Οικολογική φροντίδα των ρούχων σημαίνει DIY απορρυπαντικά

Περίληψη: Χάρισε «πράσινο χρώμα» στα ρούχα σου με DIY απορρυπαντικά για οικολογικό και πιο οικονομικό πλύσιμο, κάθε φορά που βάζεις πλυντήριο.

Όλοι θέλουμε τα ρούχα μας να είναι πάντα φρεσκοπλυμένα, με ωραίο άρωμα και αίσθηση απαλή σαν καινούρια. Έχεις σκεφτεί όμως πόσο κοστίζει αυτό σε βάθος χρόνου; Το πιστεύεις ή όχι, ένα αρκετά μεγάλο μέρος του μηνιαίου budget για το σούπερ μάρκετ φεύγει σε απορρυπαντικά, μαλακτικά, ταμπλέτες πλυντηρίου και άλλα προϊόντα καθαρισμού. Μεγάλο έξοδο λοιπόν, χωρίς να συνυπολογίζουμε τον αρνητικό αντίκτυπο για το περιβάλλον. Σήμερα η φιλοσοφία του DIY βρίσκει πρόσφορο έδαφος και στις δουλειές του σπιτιού. Και αυτό γιατί όπως θα δεις, μπορούμε εύκολα να δημιουργήσουμε τις δικές μας σπιτικές συνταγές για το πλύσιμο των ρούχων. Ας δούμε λοιπόν, πως μπορούμε να φτιάξουμε 100% φυσικά home-made απορρυπαντικά, με πράγματα που ήδη έχουμε στα ράφια μας.

DIY απορρυπαντικό πλυντηρίου

Για το DIY απορρυπαντικό, το δρόμο δείχνει η παράδοση. Πριν τα πλυντήρια αποκτήσουν μόνιμη θέση στο σύγχρονο σπίτι, το πλύσιμο των ρούχων γινόταν σχεδόν αποκλειστικά με σαπούνι. Σήμερα τα οργανικά απορρυπαντικά από σαπούνι είναι η τέλεια DIY λύση για να φροντίσεις οικολογικά την γκαρνταρόμπα σου. Άσε που δε χρειάζεσαι πολλά πράγματα. Ξεκίνα βάζοντας νερό (γύρω στο 1 λίτρο) σε ένα κατσαρολάκι. Όταν το νερό πάρει βράση, τρίψε 1 πλάκα πράσινο ή λευκό σαπούνι σ’ έναν τρίφτη και πρόσθεσέ το. Ανακάτεψε μέχρι να πήξει το μείγμα και αφού λιώσει το σαπούνι αφαίρεσε την κατσαρόλα από το μάτι, και άφησέ τη να κρυώσει. Σε ένα άλλο μπολάκι ρίξε 1 φλ. μαγειρική σόδα και ½ φλ. βόρακα (γνωστό και ως βορικό νάτριο). Ανακάτεψε τα υλικά με το μείγμα του σαπουνιού και το απορρυπαντικό σου είναι έτοιμο για να αντιμετωπίσει κάθε λεκέ.

diy-aporrypantika-02

Οικολογικό μαλακτικό για φρεσκάδα και άρωμα

Μπορεί το απορρυπαντικό να τα βγάζει πέρα με τους επίμονους λεκέδες, όμως το μαλακτικό είναι αυτό που δίνει στα ρούχα μας την χαρακτηριστική αίσθηση απαλότητας και φρεσκάδας που τόσο αγαπάμε όλοι. Και στην περίπτωση του μαλακτικού δε χρειάζεται να καταφύγεις απαραίτητα στα προϊόντα του εμπορίου. Η πιο άνετη και οικονομική λύση βρίσκεται στο ντουλάπι κάθε σπιτιού και δεν είναι άλλο από το ξύδι. Σε ένα πλαστικό μπουκάλι ανακάτεψε 250 ml λευκό ξύδι ή μηλόξυδο μαζί με 750 ml νερό. Το ξύδι όχι μόνο μαλακώνει με φυσικό τρόπο τις ίνες των ρούχων, αλλά καθαρίζει επίσης το πλυντήριο από τα άλατα που συσσωρεύονται. Για να μυρίζουν τέλεια τα ρούχα σου, μπορείς επίσης να προσθέσεις μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο της επιλογής σου, όπως λεβάντα, λεμόνι ή ευκάλυπτο.

Σπιτική χρωμοπαγίδα

Σίγουρα, κάποια στιγμή θα σου έχει τύχει να ξεχαστείς βάζοντας λευκά με χρωματιστά, με τα αναμενόμενα άσχημα αποτελέσματα. Οι χρωμοπαγίδες προστατεύουν από τέτοιου είδους «ατυχήματα» απορροφώντας τις βαφές των υφασμάτων ώστε να μη δεις άλλη φορά ξεβαμμένο το αγαπημένο σου χρωματιστό t-shirt. Εννοείται βέβαια πως μπορείς να φτιάξεις εύκολα τις δικές σου οικολογικές χρωμοπαγίδες, μειώνοντας συν τοις άλλοις και το λογαριασμό του σούπερ μάρκετ. Κόψε σε κομμάτια λευκές πετσέτες που δε χρησιμοποιείς, και βάλε τα να μουλιάσουν σε ζεστό νερό που έχεις ανακατέψει με 1 κ.γ. μαγειρική σόδα. Άφησέ τα να στεγνώσουν καλά και οι DIY χρωμοπαγίδες σου είναι έτοιμες για να σε γλυτώσουν από μια πιθανή «επιδρομή» του ροζ πάνθηρα.

