Καθαρά Δευτέρα: Πώς να περάσεις ένα σπιτικό τριήμερο

Περίληψη: Η Publicista Natalie μας προτείνει τρόπους για να περάσουμε εναλλακτικά το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας. Αν είσαι σπιτόγατος σίγουρα σε ενδιαφέρει!

Οι περισσότεροι όταν ακούν τις λέξεις ‘τριήμερο’ και ‘Καθαρά Δευτέρα’ στην ίδια πρόταση συνήθως σκέφτονται εκδρομές, εξόδους, συναθροίσεις με φίλους και γνωστούς. Ωστόσο, υπάρχει και μια μερίδα ανθρώπων που προτιμούν την αργία της Καθαράς Δευτέρας να την περάσουν στην άνεση του σπιτιού τους. Είναι σπιτογατάκια, πώς να το κάνουμε. Δεν το κάνουν από σνομπισμό, απλά τους αρέσει η άνεση του κρεβατιού τους (ή καναπέ/πολυθρόνας, ποια είμαι εγώ για να κρίνω), το ότι έχουν λίγο παραπάνω χρόνο τον οποίο μπορούν να εκμεταλλευτούν για ξεκούραση ή για να ολοκληρώσουν κάποια προσωπικά projects.

Θα ρωτήσεις τώρα, τι μπορείς να κάνεις το τριήμερο αυτό που όλοι φεύγουν από την πόλη και τρέχουν σε αγρούς, λαγκάδια και δάση για να πετάξουν χαρταετό; Να το δοκιμάσω κι εγώ; Κι αν ναι, τι θα κάνω; Κράτησε σημειώσεις, λοιπόν, ζουζούνι.

Αρχικά, ύπνος! Τι καλύτερο από αυτό; Κάθε μέρα πρέπει να ξυπνάς για να πας στη δουλειά, τα παιδιά (αν έχεις) στο σχολείο, να τρέχεις για λεωφορεία, να κολλάς στην κίνηση και να φτάνεις τελικά στον προορισμό σου με την ψυχή στο στόμα. Για τρεις μέρες, δε χρειάζεται να το υποστείς αυτό. Μπορείς να κοιμηθείς ό,τι ώρα θες και να ξυπνήσεις κι ό,τι ώρα θες, να φτιάξεις με την ησυχία σου το καφεδάκι σου και να το απολαύσεις λύνοντας σταυρόλεξο ή ακούγοντας το αγαπημένο σου podcast. Δεν ξέρω για σας αλλά τα crime podcast είναι τα αγαπημένα μου και συνήθως τα ακούω κι από ηχείο γιατί ταυτόχρονα κάνω και δουλειές και δε θέλω να χάσω λέξη.

Επιπλέον, μπορείς να βάλεις το self care στο πρόγραμμα του τριημέρου. Μάσκες προσώπου, κρέμες ενυδάτωσης, μπανάκι-μανάκι και γιατί όχι και λίγη γυμναστική. Όχι κάτι φοβερό, λίγες διατάσεις αρκούν, απλώς χρειάζεσαι ένα στρώμα yoga για να τεντωθείς καλά καλά (το πρώτο βήμα για την πραγματική μεταμόρφωση σε σπιτόγατα). Μην ξεχάσεις όμως την ενυδάτωση!

Θυμάσαι πιο πάνω που ανέφερα ότι θα αδειάσει η πόλη; Εκμεταλλεύσου το ως εκεί που δεν πάει! Το ότι είσαι σπιτόγατα δεν σημαίνει ότι πρέπει να αμπαρωθείς στο σπίτι για τρεις μέρες (been there, done that, didn’t agree with anyone). Βγες για περπάτημα στο πάρκο, κάνε μια βολτούλα είτε με συντροφιά τον εαυτό σου είτε με την οικογένεια ή το αμόρε. Η σπάνια ησυχία της πόλης θα σε οδηγήσει στην ανακάλυψη νέων μονοπατιών που η συνεχόμενη βαβούρα σε έκανε να αγνοείς. Κι εννοείται ότι σε τέτοιες βόλτες η λήψη φωτογραφιών είναι must. Τι καλύτερο από την αποτύπωση όμορφων αναμνήσεων για να μπορείς να επιστρέψεις σε αυτές ανά πάσα στιγμή;

Και τέλος, έτσι για να κλείσει ωραία και γαλήνια η μέρα, κάνε εικόνα εσένα κουλουριασμένο σε όποια γωνιά του σπιτιού σ’ αρέσει με ένα βιβλίο στην αγκαλιά κι ένα τσαγάκι από δίπλα. Προτείνω την Κίρκη της Madeline Miller και το Αόρατες Γυναίκες της Caroline Criado Perez μιας κι έρχεται κι η μέρα της Γυναίκας (8 Μαρτίου).

Αν είσαι κι εσύ σπιτόγατα ή θες να το δοκιμάσεις πρώτη φορά, ελπίζω να σε βοηθήσουν αυτές οι ταπεινές προτάσεις, έτσι για κάτι πιο ήπιο. Δεν είναι απαραίτητο να κάνουμε συνέχεια τα ίδια και τα ίδια αλλά αυτά που μας προσφέρουν χαρά και χαλάρωση από τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας. Άκουσε τις ανάγκες σου κι αγκάλιασέ τες. Το σώμα και το μυαλό μας έχουν τον τρόπο τους να πουν τι χρειάζονται.

Ως σπιτογατάκι, σου εύχομαι ένα ωραίο τριήμερο, όπως το θέλεις εσύ, σπιτόγατα ή μη. Διασκεδάστε, ξεχάστε για λίγο όλα τα άσχημα και απολαύστε την ομορφιά αυτού του κόσμου.

Who is who:

H @wondrous.natalie δηλώνει σπιτόγατη, είναι μέλος των Publicistas και μοιράζεται προτάσεις βιβλίων και άλλες σκέψεις μέσα από τον λογαριασμό της στο Instagram.