Apple WWDC22: τι μάθαμε από το keynote της Apple χτες βράδυ;

Περίληψη: Η Apple για το WWDC22 ετοίμασε νέες εκδόσεις λειτουργικών, νέα features για τα μηχανήματά της, αλλά και έναν νέο επεξεργαστή, μαζί με δύο νέα MacBooks!

Όλοι περίμεναν το εναρκτήριο… keynote της Apple χτες το βράδυ, το οποίο ξεκίνησε το παγκόσμιο συνέδριο developers της εταιρείας, το WWDC22. Φήμες είχαμε πολλές, αρκετές από τις οποίες επαληθεύτηκαν. Όλοι περίμεναν να δουν τι ετοίμαζε η Apple τους τελευταίους μήνες, και σίγουρα οι ανακοινώσεις δεν απογοήτευσαν! Πάμε να δούμε τι είχε να αποκαλύψει η εταιρεία από το Cupertino της California!

Νέο macOS Ventura

Η νέα έκδοση του macOS, αυτό που κάποτε λέγαμε "OS X", πλέον έχει αφήσει τους αριθμούς και επικεντρώνεται σε ονομασίες. Η νέα έκδοση, λοιπόν, θα λέγεται macOS Ventura και έρχεται με μερικά ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά. Για αρχή, υπάρχει το Stage Manager, το οποίο είναι ένα σύστημα οργάνωσης των ανοικτών παραθύρων επί της οθόνης. Η Apple συνεχίζει τη λογική της "μοιρασμένης" οθόνης, κάτι που μπορεί να ξενίζει όσους συνηθίζουν να έχουν όλα τα παράθυρα μονίμως μεγιστοποιημένα, με μόνο ένα ορατό κάθε φορά. Η Apple χρησιμοποιεί λίγο χώρο στο πλάι για να ομαδοποιήσει τα παράθυρα, επιτρέποντας το "ξεκαθάρισμα" του desktop. Έπειτα, έχουμε το Spotlight το οποίο, εκτός των αναζητήσεων (που πλέον έχουν περισσότερα αποτελέσματα) έχει την ικανότητα να κάνει κι άλλα πράγματα, όπως το να βάζει υπενθυμίσεις και ξυπνητήρια. Το Mail επίσης βελτιώνεται και έχει δυνατότητα undo σε απεσταλμένα mails αλλά και βελτιωμένο search.

Apple Passkeys

Η Apple θέλει να μας απαλλάξει από τα passwords και τώρα ενσωματώνει την λειτουργία των passkeys, τα οποία αντικαθιστούν τα πεπαλαιωμένα passwords, ενώ αυξάνουν δραματικά την ασφάλεια των logins. Πλέον δεν υπάρχει κάτι για να "κλαπεί" από κακόβουλους hackers, ενώ το σύστημα λειτουργεί ακόμη και εκτός του οικοσυστήματος της Apple.

Νέο watchOS 9

Ανανέωση και για το λειτουργικό σύστημα του Apple Watch, με την ένατη έκδοση του watchOS, το οποίο φέρνει ακόμη πιο εξελιγμένες λειτουργίες. Το βάρος της Apple έχει πέσει στις λειτουργίες που σχετίζονται με την υγεία, με βελτιωμένες δυνατότητες ανίχνευσης του ύπνου, επίσης βελτιωμένες δυνατότητες "κατανόησης" του τρεξίματος, με αυτόματο υπολογισμό απόστασης, μήκους βήματος, αλλά και καλύτερο υπολογισμό του ρυθμού και των βημάτων. Βελτιώσεις έχουν και οι λειτουργίες που σχετίζονται με φαρμακευτικές ειδοποιήσεις (για λήψη φαρμάκων) αλλά και η ανίχνευση αρρυθμιών στην καρδιά.

apple wwdc 2022 - 01

Apple CarPlay σε νέα μοντέλα

Η Apple έχει περάσει χρόνια βελτιώνοντας τα συστήματα τα οποία προορίζονται για εγκατάσταση σε αυτοκίνητα του μέλλοντος, με αρκετούς κατασκευαστές να συνεργάζονται με την εταιρεία για να φέρουν σε μελλοντικά μοντέλα το "ψηφιακό ταμπλό". Η Apple μιλάει όχι απλά για μια λύση "από πάνω" αλλά για ένα σύστημα με βαθιά διασύνδεση με το hardware του εκάστοτε αυτοκινήτου. Προφανώς το σύστημα της Apple είναι σχεδιασμένο ώστε να συνεργάζεται και με iPhones, ώστε να μεταφέρει στις τεράστιες οθόνες που θα αντικαταστήσουν τα παλαιολιθικά ταμπλό και πληροφορίες σχετικές με κίνηση, πλοήγηση, έλεγχο πολυμέσων, ειδοποιήσεις και μηνύματα, μεταξύ άλλων.

