Μαγειρεύουμε με τη Funky Cook: Παραδοσιακά μελομακάρονα με μέλι

Περίληψη: Αφράτα, μελωμένα και πεντανόστιμα τα μελομακάρονα είναι must σε κάθε γιορτινό τραπέζι. H Funky Cook μας δείχνει πώς να τα φτιάξουμε με τον παραδοσιακό τρόπο!

Μελομακάρονα τραγανά ή μαλακά; Πατροπαράδοτα ή με σοκολάτα; Όπως και να μας τα προσφέρουν δεν λέμε ποτέ όχι στο αγαπημένο μας χριστουγεννιάτικο γλύκισμα! Οι συνταγές ποικίλες και οι παραλλαγές πολλές. Τα παραδοσιακά μελομακάρονα έχουν όμως τη δική τους χάρη. Φέτος δοκίμασε τη συνταγή για μελομακάρονα με μέλι αντί για ζάχαρη και θα με θυμηθείς!

Τα μελομακάρονα είναι από εκείνα τα παραδοσιακά γιορτινά γλυκά που δυστυχώς με τα χρόνια έχει αλλοιωθεί η συνταγή τους. Από τον Τσελεμεντέ μέχρι τα σύγχρονα βιβλία μαγειρικής, τα μελομακάρονα είναι πάντα από τα προτεινόμενα χριστουγεννιάτικα γλυκά. Ποιος άραγε μπορεί να αντισταθεί σε φρέσκα μελομακάρονα με μπόλικο σιρόπι που έχουν μόλις βγει από το φούρνο;

Τα μελομακάρονα κανονικά φτιάχνονται με μέλι και πίσω τους κρύβεται μια μακρά ιστορία και μια εξίσου μεγάλη γαστρονομική παράδοση. Ωστόσο, πλέον σπάνια βρίσκουμε μελομακάρονα που φτιάχνονται μόνο με μέλι. Γι’ αυτό φρόντισα η παρακάτω συνταγή να περιέχει μέλι τόσο στο μέλωμα όσο και τη ζύμη.

Το αποτέλεσμα είναι υπέροχο, και ανάλογα το μέλι που θα χρησιμοποιήσεις θα δώσεις τα αντίστοιχα αρώματα. Σου προτείνω το μέλι να είναι «διακριτικό» ώστε τα μελομακάρονα να μη γίνουν «βαριά» σε γεύση.

Για να φτιάξουμε το σιρόπι προσθέτουμε λίγο νερό στο μέλι. Δε χρειάζεται δηλαδή να βράσει όπως κάνουμε με το σιρόπι μελιού-ζάχαρης. Εκτός από το μέλι, μεγάλο ρόλο παίζει φυσικά ο τρόπος που θα μελώσεις τα μελομακάρονα. Όταν τα μελώνουμε δεν τα βουτάμε στην κατσαρόλα αλλά ρίχνουμε το σιρόπι σε ένα βαθύ σκεύος, ταψί ή πυρίμαχο. Στη συνέχεια, αφήνουμε τα μελομακάρονα να μελώσουν για τουλάχιστον 15’ ή και περισσότερο ανάλογα με το πόσο μελωμένα τα θέλουμε. Φέτος λοιπόν, δοκίμασε να φτιάξεις τα μελομακάρονα με τον παραδοσιακό τρόπο και μέτρησε τον χρόνο… μέχρι να εξαφανιστούν!

Χρόνος Προετοιμασίας: 45 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 22-25 λεπτά
Ποσότητα: 40 μελομακάρονα

Υλικά

360 γρ. ελαιόλαδο
280 γρ. φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκάλι
180 γρ. ψιλό σιμιγδάλι
700 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
160 γρ. μέλι
1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
2 κ.γ. μαγειρική σόδα
1 ½ κ.γ. κανέλα
½ κ.γ. γαρίφαλο
1 κάψουλα βανιλλίνη

Για το σιρόπι

800 γρ. μέλι
200 γρ. νερό
2 φλούδες πορτοκάλι
2 ξυλάκια κανέλα
3 μοσχοκάρφια 
2-3 κ.σ. καρυδόψιχα

Εκτέλεση

Ξεκινάμε τη συνταγή για τα φανταστικά μας μελομακάρονα ετοιμάζοντας το σιρόπι. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το μέλι, το νερό, τις φλούδες και τα μπαχαρικά. Αφήνουμε να πάρουν μια βράση και ξαφρίζουμε. Όσο το σιρόπι κρυώνει, ξεκινάμε να φτιάχνουμε τα μελομακάρονα. Ανακατεύουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι, την κανέλα, το γαρίφαλο και την βανίλια. Συνεχίζουμε ανακατεύοντας με τον αναδευτήρα για 2’ το ελαιόλαδο, το μέλι, το χυμό και τη σόδα. Προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε στην χαμηλότερη ταχύτητα για ακόμα 2’. Πλάθουμε τα μελομακάρονα και τα βάζουμε να ψηθούν στους 180ο C για 22’. Αφού τελειώσουμε με το ψήσιμο, βάζουμε τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι και τα αφήνουμε να μελώσουν για 15’. Τοποθετούμε τα λαχταριστά μας μελομακάρονα σε μια πιατέλα και πασπαλίζουμε με καρύδι.

Extra tips

Για πιο «ελαφριά» μελομακάρονα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ποικιλίες μελιού χωρίς έντονη γεύση και αρώματα. Σε περίπτωση που δεν είσαι πολύ φίλος, το σιρόπι αγαύης είναι μια εξαιρετική εναλλακτική που μπορείς να προσθέσεις στη ζύμη αντί για μέλι.

Χριστούγεννα χωρίς κουραμπιέδες και μελομακάρονα δε γίνεται! Τις φετινές γιορτές, ετοιμάσου να μπεις για τα καλά στην κουζίνα και βάλε στο μενού θεσπέσια παραδοσιακά μελομακάρονα που θα λατρέψουν όλοι οι επισκέπτες! Stay tuned στο Public Blog, γιατί έρχονται ακόμα περισσότερες yummy συνταγές για το γιορτινό τραπέζι.

Καλά ψησίματα!