Μαγειρεύουμε με τη Funky Cook: Τραγανό κιουνεφέ με σιρόπι μελιού

Περίληψη: Το σημερινό μενού έχει πολίτικο γλυκό και η Funky Cook μας δείχνει τα μυστικά για να φτιάξουμε τραγανό και πεντανόστιμο κιουνεφέ!

Υπάρχει μια κατηγορία γλυκών που φτιάχνονται στο τηγάνι χωρίς να είναι ακριβώς τηγανητά, όπως οι λουκουμάδες. Αυτό που τα κάνει να ξεχωρίζουν είναι το χαρακτηριστικό ψήσιμο στο γκάζι, ενώ στην κατηγορία αυτή ανήκει και το κιουνεφέ! Τραγανό φύλλο, κανταΐφι, γέμιση από τυρί και ένα ελαφρύ σιρόπι μελιού που όποιος το έχει δοκιμάσει, πραγματικά το λατρεύει!

Πρόκειται λοιπόν για μια σιροπιαστή λεπτή πίτα που φτιάχνεται σε λιγότερο από 30’, σε διαδικασία και ψήσιμο, αρκεί να διαθέτεις εστίες αερίου! Αν αναρωτιέσαι, φτιάχνεται και στον φούρνο αλλά ειλικρινά στο γκάζι φτιάχνεται τόσο μα τόσο γρήγορα που μοιάζει απίστευτο. Πώς φτιάχνω εγώ το κιουνεφέ; Ατομικό, σε μαντεμένιο μικρό τηγάνι, το κιουνεφέ είναι ΤΕ-ΛΕΙ-Ο και αξίζει μια ολόκληρη μερίδα στον καθένα!  Από την στιγμή που η φλόγα θα αγκαλιάσει το τηγάνι, η κουζίνα του σπιτιού μοσχοβολάει.

Οι εστίες αερίου σε τέτοιου είδους μαγειρέματα είναι ό,τι καλύτερο αφού μπορείς να αυξομειώνεις τη δύναμη της φωτιάς άμεσα, κάτι που δεν μπορεί να γίνει με τις κεραμικές εστίες. Αυτό που μαγειρεύεις σε εστίες αερίου οτιδήποτε στον μισό χρόνο καθώς τα σκεύη μπορούν και θερμαίνονται σε όλο τους το φάσμα είναι το ζητούμενο, σε εξοικονόμηση χρημάτων και ενέργειας. Παλιότερα, όταν ετοίμαζα το κιουνεφέ, σε συμβατικό αντικολλητικό τηγάνι και κεραμικές εστίες επ’ ουδενί δεν είχα ένα απόλυτα τραγανό και καλοψημένο αποτέλεσμα.

Επίσης συνήθως παραψηνόταν ή «καιγόταν» στο κέντρο, λογικό αφού το κέντρο της εστίας θερμαίνεται περισσότερο και η αυξομείωση της θερμοκρασίας δεν είναι άμεση. Γι αυτό αγαπώ τόσο πολύ να μαγειρεύω στις εστίες αερίου για την συνολική εμπειρία και γεύση στο φαγητό μου!

Νομίζω αν ξεκινήσεις να μαγειρεύεις στις εστίες αερίου θα μείνεις εκεί για πάντα. Δοκίμασε το κιουνεφέ που σου προτείνουμε, σε ατομική μερίδα ή μεγάλο τηγάνι για να το μοιραστείς με την παρέα και κράτα τη συνταγή γιατί Χριστούγεννα έρχονται κι αυτό το υπέροχο γλυκό θα το φτιάχνεις ξανά και ξανά!

Κιουνεφέ με σιρόπι μελιού

funky-cook-kiounefe-01

Χρόνος Προετοιμασίας: 15’
Xρόνος Μαγειρέματος: 15’
Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολο
Μερίδες: για 2 μεγάλα κιουνεφέ ή 4 ατομικά

Υλικά

Για το κιουνεφέ

  • 450 γρ. φύλλο για κανταΐφι
  • 400 γρ. τυρί μοτσαρέλα, τριμμένη
  • 150 γρ. βούτυρο, λιωμένο
  • Φιστίκι Αιγίνης ανάλατο, ψιλοκομμένο

Για το σιρόπι

  • 150 γρ. μέλι
  • 6-7 κ.σ. νερό

Εκτέλεση

Αφρατεύουμε με τα δάχτυλά μας το φύλλο κανταΐφι και το ραντίζουμε με βούτυρο. Στρώνουμε μια ομοιόμορφη, λεπτή ποσότητα από φύλλο στο τηγάνι, τόσο ώστε να καλύπτεται ο πάτος και τα τοιχώματα του. Προσθέτουμε το τριμμένο τυρί και σκεπάζουμε με μια ακόμη λεπτή στρώση από φύλλο και πιέζουμε καλά. Ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 7-8’, ελέγχουμε αν έχει χρυσαφίσει και ψηθεί η κάτω πλευρά και αναποδογυρίζουμε για να ψηθεί και η επάνω. Ταυτόχρονα σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά, βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι μελιού, για 5 λεπτά. Μόλις ψηθεί το κιουνεφέ σερβίρουμε αμέσως με σιρόπι μελιού και μπόλικο τριμμένο φιστίκι.

Extra tips

Παρότι πρόκειται για μια πανεύκολη και γρήγορη συνταγή, το κιουνεφέ έχει 1-2 σημεία που θέλουν προσοχή. Όταν ξεκινάμε το ψήσιμο έχουμε απαραίτητα μέτρια θερμοκρασία ενώ όσο ψήνεται κατεβάζουμε την δύναμη της φλόγας, μιας και το σκεύος δε χάνει τη θερμότητα του. Με τον ίδιο τρόπο, μπορείς να ετοιμάσεις στις εστίες του γκαζιού ένα γρήγορο λεπτό κανταΐφι ή ένα γαλακτομπούρεκο σαν «πίτα». Το τυρί που θα χρησιμοποιήσεις μπορεί να είναι οποιοδήποτε ανάλατο (φρέσκο ή τηγμένο), όπως το ανθότυρο, η μυζήθρα κλπ. Αν και μιλάμε για ένα γευστικότατο γλυκό, ωστόσο μπορείς κάλλιστα να δοκιμάσεις τη δική σου αλμυρή εκδοχή, προσθέτοντας αλλαντικά ή σοταρισμένα λαχανικά.