Καλοκαίρι στην Αθήνα; Καλοκαίρι στα μουσεία μαζί με τα παιδιά

Περίληψη: Αν δεν έφυγες ακόμα για διακοπές ή έχεις ήδη γυρίσει Αθήνα, η Publicistas Σοφία Αλεξίου έχει 10 ιδέες για βόλτα σε μουσεία της πόλης μαζί με τα παιδιά!

Την ώρα που σκάει ο τζίτζικας και πολύ θα ήθελες να πίνεις το cocktail σου και να χτυπά ο θαλασσινός αέρας αλλά εσύ έχεις ξεμείνει Αθήνα, σίγουρα δεν έχεις και πολύ όρεξη να φύγεις μακριά από το κλιματιστικό. Τα παιδιά το ζητάνε όμως! Τι κάνεις σε αυτή την περίπτωση; Επειδή ούτε εμείς ξέρουμε είπαμε να ρωτήσουμε μία ειδική, την Publicistas Mom Σοφία Αλεξίου, ή @sophiealfin όπως ίσως την ξέρεις από το Instagram. Ποια ήταν η πρότασή της; Να γίνεις τουρίστας στην πόλη σου και να πας βόλτα στα πιο ενδιαφέροντα μουσεία της πόλης παρέα με τα παιδιά! Και όχι μόνο μας έδωσε την ιδέα, μας έγραψε κιόλας για τα 10 μουσεία που προτείνει. Για να δούμε ποια μουσεία ξεχώρισε:

Καλημέρα, που σας βρίσκω; Εύχομαι να είστε σε κάποια παραλία και να διαβάζετε χαλαρά το βιβλιαράκι σας ακούγοντας το κύμα… Κάποιοι είμαι σίγουρη το ζείτε αλλά είμαστε και εμείς που ξεμείναμε στην Αθήνα -που έχει γίνει πολύ πιο ανθρώπινη ξαφνικά τώρα που φεύγουν όλοι… Και σαν Mom And The City σήμερα σου έχω μία ιδέα για να χαρείς την Αθήνα έτσι άδεια που είναι! Δέκα μουσεία της Αθήνας θα σου προτείνω σε αυτό το άρθρο, για να εξερευνήσεις με τα παιδιά και να συμμετέχεις στα σούπερ εκπαιδευτικά και διασκεδαστικά προγράμματά τους! Είσαι έτοιμος; Πάμε να τα ανακαλύψουμε!

1) Μουσείο της Ακρόπολης

Ένα από τα σπουδαιότερα μουσεία στον κόσμο για να κάνεις βουτιά στην αρχαϊκή και κλασική ελληνική τέχνη, μαθαίνοντας για τον ιερό βράχο της αθηναϊκής Ακρόπολης. Βρες τα κρυμμένα μυστικά του διάκοσμου του Παρθενώνα, θαύμασε τις Καρυάτιδες και μην χάσεις την μακέτα που είναι φτιαγμένη με LEGO® στον δεύτερο όροφο. Πριν το επισκεφτείς ενημερώσου για τα εκπαιδευτικά προγράμματα της εβδομάδας που οργανώνει το Μουσείο, στο https://www.theacropolismuseum.gr/. Στη βόλτα σου στην αρχαία Αθήνα, αν είσαι περιπετειώδης, μην ξεχάσεις να πάρεις μαζί και τον ταξιδιωτικό οδηγό «Η Έλλη και ο Ερμής ταξιδεύουν στην Ελλάδα» από τις εκδόσεις Ψυχογιός, το βιβλίο που έγραψα για να γίνουν τα παιδιά ξεναγοί στα ταξίδια σας και να μάθουν όλα αυτά τα σπουδαία που αποκαλύπτουν τα μνημεία της πανέμορφης Ελλάδας! Το βιβλίο έχει κεφάλαια αφιερωμένα στην Αρχαία Αθήνα και μπορείς να το βρεις στα Public Stores σε φοβερή προσφορά εδώ. Έχε στο νου πως είναι και το βιβλίο οδηγός μας για τις Αθηνοπεριπέτειες, τους δωρεάν εκπαιδευτικούς περιπάτους για παιδιά που κάνουμε στην Αθήνα κι αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τους περιπάτους μας πατήστε εδώ!

Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15, Αθήνα

Mouseia-Kalokairi-Paidia-01

2) Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Μία βόλτα στο Γκάζι, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηνών, επιβάλλεται για να δεις αρχικά το παλιό εργοστάσιο φωταερίου από το 1857 και να μάθεις την ιστορία του. Η Τεχνόπολη οργανώνει κάθε καλοκαίρι συναυλίες, δράσεις και εκπαιδευτικά camps οπότε αξίζει πριν την επίσκεψη ένα πέρασμα από το site τους.

Πειραιώς 100, Γκάζι, τηλ. 213 0109 300

Mouseia-Kalokairi-Paidia-02

3) Παιδικό Μουσείο

Ένα μουσείο γεμάτο διαδραστικά παιχνίδια στο οποίο τα παιδιά μπορούν να παίξουν, να πειραματιστούν και να δημιουργήσουν. Σύνθημα των ανθρώπων του είναι «Ακούω και ξεχνώ, βλέπω και θυμάμαι, κάνω και καταλαβαίνω». Οργανώνει αφιερώματα και δράσεις γύρω από το βιβλίο, τη διατροφή, τις γιορτές, τις εποχές, την κυκλοφοριακή αγωγή, τη ρομποτική, τη μαγειρική και κατασκευές βασισμένες στη μοντεσσοριανή παιδαγωγική, τις οποίες θα βρεις εδώ. Τα προγράμματα απευθύνονται σε παιδιά από 1 έως 6 ετών.

Ωδείο Αθηνών, Ρηγίλλης & Βασιλέως Γεωργίου Β’ 17-19, τηλ. 210 3312 995

Mouseia-Kalokairi-Paidia-03

4) Το Μουσείο των Ψευδαισθήσεων

Ένα μουσείο με 17 αίθουσες (δωμάτιο αντι-βαρύτητας, δωμάτιο του απείρου, περιστρεφόμενο δωμάτιο, ολογράμματα, το βάζο του Ρούμπιν κ.α.) για να μπεις στον κόσμο των ψευδαισθήσεων, τεστάροντας τις αισθήσεις σου, περπατώντας στο ταβάνι, παίζοντας με το μέγεθος, εξερευνώντας οφθαλμαπάτες και μυστήρια. Δημιουργήθηκε για να σου αλλάξει την αντίληψη που έχεις για τον κόσμο και είναι ιδανικό για παιδιά από τεσσάρων ετών και πάνω!

Ερμού 119, Μοναστηράκι, τηλ. 210 3238 065

Mouseia-Kalokairi-Paidia-04

5) Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Ένα από τα πιο όμορφα μουσεία της πόλης όπου λειτουργεί και ένα από τα πιο «ευρωπαϊκά» καφέ της πόλης! Εδώ θα ανακαλύψεις συλλογές κυκλαδικών αρχαιοτήτων, περίπου 350 έργα κυκλαδικής τέχνης και μια από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές κυπριακών αρχαιοτήτων, που το 2002 δώρισε ο Θάνος Ζιντίλης. Θα περιηγηθείς ανάμεσα σε μαρμάρινα ειδώλια και αγγεία, πινάκια, κύλικες καθώς και στον λεγόμενο «Θησαυρό της Κέρου». Κάθε Σαββατοκύριακο οργανώνει διαδραστικές ξεναγήσεις, εικαστικά εργαστήρια με θέατρο, φωτογραφία και μουσική για παιδιά από 2-12 ετών! Δες τα προγράμματά του εδώ!

Νεοφύτου Δούκα 4, Αθήνα, τηλ. 210 7228 321-3

Mouseia-Kalokairi-Paidia-05

6) Μουσείο Συναισθημάτων

Ένα μουσείο για να γνωρίσεις μαζί με το παιδί την αξία των συναισθημάτων, με εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαστήρια που ενισχύουν τη συναισθηματική καλλιέργεια/νοημοσύνη και την εποικοδομητική επικοινωνία. Απευθύνεται σε παιδιά από 5-15 ετών και μπορείς να δεις τις δράσεις του εδώ.

