Μαγειρεύουμε με τη Funky Cook: Πασχαλινές μπριζόλες μανιταριών

Περίληψη: Vegan Πάσχα; Φυσικά και γίνεται! Η Funky Cook μας ετοιμάζει μπριζόλες μανιταριού και τις συνοδεύει με 3 πεντανόστιμες home made μαρινάδες!

Η vegan διατροφή κερδίζει ολοένα και περισσότερους φίλους. Όσοι την ακολουθούν πιστά, γνωρίζουν πως δε χρειάζεται να στερηθούν γεύσης και νοστιμιάς. Ακόμα και τις ημέρες του Πάσχα. Η συνταγή για vegan μπριζόλες μανιταριών και μάλιστα με 3 διαφορετικές μαρινάδες είναι ιδανική όχι μόνο για τους vegan, αλλά συστήνεται ανεπιφύλακτα και σε όλους όσους θα καθίσουν στο πασχαλινό τραπέζι. Φιλέτα μανιταριών λοιπόν, ζουμερά, γεμάτα γεύση αλλά και θρεπτική αξία!

Τις μπριζόλες αυτές τις φτιάχνεις πανεύκολα, ψήνοντάς τις σε μαντεμένιο τηγάνι. Τα μαντεμένια τηγάνια είναι πλέον περιζήτητα. Κάθε home cooker που αγαπάει την μαγειρική και παρακολουθεί τις τάσεις ξέρει πως πρόκειται για τον απόλυτο σύμμαχο στην κουζίνα!

Όσες συνταγές για ψήσιμο σε μαντεμένιο τηγάνι και να ακολουθήσουμε, πάντα καταλήγουμε να απολαμβάνουμε ένα φανταστικό αποτέλεσμα στο πιάτο μας. Όπως για παράδειγμα οι μπριζόλες μανιταριών με τις 3 λαχταριστές και διαφορετικές μαρινάδες που πρέπει οπωσδήποτε να «ψήσεις» αυτό το Πάσχα. Πριν όμως μιλήσουμε αναλυτικά για το μαγείρεμα. ας δούμε 2-3 βασικά πλεονεκτήματα που κάνει το μαντεμένιο τηγάνι ασυναγώνιστο! 

pasxalines-syntages-mprizoles-manitariwn

Το πρώτο πράγμα που όλοι θέλουμε από τα σκεύη μας, είναι να είναι αντικολλητικά. Το μαντεμένιο τηγάνι είναι 100% αντικολλητικό. Ένα ακόμα πλεονέκτημα είναι πως το μαντεμένιο τηγάνι όχι μόνο αντέχει στο χρόνο, αλλά «αποκτά» και καλύτερη απόδοση! Το μαντεμένιο τηγάνι χρησιμοποιείται σε κάθε πηγή θερμότητας, επάνω σε bbq, απευθείας σε φωτιά σαν «σχάρα», ενώ το καλύτερο είναι ότι μπαίνει ακόμη και στον φούρνο! Τέλος, η διάχυση της θερμότητας είναι άλλο ένα τεράστιο ατού!

Εκεί θα ψήσεις ομοιόμορφα τις μπριζόλες σου και αμέσως μετά θα σοτάρεις τα λαχανικά της επιλογής σου για να ολοκληρώσεις το πιάτο. Το μόνο που δε πρέπει με τίποτα να παραλείψεις είναι το μαρινάρισμα. Σου προτείνουμε 3 πεντανόστιμες μαρινάδες που φτιάχνονται γρήγορα και εύκολα. Το μόνο που χρειάζεσαι, εκτός από τα υλικά, είναι ένα καλό ραβδομπλέντερ. Το ραβδομπλέντερ πολτοποιεί, αναμιγνύει και ψιλοκόβει ταυτόχρονα. Όσα δηλαδή θα έπρεπε να κάνεις ξεχωριστά για την παρασκευή της κάθε μαρινάδας, γίνονται τώρα τσακ μπαμ μέσα στο δοχείο ανάμειξης. Επίσης ξεπλένεται και καθαρίζεται πανεύκολα. Βαλ' το σε ένα δοχείο με λίγο νερό, ρίξε λίγο απορρυπαντικό, μια-δυο στροφές και έτοιμο!

