Home Green Home: Εύκολα tweaks για ένα πράσινο σπίτι

Περίληψη: Μάθε πώς μπορείς να χρησιμοποιήσεις έξυπνα και οικολογικά τις οικιακές σου συσκευές, εξοικονομώντας ενέργεια και προστατεύοντας το περιβάλλον!

Τα τελευταία χρόνια η συζήτηση για το περιβάλλον έχει αναδειχθεί σε μείζον θέμα στην παγκόσμια δημόσια σφαίρα. Οι ριζικές περιβαλλοντικές και οικονομικές ανακατατάξεις που έχει προκαλέσει η κλιματική αλλαγή διεθνώς, έχουν καταστήσει μονόδρομο τη στροφή προς ένα μοντέλο βιωσιμότητας. Όπως έδειξε η απίστευτη ιστορία του Sebastiao Salgado ο καθένας από εμάς μπορεί από το δικό του μετερίζι να συνεισφέρει στη μάχη για την προστασία του πλανήτη.

Το πρώτο βήμα για μια οικολογική ζωή είναι ένα πιο οικολογικό σπίτι. Είτε το συνειδητοποιούμε, είτε όχι στο σπίτι περνάμε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας. Εκεί κοιμόμαστε, τρώμε συζητάμε και χαλαρώνουμε με τους αγαπημένους μας. Για πολλούς το σπίτι είναι πλέον και χώρος εργασίας. Υιοθετώντας περισσότερο βιώσιμες συνήθειες, όχι μόνο κάνουμε καλό στο περιβάλλον, αλλά βελτιώνουμε και τις συνθήκες ζωής στο χώρο μας. Ξέχωρα το κόστος όπου η διαφορά μπορεί να γίνει κάτι παραπάνω από αισθητή. Το καλό είναι πως δε χρειάζεται να κάνεις ριζικές αλλαγές στο σπίτι. Εφαρμόζοντας μερικά απλά tips μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις οικιακές σου συσκευές πιο οικολογικά, αποκομίζοντας μεγάλο όφελος. Πάμε να δούμε μερικά έξυπνα tweaks για να κάνεις το σπίτι σου πιο πράσινο.

Χρησιμοποίησε το κλιματιστικό με φειδώ

Το κλιματιστικό είναι σίγουρα μία από τις συσκευές που αν δεν προσέξεις μπορεί να καταναλώσει υπερβολικά μεγάλη ποσότητα ενέργειας, με τον ανάλογο αντίκτυπο στο περιβάλλον και την τσέπη σου. Δεδομένου ότι η ζέστη στην Ελλάδα κρατά για τα καλά και μετά τον Αύγουστο, χρησιμοποίησε το air condition με σύνεση. Για να αποφύγεις τη σπατάλη ενέργειας, απόφυγε τις υπερβολικά χαμηλές θερμοκρασίες ενώ όταν η ζέστη γίνεται υποφερτή κλείσε τη συσκευή. Δοκίμασε τη λύση του ανεμιστήρα, ή ακόμα καλύτερα προτίμησε τη φυσική δροσιά, κλείνοντας τις κουρτίνες και τα στόρια.

Μην στοιβάζεις πράγματα στο ψυγείο

Το ψυγείο φιγουράρει στις πρώτες θέσεις στη λίστα με τις πιο κοστοβόρες συσκευές του σπιτιού. Δεν είναι παράλογο αν το καλοσκεφτείς. Από τη στιγμή που θα μπει στην πρίζα λειτουργεί ασταμάτητα. 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες την εβδομάδα, 365 μέρες  το χρόνο. Οι ενεργειακές απαιτήσεις της συσκευής είναι μεγάλες. Ακόμα περισσότερο αν το ψυγείο είναι γεμάτο από άκρη σε άκρη. Ως αποτέλεσμα, ο αέρας κυκλοφορεί μετ’ εμποδίων και επομένως χρειάζεται περισσότερη ενέργεια για την ψύξη. Βεβαιώσου πως η θερμοκρασία του ψυγείου και της κατάψυξης βρίσκεται στα σωστά επίπεδα και μην αμελήσεις να κάνεις απόψυξη ανά τακτά διαστήματα.

