Τα βραβευμένα βιβλία που θα διαβάσεις φέτος το καλοκαίρι

Περίληψη: Καλοκαίρι και διάβασμα πάνε μαζί. Ανακάλυψε συναρπαστικά βιβλία που βραβεύθηκαν για να απολαύσεις στις διακοπές σου!

Ο Ιούνιος μας αποχαιρετά και αυτό σημαίνει πως μπαίνουμε πλέον για τα καλά σε mood διακοπών. Οκ, μπορεί ακόμα να μην έχεις ορίσει ημερομηνίες, άλλα σίγουρα θα έχεις ρίξει μια κλεφτή ματιά σε προορισμούς, εισιτήρια και καταλύματα. Όπως ξέρεις, το παν στις διακοπές είναι η οργάνωση. Σίγουρα, το ταξίδι της τελευταίας στιγμής έχει τη δική του χάρη. Δεν μας χαλάει όμως όταν τα πάντα είναι έτοιμα από πριν και το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ετοιμάσεις βαλίτσες.

Μιλώντας για διακοπές, είτε είσαι ολιγαρκής στις καλοκαιρινές σου εξορμήσεις είτε κουβαλάς το… βιος σου, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που είναι αδιαπραγμάτευτα. Γυαλιά ηλίου, μαγιό, αντηλιακό, powerbank και φυσικά ένα καλό βιβλίο. Δεν είναι τυχαίο που το διάβασμα έχει ταυτιστεί τόσο πολύ με το καλοκαίρι. Λίγα πράγματα είναι πιο απολαυστικά από το διάβασμα σε μια πανέμορφη παραλία ή στο μπαλκόνι με θέα το απέραντο γαλάζιο. Επειδή, όπως καταλαβαίνεις, το βιβλίο είναι must προσθήκη για την τσάντα θαλάσσης, η ομάδα του Public ξεχώρισε βραβευμένα βιβλία, ιδανικά για να συνοδεύσουν τις αξέχαστες στιγμές του φετινού καλοκαιριού.

Τα must βιβλία των φετινών διακοπών

Αν είσαι βιβλιόφιλος σίγουρα έχεις ακούσει την έκφραση «so many books, so little time». Επειδή και εμείς καταλαβαίνουμε πώς είναι να κατακλύζεσαι από άπειρες αναγνωστικές επιλογές, για το φετινό καλοκαίρι διαλέξαμε συναρπαστικά βιβλία που αγαπήθηκαν και αγκαλιάστηκαν από το αναγνωστικό κοινό. Μιλάμε φυσικά για τα Public Book Awards, το πιο σημαντικό event στο χώρο του βιβλίου στη χώρα μας. Η συμμετοχή στη φετινή 9η διοργάνωση υπήρξε τεράστια. Περισσότεροι από 200.000 αναγνώστες ψήφισαν τα αγαπημένα τους βιβλία επιλέγοντας ανάμεσα σε 1.600 συγγραφείς. Πάμε να ανακαλύψουμε βραβευμένα βιβλία που αξίζει να βάλεις στην βαλίτσα των διακοπών σου.

Ξεκινάμε με τον μεγάλο νικητή των φετινών Public Book Awards, το συναρπαστικό μυθιστόρημα «Ακάκιε» του Κώστα Κρομμύδα. Το νέο βιβλίο του αγαπημένου συγγραφέα κέρδισε επάξια το βραβείο στην κατηγορία Καλύτερο Ελληνικό Μυθιστόρημα. Στο «Ακάκιε», ο Κώστας Κρομμύδας μέσα από τη συγκινητική ιστορία του νεαρού Λευτέρη, μιλά για την αξία της εργατικότητας, της επιμονής, της πίστης σε ένα όνειρο κόντρα στις δυσκολίες της ζωής που συχνά φαντάζουν ανυπέρβλητες. Ο Κώστας Κρομμύδας μας υπενθυμίζει επίσης την αξία της φιλίας, της οικογένειας και της υπέρτατης αρετής που ακούει στο όνομα «ανθρωπιά». Το μυθιστόρημα που ψήφισαν χιλιάδες αναγνώστες στα Public Book Awards είναι εμπνευσμένο από την αληθινή ιστορία του Λευτέρη Μαντζίκα.

vravevmena-vivlia-kalokairi-01

Αν περάσεις τις φετινές διακοπές σου οικογενειακά, το βιβλίο «Τα πέντε αδέρφια» προτείνεται ανεπιφύλακτα. Στο βιβλίο, ο Γιάννης Σερβετάς θίγει με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο το θέμα του εκφοβισμού παραδίδοντας πολύτιμα μαθήματα γύρω από το σεβασμό στη διαφορετικότητα. Εντυπωσιακή είναι επίσης η εικονογράφηση του βιβλίου, δια χειρός Τόμεκ Γιοβάνη. Το νέο βιβλίο του Γιάννη Σερβετά αναδείχθηκε νικητής στην κατηγορία Ελληνική Παιδική Λογοτεχνία των φετινών Public Book Awards.

