WWDC 2023: Vision Pro και τα νέα Mac που έρχονται από την Apple!

Περίληψη: Μόλις λίγες ώρες έχουν περάσει από την επίσημη παρουσίαση της Apple, στα πλαίσια του WWDC 2023, και έχουμε πολλά και ενδιαφέροντα νέα!

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος περιμέναμε πολλά από το επίσημο event της Apple, στα πλαίσια του Worldwide Developers Conference 2023, το οποίο συχνά χρησιμοποιεί η εταιρεία από το Cupertino για να μεταφέρει σημαντικές ειδήσεις και να παρουσιάσει πολύ σημαντικά νέα προϊόντα. Λοιπόν, φέτος η Apple φρόντισε να… επισκιάσει τον ίδιο της τον εαυτό! Γιατί; Μα… γιατί είχε τόσα ενδιαφέροντα Mac, αλλά το Vision Pro σκέπασε τα πάντα!

Vision Pro, AR/VR με τη ματιά της Apple

Βλέποντας το Apple Vision Pro, μας ήρθε απευθείας στο μυαλό η πρώτη παρουσίαση του Macintosh, το μακρινό 1984. Υπολογιστές υπήρχαν και τότε, κάποια πρωτόλεια περιβάλλοντα με γραφικά υπήρχαν, αλλά η Apple έφτιαξε το πρώτο μελετημένο και ολοκληρωμένο γραφικό λειτουργικό σύστημα. Το ίδιο μας ήρθε στο μυαλό βλέποντας το Vision Pro: headsets υπάρχουν εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά η Apple είναι η εταιρεία με το απαραίτητο ειδικό βάρος για να φέρει μια τέτοια συσκευή στην αγορά, με πραγματικά πρακτικό ενδιαφέρον πέραν των VR games.

Το Vision Pro, λοιπόν, είναι ένα headset το οποίο βάζει μπροστά στα μάτια σου δύο μικροσκοπικές οθόνες ανάλυσης 4K έκαστη (!) για υψηλότατη ποιότητα εικόνας, ενώ μοιάζει εξωτερικά με μάσκα του σκι. Η τεχνολογία της Apple επιτρέπει στο Vision Pro να λειτουργεί είτε ως VR είτε ως AR headset, αλλά χρησιμοποιώντας τα χέρια του χρήστη για «χειριστήρια»! Πηγαίνοντας ένα βήμα πιο κάτω, εκεί που δεν έχει πάει καμμία άλλη εταιρεία, το Vision Pro «τρέχει» το δικό του λειτουργικό, το visionOS, και μπορεί να προβάλλει κανονικά παράθυρα εφαρμογών στον χώρο μπροστά στον χρήστη, κάνοντάς τον να βλέπει το γραφείο του με τα παράθυρα, πχ, του Word, του Excel, του Teams, ή του Safari, να αιωρούνται μπροστά του, χωρίς οθόνη! Αλλά ο χρήστης μπορεί να έχει και μια εντυπωσιακή κινηματογραφική εμπειρία, καθώς η Apple έχει συνεργαστεί και με την Disney, φέρνοντας όλο το υλικό του Disney+ στο Vision Pro! Παράλληλα, ήδη υπάρχει υποστήριξη για 100 και βάλε παιχνίδια, γιατί, όπως και να το κάνουμε, ένα headset σε προκαλεί να παίξεις.

Ο αέρας… μεγαλώνει!

Σαφώς μιλάμε για το MacBook Air, το οποίο είναι το best seller της Apple ούτως ή άλλως, αλλά το οποίο τώρα αποκτά και ένα μεγάλο αδελφάκι: το MacBook Air στις 15 ίντσες, το οποίο είναι απλά το ίδιο MacBook Air αλλά με μεγαλύτερη κατά 2 ίντσες οθόνη και, μιας και υπάρχει διαθέσιμος χώρος, μεγαλύτερη μπαταρία! Κατά τα άλλα, έχουμε το ίδιο hardware με το μικρότερο μοντέλο, ίδιες επιλογές με τον επεξεργαστή M2 με την οκταπύρηνη CPU και τους 10 πυρήνες στη GPU, 8GB μνήμης RAM και επιλογές 256 ή 512 GB στον δίσκο.