Η μια μαρινάδα, πιο κοντά στις ελληνικές γεύσεις, έχει λεμονάτη γεύση. Η βάση της είναι - προφανώς - το λεμόνι, η μουστάρδα, τα μυρωδικά και το σκόρδο. Για την επόμενη, και δική μου αγαπημένη, χρειάζεσαι μια δυνατή δόση καφέ από εσπρεσιέρα ή καφετιέρα φίλτρου και σφένδαμο. Τέλος η μαρινάδα με cajun μείγμα μπαχαρικών και bbq sauce θα σε ταξιδέψει στην κουζίνα της Νέας Ορλεάνης!

Κλείνοντας, κάνε save τη συνταγή για μπριζόλες μανιταριών ή στείλε την στην μαμά σου, στη θεία σου, στους φίλους σου και σε όποιον αναρωτιέται «Μα τί θα φας εσύ το Πάσχα»;

Χρόνος Προετοιμασίας: 60’
Xρόνος Μαγειρέματος: 10’
Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολο
Μερίδες: για 6 άτομα

pasxalines-syntages-mprizoles-manitariwn-02

Υλικά

Για τα μανιτάρια

6 μεγάλα μανιτάρια πορτομπέλο

Για τη μαρινάδα με μουστάρδα-λεμόνι

  • 3 κ.σ. μουστάρδα
  • 30 γρ. ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 2-3 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • ¼ κ.γ. ξύσμα λεμονιού
  • ¼ κ.γ. ρίγανη
  • Φρέσκο δενδρολίβανο, κατά βούληση
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • Αλάτι

Για τη μαρινάδα με εσπρέσο

  • 30ml εσπρέσο δυνατό
  • 2-3 κ.σ. σάλτσα σόγιας
  • 2 κ.σ. βαλσαμική κρέμα
  • 3 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου
  • 30 γρ. ελαιόλαδο
  • ½ κ.γ. εστραγκόν
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο και πράσινο πιπέρι
  • Αλάτι

Για τη μαρινάδα Cajun

  • 4 κ.σ. σάλτσα μπάρμπεκιου
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2-3 κ.σ. σάλτσα σόγιας
  • 1 κ.γ. αποξηραμένο κρεμμύδι
  • 1 ¾ κ.γ. αποξηραμένη σκόνη σκόρδου
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • 1 ½ κ.γ. θυμάρι
  • 1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
  • 1 κ.γ. γλυκό πιπέρι
  • ¼ κ.γ. μπούκοβο ή κατά βούληση
  • Φρεσκοκομμένο μαύρο πιπέρι
  • Αλάτι

Εκτέλεση

Για τις μαρινάδες

Όλες οι μαρινάδες προετοιμάζονται με τον ίδιο τρόπο. Bάζουμε όλα τα υλικά της κάθε μαρινάδας σε δοχείο ανάμειξης και αναδεύουμε με το ραβδομπλέντερ για 1’. Αλείφουμε και περιχύνουμε τα μανιτάρια με μαρινάδα και τα μαρινάρουμε σε ένα σκεύος για τουλάχιστον 60’. Σε ζεστό μαντεμένιο τηγάνι μαγειρεύουμε τα μανιτάρια σε μέτρια φωτιά, ψήνοντάς τα από την κάθε πλευρά 4'-5’. Όσο ψήνονται, μπορούμε να τα αλείψουμε με την μαρινάδα που έχει περισσέψει. Σερβίρουμε με λαχανικά και σαλάτα ρόκα.

Extra tips

  • Από τα μανιτάρια δεν αφαιρούμε την καφέ φλούδα και δεν τα πλένουμε, τα καθαρίζουμε σχολαστικά με πετσέτα
  • Μπορούμε να φτιάξουμε τη συνταγή και με μανιτάρια πλευρώτους

Καλά vegan ψησίματα!