IFA 2023 Day 1: Η καρδιά της τεχνολογίας χτυπά στο Βερολίνο

Περίληψη: Η IFA 2023 ξεκίνησε και είμαστε στο Βερολίνο! Πάμε να δούμε μαζί όλα όσα ξεχωρίσαμε την πρώτη ημέρα της μεγάλης έκθεση τεχνολογίας.

Το ραντεβού είχε δοθεί από καιρό. Χρόνος για να αναπολήσουμε τα καλοκαιρινά μπάνια στις… καθυστερήσεις του Αυγούστου δεν υπήρχε ούτε για δείγμα. Από το λιμάνι κατευθείαν στο αεροδρόμιο κι από εκεί πτήση για Βερολίνο, εκεί όπου για ένα πενθήμερο, από την 1η έως και την 5η Σεπτεμβρίου, βρίσκεται όλος ο -καλός- τεχνολογικός κόσμος. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η IFA, η μεγαλύτερη έκθεση προϊόντων τεχνολογίας και οικιακών συσκευών άνοιξε τις πύλες της και τα όσα είδαμε μας έκαναν να τρίβουμε τα μάτια μας. Το Public blog δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από το μεγάλο ραντεβού φυσικά, «γράφοντας» χιλιόμετρα επί χιλιομέτρων στο Messe Berlin. Πάμε να δούμε τι ξεχωρίσαμε την πρώτη μέρα.

Οι εκπλήξεις της JBL

Η παρουσία της JBL ήταν μία από τις εντυπωσιακότερες στην IFA με την εταιρεία να παρουσιάζει ουκ ολίγες καινοτόμες συσκευές.

Η προσοχή μας μοιραία πήγε στη νέα σειρά JBL Authentics η οποία συνδυάζει τον πλούσιο ήχο με το κλασσικό, ρετρό design. Αποτελείται από τρία ασύρματα ηχεία, τα Authentics 200, 300 και 500. Το Authentics 200 διαθέτει ένα ζεύγος tweeters μίας ίντσας με woofer πέντε ιντσών για ισορροπημένο ήχο με βαθύ μπάσο. Το Authentics 300 είναι ό,τι πρέπει για να απολαύσεις ακόμα και τις μεγαλύτερες σε διάρκεια playlists σου καθώς έχει αυτονομία οκτώ ωρών, όντας παράλληλα κατάλληλο για χρήση σε εσωτερικούς αλλά και εξωτερικούς χώρους. Όσο για το Authentics 500, είναι η ναυαρχίδα της σειράς με τρία tweeters μίας ίντσας και ισάριθμα woofers μεσαίων 2,75 ιντσών καθώς επίσης και 270 W ισχύος σε 3.1 κανάλια για εκπληκτικό ήχο.

Σειρά πήραν τα νέα ακουστικά της JBL. Τα JBL LIVE 770NC και LIVE 670NC αποτελούν προσθήκες στη σειρά ακουστικών LIVE, διαθέτοντας τεχνολογίες True Adaptive Noise Cancelling και Smart Ambient για άνευ προηγουμένου εξουδετέρωση θορύβων. Προσφέρουν αμφότερα προηγμένες επιλογές προσαρμογής έτσι ώστε να τα φέρεις στα μέτρα σου ενώ φέρουν την εγγύηση ποιότητας της JBL (βλ. JBL Signature Sound) διασφαλίζοντας ότι οι εμπειρίες ακρόασής σου θα είναι απλά κορυφαίες. Επίλεξε μεταξύ on-ear και over-ear σχεδιασμού και άφησέ τα να σε ταξιδέψουν. Θα διατεθούν σε μαύρο, λευκό, μπλε και μπεζ χρώμα στην τιμή των €129,99 (LIVE 670NC) και €179,99 (LIVE 770NC).