Αποσκληρυντικό νερού με δυο κινήσεις

Το ξύδι και η μαγειρική σόδα μπορούν ακόμη να χρησιμοποιηθούν για την αφαίρεση των αλάτων, ως ένα οικολογικό αποσκληρυντικό. Έτσι, βελτιώνεται η λειτουργία του πλυντηρίου και η συσκευή κερδίζει επιπλέον χρόνια ζωής. Ανακάτεψε 2 κ.σ. μαγειρική σόδα μαζί με μισό φλιτζάνι χλιαρό νερό. Βάλε το μείγμα στη θήκη του απορρυπαντικού και πρόσθεσε 250 ml λευκό ξύδι κατευθείαν στον κάδο. Ξεκίνα έναν κανονικό κύκλο πλύσης, επιλέγοντας ένα πρόγραμμα σε υψηλή θερμοκρασία, έτσι ώστε να αφαιρέσεις άλατα, μικρόβια και δυσάρεστες μυρωδιές.

diy-aporrypantika-03

Eco-friendly λύσεις για τους επίμονους λεκέδες

Το πλύσιμο των ρούχων με DIY εναλλακτικές σίγουρα είναι μια πιο «πράσινη» επιλογή, σε κάθε περίπτωση όμως το πλυντήριο παραμένει μια εν δυνάμει ενεργοβόρα συσκευή. Το κακό με τους λεγόμενους δύσκολους λεκέδες είναι ότι ενδέχεται να χρειαστεί παραπάνω από ένας κύκλος πλύσης για την αντιμετώπισή τους. Με αυτό τον τρόπο μεγαλώνει και το κόστος αλλά και το περιβαλλοντικό σου αποτύπωμα. Στο σπίτι όμως υπάρχουν λύσεις για να κάνουμε την όλη διαδικασία ευκολότερη και, με λίγη τύχη, να «γλυτώσουμε» το ρούχο από τον κάδο του πλυντηρίου.

Σοκολάτα

Πόσες και πόσες φορές έχεις εντοπίσει κομμάτια από σοκολάτα πασαλειμμένα σε παιδικά ρουχαλάκια. Αν δε οι λεκέδες έχουν ξεραθεί, τότε γνωρίζεις πως φεύγουν πραγματικά με κόπο. Η μαγειρική σόδα μπορεί να φανεί σωτήρια. Διάλυσε μια κουταλιά της σούπας σε λίγο νερό και τρίψε στο σημείο του λεκέ, αφαιρώντας όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του γίνεται. Αν ο λεκές επιμένει, η προεργασία αυτή θα κάνει το πλύσιμο στο χέρι ή το πλυντήριο αρκετά πιο αποτελεσματικό.

Σάλτσα ντομάτας

Άλλος ένας επίμονος λεκές που ταλαιπωρεί τα ρούχα των παιδιών – και των ενηλίκων – είναι ο λεκές από σάλτσα ντομάτας. Και εδώ, η δυσκολία εξαρτάται από το κατά πόσο ο λεκές έχει στεγνώσει. Αν ο λεκές δεν έχει πολύ ώρα που έχει «σημαδέψει» το ρούχο σου, δοκίμασε να το βάλεις να μουλιάσει σε ζεστό νερό αφού προηγουμένως προσθέσεις λίγη γλυκερίνη.

Κρασί

Από τους πλέον συνήθεις όσο και εκνευριστικούς λεκέδες εντός αλλά και εκτός σπιτιού, η «στάμπα» από κόκκινο κρασί είναι αντικειμενικά ένας δύσκολος αντίπαλος. Όσο πιο γρήγορα αναλάβεις δράση τόσο πιο ξεκούραστα θα καθαρίσεις το ρούχο. Ρίξε λίγη μαγειρική σόδα ή λευκό ξύδι στο σημείο του λεκέ πριν αυτός «ποτίσει» και άφησέ το να δράσει για λίγη ώρα. Στη συνέχεια μπορείς να πλύνεις κανονικά το ρούχο στο πλυντήριο και να το απολαύσεις ξανά πεντακάθαρο και αστραφτερό.

diy-aporrypantika-02 (2)

Do It Yourself για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Τώρα λοιπόν έχεις ακόμα ένα μέσο για να συνεισφέρεις ενεργά στη μάχη για την προστασία του περιβάλλοντος. Τα απορρυπαντικά χημικής προέλευσης μπορεί να δίνουν λάμψη στα ρούχα σου, το ίδιο όμως μπορούν να κάνουν και οι οικολογικές εναλλακτικές που υπάρχουν σχεδόν έτοιμες στα ντουλάπια σου. Αρκεί μόνο να αφιερώσεις λίγο χρόνο. Λίγες μέρες πριν τη γιορτή της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, αγκάλιασε την DIY πλευρά σου, και πίστεψέ μας, ο πλανήτης μας θα σε ευχαριστεί.