Back to School: Έξυπνα tips για μια zero waste σχολική χρονιά

Περίληψη: Η αντίστροφη μέτρηση για το πρώτο κουδούνι έχει ξεκινήσει και η Publicista Ιωάννα Λυμπεροπούλου μας δίνει πρακτικές συμβουλές για μια zero waste χρονιά.

Φαγητοδοχεία γεμάτα σελοφάν και αλουμινόχαρτα, τσάντες που ξεχειλίζουν από σκόρπια μολύβια, χαρτιά… πολλά χαρτιά τσαλακωμένα τα περισσότερα! Η επιστροφή στο σχολείο δεν είναι επώδυνη μόνο για τους μαθητές αλλά έχει αρνητική επίπτωση και στο περιβάλλον. Ώρα λοιπόν να υιοθετήσουμε zero waste συνήθειες και να κάνουμε τη σχολική χρονιά διαφορετική και πιο eco-friendly. Βέβαια αυτά τα πρακτικά tips δεν είναι εγγύηση ότι θα ενθουσιάσουν τους μαθητές για την επιστροφή τους στα θρανία, αλλά σίγουρα θα τους βοηθήσουν να έχουν μια σχολική χρονιά με όφελος στον πλανήτη αλλά και το πορτοφόλι σου!

Ελέγχουμε τι έχουμε ήδη

Κάνοντας μια μικρή απογραφή με το τι ήδη έχεις μπορείς να μειώσεις αισθητά την λίστα σου. Η περσινή τσάντα, η κασετίνα, τα μολύβια, οι γόμες αλλά και τα φαγητοδοχεία ίσως είναι σε καλή κατάσταση και μπορούν να χρησιμοποιηθούν και αυτή τη χρονιά. Ακόμη και τα μισογραμμένα τετράδια και σημειωματάρια μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως «πρόχειρα». Μπορεί να υπάρχουν eco-friendly εναλλακτικές λύσεις στην αγορά, αλλά σίγουρα η πιο φιλική προς το περιβάλλον είναι να χρησιμοποιήσεις ό,τι ήδη έχεις και είναι σε καλή κατάσταση.

Κάνουμε έξυπνες αγορές

Μια δεύτερη, προσεκτική ματιά στη σχολική λίστα μπορεί να κάνει τη διαφορά. Ξεκινάμε με την ίδια τη σχολική λίστα. Κάνε λίγο υπομονή μέχρι να την παραλάβεις και μην ψωνίζεις πράγματα απλά και μόνο επειδή πιστεύεις ότι ίσως χρειαστούν. Το σχολείο αρχίζει με Public άρα και φέτος έχεις τη δυνατότητα να μας στείλεις την αναλυτική λίστα με τον εξοπλισμό που χρειάζεσαι, ανάλογα με την τάξη σου, και να παραλάβεις ολοκληρωμένη τη σχολική τσάντα δωρεάν στον χώρο σου ή στο κατάστημα που σε εξυπηρετεί

Η διαδικασία είναι απλή, γρήγορη και εύκολη. Ξεκινώντας από τώρα κιόλας, συμπληρώνεις την ειδική φόρμα για τη σχολική σου λίστα όποια στιγμή επιθυμείς και τα Public ετοιμάζουν για εσένα όλα τα απαραίτητα αναλώσιμα και τον εξοπλισμό που θα χρειαστείς (βιβλία, βοηθήματα, τετράδια, χαρτικά κλπ.) για τη φετινή σχολική χρονιά, από νωρίς!

Eco tip

Αν επισκεφθείς ένα κατάστημα για τις αγορές σας, μην ξεχάσεις να πάρεις μαζί σου την επαναχρησιμοποιούμενη πάνινη τσάντα σου!

zero-waste-back-to-school-01

Σκεφτόμαστε βιώσιμα

Στις ημέρες μας υπάρχουν εναλλακτικές βιώσιμες επιλογές σχεδόν σε όλα τα είδη. Πόσο μάλλον στα σχολικά. Επιλέγουμε λοιπόν λύσεις φιλικές προς το περιβάλλον και μειώνουμε το πλαστικό στο ελάχιστο. Στα Public θα βρεις υπέροχα οικολογικά στυλό σε σούπερ χρώματα και σχέδια αλλά και ποιοτικές οικολογικές ξυλομπογιές από ανακυκλωμένα υλικά. Περιττό να αναφερθώ στην μεγάλη ποικιλία οικολογικών τετραδίων, μπλοκ και λοιπών χαρτικών ειδών που θα βρεις στα καταστήματα Public.