Επιστροφή στα ηχεία αλλά αυτή τη φορά σε μία διαφορετική υποκατηγορία τους, αυτή των party boxes καθώς η JBL πάρταρε ατελείωτα στην IFA 2023 με το PartyBox Ultimate. Πρακτικά μιλάμε για το καλύτερο προϊόν της JBL στη συγκεκριμένη κατηγορία. Ενσωματώνει τεχνολογία Dolby Atmos και προσφέρει τον χαρακτηριστικό Original Pro Sound της JBL χάρη στα δύο subwoofers των εννέα ιντσών έκαστο που θα ταρακουνήσουν όποιον χώρο κι αν επιλέξεις για το πάρτι σου. Υποστηρίζει ασύρματη συνδεσιμότητα μέσω Wi-Fi (επιτέλους!) και Bluetooth ενώ διαθέτει αδιαβροχοποίηση βάσει IPX4 και PartyPad για εύκολο χειρισμό. Θα γίνει δικό σου έναντι €1499 (ουπς!).

Κλείνουμε με τα της JBL με ένα ακόμα σετ ακουστικών, τα JBL Soundgear Sense. Μιλάμε για τα πρώτα true wireless open-ear earbuds, τα οποία ενσωματώνουν τεχνολογία OpenSound και βασίζονται στην αγωγιμότητα του αέρα για την προσφορά μίας προηγμένης εμπειρίας ακρόασης χωρίς όμως να χάνεται η επαφή του χρήστη με το περιβάλλον γύρω του. Διαθέτουν ειδικά σχεδιασμένους οδηγούς 16,2 χιλ. και περιστρεφόμενο σχεδιασμό ώστε να προσαρμόζονται στο σχήμα του αφτιού χωρίς όμως να παρεμποδίζουν τον ακουστικό πόρο. Διατίθενται σε λευκό και μαύρο προς €149,99.

Στον κόσμο του Samsung SmartThings

Συνέχεια με τη Samsung η οποία εστίασε στον εμπλουτισμό του οικοσυστήματός της με νέες λειτουργίες και υπηρεσίες. Το SmartThings λοιπόν ενισχύθηκε με το Samsung Food, μία all-in-one εφαρμογή που απευθύνεται στους foodies και προσφέρει αναζήτηση συνταγών μαγειρικής, προγραμματισμό γευμάτων, αγορά ειδών παντοπωλείου κ.α. Διατίθεται σε 104 χώρες και οκτώ γλώσσες, περιλαμβάνει πάνω από 1600 συνταγές ενώ προσφέρει δυνατότητα σύνδεσης με τις κουζίνες των χρηστών, αναλαμβάνοντας τον προγραμματισμό του έξυπνου φούρνου Samsung τους (τα καλά ενός οικοσυστήματος, βλέπετε). Το app δεν θα μπορούσε να μη διαθέτει και λειτουργίες AI έτσι ώστε να μπορεί να προτείνει φαγητά που ταιριάζουν με τα γούστα του εκάστοτε χρήστη και να μετατρέψει συνταγές σε vegan με μία κίνηση. Εν καιρώ μάλιστα, το Samsung Food θα επικοινωνεί με το Samsung Health ώστε να μπορεί να προσαρμόζει το πρόγραμμα κάποιου στις διατροφικές απαιτήσεις και τους στόχους υγείας του.

Παράλληλα είχαμε την ανακοίνωση της The Frame – Disney 100 Edition, μίας ειδικής έκδοσης της The Frame για τον εορτασμό της 100ης επετείου της Disney. Τι το ξεχωριστό θα έχει αυτή; Αποκλειστική στεφάνη στο ασημί, μεταλλικό χρώμα που έχει επιλέξει η Disney για την περίσταση καθώς και 100 κομμάτια έργων τέχνης από τα Disney Animation Studios, Pixar Animation Studios, Marvel, Lucasfilm και National Geographic για το Art Mode. Στις τηλεοράσεις, η Samsung παρουσίασε και τη νέα σειρά των Neo QLED 8K και 4K Q80C ενώ ανακοίνωσε πως στα πλάνα της είναι η κυκλοφορία των Micro LED οθονών της και στις ευρωπαϊκές αγορές ως το τέλος του έτους. Τα μαντάτα ολοκληρώθηκαν με την παρουσίαση του The Freestyle 2nd Gen, της νέας έκδοσης του ευέλικτου προβολέα της Samsung ο οποίος προσφέρει μάλιστα πλήρη πρόσβαση στο Samsung Gaming Hub.

