Mojito Day: Τα cocktails που θα πιεις στο μπαλκόνι με φίλους!

Περίληψη: Τα ζεστά καλοκαιρινά βράδια στην πόλη επιβάλλεται να τα περάσεις με φίλους και δροσερά cocktails. Μοιραζόμαστε 3+1 συνταγές που θα ενθουσιάσουν την παρέα!

Τι χρειάζεται για να περάσεις όμορφα το καλοκαίρι σου; Καλή διάθεση, εκλεκτή παρέα, όμορφη μουσική και ένα συναρπαστικό βιβλίο θα πει κάποιος. Φυσικά δεν έχει άδικο. Την καλοκαιρινή περίοδο εκτός από μαγαζιά που σφύζουν από κόσμο θα δεις – ή μάλλον θα ακούσεις – να στήνονται μικρά home πάρτι στις βεράντες. Ο Αύγουστος ακόμα αργεί, όμως αυτό δε σημαίνει ότι δε μπορείς να δώσεις αέρα καλοκαιριού στο μπαλκόνι σου. Η αλήθεια είναι ότι δε χρειάζεσαι πολλά για να απολαύσεις και εσύ μια αξέχαστη homemade καλοκαιρινή βραδιά. Αυτό όμως που είναι όντως απαραίτητο είναι ένα δροσιστικό cocktail, γιατί οκ, μπορεί να μην έχουμε ακόμα βαρέσει σαραντάρια, αλλά η ζέστη μπορεί ανά πάσα στιγμή να γίνει αφόρητη.

Το καλό είναι ότι δε χρειάζεται να είσαι mixologist για να φτιάξεις ένα σπιτικό cocktail για εσένα και όλη την παρέα. Λίγος χρόνος, κάποια βασικά υλικά και μερικά tips είναι υπεραρκετά. Μιας και σήμερα γιορτάζουμε τη Mojito Day, ας δούμε μερικές συνταγές τόσο για cocktails όσο και για mocktails (cocktails χωρίς αλκοόλ) που μπορείς να ετοιμάσεις για να εντυπωσιάσεις τους φίλους σου, και να κάνεις τη βεράντα το νέο αγαπημένο στέκι.

Πως ξεκίνησε όμως να γιορτάζεται η Mojito Day;

Πρόκειται για μία κουβανέζικη γιορτή που χρονολογείται από το 1586. Φημολογείται ότι ο Φρανκ Ντρέικ, στην προσπάθειά του να βρει μία θεραπεία για το σκορβούτο και την δυσκοιλιότητα, δημιούργησε ένα παρασκεύασμα που μείωνε κατά πολύ τα συμπτώματα. Αργότερα και συγκεκριμένα το 1932, αυτό το παρασκεύασμα μπήκε σε ένα κατάλογο με cocktail ενός μπαρ με ονομασία «Sloppy Joes Havana Bar» και ονομάστηκε Mojito. Έκτοτε άρχισε να γίνεται δημοφιλές και πλέον έχει καθιερωθεί ως ένα από τα κλασικότερα cocktails σε κάθε μπαρ. Πάμε να δούμε πώς να το φτιάξεις μόνος σου αλλά και μερικές ακόμα φανταστικές συνταγές για cocktails! 

summer-cocktails-01

Κλασσικό και αξεπέραστο Mojito Cocktail

  • 60 ml λευκό ρούμι
  • 25 ml χυμό από lime
  • Μισό lime κομμένο σε φέτες
  • 2 κ.γ. ζάχαρη
  • Φύλλα δυόσμου ή μέντας
  • 25 ml σόδα

