5 βιβλία που εμπνέουν τα παιδιά να αλλάξουν τον κόσμο!

Περίληψη: Μηνάς Παιδικού Βιβλίου ο Απρίλιος και τα παιδία ακτιβίζει. Φέτος, γιορτάζουμε με βιβλία που δείχνουν σε μικρούς και μεγάλους το δρόμο προς ένα καλύτερο κόσμο!

Η αξία του βιβλίου είναι κάτι παραπάνω από ανεκτίμητη. Ανοίγει διάπλατα τους ορίζοντές μας, μάς μαθαίνει πολύτιμα μαθήματα ζωής και μας ταξιδεύει σε κόσμους μαγευτικούς και μακρινούς. Το βιβλίο όμως, περισσότερο από κάθε άλλο εκφραστικό μέσο, έχει επίσης τη μοναδική ικανότητα να μας εμπνέει. Να γινόμαστε καλύτεροι και να μαχόμαστε με θάρρος για τα πιστεύω μας, πλάθοντας έναν κόσμο καλύτερο και πιο δίκαιο. Κάποτε, οι μεγάλοι φιλόσοφοι αναλάμβαναν να δείξουν το δρόμο, αποτυπώνοντας τον κόσμο μέσα από εκτενείς πραγματείες. Σήμερα, τη σκυτάλη έχουν πάρει οι συγγραφείς παιδικών βιβλίων, οι οποίοι με τις ιστορίες τους συστήνουν στα παιδιά στη χαρά της ανάγνωσης αλλά και τις μεγάλες προσωπικότητες που άλλαξαν το ρου της ιστορίας. Ο Απρίλιος στα Public είναι Μήνας Παιδικού Βιβλίου και φέτος τον γιορτάζουμε με σύνθημα «τα παιδία ακτιβίζει»!

Πώς το παιδικό βιβλίο γίνεται πηγή έμπνευσης

vivlia-pou-empneoun-ta-paidia-01

Μπορούμε στα αλήθεια να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο διαβάζοντας; Η απάντηση είναι ναι. Και αυτό γιατί μέσα από τις σελίδες ενός βιβλίου αφουγκραζόμαστε ιδέες, μαθαίνουμε να κρίνουμε και να σκεπτόμαστε. Το ίδιο ισχύει και για τους μικρούς αναγνώστες. Οι ιστορίες που διαβάζουμε πλέον σε πολλά παιδικά βιβλία, βοηθούν τα παιδιά κάθε ηλικίας να εντρυφήσουν σε πανανθρώπινες αξίες αλλά και να ενημερωθούν για τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας. Η προστασία της φύσης, ο αγώνας για τα κοινωνικά δικαιώματα, ο σεβασμός απέναντι στη διαφορετικότητα, ζωντανεύουν στο χαρτί με πολύχρωμα χρώματα και πανέμορφες εικόνες. Και το σημαντικότερο: με τρόπο που μιλά απευθείας στην αγνή παιδική ψυχή. Με αφορμή το Μήνα Παιδικού Βιβλίου λοιπόν, βρήκαμε συναρπαστικά παιδικά βιβλία με σπουδαία κοινωνικά μηνύματα!

Τα παιδία ακτιβίζει: Βιβλία για ένα καλύτερο μέλλον

«Μην περάσεις τη γραμμή!»: Ένα παιδικό βιβλίο ωδή στην ελευθερία

Ένας φρουρός στέκεται αγέρωχος απέναντι στο πλήθος. Ρητή εντολή του στρατηγού κανείς να μην περάσει τη γραμμή που οδηγεί στην επόμενη σελίδα. Μια μικρή μπάλα καταφέρνει και περνά το περίεργο αυτό «σύνορο», αλλάζοντας τα πάντα. Τι θα συμβεί άραγε όταν ο φρουρός αποφασίζει να παραβλέψει τις εντολές των ανωτέρων του; Το βιβλίο «Μην περάσεις τη γραμμή!» της Isabel Minhós Martins καταφέρνει να θίξει με μόλις λίγες λέξεις το ζήτημα του αυταρχισμού, της τυφλής υπακοής και της δίψας για την ελευθερία. Στο πλευρό της Πορτογαλίδας συγγραφέως, ο Bernardo P. Carvalho, ο οποίος με τη υπέροχη εικονογράφησή του απογειώνει αυτή την πρωτότυπη παιδική ιστορία.

