Scary Fast: Όλα όσα ανακοίνωσε η Apple στο τελευταίο event

Περίληψη: Στο πρόσφατο event της η Apple επικεντρώθηκε στα Mac. Μάθε τα πάντα για τον Apple M3 και για τα MacBook Pro και iMac που ανακοινώθηκαν στο Scary Fast!

Το «τρομακτικά γρήγορο» event της Apple ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της 31ης Οκτωβρίου. Οπότε ο μήνας κλείνει με πολλές ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις από το στρατόπεδο της Apple. Αν έχασες το event (κατανοητό αφού ξεκίναγε στις 2:00), εδώ είμαστε για να μιλήσουμε αναλυτικά για όλα όσα έγιναν στο Scary Fast! Μπορεί η εκδήλωση να κράτησε μόνο μισή ώρα περίπου, αλλά είχαμε την παρουσίαση σημαντικών αναβαθμίσεων για τους υπολογιστές της εταιρείας από το Cupertino. Πάμε να δούμε τι έρχεται σύντομα από την Apple!

Apple M3, η νέα γενιά Apple Silicon

Για πρώτη φορά από την εποχή που η Apple μετέβη σε ARM αρχιτεκτονική, παρουσιάζονται μαζί όλα τα chips μίας οικογένειας επεξεργαστών. Στο Scary Fast είχαμε την ανακοίνωση των M3, M3 Pro και M3 Max. Και οι τρείς εκδόσεις της νέας γενιάς είναι κατασκευασμένες στη λιθογραφία των 3 νανομέτρων, όπως και ο Apple A17 Pro που χρησιμοποιείται στα iPhone 15 Pro. Και ακριβώς όπως και στο SoC που έχει τοποθετηθεί στα νέα flagship iPhone, ένα από τα highlight και εδώ είναι η ολοκαίνουργια GPU που υποστηρίζει hardware accelerated ray tracing, με αυτό το χαρακτηριστικό να έρχεται για πρώτη φορά στους υπολογιστές της Apple. Η νέα αρχιτεκτονική γραφικών φέρνει επίσης mesh shaders στα Mac, ενώ διαθέτει και μία νέα τεχνολογία που η Apple ονομάζει Dynamic Caching. Μέσω αυτής κατανέμεται δυναμικά και σε πραγματικό χρόνο η χρήση τοπικής μνήμης από την κάρτα γραφικών, και χρησιμοποιείται μόνο η ακριβής ποσότητα μνήμης που απαιτείται για κάθε εργασία.

Ας μιλήσουμε και πιο συγκεκριμένα, με αριθμούς. Τα νέα Apple Silicon chips περιλαμβάνουν:

  • M3: 8-πύρηνη CPU, 8/10-πύρηνη GPU, έως 24GB unified memory, 25 δισ. transistors
  • M3 Pro: 11/12-πύρηνη CPU, 14/18-πύρηνη GPU, έως 36GB unified memory, 37 δισ. transistors
  • M3 Max: 16-πύρηνη CPU, 30/40-πύρηνη GPU, έως 128GB unified memory, έως 92 δισ. transistors

Ανανεωμένα MacBook Pro με M3

Ένα από τα πρώτα Mac που θα «φορά» τον Apple M3 από εδώ και πέρα είναι το MacBook Pro. Το κορυφαίο laptop στη γκάμα της Apple ανανεώθηκε κυρίως σε hardware και από εδώ και πέρα θα μπορείς να αποκτήσεις τα MacBook Pro 14 και MacBook Pro 16 με όποιο από τα 3 μοντέλα M3 επιλέξεις. Πέρα από την άφιξη του M3 στην κορυφαία γκάμα φορητών υπολογιστών της Apple, τα MacBook Pro δεν έχουν άλλες αλλαγές στα τεχνικά χαρακτηριστικά τους. Άρα και τα ανανεωμένα μοντέλα διαθέτουν εντυπωσιακές Liquid Retina XDR οθόνες με υψηλή ανάλυση 3024×1964 (στις 14″) ή 3456×2234 (στις 16″), θύρες για ό,τι χρειάζεσαι και μπαταρία που προσφέρει τεράστια αυτονομία έως 22 ώρες! Υπάρχει όμως μία ακόμα διαφορά, αλλά είναι μόνο αισθητική. Τα ανανεωμένα MacBook Pro θα έρχονται σε μία νέα απόχρωση που λέγεται Space Black. Το φινίρισμά της κατασκευάστηκε μέσω μίας πρωτοποριακής διαδικασίας ανοδίωσης με το εκπληκτικό νέο χρώμα να μειώνει σημαντικά τα δακτυλικά αποτυπώματα.

Ο M3 ήρθε και στα iMac

Η δεύτερη συσκευή που θα αναβαθμιστεί με M3 είναι το iMac 24 ιντσών. Ο πανέμορφος και πρωτοποριακός all-in-one desktop υπολογιστής της Apple είχε αρχικά παρουσιαστεί με τον M1, αλλά έφτασε η ώρα της ανανέωσης και για αυτό το μοντέλο. Το πολύχρωμο iMac προσπέρασε την δεύτερη γενιά Apple Silicon και πάει απευθείας στον M3. Σε αντίθεση με το MacBook Pro όμως, το iMac θα έρχεται πλέον αποκλειστικά με τον M3 και δεν θα υπάρχει η δυνατότητα για επιλογή μοντέλου με M3 Pro ή M3 Max. Έτσι, θα μπορείς να επιλέξεις το ανανεωμένο iMac με 8-πύρηνη CPU, 16-πύρηνη Neural Engine, 8-πύρηνη ή 10-πύρηνη GPU, unified memory 8, 16 ή 24GB, και αποθηκευτικό χώρο από 256GB έως 2TB. Τα υπόλοιπα specs δεν έχουν αλλάξει. Οπότε, το iMac με M3 σου προσφέρει επίσης Retina οθόνη 24″ 4.5K με ανάλυση 4480×2520 και 500 nits φωτεινότητα, 1080p FaceTime κάμερα, σύστημα 6 ηχείων με υποστήριξη Spatial Audio, και συστοιχία τριών μικροφώνων. Και εννοείται πως δεν έχουν αλλάξει και τα πανέμορφα χρώματα στα οποία θα μπορείς να αποκτήσεις το iMac!

Θέλεις νέα Mac με M3;

Αν είσαι σε φάση αναζήτησης του επόμενου Mac σου, είτε αυτό είναι desktop είτε laptop, τότε μείνε συντονισμένος εδώ για να μάθεις πρώτος πότε έρχονται τα MacBook Pro και iMac με M3!