Μαγειρεύουμε με τη Funky Cook: Απολαυστική μηλόπιτα κέικ στο τηγάνι

Περίληψη: Γλυκό στο τηγάνι; Και όμως γίνεται. Η Funky Cook αφήνει στην άκρη το μάτι της κουζίνας, και μας μαγειρεύει αφράτη μηλόπιτα κέικ στη φλόγα του γκαζιού!

Θυμάσαι τα καλοκαίρια στο χωριό, όταν σηκωνόσουν το πρωί και ήδη όλο το σπίτι μοσχοβολούσε από τα μεθυστικά αρώματα της κουζίνας; Τότε που δεν κρατιόσουν να κάτσεις στο τραπέζι πλάι στους αγαπημένους σου για να απολαύσεις πεντανόστιμα πιάτα; Τα φανταστικά φαγητά της γιαγιάς, είναι κομμάτι των παιδικών μας χρόνων και, όπως γνωρίζεις, η ξεχωριστή τους νοστιμιά δύσκολα αντιγράφεται. Ποιο είναι όμως εκείνο το μαγικό «υλικό» που έκανε αυτά τα φαγητά πραγματικά ανεπανάληπτα; Πέρα από τη μαγειρική μαεστρία και την αγάπη, το μυστικό βρίσκεται στη φλόγα του γκαζιού!

Εδώ και πολλά χρόνια μαγειρεύω σε εστίες αερίου και πραγματικά τις λατρεύω για την ευκολία, την ταχύτητα και το αποτέλεσμα στη μαγειρική. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως όλες οι επαγγελματικές κουζίνες χρησιμοποιούν αποκλειστικά και μόνο εστίες αερίου. Μπορεί να αποφεύγω το τηγάνισμα στην κουζίνα μου, σίγουρα όμως μια στο τόσο θα βάλω τηγάνι για μερικές πατάτες. Τότε είναι που καταλαβαίνω πραγματικά την αληθινή νοστιμιά της φλόγας!

Λέγοντας για τηγάνι, ακόμη σκέφτομαι πόσα φαγητά και γλυκά φτιάχνω στο άψε-σβήσε χάρη στις εστίες γκαζιού. Ψωμί, πίτες, γλυκά και τόσα ακόμη λαχταριστά πιάτα. Ένα από αυτά είναι η μηλόπιτα στο τηγάνι, που θυμίζει ένα αφράτο κέικ με μήλα! Πιστοί στο καθιερωμένο μας ραντεβού, σου έχω ετοιμάσει ακόμα μία γρήγορη και απολαυστική συνταγή που θα κλέψει τις εντυπώσεις.

Σε 15’ σερβίρεις και απολαμβάνεις ένα τέλειο γλύκισμα που δύσκολα θα μαντέψει κάποιος πως έχει φτιαχτεί σε εστίες γκαζιού και όχι σε φούρνο. Η διαδικασία είναι πανεύκολη και για το ψήσιμο χρειάζονται μόλις 8-10', μιας και η φλόγα λειτουργεί εντελώς διαφορετικά από την επιφάνεια μιας κεραμικής εστίας.

Εστίες αερίου: To μυστικό για το τέλειο ψήσιμο

Πάμε να δούμε λίγα μόνο από τα απίστευτα πλεονεκτήματα της εστίας αερίου. Αρχικά, η ταχύτητα και η θερμοκρασία. Το σκεύος που θα χρησιμοποιήσεις στην εστία θερμαίνεται πολύ γρήγορα, και το κυριότερο, η θερμοκρασία παραμένει πάντα σταθερή. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ρυθμίσεις τη δύναμη της φλόγας, ανάλογα με τη συνταγή που θες να ετοιμάσεις κάθε φορά. Για παράδειγμα, αν θες να βράσεις ζυμαρικά, ρύζι ή να τηγανίσεις χρησιμοποιείς δυνατή φλόγα. Για σοτάρισμα ή ψήσιμο στη γκριλιέρα, η μέτρια φωτιά πετυχαίνει το τέλειο αποτέλεσμα. Η χαμηλή φωτιά είναι ιδανική για αργό ψήσιμο και «μέλωμα» σε όσπρια, κοκκινιστά και γλυκά όπως η μηλόπιτα. Ειδικά, αν χρησιμοποιείς συχνά χύτρα ταχύτητας, τότε ειλικρινά θα λατρέψεις τις εστίες γκαζιού!

