Θερινό σινεμά: Στο «Spencer» θα δεις μία άλλη πριγκίπισσα Νταϊάνα

Περίληψη: Σκέφτεσαι να πας θερινό σινεμά αυτή την εβδομάδα; Δες το «Spencer», μία ιστορία για την πριγκίπισσα Νταϊάνα, την οποία υποδύεται μαγικά η Kristen Stewart.

Βρισκόμαστε στην πιο ζεστή περίοδο του καλοκαιριού και το να αποχωριστούμε έστω και για λίγο τη δροσιά του κλιματιστικού κατά τη διάρκεια της ημέρας ακούγεται παρανοϊκό. Όταν πέσει ο ήλιος αρχίζουμε δειλά δειλά και απομακρυνόμαστε από την αγκαλιά του air condition. Άλλες φορές για cocktails, άλλες φορές για βραδινό μπάνιο κι άλλες φορές για καμιά βόλτα στα θερινά της πόλης. Γιατί το θερινό σινεμά είναι θεσμός και ένας από τους πιο αγαπημένους τρόπους για να απολαύσεις ταινίες το καλοκαίρι. Αφού το ΣΚ πέρασε λοιπόν, και τις καθημερινές δεν έχεις πολλές ευκαιρίες για εξορμήσεις στην παραλία (εκτός κι αν είσαι σε διακοπές οπότε εντάξει δεν σε νοιάζει και τόσο το σινεμά) καιρός να επιλέξεις ταινία για αυτή την εβδομάδα. Την προηγούμενη Δευτέρα σου προτείναμε την ταινία «Ο χειρότερος άνθρωπος στο κόσμο», που περιστρέφεται γύρω από μία καθημερινή γυναίκα που προσπαθεί να βρει απάντηση στα υπαρξιακά της ερωτήματα. Σήμερα όμως δεν έχουμε να κάνουμε με την ιστορία μίας καθημερινής γυναίκας, αλλά μίας πριγκίπισσας. Αυτή την εβδομάδα παίζει σε πολλά θερινά το «Spencer», μία ταινία αφιερωμένη στην αγαπημένη -και αδικοχαμένη- πριγκίπισσα Νταϊάνα.

Μία θλιβερή ιστορία για τη Lady D στη μεγάλη οθόνη

Βρισκόμαστε στη Βρετανία του 1991 και τα Χριστούγεννα πλησιάζουν. Η βασιλική οικογένεια, όπως και κάθε άλλη, μαζεύεται για να γιορτάσει. Όλοι καταφθάνουν στην εξοχική κατοικία της Βασίλισσας στο Sandringham, εκτός από τη Νταϊάνα που έχει καθυστερήσει. Η αγαπημένη πριγκίπισσα της Βρετανίας προτιμά να κάνει βόλτες στο Sandringham, εκεί όπου μεγάλωσε. Η ψυχική της κατάσταση είναι κάθε άλλο παρά σταθερή και το ενδεχόμενο να αντιμετωπίσει τη βασιλική οικογένεια δεν βελτιώνει την κατάσταση. Ο γάμος της με τον Κάρολο μοιάζει να καταρρέει. Ο δεσμός του διαδόχου του βρετανικού θρόνου με την Camilla Parker Bowles είναι ευρέως γνωστός και οι φήμες για διαζύγιο είναι περισσότερες από ποτέ. Για τρεις μέρες, όμως, όλοι προσποιούνται πως δεν συμβαίνει τίποτα για να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα.

Video Duration
2:18

Ένα βιβλίο που θα βρει στην κρεβατοκάμαρά της επιδεινώνει την ψυχική της κατάσταση και της δημιουργεί ψευδαισθήσεις. Τα περισσότερα μέλη της βασιλικής οικογένειας, όπως και το προσωπικό της οικίας φαίνεται να τη συμπαθεί και κυρίως την αγνοεί, εκτός από μία γυναίκα. Η Νταϊάνα αποφεύγει τις επαφές με τους καλεσμένους και περνάει χρόνο μόνη της ή με τα παιδιά της. Από την παραμονή των Χριστουγέννων και για δύο μέρες ακόμα, βλέπουμε τα δεκάδες συναισθήματα που κατακλύζουν τη Νταϊάνα, μέχρι να έρθει μία κάποια εξιλέωση όταν την Boxing Day αποφασίζει να φύγει με τους γιούς της για το Λονδίνο.

