Public Book Club βίντεο #1: Συζητάμε με την Άννα Πατάκη για τη «Φόνισσα»

Περίληψη: Συγγραφείς που θαυμάζουμε και βιβλία που λατρεύουμε. To Public Book Club είναι εδώ και η Έρρικα Ρούσσου συνομιλεί με την Άννα Πατάκη για τη «Φόνισσα» του Α. Παπαδιαμάντη.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να αγαπήσει κανείς το διάβασμα. Το βιβλίο μάς ταξιδεύει, μάς συγκινεί, μάς εξάπτει τη φαντασία. Μας οδηγεί σε μοναδικούς στοχασμούς αλλά και ενθουσιώδεις συζητήσεις παρέα με άλλους bibliophiles. Όπως συμβαίνει στο Public Book Club. Η καινούρια μας στήλη είναι αφιερωμένη στο βιβλίο και θα μας συντροφεύσει με συναρπαστικές βιβλιο-συζητήσεις γύρω από τα αγαπημένα έργα των μεγάλων συγγραφέων. Το 1ο επεισόδιο του Public Book Club είναι γεγονός, με τη… συνήθη ύποπτο Έρρικα Ρούσσου να υποδέχεται την Άννα Πατάκη των Εκδόσεων Πατάκη και τον Βασίλη Τουλίκα της Ομάδας Βιβλίου Public σε μια κουβέντα γύρω από τη «Φόνισσα», το μεγάλο μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

«Η φόνισσα»: Ένα συνταρακτικό μυθιστόρημα για μια σκληρή εποχή

120 χρόνια μετά την πρώτη το δημοσίευσή του στο ιστορικό καλλιτεχνικό περιοδικό «Παναθήναια», η «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη παραμένει ένα από τα πιο εμπνευσμένα όσο και «σκληρά» θεματολογικά έργα της ελληνικής πεζογραφίας. Η σκοτεινή ιστορία της Φραγκογιαννούς και η ψυχογραφική γραφή του Παπαδιαμάντη συνιστούν σημείο αναφοράς στην ελληνική λογοτεχνία, με την κληρονομιά του μυθιστορήματος να «απλώνεται» πολύ πέρα από τους κόλπους του βιβλίου. Η πρώτη συζήτηση του Public Book Club, ξεκίνησε με μια αναφορά στην ειδική έκδοση από τις Εκδόσεις Πατάκη, την οποία επιμελήθηκε ο Κώστας Σταμάτης. Ο ίδιος υπογράφει και την εκατό σελίδων εισαγωγή, η οποία συστήνει τον αναγνώστη στο έργο, τη θαυμαστή γραφή του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, αλλά και την «πορεία» της «Φόνισσας» σε βάθος χρόνου.

public-book-club-fonissa-01

Από τη Μήδεια & τον Ντοστογιέφσκι στη μεγάλη οθόνη

Στη συνέχεια η Άννα Πατάκη και ο Βασίλης Τουλίκας αναφέρθηκαν στη αρχετυπική φιγούρα της Φραγκογιαννούς αλλά και στον τρόπο που η ηρωίδα του βιβλίου συνεχίζει και σήμερα να εμπνέει καλλιτέχνες από άλλα καλλιτεχνικά πεδία, όπως το θέατρο και το σινεμά. Φυσικά, η συζήτηση δε θα μπορούσε να μην συμπεριλάβει την πρόσφατη κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος, σε σκηνοθεσία Εύας Νάθενα. Μαζί με την Έρρικα Ρούσσου, οι δύο καλεσμένοι μίλησαν επίσης για τον τρόπο που ο Παπαδιαμάντης χρησιμοποιεί το έγκλημα ως μέσο για να αναλύσει τον ψυχισμό των ηρώων αλλά και της ίδιας της κοινωνίας. Η φιλοσοφική διάσταση του Παπαδιαμάντη κινείται στα πρότυπα του Ντοστογιέφσκι και των μεγάλων Γάλλων συγγραφέων του 19ου αιώνα αλλά και των αρχαίων Ελλήνων τραγικών.

Public Book Club: Η διαχρονική αξία της «Φόνισσας»

Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε η Άννα Πατάκη, η «Φόνισσα» είναι ένα λογοτεχνικό έργο που μπορεί να διαβαστεί απ’ όλη την ανθρωπότητα. Παρά τις εγγενείς δυσκολίες στη μετάφραση της λόγιας γλώσσας του Παπαδιαμάντη, η «Φόνισσα» έχει κυκλοφορήσει στα αγγλικά αλλά και τα τούρκικα, συναντώντας μάλιστα μεγάλη επιτυχία. Σύμφωνα με την Άννα, η δύναμη του βιβλίου του Παπαδιαμάντη βρίσκεται στα «πιο μύχια και κοινά πάθη της ανθρώπινης φύσης με τα οποία μπορούμε όλοι να ταυτιστούμε». Ξεκινώντας από την τραγική ιστορία της Χαδούλας που εκτυλίσσεται στο νησί της Σκιάθου, ο Παπαδιαμάντης πλάθει ένα μυθιστόρημα πανανθρώπινο και διαχρονικό. Όπως εύστοχα τόνισε και ο ο Βασίλης, στη «Φόνισσα» ο συγγραφέας συνθέτει έμμεσα μια φιλοσοφική πραγματεία πάνω στην ανθρώπινη συνθήκη.

Video Duration
20:40

Public Book Club: Book-chat και απαντήσεις στις δικές σου βιβλιο-ερωτήσεις

Το 1ο επεισόδιο του Public Book Club ήταν αφιερωμένο στο αριστούργημα του «Αγίου των ελληνικών γραμμάτων». Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για το νέο έτος, με ακόμα περισσότερα επεισόδια με εκλεκτούς καλεσμένους. Γι’ αυτό stay tuned στις σελίδες του Public στα social media, γιατί σύντομα θα ανακοινώσουμε την επόμενή μας θεματική βιβλίου. Μη ξεχάσεις να αφήσεις από κάτω τις δικές σου ερωτήσεις και σχόλια και να διαμορφώσεις εσύ το επόμενο επεισόδιο του Public Book Club. Σου ευχόμαστε να περάσεις υπέροχες γιορτές, αγκαλιά με το καλύτερο χριστουγεννιάτικο δώρο. Ένα μαγευτικό βιβλίο.