Queen Elizabeth,the List: Αποχαιρετώντας το μακροβιότερο pop icon

Περίληψη: Όλος ο πλανήτης χαιρετά τη μακροβιότερη βασίλισσα που άλλαξε την ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου και του κόσμου.

Την απώλεια της Βασίλισσας Ελισάβετ θρηνεί η Μεγάλη Βρετανία και σύσσωμος ο πλανήτης αποτίει φόρο τιμής σε μια από τις εμβληματικότερες προσωπικότητες της σύγχρονης ιστορίας. Η μακροβιότερη βασίλισσα που πέρασε από το Buckingham  άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της στην πολιτική, κοινωνική και θρησκευτική ζωή της Γηραιάς Αλβιώνας. Καθ’ όλη τη διάρκεια της 70ετούς παραμονής της στον βρετανικό θρόνο, η Βασίλισσα Ελισάβετ υπήρξε ένα σύμβολο ενότητας για τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου, ενσαρκώνοντας τις αξίες και τα ιδανικά του βρετανικού έθνους.

Βασίλισσα Ελισάβετ: Η ζωή πριν και μετά το Παλάτι του Buckingham

Η Ελισάβετ Αλεξάνδρα Μαρία γεννήθηκε στις 21 Απριλίου του 1926 στο Λονδίνο. Ήταν το πρώτο παιδί του Αλβέρτου (μετέπειτα βασιλιά Γεώργιου ΣΤ’) της δυναστείας των Windsor, και της ΕλισάβετΔούκισσας της Υόρκης. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Γεωργίου Ε’, η Ελισάβετ ήταν η τρίτη στη σειρά της διαδοχής του βρετανικού θρόνου, πίσω από τον θείο της Εδουάρδο Η’ και τον πατέρα της Αλβέρτο. Το 1936, ο Γεώργιος Ε’ απεβίωσε και τον ίδιο χρόνο ένα μεγάλο σκάνδαλο οδήγησε τον θείο της σε παραίτηση υπέρ του πατέρα της Ελισάβετ. Έτσι, έγινε η διάδοχος του θρόνου.

Από μικρή ηλικία η Ελισάβετ έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τις ξένες γλώσσες, τη λογοτεχνία, την ιστορία, τη μουσική ενώ λάτρευε την ιππασία. Τον Σεπτέμβριο του 1939 ξέσπασε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Η έφηβη τότε Ελισάβετ συνεισέφερε έμπρακτα στον αγώνα της Βρετανίας κατά του Άξονα. Το 1940, η Ελισάβετ από το ραδιόφωνο του BBC απευθύνθηκε για πρώτη φορά στο βρετανικό λαό, καλώντας τους πολίτες να δείξουν θάρρος και δύναμη. Στις 8 Μαΐου του 1945 (Ημέρα της Νίκης) η Ελισάβετ με την αδερφή της Μαργαρίτα, βγήκαν κρυφά στους δρόμους του Λονδίνου, μαζί με τα πλήθη που γιόρταζαν το τέλος του πολέμου.

Το 1937, η Ελισάβετ συναντά τον Φίλιππο. Ο Φίλιππος είχε γεννηθεί στην Κέρκυρα και ήταν τότε πρίγκιπας της Ελλάδας και της Δανίας. Δέκα χρόνια αργότερα στις 20 Νοεμβρίου του 1947, η Ελισάβετ και ο Φίλιππος παντρεύτηκαν στο αβαείο του Westminster και μαζί απέκτησαν τέσσερα παιδιά. Τον Κάρολο, την Άννα, τον Ανδρέα και τον Εδουάρδο.

Στις αρχές του 1952, ο βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ’ απεβίωσε. Ένα χρόνο αργότερα, τον Ιούνιο του 1953 η Ελισάβετ στέφθηκε βασίλισσα σε ηλικία 27 ετών. Μάλιστα, ήταν η πρώτη στέψη στην ιστορία που μεταδόθηκε τηλεοπτικά. Η άνοδος της Ελισάβετ στο βασιλικό θρόνο σηματοδότησε το τέλος μιας εποχής για την Μεγάλη Βρετανία. Οι βαθιές πληγές του πολέμου ήταν ακόμα ανοικτές, ενώ η πάλαι ποτέ Βρετανική Αυτοκρατορία ήταν πλέον σκιά του εαυτού της. Ένας ισχυρός άνεμος αλλαγής άρχισε να πνέει τόσο εντός όσο και εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου.

vasilissa-elisavet-01

Στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, η Βρετανία είχε να διαχειριστεί πολλά ανοικτά μέτωπα. Σοβαρότατες κρίσεις άρχισαν να προκαλούν τριγμούς στη βρετανική κοινωνία. Ο Ψυχρός Πόλεμος, οι Ταραχές στη Βόρεια Ιρλανδία, ο Πόλεμος των Φώκλαντ και τα διάφορα αποσχιστικά κινήματα δημιούργησαν ένα κλίμα διχασμού στο εσωτερικό της χώρας. Σχεδόν αναπόφευκτα, οι φωνές κατά του ίδιου του θεσμού της βασιλείας άρχισαν να εντείνονται. Από τη θέση της βασίλισσας. η Ελισάβετ κατάφερε να κρατήσει ζωντανή την πίστη των Βρετανών για ένα καλύτερο μέλλον αλλά και απέναντι στο ίδιο το στέμμα. Σε αντίθεση με τους προκατόχους της, η Ελισάβετ κατάφερε να ενσαρκώσει την παράδοση της βρετανικής μοναρχίας κάνοντας το θεσμό περισσότερο προσιτό. Με αυτό τον τρόπο η βασίλισσα Ελισάβετ ήταν για επτά δεκαετίες μια πηγή πολιτικής και κοινωνικής σταθερότητας, οδηγώντας το Ηνωμένο Βασίλειο σε μια νέα εποχή.