Ως ένας θεσμός που αγαπά το βιβλίο, τα Public Book Awards κάθε χρόνο βραβεύουν επίσης ένα αριστούργημα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Φέτος, οι φίλοι του Public ξεχώρισαν το κλασικό έργο του William Faulkner, «Αβεσσαλώμ, Αβεσσαλώμ». Ένα από τα σπουδαιότερα έργα της αμερικανικής αλλά και παγκόσμιας λογοτεχνίας, το μυθιστόρημα του νομπελίστα συγγραφέα πραγματεύεται τα πάντα επίκαιρα ζητήματα, της εξουσίας, της αλαζονίας και της ανθρώπινης ματαιοδοξίας. Μέσα από μια πληθώρα ιστορικών και θρησκευτικών αναφορών, ο William Faulkner προβληματίζει και ταυτόχρονα συναρπάζει μετουσιώνοντας τον ψυχισμό και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του Αμερικανικού Νότου.

Αν πάλι λατρεύεις να ταξιδεύεις διαβάζοντας ποίηση, τότε πριν φύγεις φρόντισε να βάλεις στη βαλίτσα σου το βιβλίο «Τα κτήματα των κίτρινων ρόδων». Περνώντας από την Ινδία, την Αίγυπτο, τη Βαλτική, τον Κόλπο του Ομάν και την Παλαιστίνη, η νέα ποιητική συλλογή της Λέλης Μπέη κάνει ένα ταξίδι στο νόημα της ύπαρξης. Αφανής ήρωας του θυελλώδους αυτού ταξιδιού, ο χρόνος. Το νέο ποιητικό πόνημα της Λέλης Μπέη διακρίθηκε στα Public Book Awards κερδίζοντας το βραβείο στην κατηγορία Σύγχρονη Ελληνική Ποίηση.

Εκπαιδευτικά βιβλία που «σπάνε» τους κανόνες

Συνεχίζουμε με το άκρως παιχνιδιάρικο «Ακτίβιτι μπουκ για μεγάλους» από την αγαπημένη μας Facebook σελίδα «Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ!». Με άπλετο χιούμορ και εύθυμη διάθεση, το βιβλίο μας διδάσκει όλα όσα δε μάθαμε ποτέ στο μάθημα της γεωγραφίας, ώστε να δούμε τον πλανήτη μας με άλλο μάτι. Στα φετινά Public Book Awards, το «Ακτίβιτι μπουκ για μεγάλους» κέρδισε το βραβείο καλύτερου βιβλίου στην κατηγορία Ευ ζην. Αυτό το καλοκαίρι λοιπόν είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να γίνεις επιτέλους… γεωγραfit! Μην ξεχάσεις να ρίξεις μια ματιά και στο «Ακτίβιτι μπουκ για παιδιά» ώστε και τα παιδιά να αποκτήσουν πολύτιμες γνώσεις για τον κόσμο, μέσα από κουίζ, παιχνίδια και ζωγραφιές!

Άλλο ένα εκπαιδευτικό αλλά εξίσου fun βιβλίο που αξίζει να διαβάσεις το φετινό καλοκαίρι είναι το «Χωράει όλη η αρχαιότητα στο ασανσέρ;». Το βιβλίο του Θεόδωρου Παπακώστα μας μυεί στον μαγικό κόσμο της ελληνικής αρχαιότητας μέσα από έναν απολαυστικό διάλογο που λαμβάνει χώρα μέσα σε ένα… ασανσέρ. Ευφάνταστο, διασκεδαστικό, χιουμοριστικό και με μεγάλο σεβασμό στον «αμύητο» αναγνώστη, ο Θεόδωρος Παπακώστας – γνωστός και ως Archaeostoryteller – δίνει απαντήσεις στις πιο κοινές ερωτήσεις για την επιστήμη της αρχαιολογίας, παρουσιάζοντας γνωστές και άγνωστες πτυχές της Αρχαίας Ελλάδας. Το βιβλίο «Χωράει όλη η αρχαιότητα στο ασανσέρ;» απέσπασε το βραβείο στην κατηγορία Ελληνικό non-fiction.

Μαζί λοιπόν με τη βουτιά, τον καφέ, το φαγητό και τα cocktail, βάλε στο πρόγραμμα και το διάβασμα. Εκτός, από τα βιβλία που ψήφισαν χιλιάδες αναγνώστες στα Public Book Awards, με ένα κλικ στο public.gr θα βρεις χιλιάδες επιλογές για όλα τα αναγνωστικά γούστα. Για ακόμα περισσότερες προτάσεις σε κορυφαίες νέες κυκλοφορίες και κλασικά βιβλία μείνε συντονισμένος στο Public Blog!