμήσουμε το έργο του σπουδαίου graphic artist, και να θυμηθούμε μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά εξώφυλλα και αφίσες που δημιούργησε. Έργα τέχνης που αποτελούν πλεον αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας ολόκληρης της rock μουσικής.

Iconic εξώφυλλα σε φανταστικούς δίσκους!

Americana - The Offspring

public-appreciation-frank-kozik-04

Οι pop punkers από την Καλιφόρνια κυκλοφορούν το 1998 το μνημειώδες Americana. Πρόκειται για το δεύτερο πιο εμπορικό δίσκο της καριέρας τους, μετά την απίστευτη επιτυχία που γνώρισε το Smash τέσσερα χρόνια νωρίτερα. Σε αυτόν βρίσκουμε τεράστια hits όπως το Pretty Fly For A White Guy, The Kids Aren't Alright αλλά και το Why Don’t You Get A Job. Το album θα πουλήσει 10.000.000 αντίτυπα και θα μετατρέψει την μπάντα σε παγκόσμιους stars. Μέρος της απήχησης του, θα πρέπει σίγουρα να πιστωθεί στον Kozik, o οποίος ανέλαβε τη δημιουργία του πασίγνωστου εξωφύλλου, το οποίο «φιλοξενεί» μια από τις κλασικές του φιγούρες. Μάλιστα, ο Kozik επιμελήθηκε όλων των covers για τα single του δίσκου.

Queens of the Stone Age - Queens of the Stone Age

public-appreciation-frank-kozik-05

Την ίδια χρονιά οι Queens of the Stone Age, ξεκινούσαν τη δισκογραφική τους πορεία μέσω της Man's Ruin Records, του label που είχε ιδρύσει ο Frank Kozik. Μαζί με τον εμβληματικό frontman του συγκροτήματος από το Seattle, Josh Homme, έφτιαξαν το packaging για την original έκδοση του ομώνυμου ντεμπούτου τους. Σίγουρα δεν είναι ο top δίσκος της πορείας τους, όμως, αποτελεί την απαρχή μιας εντυπωσιακής καριέρας.

Melvins – Houdini

Όταν ακούς το όνομα Melvins, δυο πράγματα σου έρχονται στο μυαλό. Πρώτον, το επικό μαλλί του frontman της μπάντας, Buzz Osborne, κι έπειτα τα φανταστικά illustrations του Kozik που κοσμούν τα εξώφυλλα των δίσκων τους. Το Houdini είναι από τα αριστουργήματα των Αμερικανών weirdos της punk σκηνής και η ομοιότητα των φιγούρων με αυτή του Americana είναι ξεκάθαρη. Το παρεάκι που δούλεψε πάνω στο πρώτο album της μπάντας είναι απίστευτο. Στην θέση του παραγωγού βρεθηκε ο Kurt Cobain και ο πασίγνωστος Garth Richardson, ενώ credits έχουν και οι Kiss ως songwriters λόγω της διασκευής στο τραγούδι τους Goin' Blind. Να αναφέρουμε εδώ ότι το σπουδαίο sludge rock συγκρότημα από το Seattle θα επισκεφτεί την Αθήνα στις 3 Ιουλίου.

public-appreciation-frank-kozik-06

Posters από συναυλίες που άφησαν εποχή!

Ένα από τα πιο γνωστά poster συναυλίας των Nirvana που θα δεις εκεί έξω, είναι αυτό που έφτιαξε ο Kozik, για την εμφάνιση των θρύλων της grunge στην Astro Arena του Houston. Είναι ό,τι πρέπει για να την κορνιζάρεις και να τη βάλεις δίπλα στη βιβλιοθήκη με τα βινύλια σου! Τα δυο opening acts της βραδιάς ήταν οι καταπληκτικές Breeders - συγκρότημα που δημιούργησε η Kim Deal με την αδερφή της - και οι ιέρειες της ιαπωνικής punk, Shonen Knife. Απόδειξη ότι ο Cobain αγαπούσε το Riot grrrl κίνημα και πως ήταν πραγματικά ψαγμένος στη μουσική.

public-appreciation-frank-kozik-03

To 2012 οι Blink 182 γιόρτασαν τα 20 χρόνια πορείας τους και συνεργάστηκαν στενά με τον Frank Kozik. Ωστόσο, η αφίσα που ξεχωρίζει είναι αυτή που έφτιαξε για τη συναυλία της pop punk μπάντας στη Λισαβόνα. Για τη δημιουργία της έχει σίγουρα εμπνευστεί από την «τρέλα» του Tom Delonge (ιδρυτικού μέλους του group) με την αναζήτηση εξωγήινων πολιτισμών. Ένα πραγματικό έπος!

public-appreciation-frank-kozik-02

Το 1992, οι Beastie Boys περιόδευαν μαζί με τους Cypress Hill και τους Rollins Band. Ακόμη και σήμερα θα ήταν ένα «ονειρικό» line-up! Την αφίσα για τις συναυλίες που έδωσαν στο Houston και τη Νέα Ορλεάνη, σχεδίασε ο Kozik και παραμένει μία από τις πιο iconic δημιουργίες του.

public-appreciation-frank-kozik-01

Άξια αναφοράς είναι και η συνεργασία του αγαπημένου graphic artis με το έταιρο μεγάλο συγκρότημα του Seattle, τους Soundgarden.Το Pretty Noose από το δίσκο Down on the Upside κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 1996. Τη σκηνοθεσία του βίντεο κλιπ ανέλαβε ο Kozik, ο οποίος, είχε συνεργαστεί και στο παρελθόν με τον Chris Cornell και την παρέα του!

Αποχαιρετούμε τον Frank Kozik με την πιο 90s Spotify list

Ο Frank Kozik είναι ένα ορόσημο της σύγχρονης μουσικής δίνοντας έμπνευση και χαρακτήρα στους δίσκους καλλιτεχνών που όρισαν τη δεκαετία του '90. Εκτός από τα μεγάλα ονόματα της δεκαετίας που είδαμε παραπάνω, ο Frank Kozik έχει αφήσει το στίγμα του σε πολλές ακόμα μπάντες του εναλλακτικού ήχου. Hellacopters, Unsane, Kyuss, Acid King, Orange Goblin και πολλοί ακόμα καλλιτέχνες συνεργάστηκαν με τον διάσημο illustrator. Ας θυμηθούμε τα αγαπημένα μας '90s με μια Spotify list αφιερωμένη στην πιο alternative δεκαετία.