Σε σχέση με το μαγείρεμα στο μάτι, οι εστίες αερίου είναι οικονομικά αρκετά πιο συμφέρουσες. Εκτός από χρήματα, οι εστίες αερίου εξοικονομούν ενέργεια και χρόνο, ο οποίος στις εποχές που ζούμε είναι υπεπολύτιμος. Ακόμη και αν δεν διαθέτεις εγκατάσταση αερίου, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια φιάλη αερίου για τις παρασκευές σου. Σε κάθε περίπτωση η αυτονομία είναι το μεγάλο τους ατού!

Οι εστίες αερίου προσφέρονται επίσης για μοναδικούς μαγειρικούς πειραματισμούς και συνταγές με τη δική σου προσωπική πινελιά. Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως οι εστίες αερίου μπορούν να ανοίξουν διάπλατα τις πόρτες προς έναν νέο κόσμο γαστρονομικής δημιουργίας! Στις εστίες μπορείς να προσαρμόσεις ειδικά σκεύη όπως γκριλιέρες, πλάκες ψησίματος, τηγάνια και κατσαρόλες φτιαγμένα από μαντέμι. Αν σε απασχολεί το θέμα της ασφάλειας, να πούμε εδώ ο εξοπλισμός της κουζίνας με εστίες γκαζιού είναι 100% ασφαλής επιλογή, αφού οι σύγχρονες συσκευές διαθέτουν ειδικά συστήματα ασφαλείας.

Με το που ανάψεις για πρώτη φορά την εστία στην κουζίνα σου, ευθύς αμέσως θα νιώσεις τη διαφορά. Φυσικά, αυτή τη διαφορά θα θες να τη δεις και στην πράξη. Και ποιος καλύτερος τρόπος να ξεκινήσεις το μαγείρεμα από τη φανταστική μας χουχουλιάρικη μηλόπιτα!

Υγιεινή μηλόπιτα κέικ στο τηγάνι

funky-cook-mhlopita-01

Χρόνος Προετοιμασίας: 10’
Xρόνος Μαγειρέματος: 8-10’
Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολο
Μερίδες: για 4 άτομα

Υλικά

Για τα μήλα

  • 80 γρ. σιρόπι σφενδάμου
  • 2 μέτρια μήλα, κομμένα σε μέτριες φέτες
  • 1 κ.σ. λάδι καρύδας
  • ¼ κ.γ. κανέλα

Για τον χυλό

  • 220 γρ. γάλα
  • 1 αυγό
  • 2 κ.σ. λάδι καρύδας, λιωμένο
  • 160 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 80-100 γρ. ζάχαρη καρύδας
  • ¾ κ.γ. baking powder
  • 1 κ.γ. ξύδι
  • 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
  • ½ κ.γ. κανέλα
  • ½ κ.γ. τζίντζερ σκόνη
  • Ελάχιστο γαρίφαλο, σκόνη
  • Ελάχιστο αλάτι

Εκτέλεση

Στο μπλέντερ ή με το ραβδομπλέντερ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τον χυλό και το αφήνουμε στο ψυγείο. Τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά ένα αντικολλητικό τηγάνι 26-28 εκ. με βαρύ πάτο μέσα στο οποίο βάζουμε το σιρόπι σφενδάμου, την κανέλα και το λάδι καρύδας. Προσθέτουμε τα μήλα κάνοντας μια στρώση, μαγειρεύουμε για 2’ και τα γυρίζουμε από την άλλη πλευρά με μια σπάτουλα. Περιχύνουμε τα μήλα με τον χυλό και σκεπάζουμε με καπάκι. Μαγειρεύουμε το κέικ για 8’ σε χαμηλή φωτιά, όσο περίπου χρειάζεται η επιφάνεια για να «στεγνώσει» και να ψηθεί. Αφήνουμε την μηλόπιτα να κρυώσει, αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα και σερβίρουμε.

Tips

Τώρα αν σου λείπουν μερικά σκεύη ή θέλεις να κάνεις ένα μικρό twist στη συνταγή, τα παρακάτω tips θα σε βοηθήσουν. Αντί για τηγάνι μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα αντικολλητικό ταψί αλλά και να αντικαταστήσεις το αλεύρι ολικής με αλεύρι για κέικ. Φρόντισε μόνο να αφαιρέσεις το baking powder από τη συνταγή. Το λάδι και τη ζάχαρη καρύδας μπορείς να τα αλλάξεις με ζωικό βούτυρο και καστανή ζάχαρη. Τέλος, εκτός από μήλα, η συνταγή βγαίνει εξίσου τέλεια με αχλάδια, κυδώνια ή μπανάνες. Όποιες και αν ειναι οι γευστικές σου προτιμήσεις για τη μηλόπιτα, δοκίμασε να την φτιάξεις σε μια εστία αερίου και θα με θυμηθείς!