«Πες κάτι!»: Βρες τη φωνή σου και άλλαξε τον κόσμο

O Peter H. Reynolds συγκαταλέγεται στις επιδραστικότερες φωνές της σύγχρονης παιδικής λογοτεχνίας. Ο φημισμένος συγγραφέας γνώρισε τεράστια επιτυχία με το αριστούργημα «Η τελεία» και την εικονογράφηση της σειράς «Η Μιμή η νευρική» της Megan McDonald. Τώρα, επιστρέφει με το «Πες κάτι!» ένα μικρό αλλά «ηχηρό» βιβλίο, για να δείξει πως κάθε παιδί έχει μέσα του τη δύναμη να αλλάξει τον κόσμο. Το νέο έργο του Peter H. Reynolds, καλεί τα παιδιά να βρουν τη φωνή τους και να τη χρησιμοποιήσουν με ειλικρίνεια και θάρρος με στόχο έναν καλύτερο μέλλον.

vivlia-pou-empneoun-ta-paidia-02

«20 σπουδαία αγόρια και κορίτσια που άλλαξαν τον κόσμο»: Αληθινές ιστορίες που εμπνέουν

Δε χρειάζεται να είναι κάποιος ενήλικος ώστε να ξεχωρίσει για τις ιδέες και τις ικανότητές του. Όπως αποδεικνύουν οι ιστορίες που διαβάζουμε στο «20 σπουδαία αγόρια και κορίτσια που άλλαξαν τον κόσμο», η επινοητικότητα, η επιμονή, η οξυδέρκεια και η ελεύθερη σκέψη είναι μερικές από τις δεξιότητες των ανθρώπων που άλλαξαν τον κόσμο. Μάλιστα, αυτές μπορούν να αναπτυχθούν από αρκετά μικρή ηλικία Από την Κλεοπάτρα, έως τον Michael Jordan και την Ruth Ginsburg, οι 20 «πρωταγωνιστές» του βιβλίου παρουσιάζουν στα παιδιά το πώς κατάφεραν να γράψουν το όνομά τους με χρυσά γράμματα στις σελίδες της ιστορίας.

«Good Night Stories For Rebel Girls»: Γυναίκες που ξεπέρασαν κάθε δυσκολία

Ακόμα ένα βιβλίο της best-selling σειράς «Συναρπαστικές Ιστορίες» είναι το «Good Night Stories For Rebel Girls». Στο βιβλίο της η Elena Favilli παρουσιάζει σε μορφή bedtime story, τις ζωές 100 διάσημων μεταναστριών. Σπουδαίων γυναικών, οι οποίες κόντρα σε όλες τις αντιξοότητες κατάφεραν όχι μόνο να σταθούν στα πόδια τους στη νέα τους πατρίδα, αλλά και να γίνουν γνωστές σε όλο τον κόσμο με τα επιτεύγματά τους. Προσωπικότητες όπως η Anna Wintour, η Rihanna, η Carmen Miranda, η Ilhan Omar και η Lupita Nyong’o είναι μερικές από τις ηρωίδες που κατόρθωσαν να κυνηγήσουν τα όνειρά τους μακριά από την πατρίδα τους.

«Change Sings»: Ένας παιδικός ύμνος για την αλλαγή

Last but not least, έχουμε το πρωτοποριακό βιβλίο για παιδιά της Amanda Gorman με τίτλο «Change Sings». Η βραβευμένη ποιήτρια και ακτιβίστρια μας χαρίζει ένα εμπνευσμένο lyrical book μέσα από το οποίο τα παιδιά ανακαλύπτουν τη δύναμη που έχουν μέσα τους για να αλλάξουν τον εαυτό τους και τον κόσμο προς το καλύτερο. «Ακούω την αλλαγή να μουρμουρίζει, το πιο περήφανο τραγούδι και τόσο δυνατό. Η αλλαγή που έρχεται δε με φοβίζει, κι έτσι μαζί της τραγουδώ!»

vivlia-pou-empneoun-ta-paidia-03

Κάνουμε τον κόσμο καλύτερο διαβάζοντας

Το διάβασμα δεν είναι απλά μία μεγάλη απόλαυση. Είναι ένας όχημα που μας οδηγεί να γίνουμε πρώτα απ' όλα εμείς καλύτεροι και μαζί με εμάς ο κόσμος. Ο Μήνας Παιδικού Βιβλίου είναι εδώ για να μας θυμίσει πως η αλλαγή αρχίζει από τους μικρούς μας φίλους. «Ας φτιάξουμε και πάλι τον κόσμο μας, ξεκινώντας από τα παιδιά. Αυτά είναι που θα δείξουν στους μεγάλους το σωστό δρόμο» έγραφε η συγγραφέας Jella Lepman στα ερείπια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, και το μήνυμά της μοιάζει σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ.