Ο Χρήστος Θηβαίος θα έβγαινε για ποτό με τον Τομ Σόγιερ

Περίληψη: Κάναμε 12 διαφορετικές ερωτήσεις στον τραγουδιστή και τραγουδοποιό Χρήστο Θηβαίο με αφορμή τις εμφανίσεις του στη μουσική σκηνή Σφίγγα.

Ένας Άμλετ κατεβαίνει από τη Σελήνη. Παραγγέλνει ένα ποτό και περιμένει ώσπου να χαμηλώσουν τα φώτα. Κάθεται δίπλα στον Παλιό Στρατιώτη και συζητούν χαμηλόφωνα για τη Μικρή Πατρίδα τους. 

Η επιστροφή στις μουσικές σκηνές είναι ένα γεγονός που έχει κάνει πολλές παλάμες να ενωθούν παράγοντας εκείνο τον γνώριμο ήχο της επιβράβευσης. Η συνάντηση με τον Χρήστο Θηβαίο έγινε με αφορμή αυτήν τη μαγική επιστροφή στους χώρους που τα λόγια και η μουσική γίνονται ένα. Στη μουσική σκηνή της Σφίγγας, εκεί όπου μπορείς να βρεθείς και εσύ αγοράζοντας εύκολα το εισιτήριό σου μέσα από το Public Tickets.  

Έτσι λοιπόν, μετά τον Φοίβο Δεληβοριά και τον Δημήτρη Μεντζέλο το Public Figures υποδέχεται τον Χρήστο Θηβαίο.

Η συνέντευξη του Χρήστου Θηβαίου στο Public Figures

Είσαι ακροατής στην παράστασή σου, ποια θέση/ποιο τραπέζι επιλέγεις;

Είναι πού βολεύει τον καθένα! Νομίζω ότι κάθε φορά έτσι γίνεται. Ο κόσμος λίγο πολύ επιλέγει πού θα καθίσει. Πού θέλει να ακούσει με μεγαλύτερη προσοχή, πού θέλει να σταθεί για να ακούσει ίσως λιγότερο και να θυμηθεί περισσότερο, πού θέλει να ακούσει κάποια στιγμή πάρα πολύ ή κάποια άλλη στιγμή να σχολιάσει αυτό το οποίο βλέπει ή αυτό το οποίο νιώθει. Νομίζω ότι δεν υπάρχει μπροστινή και πίσω θέση. Υπάρχει πάντα η θέση στο κέντρο του εαυτού σου.

Σε ποιο σημείο της performance σου πρέπει να δώσουμε περισσότερη προσοχή; (μην κάνεις σπόιλερ)
Νομίζω από την αρχή μέχρι το τέλος. Ο καθένας επιλέγει αυτό που εκάστοτε του αρέσει. Δηλαδή μπορεί να έχει ξαναδεί την παράσταση και μπορεί να εστιάσει σε διαφορετικά σημεία κάθε φορά.

Τι κάνεις μισή ώρα πριν ξεκινήσει η παράσταση;
Προσεύχομαι να είμαι αντάξιος της προσμονής του κοινού.

Τι κάνεις μισή ώρα αφού τελειώσει η παράσταση;
Προσεύχομαι να ήμουν αντάξιος της προσμονής του κοινού.

Ο Χρήστος Θηβαίος και η ζωή εκτός μουσικής σκηνής

Αν ήσουν εσύ ένα album, τι album θα ήσουν και ποιο συγκεκριμένα; 

Θα μπορούσα να είμαι διαφορετικά albums! Θα μπορούσα να είμαι οι σχολικές μου φωτογραφίες, οι φωτογραφίες των διακοπών με την οικογένειά μου, θα μπορούσα να είμαι οι «Μέρες Aδέσποτες» με τους Συνήθεις Ύποπτους ή ο «Άμλετ της Σελήνης» με τον Θάνο Μικρούτσικο.

Ποιος μυθιστορηματικός ήρωας είναι το alter ego σου; 

Τομ Σόγιερ και Χοκ Φιν.

Αν μπορούσατε να βγείτε για ένα ποτό εσύ και αυτός (ο ήρωας), τι θα τον ρωτούσες;

Πώς αντέχει να τρέχει ξυπόλυτος στα λιβάδια, στις αυλές και να είναι τόσο σαφής στη σκανδαλιά του. 

Ποιο επιτραπέζιο θα έπαιζες ανά πάσα ώρα και στιγμή; 

Φυσικά αυτό που μου προτείνουν τα παιδιά μου!

Ο Χρήστος Θηβαίος εντός της μουσικής (σκηνής)

Ποιο αντικείμενο/σημείο στο χώρο σου σου δημιουργεί έμπνευση; 

Το χαμόγελο.

Πες μας τρεις λέξεις που χαρακτηρίζουν τη μουσική σκηνή αλλά εσύ αντιπαθείς

Για να είμαι ειλικρινής, δημιουργικά δεν αντιπαθώ κανένα. Αυτό το οποίο θα ήθελα λίγο να διευθετηθεί, είναι τα ωράρια των συναυλιών μας. Δηλαδή να μην βγαίνουμε τόσο αργά να παίξουμε και να τελειώνουμε πιο νωρίς, ούτως ώστε να μπορούν να το χαρούνε όλοι. Δηλαδή ο κόσμος να είναι πιο ξεκούραστος να πηγαίνει στη δουλειά του την επόμενη μέρα και εμείς να μπορούμε να ξεκουραζόμαστε και να χαιρόμαστε την οικογένειά μας και τους φίλους μας. 

Ποιο τραγούδι θα μας κολλήσει φεύγοντας από την παράσταση;

Νομίζω αυτό που θα εμπνευστεί ο καθένας μέσα του. 

Γιατί χειροκροτάς αυτήν την performance;

Για το ήθος και το ταλέντο των μουσικών που παίζουν εκείνη τη στιγμή και των τεχνικών. 

Λίγα λόγια για τη Σφίγγα

Ο Χρήστος Θηβαίος επιλέγει από τη μεγάλη του δισκογραφία όλα τα δικά του τραγούδια που αγαπάμε εμείς και τα «παντρεύει» με τραγούδια που λατρεύει ο ίδιος και τόσα άλλα που αποτελούν μια σπουδαία μουσική προίκα, αγκαλιά με αγαπημένα κομμάτια άλλων δημιουργών.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και ένα μουσικό ταξίδι στη γειτονιά του τα Εξάρχεια, που συνδέθηκε με μερικές από τις πιο σημαντικές μορφές του νεότερου πολιτισμού μας: Νικόλα Άσιμο, Παύλο Σιδηρόπουλο, Αρλέτα.

Δε θα μπορούσε φυσικά να λείπει ένα αφιέρωμα στον αγαπημένο του φίλο και συνθέτη, Θάνο Μικρούτσικο. Όπως έλεγε ο ίδιος ο συνθέτης: «Ο Θηβαίος μπορεί να απογειώσει τα τραγούδια με τις ερμηνείες του και έχει δώσει νέα διάσταση ακόμα και στα τραγούδια του Καββαδία».

Θα ερμηνεύσει εμβληματικά τραγούδια του Θάνου όπως: «Λύχνος του Αλαδδίνου», «Γουίλι», «Ένα Μαχαίρι», «Άννα μην κλαις», «Ο Άμλετ της σελήνης», «Δεν είμαι Άλλος», «Πάντα Γελαστοί», καθώς επίσης τραγούδια από την επανεκτέλεση του έργου «Εμπάργκο», που κυκλοφόρησε πρόσφατα μαζί με τον Μίλτο Πασχαλίδη.

Μαζί του:

Μάξιμος Δράκος: πιάνο
Πέτρος Βαρθακούρης: μπάσο
Γιάννης Αγγελόπουλος: τύμπανα
Γιώργος Κορρές: παραγωγή ήχου

Αν θέλεις και εσύ να βρεθείς ένα από τα επόμενα δύο Σάββατα στη Σφίγγα και να βρεθείς «Έπειτα από το μεγάλο μπουμ» μπορείς να το κάνεις αγοράζοντας το εισιτήριό σου στο Public Tickets.