Μαγειρεύουμε με την Funky Cook τις πιο εύκολες φακές με κάρυ

Περίληψη: Ξεκινάει η φοιτητική ζωή και ψάχνεις μανιωδώς εύκολες και γευστικές συνταγές για να κρατάς το στομάχι σου γεμάτο κάθε μέρα; Η Funky Cook σου έχει τη λύση!

Η αλήθεια είναι ότι τα φοιτητικά χρόνια είναι τα καλύτερα, αλλά έχουν και τις δυσκολίες τους, όπως το καθάρισμα, το μαγείρεμα, τα ψώνια. Φυσικά όμως δε μας πτοεί κάτι τέτοιο γιατί μπροστά στις όμορφες στιγμές και στις αξέχαστες αναμνήσεις που θα δημιουργήσεις αυτά τα χρόνια, τίποτα δε συγκρίνεται! Ειδικά άμα έχεις παρέα και την Funky Cook, η μαγειρική τουλάχιστον, γίνεται παιχνιδάκι. Σε αυτό το άρθρο θα βρεις μία εξαιρετική συνταγή με ένα υλικό που μπορεί αν μην είναι τόσο αγαπητό από όλους, αλλά αν συνδυαστεί σωστά απογειώνεται! Τα τελευταία χρόνια τα όσπρια έχουν κερδίσει έδαφος στο «πιάτο» μας χάρη σε συνταγές διαφορετικές, νόστιμες και θρεπτικές. Τα όσπρια θα σε γεμίσουν θρέψη που τόσο έχεις ανάγκη ως φοιτητής/ρια γι’ αυτό και σκεφτήκαμε να μοιραστούμε μαζί σου τα πάντα γι’ αυτά ώστε να τα μαγειρεύεις συχνά και χωρίς κόπο.

Συνήθως όταν βράζουμε όσπρια, μπορούμε να βράζουμε περισσότερα και να τα αποθηκεύσουμε ώστε να τα έχουμε έτοιμα για την επόμενη φορά. Γενικά, στην φοιτητική σου ζωή η αποθήκευση τροφίμων είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεσαι για να μην σπαταλάς τρόφιμα, ειδικά αν μένεις μόνος-η. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να προμηθευτείς τα κατάλληλα σκεύη αποθήκευσης, για το ψυγείο, την κατάψυξη και τα ντουλάπια σου. Φαγητοδοχεία, βαζάκια με καπάκι ή σακούλες για αεροστεγές σφράγισμα, είναι όλα απαραίτητα. Όλα τα όσπρια μπορείς να τα προετοιμάσεις βράζοντάς τα σε άφθονο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Αφού κρυώσουν μπορείς να τα διατηρήσεις στην κατάψυξη σε μερίδες μέχρι την επόμενη φορά. Κάθε φορά που θες να τα χρησιμοποιήσεις, τα βγάζεις από την κατάψυξη, τα τοποθετείς στην συντήρηση του ψυγείου και μόλις ξεπαγώσουν εντελώς τα χρησιμοποιείς. Ειδικά για τις φακές, μπορείς να βράσεις διπλάσια ποσότητα, να ετοιμάσεις μια σαλάτα με φακές και να την αποθηκεύσεις σε γυάλινο τάπερ στο ψυγείο για 2-3 μέρες.

Τα όσπρια χαρίζουν ενέργεια και με αυτά μπορείς να φτιάξεις αμέτρητες συνταγές, να τα χρησιμοποιήσεις για να φτιάξεις σαλάτες όπως το χούμους, να εμπλουτίσεις σούπες ή να φτιάξεις υπέροχα veggie κεφτεδάκια! Εμείς σου προτείνουμε ένα απίστευτα νόστιμο κάρυ με φακές. Χρησιμοποίησε τη συνταγή και δοκίμασέ το με τα αγαπημένα σου όσπρια, ειδικά με ρεβίθια, ροβίτσα και κόκκινες φακές!

Κάρυ με φακές

Χρόνος Προετοιμασίας: 10’
Χρόνος Ψησίματος: 20’
Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολο
Μερίδες: 2

Υλικά

  • 150 γρ. καφέ φακές
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 πιπεριά
  • 50 γρ. φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
  • ½ κ.γ. κάρυ πάστα ή σκόνη
  • 1 κ.γ. κουρκουμά
  • ¼ κ.γ. κύμινο
  • 1 κουταλιά της σούπας τοματοπελτέ
  • 150ml κρέμα καρύδας
  • 150ml καυτό ζωμό λαχανικών ή νερό
  • 20ml ελαιόλαδο
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Αλάτι

Για το σερβίρισμα

  • Φρέσκο κόλιανδρο
  • Λάιμ

Εκτέλεση

  • Βράζουμε τις φακές για 10′ σε άφθονο νερό και τις στραγγίζουμε.
  • Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, τα σκόρδα και τις πιπεριές.
  • Σοτάρουμε με το ελαιόλαδο, τις πιπεριές, το κρεμμύδι και τα σκόρδα για 3′.
  • Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, την πάστα κάρυ, το τζίντζερ, και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2′ ακόμη.
  • Προσθέτουμε το ζωμό, στον οποίο διαλύουμε τον τοματοπελτέ και βράζουμε τις φακές μέχρι να χυλώσουν, περίπου για 20′.
  • Τέλος, προσθέτουμε την κρέμα καρύδας, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία, μαγειρεύουμε για μερικά λεπτά ανακατεύοντας.
  • Σερβίρουμε με φύλλα κόλιανδρου και λάιμ.

Αυτό ήταν όλο! Μη χάνεις άλλο χρόνο. Ξεκίνα από τώρα τις δοκιμές και φτιάξε μία λίστα με τις αγαπημένες σου συνταγές για να είσαι προετοιμασμένος στο φοιτητικό σου σπίτι. Το μόνο σίγουρο είναι πως αυτή η συνταγή θα μπει στην πρώτη πεντάδα των αγαπημένων σου. Και μην ξεχνάς πως εδώ θα βρεις όλα τα απαραίτητα σκεύη και αξεσουάρ μαγειρικής και αποθήκευσης τροφίμων. Καλή όρεξη!