Μόνο τρεις μέρες, τόσο διαρκεί όλο κι όλο η ιστορία που αφηγείται η ταινία. Έχουμε να κάνουμε, φυσικά, με μυθοπλασία, αλλά το «Spencer» καταφέρνει να εκφράσει με το δικό του τρόπο την κατάσταση της βασιλικής οικογένειας λίγο πριν το διαζύγιο Νταϊάνα-Καρόλου. Στην πλοκή δεν κυριαρχούν τα σκάνδαλα και οι μεγάλες σκηνές έντασης. Η ταινία ενδιαφέρεται για την ιστορία, την ψυχολογία και τις πραγματικές αντιδράσεις των ανθρώπων πίσω από το μύθο. Στα όρια του θρίλερ, το ψυχολογικό δράμα που σκηνοθέτησε ο Pablo Larraín και έγραψε ο Steven Knight αναδεικνύει το τεράστιο υποκριτικό ταλέντο της Kristen Stewart. H Αμερικανίδα ηθοποιός ενσαρκώνει την αδικοχαμένη πριγκίπισσα με τρόπο εντυπωσιακό, πείθοντάς μας πως στην οθόνη βλέπουμε τη Lady D. Πρόκειται για μία σπουδαία ερμηνεία, η οποία από μόνη της είναι λόγος για να δεις κανείς το «Spencer».

Που προβάλλεται το «Spencer»

Αυτές τις μέρες θα βρεις το «Spencer» σε δεκάδες θερινούς κινηματογράφους. Αν είσαι (ακόμα 😫) στην Αθήνα τότε το θερινό σινεμά μπορεί να γίνει μία πολύ καλή διαφυγή από τον καύσωνα. Κατεβαίνοντας προς τα νότια προάστια της Αθήνας θα βρεθείς πιο κοντά στη θάλασσα, κάτι που σίγουρα θες, και θα βρεις πολλούς κινηματογράφους να παίζουν την ταινία. Δες το «Spencer» στο Cine Δάφνη και στο ΑΛΟΜΑ. Λίγα χιλιόμετρα από τις κεντρικές συνοικίες της πόλης θα βρεις την ταινία που πρωταγωνιστεί η Kristen Stewart στο Σινέ Άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας. Πιο βόρεια έχεις τρεις επιλογές: τον θερινό κινηματογράφο Μπομπονιέρα στην Κηφισιά, το Cine Φιλοθέη, και το Σινέ Μαργαρίτα στο Χαλάνδρι. Ακόμα και μακριά από την Αθήνα να είσαι μπορείς να πας θερινό και να δεις την ταινία ιστορικής φαντασίας για την Νταϊάνα. Κόψε εισιτήριο για το Cine Mariel στο Πόρτο Ράφτη και τον θερινό Μαϊάμι στο Μάτι, από το Public Tickets.

Μην νομίζεις πως μόνο στην Αθήνα μπορείς να δεις το «Spencer» όμως. Στη Θεσσαλονίκη μπορείς να κλείσεις θέση στο Ελληνίς. Είσαι διακοπές στην Κέρκυρα και ψήθηκες να δεις την Kristen Stewart ως Νταϊάνα στη μεγάλη οθόνη; Τότε δεν έχεις παρά να κλείσεις εισιτήρια για όποια μέρα σε βολεύει, στο Σινέ Ορφέας.

Το «Spencer» απέσπασε εξαιρετικές κριτικές όταν κυκλοφόρησε, ενώ η ερμηνεία της Kristen Stewart της έφερε υποψηφιότητες για Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα, αν και τελικά δεν κέρδισε κάποιο από τα δύο βραβεία. Τώρα που προβάλλεται ξανά, στους θερινούς κινηματογράφους, μην χάσεις την ευκαιρία να τη δεις!