Δωρεάν events: Unboxing Callas, μουσική & μυστήρια στην Ελευσίνα

Περίληψη: Ακόμα μια εβδομάδα με εκδηλώσεις που δεν θα αφήσουν κανέναν παραπονεμένο! Περιηγήσου παρέα μαζί μας στα δωρεάν events που τρέχουν αυτό το καιρό.

Άλλη μια εβδομάδα ξεκινάει και δε θα μπορούσαμε να είμαστε πιο χαρούμενοι, αφού όλη η χώρα φοράει τα καλοκαιρινά της, γεμάτη από εκδηλώσεις και πολιτιστικά δρώμενα. Σε κάθε γωνιά της, μπορείς να βρεις φανταστικά events που θα ομορφύνουν την καθημερινότητα σου! Συγκεντρώσαμε λοιπόν προτάσεις, όπως και κάθε εβδομάδα άλλωστε, με τους top προορισμούς για πολιτισμό και τέχνη! Φύγαμε να τις ανακαλύψουμε μαζί;

Βόλτα σε γκαλερί ή βραδιά πειραματικής μουσικής!

Η Alibi Gallery μας προσκαλεί στα εγκαίνια της ατομικής έκθεσης του itsmi με τίτλο «Friends», σε επιμέλεια της Έφης Μιχάλαρου. O itsmi, ανοίγει το εργαστήριό του σε μία έκθεση που λειτουργεί ολόκληρη ως μία μεγάλη εγκατάσταση, με πίνακες να συνυπάρχουν και να συνομιλούν, με σχέδια, sketch books και γλυπτά. Έτσι, καταφέρνει να μεταμορφώσει ready-made αντικείμενα που βρίσκεις στον δρόμο, σε σύγχρονα γλυπτά δίνοντάς τους μία νέα ζωή. Τούβλα, σκουριασμένες ζάντες, παλιά καπάκια, καθρέφτες, στοιχεία από σκεύη και αντικείμενα καθημερινής χρήσης, που έχουν αποχωριστεί από την πρωταρχική τους μορφή, μετουσιώνονται σε μορφές που μας παρακολουθούν με την επιθυμία να επανασυνδεθούν μαζί μας. Έως και τις 11/06!

Ακολουθεί η Ελληνοαμερικανική Ένωση που σε συνεργασία με το Athens Pride 2023, παρουσιάζει την ομαδική εικαστική έκθεση «Alone in a Crowd» σε επιμέλεια της κριτικού τέχνης Andrea Gilbert. Η έκθεση διερευνά τη θέση του ατομικού σε σχέση με το κοινωνικό ως ολότητα. Δώδεκα καλλιτέχνες αναζητούν συναισθηματικές και σωματικές διασταυρώσεις του προσωπικού και του κοινωνικού, του ιδιωτικού και του δημόσιου, καθώς και εκφάνσεις του μέσα και του έξω – σε μια δαιδαλώδη, συχνά αφιλόξενη διαδρομή. Έως και τις 24 Ιουνίου στην Γκαλερί Χατζηκυριάκος-Γκίκας!

dwrean-events-54-01

Στα «Φωτογραφικά Ζεύγη» παρουσιάζεται η δουλειά δύο φωτογράφων και μελών του Φωτογραφικού Κύκλου, των οποίων οι δρόμοι της ζωής ή της φωτογραφίας συναντώνται με κάποιο άγνωστο τρόπο. Μπορεί να είναι συγγενείς ή αχώριστοι φίλοι. Μπορεί το θέμα της φωτογραφίας τους να είναι κοινό, ή και η καλλιτεχνική τους προσέγγιση να είναι όμοια. Μπορεί όμως να συνδέονται και μέσα από την ουσιαστική διαφορά μιας φαινομενικά όμοιας δουλειάς. Η απάντηση, από τις 29/05 έως και για ένα μήνα, στη Γκαλερί Κέννεντυ!

Σειρά έχουν δύο διεθνώς αναγνωρισμένοι μουσικοί, η τραγουδίστρια Σαβίνα Γιαννάτου και ο βιολονίστας Harald Kimmig, που δημιούργησαν ένα κουαρτέτο με τον Δήμο Βρύζα στο βιολί και τον Θάνο Καζαντζή στα κρουστά, θέλοντας να συνδυάσουν διαφορετικά μουσικά στιλ. Σεφαραδίτικα τραγούδια, ηλεκτρονικοί ήχοι και αυτοσχεδιαστική τζαζ συγχωνεύονται με μεγάλη δεξιοτεχνία σε ένα ιδιαίτερο ηχητικό σύμπαν. Μόνο τη Πέμπτη 1 Ιουνίου στο Ινστιτούτο Γκαιτε!

Ημέρες Θάλασσας ή Unboxing Callas;

Εάν αναζητάς μια δραστηριότητα για σένα και όλη την οικογένεια, τότε μην ψάχνεις άλλο! Οι σειρές υπαίθριων κινηματογραφικών προβολών του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος Park your Cinema Kids επιστρέφει για όγδοο συνεχόμενο καλοκαίρι και προσκαλεί το κοινό σε αξέχαστες βραδιές κάτω απ’ τ’ αστέρια στο Ξέφωτο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος. Μη χάσεις τις ταινίες «Ο Πειρατής Μαυροδόντης και το Μαγικό Διαμάντι» και «Tα Στρουμφάκια 2» στις 03/06 και 10/06 αντίστοιχα!

