Μαγειρεύουμε με τη Funky Cook: Κουραμπιέδες με φιστίκι Αιγίνης

Περίληψη: Φαντάζεσαι τα Χριστούγεννα χωρίς κουραμπιέδες; Αδύνατο! Γι’ αυτό και η Funky Cook ετοίμασε την απόλυτη συνταγή για κουραμπιέδες φέτος τις γιορτές!

Χριστούγεννα χωρίς γλυκά, και συγκεκριμένα χωρίς άχνη, δεν γίνονται! Και φυσικά το κορυφαίο γλυκό των γιορτών είναι οι κουραμπιέδες! Εντάξει, οκ, το ξέρουμε, εδώ υπάρχουν δύο στρατόπεδα. Από τη μία τα μελομακάρονα, από την άλλη οι κουραμπιέδες. Εμείς όμως κηρύσσουμε την ανακωχή και στο ερώτημα «μελομακάρονα ή κουραμπιέδες;» απαντάμε με ένα μεγάλο ΝΑΙ και για τα δύο!

Η συνταγή για πετυχημένους κουραμπιέδες δεν έχει «κρυφά» μυστικά, αλλά λίγα απλά πραγματάκια που πρέπει να προσέξεις στα βήματα που θα ακολουθήσεις. Για φέτος, δοκίμασε τους δικούς μας, μοναδικούς βουτυράτους κουραμπιέδες με ανθόνερο και φιστίκι Αιγίνης, που μοσχοβολούν και λιώνουν στο στόμα!

Μην ξεχνάς, όμως, πως εκτός από την καλή ποιότητα των υλικών, που είναι αυτονόητη, χρειάζεσαι και ποιοτικά εργαλεία. Πρόσθεσε στον εξοπλισμό σου μία κουζινομηχανή της Bosch φέτος τα Χριστούγεννα, για να δώσεις στον παραδοσιακό κουραμπιέ όσα χρειάζεται.

Τι χρειάζεται λοιπόν η επιτυχία; Με λίγα λόγια, ένα κρεμώδες μείγμα από βούτυρο και ζάχαρη που θα αφρατέψει η κουζινομηχανή σου. Και η αλήθεια είναι πως τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον τρόπο με τον οποίο το πετυχαίνει αυτό μία κουζινομηχανή. Εκεί κρύβεται όλη μα όλη η επιτυχία!

Δεν θα πω ότι δεν παίζει ρόλο το ψήσιμο στον φούρνο και το άχνισμα. Όλα τα στάδια της συνταγής έχουν τις λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά. Ακόμη και το ζύγισμα της ζύμης για να βγουν οι κουραμπιέδες μας ομοιόμορφοι, σαν μπιζουδάκια, θέλει μεγάλη προσοχή. Γι’ αυτό και παρακάτω σου έχω αναλυτικά όλα όσα θα χρειαστείς για να φτιάξεις κουραμπιέδες με ανθόνερο και φιστίκι που θα κλέψουν τις εντυπώσεις στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, και θα ενθουσιάσουν ακόμα και τους πιο ψαγμένους foodies της παρέας! Οπότε μη διστάσεις να ετοιμάσεις διπλή ή και τριπλή δόση! Πάμε να δούμε πως θα φτιάξεις τους καλύτερους κουραμπιέδες φέτος τις γιορτές!

Χρόνος Προετοιμασίας: 60 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 22-25 λεπτά
Ποσότητα: 50 κουραμπιέδες

Υλικά

Για τους κουραμπιέδες

280 γρ. βούτυρο γάλακτος αιγοπρόβειο ή αγελαδινό
400 γρ. αλεύρι μαλακό
150 γρ. φιστίκια Αιγίνης, καβουρδισμένα και ψιλοκομμένα
50 γρ. ζάχαρη άχνη
1 ολόκληρο αυγό + 2 κρόκους
½ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
1 κάψουλα βανιλίνη
½ κουταλάκι του γλυκού σόδα
¼ κουταλάκι του γλυκού baking powder
¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Για το άχνισμα

500 γρ. ζάχαρη άχνη
2 κάψουλες βανιλίνη
Ανθόνερο

Εκτέλεση

  1. Τοποθετούμε στην κουζινομηχανή το εξάρτημα του κόπτη και ψιλοκόβουμε τα φιστίκια.
  2. Τοποθετούμε στην κουζινομηχανή το χτυπητήρι, στον κάδο βάζουμε το βούτυρο και τα 50 γρ. άχνης ζάχαρης και χτυπάμε μέχρι να πάρουμε ένα κρεμώδες μείγμα, περίπου για 15’.
  3. Προσθέτουμε τα αυγά και συνεχίζουμε για 5’ το χτύπημα.
  4. Τοποθετούμε το εξάρτημα του αναδευτήρα στην κουζινομηχανή και συνεχίζουμε προσθέτοντας 2 κ.σ. αλεύρι, τη σόδα, το baking powder, το αλάτι, το μοσχοκάρυδο, τη βανιλίνη και το αλάτι.
  5. Προσθέτουμε τα φιστίκια και συνεχίζουμε προσθέτοντας το υπόλοιπο αλεύρι τμηματικά.
  6. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 οC.
  7. Πλάθουμε στρογγυλούς μετρίου μεγέθους κουραμπιέδες (περίπου 25γρ.) και τους ακουμπάμε σε δίσκο ψησίματος όπου έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί.
  8. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 175 οC για 22-25 λεπτά και τους ακουμπάμε σε σχάρα να κρυώσουν καλά.
  9. Κατόπιν ραντίζουμε τους κουραμπιέδες με ανθόνερο και τους αφήνουμε να κρυώσουν.
  10. Ανακατεύουμε την άχνη ζάχαρη και τη βανιλίνη και πασπαλίζουμε τους κρύους κουραμπιέδες.

Tips:

- Αν θέλουμε πιο τραγανό τον κουραμπιέ, τους ψήνουμε λίγο περισσότερο μέχρι να πάρουν και ρόδινο χρώμα.

- Χρησιμοποιούμε και άλλους ξηρούς καρπούς καβουρδισμένους.

- Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποιο βούτυρο μας αρέσει, αγελαδινό ή πρόβειο.