Γενικώς η Samsung δείχνει να έχει κάνει all-in στην έξυπνη τεχνολογία, σχεδιάζοντας να ενισχύσει το οικοσύστημα έξυπνου σπιτιού της με ακόμα περισσότερες λειτουργίες και συσκευές. Η έρευνα που παρουσίασε άλλωστε (διεξήχθη σε συνεργασία με το Opinium με τη συμμετοχή 2500 ατόμων από χώρες της Ευρώπης) ήταν ξεκάθαρη: ο κόσμος «διψά» για τεχνολογία, νέες λύσεις που θα του επιτρέψουν να κάνει ευκολότερη και ασφαλέστερη την καθημερινότητά, πάντα με σεβασμό απέναντι στο περιβάλλον.

Η Lenovo… δεν παίζει!

Η Lenovo απέδειξε κατά τη διάρκεια της IFA 2023 ότι δεν παίζει, έστω κι αν το έκανε παρουσιάζοντας ένα gaming laptop. Το Legion 9i βέβαια δεν είναι ένα απλό gaming laptop αλλά το πρώτο στον κόσμο gaming laptop προσαρμοσμένο μέσω AI με ενσωματωμένο σύστημα υδρόψυξης! Αποτελεί τη ναυαρχίδα της σειράς Legion -η οποία απέκτησε τα Legion Pro και Legion Slim, καθώς και τις ομώνυμες οθόνες, περιφερειακά και αξεσουάρ- διαθέτοντας οθόνη 16 ιντσών (PureSight 3.2K Mini-LED 16:10 με αναλογία οθόνης/επιφάνειας 94% και άμεση εναλλαγή μεταξύ DCI-P3 και sRGB), επεξεργαστή Intel Core i9 13ης γενιάς, κάρτα γραφικών έως NVIDIA GeForce RTX 4090 Laptop και έως και 64 GB DDR5 5600 MHz.

Η ενσωματωμένη υδρόψυξη (έχει αναπτυχθεί σε συνεργασία με την Cooler Master) του επιτρέπει να προσεγγίζει τα 230W μέγιστης ισχύος (TDP) και όλα αυτά με το συνολικό βάρος να μην ξεπερνά τα 2,56 κιλά. Όσο για την τιμή του; Κάθεσαι; Ξεκινά από τα €4499… Στα περιφερειακά της σειράς Legion τώρα, είχαμε το Legion Gaming Backpack GB700 (€79,99) και το GB400 (€59,99), δύο προτάσεις με διαφορετικό στυλ που πάντως να είσαι σίγουρος, θα σου επιτρέψουν να μεταφέρεις το Legion ή τέλος πάντων το gaming laptop σου με απόλυτη ασφάλεια.

Από τις υπόλοιπες συσκευές που παρουσίασε η Lenovo, κρατάμε το ThinkVision 27 3D Monitor, μία εκπληκτική οθόνη 27 ιντσών με eye tracking σε πραγματικό χρόνο, ικανή να προβάλλει περιεχόμενο σε 2D και 3D χωρίς τη χρήση ειδικών γυαλιών. Πραγματικά, ό,τι και να σου γράψουμε μέσα από τις σελίδες του Public Blog δεν συγκρίνεται με την εμπειρία θέασης της εν λόγω οθόνης στο showfloor της IFA 2023!

Εξαιρετικά βρήκαμε και δύο headsets, τα Lenovo Wired VOIP και Lenovo Wired ANC Gen 2, τα οποία κάτι μας λέει ότι θα λατρέψουν όσοι εργάζονται σε χώρους με πολύ θόρυβο, χάρη στις σπουδαίες δυνατότητες εξουδετέρωσής τους. Για όσους δουλεύουν εκτός γραφείου είδαμε το Lenovo Device Manager που θα κάνει πολλούς επικεφαλής IT ευτυχισμένους ενώ οι τσάντες πλάτης ThinkPad Professional Backpack Gen 2 και Topload Gen 2 στις 14 και 16 ίντσες έρχονται να αλλάξουν τα στάνταρ στις τσάντες μεταφοράς (επιτέλους).

Η IFA συνεχίζεται

Σου φάνηκαν πολλά όλα αυτά; Δεν ήταν παρά μόνο η αρχή! Η IFA 2023 συνεχίζεται και εμείς θα επανέλθουμε με το σχετικό ρεπορτάζ! Μείνε συντονισμένος.