Books around the world: Βιβλιοπροτάσεις από την παγωμένη Νορβηγία

Περίληψη: Στο σημερινό ταξίδι βάζουμε πλώρη για τις ακτές της Σκανδιναβίας και επιλέγουμε βιβλία από Νορβηγούς συγγραφείς.

Νορβηγία. Όσοι έχουν επισκεφθεί τη σαγηνευτική χώρα του Βορρά, έχουν να λένε για μια εμπειρία πραγματικά αξιοζήλευτη. Τα παρθένα δάση, τα γραφικά φιόρδ, τα καλοδιατηρημένα μεσαιωνικά κάστρα, το Βόρειο Σέλας συνθέτουν μαζί με τις κοσμοπολίτικες πόλεις ένα σκηνικό απαράμιλλης ομορφιάς. Η χώρα των μόλις 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων μπορεί επίσης να περηφανεύεται για μια ανεκτίμητη λογοτεχνική παράδοση που ξεκινά από τον 19ο αιώνα και συνεχίζεται έως τις μέρες μας. Το σημερινό μας book trip μας φέρνει στις ακτές της Νορβηγίας για να ανακαλύψουμε φημισμένους – και λιγότερο γνωστούς – σύγχρονους συγγραφείς. Τι λες, φύγαμε;

«Η πείνα» - Knut Hamsun

Ο Knut Hamsun υπήρξε σημείο αναφοράς στα νορβηγικά γράμματα και ένας από τους επιφανέστερους Ευρωπαίους λογοτέχνες του 20ου αιώνα. Όπως και πολλά ακόμη έργα του νομπελίστα συγγραφέα, έτσι και στην «Πείνα» σε πρώτο πλάνο βρίσκονται οι υπαρξιακές αγωνίες, η απομυθοποίηση των ιδανικών και τα μυστήρια της ανθρώπινης ψυχής. Πρωταγωνιστής ένας εξαθλιωμένος συγγραφέας και η σύγκρουση με τον εαυτό του, προσπαθώντας να επιβιώσει σε έναν αμείλικτο και κυνικό κόσμο. Σκληρό όσο και συναρπαστικό, το μεγάλο μυθιστόρημα του Hamsun, αντηχεί το πνεύμα του Dostoevsky, του Kierkegaard, και του Kafka.

books-around-the-world-norvigia-02

«Το άλλο όνομα» - Jon Fosse

Το όνομα του Jon Fosse φιγουράρει ψηλά στη λίστα που με τους πιο πολυδιαβασμένους συγγραφείς τόσο εντός της Νορβηγίας όσο και στο εξωτερικό. Πολυτάλαντος θεατρικός συγγραφέας και πεζογράφος, ο νικητής του φετινού Βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας θεωρείται από πολλούς ως ο μεγάλος διάδοχος του Henrik Ibsen, και ο μεγαλύτερος εν ζωή Νορβηγός συγγραφέας. Ατμοσφαιρικό, λυρικό, μελαγχολικό αλλά και άγρια όμορφο, «Το άλλο όνομα» είναι ένας περίτεχνος λογοτεχνικός στοχασμός πάνω στη φιλία, τον έρωτα, την πίστη, τη μνήμη, τη νοσταλγία και τη σαρωτική δύναμη του χρόνου.

«Ένας θάνατος στην οικογένεια» - Karl Ove Knausgård

Ο Karl Over Knausgård προκάλεσε παγκόσμια αίσθηση με την αυτοβιογραφική σειρά βιβλίων «Ο αγώνας μου». Εκτός από τον αμφιλεγόμενο υπαινιγμό στο βιβλίο του Αδόλφου Χίτλερ, η αφοπλιστική ειλικρίνεια με την οποία ο Knausgård περιγράφει τα τραύματα της παιδικής ηλικίας, τη δυσλειτουργική σχέση με τους γονείς του και τα μετέπειτα βιώματά του ως ενήλικας, τον καθιστά μια ξεχωριστή περίπτωση «αντί-συγγραφέα». Χωρίς αυτό να σημαίνει πως στερείται ταλέντου. Το πρώτο βιβλίο «Ένας θάνατος στην οικογένεια» είναι ένα σαγηνευτικό αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα που μας συμπαρασύρει να αναλογιστούμε γύρω από τις συγκρούσεις, τις προκλήσεις και τον αγώνα της ζωής.

«Οι αφανείς» - Roy Jacobsen

Συνεχίζοντας το λογοτεχνικό μας ταξίδι στις ακτές της Νορβηγίας βρίσκουμε το όνομα του Roy Jacobsen. Κεντρική θέση στα βιβλία του Jacobsen έχει η ιστορική μνήμη της πατρίδας σε αντιδιαστολή με το σήμερα. «Οι αφανείς», το πρώτο μέρος της Τριλογίας των Μπαρόυ που βρέθηκε στη shortlist του International Booker Prize, είναι μια αλληγορική ματιά πάνω στο παρελθόν της σκανδιναβικής χώρας. Στο πρόσωπο της μικρής Ingrid που καλείται να αφήσει πίσω της τη θάλασσα, τα ψάρια, τις καταιγίδες και την άγρια ομορφιά του μικρού της νησιού, ενσαρκώνεται η ίδια η Νορβηγία και η πορεία της προς τη νεωτερικότητα. Έναν νέο κόσμο πολύπλοκο, αναπάντεχο, ιδιότροπο και σκληρό.