Edit / delete στο iMessages

Το app επικοινωνίας της Apple, το iMessages, πλέον έχει και δυνατότητα edit μετά την αποστολή – για να μπορείς να αποφεύγεις ντροπιαστικά λάθη – αλλά και διαγραφής του μηνύματος, αν το έστειλες σε λάθος παραλήπτη!

apple wwdc 2022 - 02

Ολοκαίνουριο iOS 16

Η νέα έκδοση του λειτουργικού συστήματος των iPhones, η 16η, έρχεται με μεγάλες αλλαγές στη lock screen! Τώρα είναι δυνατή η εξατομίκευση του lock screen, μπορούν να μπουν και widgets σε αυτήν, ενώ πλέον μπορείς να έχεις και πολλαπλές lock screens, και μάλιστα να συνδέσεις κάποια ή κάποιες εξ αυτών με συγκεκριμένα modes λειτουργίας! Μεγάλες βελτιώσεις έρχονται και στην υπαγόρευση, υποστηρίζοντας τόσο την εισαγωγή κειμένου από το πληκτρολόγιο όσο και μέσω υπαγόρευσης, ταυτοχρόνως! Βελτιώσεις έχουμε και στο Live Text, το οποίο τώρα υποστηρίζει copy από κείμενο μέσα σε φωτογραφίες! Τέλος, έχουμε ένα… αμφιλεγόμενο sharing, το Family Sharing, το οποίο επιτρέπει το μοίρασμα φωτογραφιών από το iPhone ενός μέλους της οικογένειας στα υπόλοιπα!

…αλλά και iPadOS 16

Το νέο iPadOS έρχεται με μερικά ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά. Υποστηρίζει ρυθμιζόμενα toolbars, επεκτάσεις στο Files, πλήκτρα πλοήγησης στο Files, ενώ υπάρχει και undo/redo σε όλο το σύστημα. Παράλληλα, έρχεται και το Stage Manager, το οποίο επιτρέπει την αλληλοκάλυψη παραθύρων στην οθόνη του iPad, αλλά και την αλλαγή των μεγεθών τους!

iPhone As A Webcam!

Μια πολύ ενδιαφέρουσα λειτουργία είναι η δυνατότητα της χρήσης του iPhone ως webcam! Δεδομένου πως τα iPhones έχουν τις καλύτερες κάμερες, είναι λογικό να θέλεις να κάνεις βιντεοκλήσεις χρησιμοποιώντας την καλύτερη κάμερα που έχεις διαθέσιμη! Τώρα, μπορείς να βάλεις το iPhone στην ειδική βάση και να το τοποθετήσεις πάνω από την οθόνη του MacBook (ή του mac) και να απολαύσεις την άψογη εικόνα (και άλλες λειτουργίες όπως τον αποκλεισμό φόντου) που μπορεί να δώσει!

apple wwdc 2022 03

… και αυτό που όλοι περιμένατε από το WWDC22…

Νέος επεξεργαστής M2 και νέα MacBooks!

Οι σχεδιαστές της Apple έχουν κάνει πάλι το θαύμα τους. Ο συνεχιστής του πρώτου chip της Apple, του M1, μετά και τα Pro, Max και Ultra, είναι εδώ και είναι ο M2! Ο νέος επεξεργαστής έχει βελτιώσεις (σε σχέση με τον απλό M1) σε πολλούς τομείς, περιέχει 25% περισσότερα transistors αλλά και 50% μεγαλύτερο bandwidth μνήμης από τον M1. Η Apple έχει εστιάσει τόσο στην ταχύτητα όσο και στην ενεργειακή αποδοτικότητα, με τον M2 να είναι ακόμη πιο ικανός αλλά και λιγότερο ενεργοβόρος! Ο επεξεργαστής περιέχει οκτώ πυρήνες, τέσσερις υψηλής απόδοσης και τέσσερις χαμηλής κατανάλωσης, ενώ η GPU αποτελείται από 10 πυρήνες. Ενισχυμένα είναι και τα υπόλοιπα υποσυστήματα, όπως το Neural Engine αλλά και το υποσύστημα κωδικο/αποκωδικοποίησης βίντεο. Τέλος, το SoC που θα περιέχει τον M2 θα έρχεται με έως και 24GB RAM!

Τον νέο επεξεργαστή θα τον δούμε σε δύο νέα μοντέλα, τα εξής… παλιά: MacBook Air αλλά και MacBook Pro, τα οποία θα δούμε τον επόμενο μήνα. Μάλιστα, το νέο MacBook Air θα είναι 25% μικρότερο (σε πάχος) από τον προκάτοχό του, ενώ θα έρχεται με οθόνη 13,6 ιντσών. Το MacBook Pro, από την άλλη, είναι στις 13 ίντσες και έρχεται με το Touch Bar! Παράλληλα, η Apple ανακοίνωσε πως το παλιό MacBook Air με τον M1 θα συνεχίσει να είναι διαθέσιμο.

Για όλα τα τελευταία νέα τεχνολογίας μείνε συντονισμένος στο Public blog!