Books around the world: Βιβλιοπροτάσεις από την μαγευτική Ισλανδία

Περίληψη: Ηφαίστεια, παγετώνες, θάλασσες αλλά και φανταστικά βιβλία. Η μαγευτική Ισλανδία είναι ο απόλυτος προορισμός για κάθε ταξιδιώτη και booklover!

Με αυτά και με αυτά, ο Μάιος σιγά σιγά μας αποχαιρετάει και εμείς δηλώνουμε έτοιμοι να υποδεχτούμε ακόμα ένα φανταστικό καλοκαίρι! Με βόλτες, εκδρομές αλλά στιγμές χαλάρωσης αγκαλιά με ένα καλό βιβλίο. Φυσικά, τώρα που οι ρυθμοί θα αρχίσουν σταδιακά να πέφτουν, είναι μια καλή αφορμή να πιάσεις βιβλία από μια χώρα που πιθανώς να σου έχει ξεφύγει μέχρι τώρα. Σημερινός προορισμός η χώρα της φωτιάς και του πάγου! Φύγαμε για τη μαγευτική Ισλανδία!

Αν και ο πληθυσμός της Ισλανδίας με το ζόρι φτάνει τους 400.000 κατοίκους, η πανέμορφη ωστόσο νησιωτική χώρα του βορρά, μπορεί να περηφανεύεται για τη σπουδαία λογοτεχνική της παράδοση. Από τις πρώτες σκανδιναβικές σάγκες μέχρι την αναγέννηση του 19ου αιώνα και τους σύγχρονους crime fiction δημιουργούς, η ισλανδική λογοτεχνία διατηρεί ζωντανή την ταυτότητά της, χωρίς να χάνεται στη σκιά των άλλων σκανδιναβικών χωρών. Πάμε να πάρουμε μια γεύση λοιπόν, με έργα κορυφαίων Ισλανδών λογοτεχνών.

Ισλανδία: Λογοτεχνικό ταξίδι στη χώρα της φωτιάς και του πάγου

Ο νούμερο ένα εκπρόσωπος της νεότερης ισλανδικής λογοτεχνίας δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από τον Halldór Laxness. Ο Laxness προκάλεσε αίσθηση στους λογοτεχνικούς κύκλους με τα βιβλία «Ατομικός Σταθμός», «Salka Valka» και φυσικά το μυθιστόρημα «Και τα ψάρια τραγουδούν». Η ιστορία του ορφανού Álfgrímur στις παρυφές του Ρέικιαβικ, φέρνει στο προσκήνιο τα πολιτικά και ηθικά ζητήματα της ισλανδικής κοινωνίας σε ένα coming-of-age novel διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Το 1957 ο Halldór Laxness βραβεύτηκε το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας και σήμερα παραμένει ο πιο πολυμεταφρασμένος Ισλανδός συγγραφέας στον κόσμο.

books-around-the-world-islandia-01

Βαθιά πολιτικά είναι και τα έργα του Eiríkur Örn Norðdahl. Στο μυθιστόρημα «Illska - Το κακό», η ιστορικός Agnes συναντά τον Arnor, έναν νεοναζί διανοούμενο με τον οποίο και συζητά για τις ανάγκες της διπλωματικής της. Παρά την εβραϊκή της καταγωγή, πέφτει θύμα της γοητείας του και τον ερωτεύεται, ξεκινώντας μια πορεία χωρίς επιστροφή. Στο βιβλίο του, ο Norðdahl καταπιάνεται με την ιστορική μνήμη, το Ολοκαύτωμα, την άνοδο του ολοκληρωτισμού και την κανονικοποίηση του φασισμού στην Ισλανδία και την Ευρώπη.

Τα παγωμένα νερά και η άγρια ομορφιά της ισλανδικής υπαίθρου, συνιστούν μεγάλη πηγή έμπνευσης για τους Ισλανδούς λογοτέχνες. Στο «Παράδεισος και Κόλαση» διαβάζουμε τη συγκινητική ιστορία ενός νεαρού ψαρά. Συγκλονισμένος από την απώλεια του καλύτερού του φίλου, ξεκινά ένα ριψοκίνδυνο ταξίδι για να επιστρέψει ένα βιβλίο στον κάτοχό του, έναν τυφλό γερο-καπετάνιο. Το βιβλίο αυτό είναι ο «Χαμένος Παράδεισος» του John Milton. Το μυθιστόρημα του Jón Kalman Stefánsson είναι ένα οδοιπορικό στις απομακρυσμένες γωνιές της χώρας και μια υπαρξιακή αναζήτηση γεμάτη λυρισμό με φόντο τη σημασία της φιλίας.

