Έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος συγγραφέας John le Carré

Περίληψη: Ο μέγας συγγραφέας John le Carré, που σαγήνευσε το αναγνωστικό κοινό με τις κατασκοπευτικές ιστορίες του και περιέγραψε τον πολυσύνθετο κόσμο του Ψυχρού Πολέμου, «έφυγε» στα 89 του από πνευμονία.

Ο περιώνυμος John le Carré, ο κατάσκοπος που έγινε συγγραφέας κατασκοπευτικών θρίλερ, περιγράφοντας τον νέο κόσμο που αναδύθηκε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, έφυγε από τη ζωή στις 12 Δεκεμβρίου 2020 σε ηλικία 89 ετών.

Το όνομα John le Carré ήταν το φιλολογικό ψευδώνυμο του David Cornwell, ο οποίος μετέτρεψε την επαγγελματική του εμπειρία από τις μυστικές υπηρεσίες της Βρετανίας σε μια αξιοσημείωτη λογοτεχνική καριέρα έξι δεκαετιών.


Στα τέλη της δεκαετίας του ’40 άρχισε να δουλεύει για τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες ενώ σπούδαζε γερμανική φιλολογία στη Βέρνη της Ελβετίας. Μπήκε επισήμως στη MI5 ως υπεύθυνος στρατολόγησης και παρακολούθησης κατασκόπων για δράση πίσω από το Σιδηρούν Παραπέτασμα. Κατόπιν μετατάχθηκε στην MI6 και εστάλη στη Βόννη, τότε πρωτεύουσα της Δυτικής Γερμανίας, με κάλυψη το πόστο του γραμματέα της εκεί βρετανικής πρεσβείας. Ακολούθησε μετάθεση στο Αμβούργο.

Η λογοτεχνική καριέρα του ξεκίνησε τη δεκαετία του 1960, με τις ιστορίες του George Smiley. Το μυθιστόρημα που τον εδραίωσε στο παγκόσμιο λογοτεχνικό στερέωμα ήταν το «The Spy Who Came in from the Cold» του 1963. Το βιβλίο αυτό ήταν το τρίτο του σε σειρά και έγινε διεθνές best seller. Η πολύ πιο ρεαλιστική απεικόνιση της ψυχροπολεμικής πραγματικότητας και της κατασκοπείας γενικότερα ήταν αυτό που τον έκανε να ξεχωρίσει στο είδος του.

Η πιο παραγωγική περίοδος της καριέρας του ήταν κατά τη διάρκεια των 70s και των 80s, με σημαντικές κυκλοφορίες όπως τα «Tinker Tailor Soldier Spy» (1974), «The Honourable Schoolboy» (1977), «Οι άνθρωποι του Σμάιλι» (1979), «Η μικρή τυμπανίστρια» (1983), «A Perfect Spy» (1986) και «The Russia House» (1989). Μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου, και τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου, τα μυθιστορήματά του επεκτάθηκαν σε θεματολογία πέραν της κατασκοπείας. Συνολικά έγραψε 25 μυθιστορήματα με τελευταίο το «Ένας Έντιμος Άνθρωπος» του 2019.

Η μεγάλη επιτυχία των μυθιστορημάτων του προσέλκυσε το ενδιαφέρον της τηλεόρασης και του κινηματογράφου. Εννέα έργα του έχουν μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη με πιο πρόσφατο το μυθιστόρημα «Ένας προδότης στα μέτρα μας», το οποίο κυκλοφόρησε στις αίθουσες το 2016, με τους Ewan McGregor, Naomie Harris και Damian Lewis σε πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Η πιο αριστοτεχνική μεταφορά έργου, όμως, είναι αναμφίβολα το «Tinker Tailor Soldier Spy» του 2011. Με τον Σουηδό Tomas Alfredson στη σκηνοθεσία και ένα all star βρετανικό cast που αποτελείται από τους Colin Firth, Benedict Cumberbatch, Tom Hardy, John Hurt και, φυσικά, τον πρωταγωνιστή Gary Oldman, η ταινία ήταν υποψήφια για 3 Όσκαρ και 11 BAFTA.

Video Duration
1:53


Όπως είναι φυσικό, μέσα σε μια τόσο μεγάλη καριέρα, ο John le Carré έχει συλλέξει και πολλά βραβεία. Πιο πρόσφατο το Βραβείο Olof Palme, το οποίο παρέλαβε φέτος. Το βραβείο αυτό τιμά κάθε χρόνο τους ανθρώπους που ξεχώρισαν για τη συμβολή τους σε τομείς, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα και την παγκόσμια ειρήνη. Το βραβείο συνοδεύτηκε και από χρηματικό έπαθλο $100.000, το οποίο ο John le Carré δώρισε στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.

«Υπάρχουν στιγμές, που είναι πολύ γεμάτες, για να μπορείς να τις ζεις τη στιγμή που συμβαίνουν», είχε δηλώσει μεταξύ άλλων. Ο λογοτεχνικός κόσμος χάνει μια εμβληματική φιγούρα αλλά ο John le Carré αφήνει πίσω του ένα τεράστιο έργο μέσα από το οποίο θα τον θυμόμαστε για πολλά ακόμα χρόνια.

Url Κατηγορία