Mac Studio για σοβαρή δουλειά

Το Mac Studio είναι ένα άκρως επιτυχημένο desktop για την Apple, το οποίο μέχρι τώρα κυκλοφορούσε με τους επεξεργαστές M1. Τώρα όμως έχουμε τα νέα μοντέλα, τα οποία έρχονται με τον ολοκαίνουριο (σχεδόν) επεξεργαστή της Apple, τον M2 στις υλοποιήσεις Max και Ultra. Εδώ μιλάμε για δύο πανίσχυρα τσιπάκια, τα οποία βρίσκονται σε μια κατηγορία μόνα τους. Συγκεκριμένα, το M2 Max ενσωματώνει 12 πυρήνες στη CPU, έως 38 πυρήνες στη GPU, υποστηρίζει 96GB RAM με 400GB/sec bandwidth, ενώ έρχεται και με 16 πυρήνες ειδικά για artificial intelligence και νευρωνικά δίκτυα.

Η έκδοση Ultra πρακτικά είναι δύο Max ενωμένοι, οπότε απλά διπλασιάζεις όλα τα παραπάνω νούμερα: 24 πυρήνες CPU, 76 πυρήνες GPU, 192GB υποστηριζόμενη RAM, 32 πυρήνες στο Neural Engine, και… γενικά, όλα διπλά! Συνδεδεμένα, προφανώς, μέσω της τεχνολογίας UltraFusion της Apple! Όλα αυτά κάνουν το Mac Studio ένα εξαιρετικά ικανό μηχάνημα!

Mac Pro με Apple Silicon

Όπως περιμέναμε, το πρώτο Mac Pro νέας γενιάς έρχεται επιτέλους, αλλά στο ίδιο κέλυφος με το παλιό, με τη γνωστή γρίλια στο μπροστά μέρος. Στο εσωτερικό του, όμως, βρίσκουμε ένα πλήρες και πανίσχυρο σύστημα, το οποίο χτίζει πάνω στα χαρακτηριστικά του νέου Studio, προσφέροντας όμως απείρως περισσότερη επεκτασιμότητα. Επεξεργαστής του είναι ο M2 Ultra (δεν υπάρχει μοντέλο με τον M2 Max), αλλά η motherboard του μηχανήματος διαθέτει έξι (!) ολόκληρα PCIe Gen 4 slots, για να μπορεί ο ευτυχής κάτοχός του να εγκαταστήσει ό,τι κάρτα θέλει. Παράλληλα, έχει και οκτώ θύρες Thunderbolt 4, ενώ υποστηρίζει και δύο θύρες 10Gb Ethernet! Τέλος, σαν να μην έφταναν όοοολα αυτά, το Mac Pro κυκλοφορεί σε έκδοση tower αλλά και σε έκδοση rack, για εγκατάσταση σε «ντουλάπα» rack (βλέπε προς server room). Με αυτή την ανακοίνωση ολοκληρώθηκε η μετάβαση της Apple σε ARM, η οποία ξεκίνησε πριν από 3 χρόνια

Όλες οι συσκευές που ανακοίνωσε η Apple, εκτός προφανώς του Vision Pro, θα βρίσκονται πολύ σύντομα στα Public. Μάλιστα, η προπαραγγελία για τα MacBook Air 15, Mac Studio και Mac Pro έχει ήδη ξεκινήσει! Για ό,τι άλλο νέο προκύψει, στα… απόνερα του WWDC 2023, μείνε συντονισμένος εδώ και θα σε κρατάμε ενήμερο!