Η Ισλανδία μαζί με τις χώρες της Σκανδιναβίας, πρωτοστατεί στη μάχη για τα κοινωνικά δικαιώματα και την ισότητα των φύλων. Το γεγονός αυτό αντικατοπτρίζεται και στη θεματολογία της τελευταίας γενιάς συγγραφέων, οι οποίοι επιλέγουν να μιλήσουν ανοικτά μέσα από μια φεμινιστική οπτική γωνία. Στο πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο «Magma», η ποιήτρια Thora Hjörleifsdóttir εξερευνά με μια ιδιαίτερη ποιητική πρόζα το νόημα της αγάπης αλλά και τις σκοτεινότερες πτυχές των σχέσεων στην κοινωνία του σήμερα.

Ισλανδικό noir για τους φίλους της αστυνομικής λογοτεχνίας

Οι χώρες του βορρά φημίζονται για την αστυνομική τους λογοτεχνία, και η Ισλανδία δεν αποτελεί εξαίρεση. Πατώντας στο δρόμο που χάραξαν ονόματα όπως ο Jo Nesbo και η Camilla Lackberg, οι Ισλανδοί συγγραφείς μας έχουν προσφέρει απλόχερα ιστορίες γεμάτες ζοφερή ατμόσφαιρα και αναπάντεχες ανατροπές. Ο Arnaldur Indridason είναι γνωστός στους fans του νουάρ. Μετά το συναρπαστικό «The Shadow District», το «The Darkness Knows» είναι ακόμα ένα βιβλίο του Indridason που έγινε γρήγορα best seller. Μισές αλήθειες, κρυμμένα μυστικά και ένα πτώμα που έρχεται στο φως μετά από τρεις δεκαετίες, συνθέτουν ένα παρανοϊκό σκηνικό που κόβει την ανάσα.

Ακόμα μία αγαπημένη crime fiction συγγραφέας μάς έρχεται από την μακρινή Ισλανδία. Λόγος για την Yrsa Sigurdardóttir, διάσημη για το δίδυμο του επιθεωρητή Huldar και της παιδοψυχολόγου Freya. Το «Τόπος Εκτέλεσης» είναι το τέταρτο κεφάλαιο της σειράς βιβλίων και μια ιστορία βίας, δικαίωσης και εκδίκησης. Σε μια απόκοσμη ηφαιστειογενή πεδιάδα έξω από το Ρέικιαβικ ένας άντρας βρίσκεται κρεμασμένος. Το καρφί που είναι μπηγμένο στο στήθος του αποδεικνύει πως δεν πρόκειται για αυτοκτονία. Τα ερωτήματα πολλά και το κλειδί για τη λύση του μυστηρίου βρίσκεται κρυμμένο στις ζωγραφιές ενός μικρού τετράχρονου αγοριού.

books-around-the-world-islandia-02

Τέλος, ένα βιβλίο-trademark του nordic noir είναι «Η ομίχλη» του Ragnar Jónasson. Ένα φριχτό έγκλημα συνταράσσει τις απομονωμένες ανατολικές περιοχές της Ισλανδίας, τη στιγμή που μια σφοδρή χιονοθύελλα σαρώνει όλη τη χώρα. Η επιθεωρήτρια Hulda Hermansdottir αναλαμβάνει την εξιχνίαση της υπόθεσης και μεταβαίνει εκεί, όπου μαζί με τα πτώματα των δύο άτυχων μεσήλικων την περιμένει ένα άλυτο μυστήριο. «Η ομίχλη» είναι το τρίτο βιβλίο της σειράς «Κρυμμένη Ισλανδία», με την οποία ο Jonasson απέκτησε τον τίτλο του «ο νέος μεγάλος αστέρας του σκανδιναβικού νουάρ».

Το σημερινό λογοτεχνικό μας ταξίδι έφτασε στο τέλος του. Εδώ θα βρεις αρκετούς ακόμα προορισμούς απ' όλες τις ηπείρους για να περιηγηθείς στις χώρες του κόσμου διαβάζοντας! Για ακόμα περισσότερες προτάσεις βιβλίων μείνε συντονισμένος στο Public Blog!