Θερινό σινεμά: Μεταφυσικός τρόμος στο «Ούτε Καν» του Jordan Peele

Περίληψη: Ο δημιουργός του «Get Out» και του «Us» ανοίγει νέους δρόμους στην κατηγορία των θρίλερ, φέροντας μαζί του έντονες sci-fi, paranormal και western επιρροές.

Μπορεί να διανύουμε τις τελευταίες μέρες του Αυγούστου, όμως αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να πούμε αμέσως αντίο στις αγαπημένες καλοκαιρινές μας συνήθειες. Όσο ο καιρός το επιτρέπει, οι παραλίες παραμένουν top επιλογή απόδρασης – έστω και για καφέ – όπως και τα θερινά σινεμά. Την καλοκαιρινή σεζόν είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε ταινίες από σχεδόν όλα τα είδη. Είδαμε συναρπαστικές κινηματογραφικές βιογραφίες (Spencer), μαγευτικά έργα εποχής (Eiffel), ποιοτικό ευρωπαϊκό σινεμά (Ο χειρότερος άνθρωπος στον κόσμο) και ταινίες με ακατάπαυστη δράση (Bullet Train). Από το μενού των θερινών έλειπε όμως ένα καθηλωτικό θρίλερ για εμάς που λατρεύουμε το καλό horror. Αυτή την εβδομάδα, στα θερινά σινεμά παίζεται το «Ούτε Καν», η νέα ταινία του βραβευμένου με Όσκαρ Jordan Peele.

Sci-fi και ατόφιο cosmic horror

Ο Αμερικανός ηθοποιός έχει καταθέσει ήδη τα πρώτα του διαπιστευτήρια ως σκηνοθέτης. Το «Get Out» και το «Us» τα πήγαν περίφημα στο box office κερδίζοντας πολλά βραβεία και καλές κριτικές. Ο κόσμος του σινεμά άρχισε να μιλά για μια νέα φρέσκια ματιά στο horror ιδίωμα. Το «Ούτε Καν» είναι μακράν η πιο φιλόδοξη έως τώρα προσπάθεια του Jordan Peele, τόσο από άποψη πλοκής όσο και από σκηνοθεσίας.

Η ταινία διαδραματίζεται σε ένα καλιφορνέζικο ράντσο όπου τα αδέλφια OJ (Daniel Kaluuya) και Emerald (Keke Palmer) δουλεύουν ως εκπαιδευτές ζώων για τις ανάγκες κινηματογραφικών γυρισμάτων. Μία μέρα, ανεξήγητα φαινόμενα κάνουν την εμφάνισή τους στον ουρανό της άγονης υπαίθρου, με αποτέλεσμα η ζωή τους να αλλάξει ανεπιστρεπτί. Με τη βοήθεια ενός οπερατέρ, οι πρωταγωνιστές θα προσπαθήσουν να απαθανατίσουν στην κάμερα το μυστήριο σύννεφο που πλανάται πάνω από το ράντσο. Στόχος του OJ και της Emerald είναι να πλουτίσουν από το συγκλονιστικό υλικό που θα συλλέξουν. Σύντομα, όμως θα ανακαλύψουν πώς πίσω από το σύννεφο κρύβεται ένας ανείπωτος εφιάλτης.

Video Duration
2:53

Αναμειγνύοντας δεξιοτεχνικά στοιχεία από το science fiction, το cosmic horror και την παράδοση των western, ο Jordan Peele καταφέρνει να δημιουργήσει μία πρωτότυπη και εντυπωσιακή ταινία τρόμου. Στο «Ούτε Καν» η σπιλμπεργκική τύπου ατμόσφαιρα συναντά τον αρχέγονο κοσμικό τρόμο του Lovecraft σε ένα μεταφυσικό θρίλερ με φόντο την αχανή αμερικανική επαρχία. Αυτό δε σημαίνει βέβαια, πως περιορίζεται στην παρουσίαση μιας επιδερμικής ιστορίας τρόμου με στόχο να εκβιάσει αντιδράσεις από το κοινό.

Σε όλη τη διάρκεια του «Ούτε Καν», ο Jordan Peele θέτει διακριτικά προβληματισμούς γύρω από την έννοια του θεάματος, τη δύναμη της εικόνας, την άκρατη εμπορευματοποίηση και την ηθική του Hollywood. Η ταινία είναι γεμάτη από αναφορές στο παρελθόν της Άγριας Δύσης και τα βιώματα των Αφροαμερικανών ενώ αν είσαι λίγο παρατηρητικός θα δεις και πολλά χολιγουντιανά easter eggs. Εκτός από τα αναμενόμενα thrills έχουμε επίσης έξυπνους διαλόγους αλλά και ανάλαφρες στιγμές στα όρια του buddy-comedy. Συνολικά, ο Jordan Peele επιλέγει να στήσει μια πολυεπίπεδη ταινία ώστε ο θεατής να την απολαύσει στο βάθος που εκείνος επιθυμεί. Στη θέση του κινηματογραφιστή βρίσκουμε τον διάσημο Hoyte van Hoytema (Spectre, Dunkirk, Ad Astra), ενώ το soundtrack υπογράφει ο Michael Abels.

therino-cinema-nope-01

Σε ποιο θερινό παίζεται το Ούτε Καν

Το αινιγματικό θρίλερ του Jordan Peele, κυκλοφόρησε στις ελληνικές αίθουσες και μπορείς να την απολαύσεις με την παρέα σου σε πολλά θερινά ανά την Ελλάδα. Ξεκινώντας από την Αθήνα, το «Ούτε Καν» παίζεται αυτή την εβδομάδα στα νότια προάστια, στο Cine Μαριλένα και στο Cine Αργυρούπολη. Μπορείς επίσης να παρακολουθήσεις την ταινία στο Cine Διονύσια της Καλλιθέας αλλά και βορειότερα, στο Κινηματογράφο Άρτεμις του Παπάγου. Τέλος, έχεις την επιλογή του πανέμορφου Alex Cinema στο Πόρτο Ράφτη. Από την Αθήνα μεταφερόμαστε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και στο θερινό ΕΛΛΗΝΙΣ. Προβολές του «Ούτε Καν» διοργανώνει επίσης το Cine Αύρα στην περιοχή της Καλαμαριάς. Η ταινία παίζεται ακόμη στο Θερινό Σινεμά Σερρών και στο εντυπωσιακό Cine Κάστρο του Ρίου.

Το πρόγραμμα του Σεπτεμβρίου είναι full σε κλασικά έργα και νέες κυκλοφορίες. Είναι άλλωστε ο μήνας του σινεμά στην Ελλάδα. Νύχτες Πρεμιέρας, Animasyros και Διεθνές Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Δράμας είναι μερικές από τις διοργανώσεις που περιμένουμε με αγωνία για άλλη μια χρονιά. Για να μη χάσεις κανένα νέο, stay tuned στο Public Blog.