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο και ψηλό ποτήρι προσθέτουμε τις φέτες lime και τη ζάχαρη. Ιδανικά δημιουργούμε ένα σιρόπι ζάχαρης, διαλύοντας σε ένα κατσαρολάκι τη ζάχαρη με ζεστό νερό και ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα φύλλα δυόσμου και με ένα γουδοχέρι πιέζουμε έως ότου σπάσουν οι ίνες από το lime και τον δυόσμο για να βγουν ωραία αρώματα. Έπειτα προσθέτουμε το λευκό ρούμι και ανακατεύουμε. Μόλις ομογενοποιηθούν τα υλικά, γεμίζουμε το ποτήρι με παγάκια ή θρυμματισμένο πάγο, αναλόγως των προτιμήσεων. Αν δεν έχεις θρυμματισμένο πάγο, τότε με ένα μπλέντερ ή με έναν πολυκόφτη μπορείς να τρίψεις τα παγάκια σου. Τέλος, προσθέτουμε τη σόδα, ανακατεύουμε ξανά, προσθέτουμε και τα διακοσμητικά φύλλα δυόσμου και σερβίρουμε.

Καλοκαίρι χωρίς Cocktail με Μαστίχα δεν υπάρχει

  • 43 ml μαστίχα
  • 28,5 ml gin
  • 330 ml ginger beer
  • Χυμό από μισό lime

Εκτέλεση

Αφού προσθέσεις αρκετά παγάκια σε ένα μεγάλο ψηλό ποτήρι, προσθέτεις τη μαστίχα, το gin και τον χυμό από lime. Ανακατεύεις και στο τέλος προσθέτεις την ginger beer. Ανακατεύεις ξανά και το cocktail σου είναι έτοιμο για σερβίρισμα!

summer-cocktails-02

Αν όμως εσύ ή κάποιος φίλος σου, δεν προτιμάτε το αλκοόλ αλλά θέλετε ένα δροσερό ποτό ή ακόμα καλύτερα ένα δροσερό cocktail χωρίς αλκοόλ, τότε τι γίνεται; Νομίζεις ότι τα πράγματα περιπλέκονται; Εδώ, κάνεις λάθος! Τα πάντα είναι εύκολα αρκεί να υπάρχει λίγη δημιουργικότητα. Και μιας και είναι Mojito Day today, έχουμε ετοιμάσει για σένα την πιο δημοφιλή συνταγή για τα λεγόμενα mocktails, που δεν είναι άλλη από το Mojito χωρίς αλκοόλ. Ας δούμε παρέα την συνταγή!

Mojito χωρίς αλκοόλ, έτσι για την αλλαγή

  • 25 ml χυμό από lime
  • Μισό lime κομμένο σε φέτες
  • 2 κ.γ. ζάχαρη
  • Φύλλα δυόσμου ή μέντας
  • 25 ml σόδα

Εκτέλεση

Η συνταγή είναι η ίδια με την παραπάνω. Η μόνη διαφορά είναι ότι κατά την εκτέλεσή της δεν προσθέτουμε το λευκό ρούμι. Αν δεν το έχεις δοκιμάσει, τώρα είναι η ευκαιρία σου. Το αποτέλεσμα θα σε ξετρελάνει!

Αν πάλι δεν είσαι φαν του δυόσμου, μπορείς να δοκιμάσεις ένα γλυκό cocktail με καρπούζι, το οποίο «φωνάζει» καλοκαίρι.

Cocktail με καρπούζι χωρίς αλκοόλ, για όσους αγαπούν τα twists

  • 500 γρ. καρπούζι
  • 25 ml χυμό λεμονιού
  • Φύλλα μέντας

Εκτέλεση

Αφού τοποθετήσεις το καρπούζι σε ένα μπολ, με την βοήθεια ενός ραβδομπλέντερ πιέζεις το καρπούζι έως ότου γίνει ένας μοσχομυρωδάτος και γλυκός χυμός. Τοποθετείς τον χυμό του καρπουζιού σε ποτήρια με θρυμματισμένο πάγο, προσθέτεις και λίγο από το χυμό του λεμονιού και σερβίρεις με φύλλα μέντας.

Αυτά είναι μερικά απολαυστικά cocktails που θα γεμίσουν το σπίτι σου με αρώματα και ευχάριστες νότες που θα σε φέρουν πιο κοντά με την παρέα σου. Ετοιμάσου για ξέφρενα summer nights στο μπαλκόνι ή την αυλή σου και καλό υπόλοιπο καλοκαιριού!