Πλύνε τα ρούχα στους 30°C

Το μεγαλύτερο ποσοστό της ενέργειας που καταναλώνει ένα πλυντήριο χρησιμοποιείται για τη θέρμανση του νερού. Μάλιστα, από εκεί προέρχεται κυρίως και το αποτύπωμα άνθρακα της συσκευής. Επιλέγοντας πλύση στους 30°C, το πλυντήριο καταναλώνει αρκετά λιγότερη ενέργεια όπως επίσης και σημαντικά μικρότερη ποσότητα νερού. Το πλύσιμο στο «κρύο» προστατεύει επίσης και το ύφασμα των ρούχων, το οποίο συχνά φθείρεται από τις υψηλές θερμοκρασίες χάνοντας σε βάθος χρόνου τη ζωντάνια του.

oikologiko-spiti-01

Ψήσε έξυπνα στο φούρνο

Μαζί με το ψυγείο ο φούρνος καταναλώνει το περισσότερο ρεύμα στον χώρο της κουζίνας σου. Το μαγείρεμα όμως είναι ιεροτελεστία γι’ αυτό δεν αξίζει να κάνεις αλχημείες προκειμένου να δημιουργήσεις τις αγαπημένες σου συνταγές. Έως ένα βαθμό όμως μπορείς να ελέγξεις την ενέργεια που καταναλώνει η συσκευή. Για αρχή, διάλεξε σκεύη που είναι φτιαγμένα ώστε να μεταφέρουν γρήγορα τη θερμοκρασία στο φαγητό. Με αυτό τον τρόπο η συνολική ώρα ψησίματος μειώνεται. Ένα ακόμα tip αφότου ολοκληρώσεις το μαγείρεμα είναι να κάνεις το meal prep της επόμενης ημέρας. Εκμεταλλεύσου στο έπακρο την υψηλή θερμότητα, αντί να θερμαίνεις το φούρνο από το μηδέν.

Επίλεξε λαμπτήρες LED

Οι λαμπτήρες LED είναι η πιο δημοφιλής επιλογή για το φωτισμό του σπιτιού, τόσο από οικονομική όσο και περιβαλλοντική άποψη. Η διάρκεια ζωής των λαμπτήρων LED ξεπερνά κατά πολύ αυτή των «παραδοσιακών» λαμπτήρων πυρακτώσεως και φθορισμού, είναι πλήρως ανακυκλώσιμες ενώ δεν εμπεριέχουν τοξικές ουσίες και βαρέα μέταλλα. Η φωτεινότητά τους είναι αρκετά ισχυρή, οπότε μπορείς να χρησιμοποιείς λιγότερες πηγές φωτισμού μειώνοντας το λογαριασμό του ρεύματος.

Τώρα, αν οι οικιακές σου συσκευές έχουν κάμποσα χρόνια στην πλάτη σε συμφέρει μακροπρόθεσμα η αντικατάσταση τους με συσκευές νεότερης τεχνολογίας. Οι συσκευές παλαιότερης γενιάς συνήθως δεν ανταγωνίζονται τα επίπεδα κατανάλωσης των νέων οικιακών συσκευών υψηλής ενεργειακής κλάσης. Οι τελευταίες φέρουν επίσης και προηγμένες λειτουργίες που κάνουν τη χρήση και τον έλεγχο της ενέργειας εύκολη ακόμα και εξ αποστάσεως. Οι καλοκαιρινές εκπτώσεις στο Public συνεχίζονται κανονικά, πράγμα που σημαίνει πως μπορείς να ξεκινήσεις τη μεταμόρφωση του σπιτιού σου χωρίς να φύγεις εκτός budget. Συγκεκριμένα, θα βρεις ψυγεία, ψυγειοκαταψύκτες, κλιματιστικά, ανεμιστήρες, πλυντήρια και στεγνωτήρια με έκπτωση που φτάνει έως το -70%!

Φυσικά, οι οικολογικές οικιακές συσκευές είναι μόλις το πρώτο βήμα για έναν πράσινο τρόπο ζωής. Μειώνοντας το food waste και επιλέγοντας λύσεις emobility μπορείς να μειώσεις ακόμα περισσότερο το περιβαλλοντικό σου αποτύπωμα και να εξοικονομήσεις γρήγορα ένα σεβαστό ποσό. Αν μια οικολογική… ανακαίνιση σου φαίνεται βουνό μην απογοητευτείς. Βήμα βήμα μπορείς να κάνεις μικρές αλλά ουσιώδεις αλλαγές αξιολογώντας κάθε φορά τα αποτελέσματα. Άλλωστε, «green is a state of mind», που λένε και οι Αγγλοσάξονες.