Σειρά έχει η Εθνική Λυρική Σκηνή που διοργανώνει σειρά ξεναγήσεων για το «Unboxing Callas: Από την Κάλλας στη Μήδεια», εγκατάσταση σε τρεις πράξεις. Οι ξεναγήσεις, με αφορμή τη συνομιλία της σύγχρονης δημιουργίας με το ιστορικό και αρχειακό υλικό, επιχειρούν να εξερευνήσουν εκ νέου τον μύθο της Μήδειας, αλλά και τον μύθο και την προσωπικότητα της σπουδαιότερης λυρικής καλλιτέχνιδας όλων των εποχών. Επιπλέον, στόχο έχουν να φωτίσουν πτυχές της σύμπραξης του Αλέξη Μινωτή, του Γιάννη Τσαρούχη και της Μαρίας Κάλλας, αλλά και να αναδείξουν εκείνη την ιστορική συνεργασία με αφορμή τη Μήδεια ως ένα κατεξοχήν παγκόσμιο καλλιτεχνικό γεγονός. Έως τις 09/06!

dwrean-events-54-03

Ο Δήμος Πειραιά διοργανώνει για 9η συνεχόμενη χρονιά τις «Ημέρες Θάλασσας 2023», ένα πανόραμα εκδηλώσεων με επίκεντρο τη θάλασσα, την ιστορία και τον πολιτισμό του Πειραιά, με τη συμμετοχή φορέων και συλλόγων της πόλης. Οι φετινοί εορτασμοί των Ημερών Θάλασσας θα πραγματοποιηθούν έως και τις 4 Ιουνίου, προσφέροντας  δωρεάν εκδηλώσεις για όλους. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλίες, ξεναγήσεις, εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής, συνέδρια και πολλές ακόμα εκπαιδευτικές, πολιτιστικές και αθλητικές δράσεις.

Συνεχίζουμε με το εργαστήριο Repair-Café του Ινστιτούτου Γκαιτε! Εκεί θα μάθεις, πώς μπορείς να επισκευάσεις χαλασμένα αντικείμενα της καθημερινής ζωής. Οι ειδικοί θα σε βοηθήσουν με την τεχνογνωσία τους και θα σε συμβουλεύσουν πώς να κάνεις τις ελαττωματικές σου συσκευές να λειτουργήσουν ξανά. Να σημειώσουμε πως μπορείς να φέρεις μαζί τα δικά σου αντικείμενα όπως καφετιέρα, τοστιέρα, πιστολάκι μαλλιών ή παρόμοια. Μόνο για τις 30/05!

Τρία μοναδικά Μυστήρια της Ελευσίνας!

Μυστήριο 7: μια καινοτόμα εκπαιδευτική συνάντηση διοργανώνει η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2023, που δεν είναι άλλη από την Ελευσίνα! Πρόκειται για τα «Ανοικτά Εκπαιδευτικά Συμβούλια», με προσκεκλημένους που θα παρουσιάσουν και θα συζητήσουν με το κοινό σημαντικά για την πόλη κοινωνικά και περιβαλλοντικά θέματα, θέματα πολιτισμού, υγείας και καθημερινότητας, όπως αυτά έχουν προκύψει μέσα από συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των μαθημάτων του προγράμματος. Μόνο για τις 31/05 στο Αμφιθέατρο Πολιτιστικού Κέντρου «Λεωνίδας Κανελλόπουλος»!

Video Duration
2:28

Μυστήριο 168: το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, φέρνει στη Δυτική Αττική έναν σύγχρονο πλανόδιο κινηματογράφο που λειτουργεί αποκλειστικά με την ενέργεια του ήλιου! Το Solar Cinema είναι ένα διεθνές δίκτυο σύγχρονων πλανόδιων κινηματογράφων που λειτουργούν αποκλειστικά με την ενέργεια του ήλιου. Σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου το Solar έρχεται στον τόπο της Ελευσίνας με ένα περιβαλλοντικό μήνυμα που αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το βιώσιμο κινηματογράφο και τις πράσινες τεχνολογίες. Μόνο για τις 2, 3 & 4 Ιουνίου!

Μυστήριο 43: το σχολείο των κυμάτων και των ζιζανίων! Εξερευνώντας ποιητικές αλλά και πολιτικές σχέσεις παραγωγής, ανάπτυξης, παρασιτισμού και αδράνειας, επιδιώκουν να αναδείξουν τοπικά οικοσυστήματα και δίκτυα αλληλουποστήριξης, ενώ θέτουν γενικότερα ερωτήματα για τις κρίσιμες νέες πρακτικές, μεθοδολογίες και παιδαγωγικές που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του σήμερα και τις ανάλογες προεκτάσεις τους στο αστικό, φυσικό και κοινωνικοπολιτικό πεδίο. Έως και τη 01/06 στο Αναψυκτήριο – Εντευκτήριο τέχνης και Πολιτισμού Κανελλοπούλου και Σαλαμίνος!

Κάπου εδώ κλείνουν οι προτάσεις και για αυτή την εβδομάδα! Τα λέμε σε ένα επόμενο άρθρο με ανανεωμένες προτάσεις και ακόμα περισσότερα δωρεάν events. Μέχρι τότε, καλά να περάσεις! 😊