Αγοράζουμε ποιοτικά

Σίγουρα η τιμή είναι ένα κριτήριο όταν κάνουμε τις επιλογές μας, αλλά πρέπει να είναι το βασικό; Όχι αν θέλεις την προσωπική μου άποψη. Η ποιότητα πρέπει να είναι το βασικό μας κριτήριο. Κάτι ποιοτικό και ενδεχομένως πιο ακριβό θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από κάτι φθηνό και λιγότερο ποιοτικό που αναγκαστικά θα πρέπει να αντικαταστήσουμε. Οπότε μακροχρόνια δεν υπάρχει πραγματικό κέρδος!

Ανακύκλωση και ανακυκλωμένα υλικά

Ανακυκλώνουμε οτιδήποτε δεν χρειαζόμαστε από την προηγούμενη χρονιά και επιλέγουμε προϊόντα από ανακυκλωμένα υλικά. Στα Public θα βρεις ακόμη και τσάντες και κασετίνες από ανακυκλωμένα μπουκάλια… Δεν έχεις καμία δικαιολογία!

Μπουκάλι νερού

Μικροί-μεγάλοι, εργαζόμενοι, φοιτητές, μαθητές… όλοι πρέπει να έχουμε το δικό μας μπουκάλι νερού στην τσάντα μας. Όχι μόνο γιατί πρέπει να ενυδατωνόμαστε αλλά και γιατί πρέπει να μειώσουμε την κατανάλωση πλαστικών στο ελάχιστο. Επιλέγουμε ένα μεταλλικό μπουκάλι νερού σε ότι σχέδιο μας αρέσει και το έχουμε πάντα μαζί μας.

Σχολικό φαγητό

Μια κατηγορία που θέλει αρκετή συζήτηση αλλά ταυτόχρονα μπορεί να μετατραπεί εύκολα και γρήγορα σε Zero Waste. Ξεκινάμε από την τσάντα φαγητού και επιλέγουμε μια επαναχρησιμοποιούμενη, ιδανικά από ανακυκλώσιμα υλικά. Ακόμη και μια απλή πάνινη είναι προτιμότερη από μια πλαστική. Όσον αφορά το δοχείο φαγητού αποκλείουμε οτιδήποτε πλαστικό, αλουμινένιο και μιας χρήσης. Επιλέγουμε μεταλλικά ή γυάλινα δοχεία που μπορούν να διατηρήσουν περισσότερο τη θερμοκρασία του φαγητού, ζεσταίνονται εύκολα στο φούρνο και επιπλέον προστατεύουν από τυχόν διαρροές.

Ξεχνάμε τα μαχαιροπήρουνα και τα καλαμάκια μιας χρήσης και επιλέγουμε επαναχρησιμοποιούμενα. Αν θέλεις να το πας ένα βήμα πιο πέρα, ακόμη και η απλή χαρτοπετσέτα μπορεί να αντικατασταθεί με μια πάνινη πετσέτα η οποία πλένεται εύκολα στο πλυντήριο.

Τέλος καλό είναι να σκεφτόμαστε έξυπνα όσον αφορά τις ποσότητες του φαγητού και να μην υπερβάλλουμε. Είναι κρίμα να πηγαίνει χαμένο το φαγητό. Σε περίπτωση πάντως που πιστεύεις ότι ίσως χρειαστεί συμπλήρωμα, είναι προτιμότερο να προσθέσεις ένα snack σε μεμονωμένη συσκευασία, το οποίο αν δεν καταναλωθεί δεν θα χαλάσει. Αυτό μπορεί να είναι μια μπάρα, αποξηραμένα φρούτα, κριτσινάκια, παστέλι κλπ.

zero-waste-back-to-school

Στο σχολείο με τα πόδια

Η καθημερινότητα τρέχει με γοργούς ρυθμούς για όλους, μείωσε τους υιοθετώντας μια eco-friendly συνήθεια… το περπάτημα. Δεν κοστίζει τίποτα και αντίθετα χαρίζει ευεξία. Περπατήστε λοιπόν μέχρι το σχολείο αντί να πάρετε το αυτοκίνητο. Η πρωινή άσκηση είναι ευεργετική και επιπλέον θα σας γλιτώσει από το άγχος του παρκαρίσματος!

Υιοθετώντας Zero Waste Back to School συνήθειες όχι μόνο βοηθάμε τον πλανήτη και την τσέπη μας αλλά δίνουμε και το παράδειγμα στα παιδιά μας να υιοθετήσουν και αυτά φιλικές και βιώσιμες λύσεις στην καθημερινότητά τους. Κάποια πράγματα μπορεί να διδάσκονται στα σχολεία αλλά υπάρχουν και κάποια άλλα που διδάσκονται στο σπίτι!

Η Ιωάννα Λυμπεροπούλου είναι lifestyle blogger, μαμά και μέλος των #publicistasgreece @ Instagram. Ακολούθησέ την στο @ioanna_limberopoulou.