Περίληψη: Η εβδομάδα ξεκινά με πολλά ενδιαφέροντα events και τέχνη σε πολλές εκφάνσεις. Βγες στην πόλη και δες τα από κοντά, γεμίζοντας τα απογεύματα του Νοέμβρη.
4 Νοεμβρίου , 2024 • 3 MINS READ
4 Νοεμβρίου , 2024 • 3 MINS READ
Περίληψη: Η εβδομάδα ξεκινά με πολλά ενδιαφέροντα events και τέχνη σε πολλές εκφάνσεις. Βγες στην πόλη και δες τα από κοντά, γεμίζοντας τα απογεύματα του Νοέμβρη.
Καλή εβδομάδα, λοιπόν, με τον Νοέμβρη να έχει μπει με συννεφιά αλλά χωρίς κάτι άλλο ικανό να σε κλείσει στο σπίτι. Η ανθρώπινη δημιουργικότητα μπορεί πλέον να έχει ανταγωνιστή – την τεχνητή νοημοσύνη – αλλά δεν περιορίζεται και δεν συγκρατείται. Η τέχνη είναι ο κύριος εκφραστής του ανήσυχου δημιουργικού πνεύματος και, κάπως έτσι, έχουμε κι εμείς να δούμε πολλά πράγματα από το θέατρο, τη μουσική, τη φωτογραφία, τη ζωγραφική, και τις άλλες τέχνες. Κι αυτή την εβδομάδα έχουμε πολλά δωρεάν events για να γεμίσουμε τα απογεύματά μας με ενδιαφέρουσες εξόδους. Πάμε να τα δούμε!
Ξεκινάμε τη βόλτα μας στους δρόμους της πόλης με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και το πρώτο Φεστιβάλ Ηχητικής Δημιουργίας με τίτλο «Ένας κόσμος ήχων». Στα πλαίσια του «Ψηφιακός Νοέμβρης, παγκόσμια γιορτή ψηφιακού πολιτισμού», έχουμε ένα φεστιβάλ που περιλαμβάνει μουσική, ραδιόφωνο, θέατρο, σινεμά, podcast, έχει masterclasses, συζητήσεις, αλλά και πάρτι, για μια εβδομάδα με πολλές δραστηριότητες αφιερωμένες στον ήχο και τη δημιουργία.
Μεταφερόμαστε στο Ινστιτούτο Γκαίτε στην Αθήνα και σε μια μοναδική ομιλία του Αυστριακού καλλιτέχνη Oliver Ressler, με θέμα «Αντίσταση στον όλεθρο κατά την κρίσιμη μετάβαση». Ποια είναι η μετάβαση αυτή; Η κλιματική αλλαγή! Ο Ressler είναι κινηματογραφιστής και καλλιτέχνης, ο οποίος επί χρόνια καταγράφει τα κινήματα κατά της κλιματικής αλλαγής και αναδεικνύει γεγονότα μαζικής πολιτικής ανυπακοής, διακρίνοντας το τέλος της εποχής που ο κόσμος απλά έθετε αιτήματα στις κυβερνήσεις.
Επιστρέφουμε, όπως και την προηγούμενη εβδομάδα στο Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου, μιας και το Σάββατο έχουμε μια ακόμη διάλεξη τέχνης, με θέμα «Η αγγλική ζωγραφική του 18ου αιώνα: Γκέινσμπορο, Ρέυνολντς, Ράμσεϋ». Η εποχή του 18ου αιώνα έδωσε στον κόσμο μεγάλους ζωγράφους, με το έργο τριών, του Thomas Gainsborough, του Joshua Reynolds, και του Allan Ramsay να αναλύονται, μαζί με τον αντίκτυπό τους στην Ευρωπαϊκή ζωγραφική της εποχής.
Παραμένουμε στον χώρο της ζωγραφικής και στην έκθεση της Ελένης Οικονομίδου με τίτλο «Ρίζες της μνήμης». Στους χώρους του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός, εκτίθενται περίπου 70 έργα που απεικονίζουν τις καλλιτεχνικές αναζητήσεις των τελευταίων 15 ετών, ανάμεσα σε ζωγραφική σε τελάρο και σύνθετες τεχνικές. Μάλιστα, το Σάββατο η ίδια η καλλιτέχνις θα ξεναγήσει το κοινό στην έκθεση!