Η ιστορία της Βασίλισσας Ελισάβετ μέσα από βιβλία

Για τη ζωή της Βασίλισσας Ελισάβετ έχουν χυθεί τόνοι μελανιού. Βέβαια αυτό δεν προκαλεί εντύπωση. Τα βιώματα και οι εμπειρίες της μακροβιότερης μονάρχη στην ιστορία είναι σχεδόν αδύνατον να αποτυπωθούν σε μερικές εκατοντάδες σελίδες. Για να σε βοηθήσουμε βρήκαμε μερικά από τα καλύτερα best-sellers γύρω από τη γνωστή - και άγνωστη - ζωή της Ελισάβετ. Στο Queen of the World ο Robert Hardman συνθέτει μια συναρπαστική βιογραφία της βασίλισσας αναλύοντας το ρόλο που διαδραμάτισε η Ελισάβετ στις βρετανικές και διεθνείς πολιτικές εξελίξεις.

Τη σχέση της Ελισάβετ με τον πρίγκιπα Φίλιππο παρουσιάζει η Ingrid Seward στο βιβλίο της με τίτλο My Husband and I. Από την γνωριμία της Βασίλισσας με τον τότε υπολοχαγό του ναυτικού έως τον φαντασμαγορικό γάμο των 3.000 καλεσμένων, η Βρετανή συγγραφέας ρίχνει φως σε κρυφές πτύχες από τη ζωή του βασιλικού ζεύγους αλλά και στα όσα διαδραματίζονταν πίσω από τις κλειστές πόρτες του Buckingham.

Απο τον φημισμένο Οίκο των Windsor δεν έλειπαν και οι μεγάλες συγκρούσεις. Συχνά, πυκνά ο βρετανικός τύπος έκανε λόγο για έντονες διαμάχες εντός της βασιλικής οικογένειας. Το best seller των Sunday Times Palace Papers φέρνει στο προσκήνιο πολλά από τα γεγονότα που συντάραξαν κατά καιρούς το παλάτι. Ο έρωτας του Καρόλου για την Καμίλα, η σύγκρουση ανάμεσα στον William και τον Harry, η φερόμενη εμπλοκή του πρίγκιπα Andrew στο σκάνδαλο Epstein, και φυσικά ο θάνατος της πριγκίπισσας Diana, είναι μόνο μερικά από τα θέματα που αναλύει η Tina Brown στο βιβλίο της.

Αρκετά ενδιαφέρουσα είναι και η εικονογραφημένη έκδοση ττου βιβλίου Queen Elizabeth II and the Royal Family. Μέσα από ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό το βιβλίο κάνει μια πλήρη αναδρομή στη ζωή της Ελισάβετ αλλά και στη χιλιετή ιστορία του Οίκου των Windsor που φτάνει έως το Μεσαίωνα.

Ένα παγκόσμιο pop culture icon

Εκτός όλων των άλλων, η Βασίλισσα Ελισάβετ υπήρξε χωρίς υπερβολή ένα pop culture είδωλο. Η Ελισάβετ παραμένει η πιο αναγνωρίσιμη μονάρχης παγκοσμίως, ενώ το όνομά της αναφέρεται σε εκατοντάδες ταινίες, σειρέςτραγούδια και έργα τέχνης. Η μακρά βασιλεία της Ελισάβετ συνέπεσε με την ευρεία διάδοση του κινηματογράφου, της τηλεόρασης, της μουσικής και του pop art. Από τον Andy Warhol και τους Beatles έως τη βιομηχανία του Hollywood, η εικόνα της εμβληματικής βασίλισσας έχει εμφανιστεί στα έργα καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο. Μόνο την τελευταία δεκαετία, έχουμε δει την Βασίλισσα Ελισάβετ σε σειρές όπως το «The Crown» αλλά και σε ταινίες όπως το «Spencer» και «Ο Λόγος του Βασιλιά». Αν πάμε πιο πίσω θα βρούμε το «The Queen» με την οσκαρική Helen Mirren, αλλά και πολλά επεισόδια της σειράς «The Simpsons». Μιας και μιλάμε για pop culture δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε και στη διαβόητη punk σκηνή της Αγγλίας, η οποία με το δικό της τρόπο συνέβαλε στο μύθο της Ελισάβετ. Σίγουρα θα έχεις ακούσει το «God Save The Queen» των Sex Pistols και το «English Civil War» των The Clash. Ανεξάρτητα από το τι πιστεύει ο καθένας για το αμφιλεγόμενο περιεχόμενο των κομματιών, παραμένει γεγονός πως η Βασίλισσα Ελισάβετ υπήρξε για 70 χρόνια ένα σήμα κατατεθέν της βρετανικής κοινωνίας. Αυτά και ακόμα περισσότερα τραγούδια αφιερωμένα στη Βασίλισσα Ελισάβετ μπορείς να απολαύσεις στην ειδική Spotify list που ετοιμάσαμε.

Το Twitter αποχαιρετά τη Βασίλισσα

Μπορεί ο θάνατος της Ελισάβετ να έχει βυθίσει σε πένθος εκατομμύρια πολίτες σε όλο τον κόσμο, ωστόσο το twitter φαίνεται πως αντιμετωπίζει το χαμό της βασίλισσας με κάπως πιο εύθυμη διάθεση.