Καρατζά 7 & Τσάμη Καρατάσου 56, Λόφος Φιλοπάππου, Αθήνα, τηλ. 210 9218 329

Mouseia-Kalokairi-Paidia-06

7) Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού (ΕΚΕΔΙΣΥ)

Αν βρεθείς στα στενά τις πανέμορφης Πλάκας, μην παραλείψεις να επισκεφτείς αυτό το μουσείο που βρίσκεται μέσα σε ένα νεοκλασικό κτίριο του 1850! Φιλοξενεί μία μόνιμη έκθεση που παρουσιάζει την ιστορία της εκπαίδευσης μέσα από σχολικά βιβλία και σχολικά αντικείμενα των οποίων η χρονική διάρκεια εκτείνεται σε τέσσερις αιώνες. Φιλοξενεί παρουσιάσεις βιβλίων, σεμινάρια ενηλίκων, ακόμη και ξεχωριστά πάρτι και εκδηλώσεις για τα παιδιά, και μπορείτε να τα δείτε όλα αναλυτικά εδώ.

Τριπόδων 23, Πλάκα, Αθήνα, τηλ. 210 3250 341

Mouseia-Kalokairi-Paidia-07

8) Μουσείο Παιχνιδιών Μπενάκη

Στην παραλία τώρα, καθώς βολτάρεις στην λεωφόρο Ποσειδώνος, στο ύψος του Παλαιού Φαλήρου, γύρνα το κεφάλι σου για να δεις ένα από τα πιο παιχνιδιάρικα μουσεία, που στεγάζεται σε ένα κτίριο του 19ου αιώνα, κληροδότημα του Αθανασίου και της Βέρας Κουλούρα στο Μουσείο Μπενάκη. Εδώ θα βρείτε με τα παιδιά πάνω από 20.000 παιχνίδια και αντικείμενα της παιδικής ηλικίας – από την αρχαιότητα μέχρι το 1970 – καθώς και από την Ευρώπη, την Αμερική, την Αφρική και από χώρες της Ανατολής.

Λεωφ. Ποσειδώνος 14 & Τρίτωνος 1, Παλαιό Φάληρο, τηλ. 212 6875 280

Mouseia-Kalokairi-Paidia-08

9) Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Ένα από τα αγαπημένα μου μουσεία, όπου φιλοξενείται η φυσική ιστορία του πλανήτη για να κάνεις περίπατο ανάμεσα σε βοτανικές εκθέσεις και εκθέσεις αφιερωμένες στα θηλαστικά του πλανήτη αλλά και της Ελλάδας και να θαυμάσεις από κοντά φοβερές συλλογές κοχυλιών της ελληνικής θάλασσας, αίθουσα με πεταλούδες, πετρώματα, έντομα, απολιθώματα δεινοσαύρων! Μην χάσεις την σούπερ διαδραστική έκθεση Γαία, που μιλάει στα παιδιά για το κλίμα της Γης και τις αλλαγές που έχει υποστεί. Από τον Ιούνιο άνοιξε και ο νέος Ψηφιακός Θόλος DOME του Μουσείου, με την προβολή της ταινίας «KALUOKA HINA, ο Mαγεμένος Ύφαλος», που είναι φοβερός! Δείτε τα πάντα για τα προγράμματα του μουσείου εδώ.

Λεβίδου 13 και Όθωνος 100, Κηφισιά, τηλ. 210 8015 870

Mouseia-Kalokairi-Paidia-09

10) Μουσείο Ηρακλειδών

Ένα μουσείο για να εξοικειωθείς με την επιστήμη και τα θαύματά της. Στη συλλογή ΕΥΡΗΚΑ θα θαυμάσεις επιλεγμένα εκθέματα από τα κορυφαία επιτεύγματα της εξέλιξης της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας, αυτόματες μηχανές. Ακόμα, θα έχεις τη δυνατότητα και να συμμετέχεις σε βιωματικά εργαστήρια συναισθημάτων, αφηγήσεις παραμυθιών, εργαστήρια εκπαιδευτικής ρομποτικής καθώς και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα STEMath, μια διεθνώς πρωτοπόρα πρόταση κατανόησης των μαθηματικών. Βρες όλες τις δράσεις τους εδώ.

Ηρακλειδών 16, Θησείο, τηλ. 210 3461 981

Να περνάτε όμορφα ό,τι κι αν κάνετε αγαπημένοι! Εύχομαι ένα ξέφρενο και αναζωογονητικό καλοκαιράκι!

Σας περιμένω και στο Instagram!

Φιλικά,
Σοφία.