Από την Ελλάδα μεταφερόμαστε στην Ισπανία και στον Σαλβαντόρ Νταλί, τον διάσημο καλλιτέχνη του κινήματος του σουρεαλισμού. Στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη έχουμε μια μοναδική έκθεση με τίτλο «The Dalinean Horses» ("Τα Άλογα του Νταλί"), η οποία περιλαμβάνει 19 λιθογραφίες, υπογεγραμμένες και αριθμημένες. Η σειρά παρουσιάζει άλογα από διάφορους μύθους και ήρωες της παγκόσμιας κληρονομιάς, από τον Rossinante του Δον Κιχώτη και τον Βουκεφάλα, τον Δούρειο Ίππο, τον Πήγασο, τον Κένταυρο, μέχρι και το άλογο της Lady Godiva.
Επόμενη έκθεση, χαρακτική. Στο Κέντρο Χαρακτικής Αθηνών έχουμε την αφιερωματική έκθεση στον Κύπριο χαράκτη Χαμπή, με τίτλο «Η χαρακτική υφή της μνημονικής εμπειρίας». Τα έργα του σπουδαίου καλλιτέχνη εκτίθενται σε θεματικές ενότητες και αποτελεί φόρο τιμής στην πορεία του Χαμπή και δίνει την ευκαιρία στο κοινό των Αθηνών να γνωρίσει τον καλλιτέχνη αλλά και την ίδια την τέχνη της χαρακτικής.
Πηγαίνουμε στη Θεσσαλονίκη και στον δήμο Αμπελοκήπων, και σε μία εκπαιδευτική μουσικοθεατρική κωμωδία με τίτλο «Πάμε Όπερα;» Η παράσταση καλεί όλη την οικογένεια αλλά εστιάζει σε νέους 5-15 ετών, με σκοπό να γνωρίσουν την όπερα και το λυρικό θέατρο. Μάλιστα, απαντά και σε ερωτήσεις που έχουν όλοι για την όπερα, ενώ περιλαμβάνει και διάσημες άριες από το διεθνές ρεπερτόριο.
Έκθεση φωτογραφίας αλλά κάπως διαφορετική. Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχουμε μια ιδιαίτερη έκθεση με τίτλο «RIDE AΘΕNS» και δημιουργό τον Σπύρο Μπακάλη. Ο φωτογράφος έχει δημιουργήσει ένα μοναδικό ποδηλατικό οδοιπορικό στο κέντρο της πόλης, αλλά επεκτείνει την όπτευση και στο βιώσιμο και ανθρωποκεντρικό μέλλον. Ποδηλάτες και ποδηλάτισσες στήνονται μπροστά στον φωτογραφικό φακό και δίνουν μια οπτική της πόλης, την οποία οι περισσότεροι δεν έχουμε ξαναδεί.
Παραμένουμε στο ΚΠΙΣΝ και στον αθλητισμό, αλλά πάμε πίσω στον χρόνο κατά 128 χρόνια! Στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, εκεί που ο Σπύρος Λούης ήταν ο νικητής του πρώτου μαραθωνίου, βρίσκουμε το μοναδικό ασημένιο κύπελλο που απονεμήθηκε στον Έλληνα ολυμπιονίκη! Στο ΚΠΙΣΝ θα δεις από κοντά το μοναδικό αυτό κύπελλο, σχεδίασης Michel Bréal, αλλά θα μάθεις και περισσότερα για τον πρώτο αυτόν μαραθώνιο, την διαδρομή, και την ιστορική σημασία του κυπέλλου!
Οι προτάσεις μας και για αυτή την εβδομάδα έφτασαν στο τέλος τους. Μην ξεχνάς να τσεκάρεις τα Public Tickets για ακόμη περισσότερα events, παραστάσεις, και δρώμενα. Εμείς σε αφήνουμε να διαλέξεις και θα τα πούμε ξανά σε μια εβδομάδα, με καινούριες προτάσεις και νέα events! Μέχρι τότε, σου ευχόμαστε μια καλή εβδομάδα και καλά να περάσεις!