books-around-the-world-norvigia-03

«Η ιστορία των μελισσών» - Maja Lunde

Από τη νεότερη γενιά Νορβηγών λογοτεχνών ξεχωρίζει επίσης το όνομα της Maja Lunde. Στα μυθιστορήματά της διαβάζουμε συναρπαστικές όσο και διδακτικές ιστορίες που έχουν στο επίκεντρο τη φύση και τον αντίκτυπο του ανθρώπινου παράγοντα στο περιβάλλον. Ξεκινώντας από το ερώτημα «θα επιβίωνε άραγε ο άνθρωπος σ’ έναν κόσμο δίχως μέλισσες», η Maja Lunde συνδέει στην «Ιστορία των μελισσών» τρεις ιστορίες από τρεις διαφορετικές εποχές, αναδεικνύοντας γλαφυρά τον κίνδυνο που διατρέχει ο πλανήτης μας αλλά και εμείς οι ίδιοι.    

«Ζυθοποιείο μαργαριταριών» - Jenny Hval

Από φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα, όπως η ισότητα των φύλων και το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση εμπνέεται και η Jenny Hval. Στο λογοτεχνικό της ντεμπούτο «Ζυθοποιείο μαργαριταριών», η γνωστή Νορβηγή συγγραφέας πλάθει έναν φανταστικό κόσμο όπου κυριαρχεί ταυτόχρονα το ρομαντικό, το αισθησιακό, το λυρικό και το γκροτέσκο. Ένα εγκαταλελειμμένο ζυθοποιείο, μερικά ρομαντικά μυθιστορήματα, κάποιες σκόρπιες φιλοσοφικές σκέψεις και ένας βυθισμένος κόσμος σε αποσύνθεση συνθέτουν το πλαίσιο μιας μεθυστικής ιστορίας σεξουαλικής αφύπνισης και queer επιθυμίας.

«Ματωμένη Σελήνη» - Jo Nesbo

Όταν μιλάμε για σκανδιναβική και δη νορβηγική λογοτεχνία, το νορδικό noir έχει την τιμητική του. Στην κορυφή του αστυνομικού μυθιστορήματος από τη Νορβηγία βρίσκουμε τον φημισμένο Jo Nesbo, τον συγγραφέα των 55 εκατομμυρίων αντιτύπων παγκοσμίως. Στις προτάσεις μας έχουμε το μυθιστόρημα «Ματωμένη Σελήνη». Στη 13η περιπέτεια του Harry Hole, βρίσκουμε τον επιθεωρητή στην πόλη του Λος Άντζελες, όπου προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια του. Το παρελθόν όμως θα οδηγήσει τον ήρωα πίσω στο Όσλο και ένα ακόμα ειδεχθές έγκλημα. Ο χρόνος είναι εναντίον του και η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει.

«Sophie’s World» - Jostein Gaarder

Η σύγχρονη νορβηγική λογοτεχνία είναι διάσημη παγκοσμίως για τον πλούτο και την ποικιλία της. Στο βιβλίο «Sophie’s World», o Jostein Gaarder συνθέτει μία μοναδική στο είδος της ιστορία που συνδυάζει το μυστήριο με τη φιλοσοφία και τη φαντασία. Μέσα από τα μάτια και τις περιπέτειες της δεκατετράχρονης Σοφίας, παρακολουθούμε την ιστορία της φιλοσοφικής σκέψης μέσα στο χρόνο και περιηγούμαστε στον θαυμαστό κόσμο των ιδεών. Η αναζήτηση της ταυτότητας, η έννοια του εαυτού και οι πρώτοι εφηβικοί στοχασμοί γύρω από τη ζωή και την ύπαρξη έκαναν το μυθιστόρημα του Gaarder, παγκόσμιο φαινόμενο, με τις πωλήσεις να ξεπερνούν τα 40 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο.

books-around-the-world-norvigia-01

Θεατρικά έργα του Henrik Ibsen

Τελειώνοντας το οδοιπορικό μας στους μαγευτικούς λογοτεχνικούς προορισμούς της Νορβηγίας, δε θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στο μεγαλύτερο συγγραφέα που μας έρχεται από την πανέμορφη χώρα του Βορρά. Λόγος φυσικά για τον μεγάλο Henrik Ibsen. «Πατέρας» του ρεαλισμού και ένας εκ των ιδρυτών του μοντερνισμού στο θέατρο, έστρεψε τη λογοτεχνική παράδοση της Νορβηγίας μακριά από το νατουραλιστικό παρελθόν, ασκώντας θαρραλέα κριτική στο συντηρητισμό και την υποκρισία της εποχής του. Θεατρικά αριστουργήματα όπως το «Κουκλόσπιτο», οι «Βρυκόλακες» και ο «Εχθρός το Λαού» έχουν κοσμήσει τις θεατρικές σκηνές όλου του κόσμου, αποδεικνύοντας το μεγαλείο της σκέψης του Νορβηγού δραματουργού.

Θέλεις να ταξιδέψεις και σε άλλες χώρες μέσα από λογοτεχνικές προτάσεις βιβλίων; Εδώ μπορείς να ανακαλύψεις ακόμα περισσότερους εκλεκτούς λογοτεχνικούς προορισμούς από τις πέντε ηπείρους. Για το επόμενο ταξίδι μας, και ακόμα περισσότερες βιβλιοπροτάσεις, stay tuned στο Public Blog.