AI: Ώρα για... reality check με το πιο fun quiz!

Περίληψη: Τα όρια μεταξύ πραγματικότητας και AI στενεύουν. Κάνε το quiz μας και δες αν μπορείς να... αντισταθείς στη δύναμη της Τεχνητής Νοημοσύνης!

Οι εξελίξεις στο χώρο της Τεχνητής Νοημοσύνης τρέχουν με αλματώδεις ρυθμούς. Στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν κοιτάζαμε με δέος την επιβλητική δύναμη του AI στις σελίδες των βιβλίων, των κόμικ και έπειτα στον κινηματογράφο και τα video games. Οι Gen Xers θα θυμούνται καλά την pop-culture έκρηξη του AI με το Matrix, το Ghost In The Shell, το Deus Ex και άλλα «διαμαντάκια» των 90s. Σήμερα, η ΤΝ δεν βρίσκεται πλέον στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας, αλλά αποκτά ολοένα και μεγαλύτερο έρεισμα στη δική μας πραγματικότητα. Βρίσκεται στον πυρήνα των νέων τεχνολογιών, απαντά στα ερωτήματά μας, ζωγραφίζει, συνθέτει μουσική ακόμα και ποίηση. Μπορεί τα μέχρι τώρα αποτελέσματα να μη «ανταγωνίζονται» ακόμα σε φαντασία και εκφραστικότητα τον ανθρώπινο νου, φαίνεται όμως πως η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει έρθει για να μείνει!

Από τις σελίδες της λογοτεχνίας στο ChatGPT και... ακόμα παραπέρα!

Παρά το μεγάλο hype των τελευταίων ετών, οι πρακτικές εφαρμογές του AI βρίσκονται ακόμα σε ένα, μάλλον, εμβρυακό στάδιο. Και όμως αυτό ήταν αρκετό για να πυροδοτηθεί ένα μεγάλο debate για την εγγενή δύναμη της Τεχνητής Νοημοσύνης και τον απρόβλεπτο αντίκτυπο της στην ανθρωπότητα. Μια βόλτα στα διάφορα διαδικτυακά fora, και θα δεις πώς το AI μονοπωλεί για τα καλά πλέον ένα μεγάλο μέρος του δημόσιου διαλόγου. Φυσικά, η συζήτηση αυτή πηγαίνει αρκετές δεκαετίες πίσω, φτάνοντας μέχρι και την αρχική σύλληψη της ιδέας για μια νοήμονα μηχανή που θα μπορεί να σκέφτεται, να λειτουργεί και να δημιουργεί σαν άνθρωπος. Από την πρώτη μαθηματική περιγραφή τεχνητού νευρωνικού δικτύου τη δεκαετία του '40 και τη Δοκιμή Turing μέχρι τον Deep Blue της IBM, το ΑΙΒΟ της Sony και το ChatGPT της OpenAI, τα μεγάλα επιτεύγματα στο χώρο του AI επαναφέρουν με τη σειρά τους ένα βασικό ερώτημα.

ai-quiz-01

Πού σταματούν, αν σταματούν, τα όρια μεταξύ Τεχνητής Νοημοσύνης, ανθρώπου και πραγματικότητας; Τι θα συμβεί αν η Τεχνητή Νοημοσύνη καταφέρει να ξεπεράσει τον ίδιο της τον δημιουργό; Η λεγόμενη φιλοσοφία της Τεχνητής Νοημοσύνης, έχει απασχολήσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ορισμένους από τους μεγαλύτερους διανοητές της ανθρωπότητας. Η μεταφυσική του Αριστοτέλη, του Hobbes και του Leibniz έδωσε τη θέση της στον υπερρεαλισμό του Baudrillard και το περίφημο singularity. Κάποτε η τεχνολογική μοναδικότητα δεν ήταν παρά το niche μιας μικρής ομάδας φουτουριστών. Σήμερα όμως, η πρόοδος που σημειώνεται στο χώρο του AI, γεννά ελπίδες - και ανησυχίες - για μια τεχνολογική μετάβαση που μπορεί να αλλάξει οριστικά την ίδια την πραγματικότητα.

Τεχνητή Νοημοσύνη: Τι επιφυλάσσει το μέλλον;

Μία από τις πιο δυνατές φωνές υπέρ της ΤΝ, είναι αυτή του Ray Kurzweil. O διάσημος Αμερικανός εφευρέτης, συγγραφέας και μελλοντολόγος ήταν από τους πρώτους φουτουριστές που μίλησαν για ένα επερχόμενο singularity. Μάλιστα κάποιες από τις... τραβηγμένες προβλέψεις του Kurzweil επαληθεύτηκαν. Το best seller βιβλίο «The Singularity Is Near», πυροδότησε τη φαντασία εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Στο βιβλίο αναφέρεται πως η ΤΝ θα περάσει με επιτυχία το τεστ Turing το 2029. Την επόμενη δεκαετία, η ΤΝ αναμένεται να γίνει «υπερ-ευφυής», ξεπερνώντας κατά πολύ τις δυνατότητές μας, κάνοντας δυνατές ακόμα και δραματικές παρεμβάσεις στο ανθρώπινο σώμα. Μέχρι το 2045, υποστηρίζει ο Kurzweil, θα είμαστε σε θέση να συνδέσουμε τον εγκέφαλό μας απευθείας με συστήματα ΑΙ ενισχύοντας τη νοημοσύνη μας κατά ένα εκατομμύριο φορές και επεκτείνοντας τη συνείδησή μας με τρόπους δεν μπορούμε καν να φανταστούμε!

AI quiz: Μπορείς να ξεχωρίσεις τα έργα της Τεχνητής Νοημοσύνης;

Καλά όλα αυτά αλλά στην πράξη τι γίνεται; Μήπως όλος ο «θόρυβος» γύρω από το AI δεν είναι παρά μια μεγάλη υπερβολή; Ή μήπως η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει ήδη την ικανότητα να μας παραπλανήσει, δημιουργώντας από το μηδέν τη δική της «έρημο του πραγματικού»; Η απάντηση σε περιμένει τώρα στο κουίζ που ετοιμάσαμε. Άραγε μπορείς να ξεχωρίσεις τα ποιήματα, τα τραγούδια, τους πίνακες και τις φωτογραφίες που δημιουργήθηκαν από ανθρώπινο χέρι; Η μήπως οι μηχανές θα μας καταλάβουν πολύ πιο γρήγορα απ' όσο περιμέναμε;