Βάλε αέρα ανανέωσης στο σπίτι σου και ξεκίνα τη σεζόν δυναμικά!

Περίληψη: Ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας της ανανέωσης και του νέου ξεκινήματος! Μπες δυναμικά αλλάζοντας το σπίτι σου μαζί με τα Public.

Σεπτέμβριος! Ο μήνας που… αναλογίζεσαι πόσο γρήγορα πέρασαν οι διακοπές και πως, από εδώ και πέρα, οι μέρες θα γίνονται όλο και μικρότερες, ο αέρας όλο και ψυχρότερος, ενώ η αμμουδιά και τα τζιτζίκια θα περιμένουν άλλες 300-τόσες μέρες μέχρι να ξανάρθουν. Μη σε παίρνει από κάτω, όμως! Μπορεί ο Σεπτέμβριος να οριοθετεί την έναρξη του φθινοπώρου, ακόμη έχουμε αρκετή ζέστη, όμως, για να κάνουμε πράγματα! Ένα από αυτά είναι η ανανέωση του σπιτιού, μιας και τώρα μπορείς να κάνεις εργασίες DIY και να αλλάξεις πράγματα, μιας και δεν έχει τόση ζέστη που να μη μπορείς να κουνηθείς, αλλά ούτε τόσο κρύο που να μη μπορείς να ανοίξεις ένα παράθυρο. Τα Public είναι μαζί σου σε αυτό και έχουμε να σου προτείνουμε πράγματα και ιδέες για να κάνεις το σπίτι σου να μοιάζει καινούριο!

1. Άλλαξε διαρρύθμιση

Ίσως η πιο εύκολη αλλαγή, αλλά και η πιο αναγκαία. Ειδικά αν το σπίτι σου δεν είναι… πατροπαράδοτο, είναι σχεδόν σίγουρο το ότι μια νέα διαρρύθμιση θα σε βοηθήσει να εντοπίσεις προβλήματα ή να δεις τον χώρο σου υπό ένα άλλο πρίσμα. Πολύ συχνά, αλλάζοντας τη διάταξη των επίπλων, βλέπεις πράγματα τα οποία δεν βόλευαν στην παλιά διάταξη ή και το αντίθετο! Μη φοβάσαι να κάνεις το βήμα – στο κάτω κάτω, αν δεν σου αρέσει, την αλλάζεις ξανά… του χρόνου τον Σεπτέμβριο! Επίσης μπορείς – αν και σίγουρα είναι πιο δύσκολο – να δοκιμάσεις να αλλάξεις κάτι ακόμη και σε δωμάτια τα οποία θεωρούμε "παγιωμένα", όπως την κουζίνα.

2. Άλλαξε οικιακές συσκευές

Η καλύτερη στιγμή είναι… τώρα! Αν σκέφτεσαι εδώ και χρόνια να αντικαταστήσεις, πχ, το παλιό σου ψυγείο με κάτι σύγχρονο, τώρα είναι η καλύτερη στιγμή. Οι νέες συσκευές είναι πολύ πιο αποδοτικές και καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια, ενώ είναι και πιο φιλικές προς το περιβάλλον. Μπες στις σελίδες του Public και θα βρεις όλες τις νέες μεγάλες οικιακές συσκευές, με περισσότερες εκπτώσεις αλλά και δωροεπιταγές για όσους εξαργυρώσουν voucher από το πρόγραμμα αντικατάστασης συσκευών! Και λέμε πως η πιο καλή στιγμή είναι τώρα, διότι η χαμηλή κατανάλωση των νέων συσκευών θέρμανσης και κλιματισμού θα κρατήσει τον λογαριασμό του ρεύματος χαμηλά, εν όψει χειμώνα!

3. Βάψε το σπίτι

Το βάψιμο είναι η δεύτερη πιο συχνή αλλαγή σε ένα σπίτι. Αλλάζοντας χρώματα, μπορείς να κάνεις έναν χώρο να δείχνει καινούριος. Μη φοβηθείς να κάνεις τολμηρές αλλαγές, να πειραματιστείς με ζωηρά χρώματα, να βάψεις feature walls, ακόμη και να βάλεις περισσότερα χρώματα σε ένα δωμάτιο. Ξεκόλλα από τις παραδοσιακές επιταγές των άσπρων τοίχων, ζούμε στο 2022! Μπορείς να κάνεις παιχνίδι με οτιδήποτε. Σκέψου τα αγαπημένα σου χρώματα και δώσε στα δωμάτια του σπιτιού σου έναν ιδιαίτερο τόνο.

4. Διάλεξε στυλ

Αν είσαι από τους τολμηρούς, τότε… η υπέρτατη ανανέωση είναι αυτή! Όλοι ξέρουμε καλά το πώς διαμορφώνονται τα σπίτια στην Ελλάδα. Μερικά έπιπλα από τους γονείς, κάποιο χαλί που υπήρχε "απάτητο", άλλα έπιπλα τα οποία σιγά σιγά μαζεύονται, ετερόκλητα κάδρα, μπιμπελό και διακοσμητικά που είτε πήραμε εμείς είτε μας έκαναν δώρο, όλα συνεισφέρουν σε αυτή τη γνώριμη εικόνα του χαοτικού ελληνικού σπιτιού χωρίς σαφές στυλ. Κάνε το υπέρτατο βήμα και, έχοντας επιλέξει ΕΝΑ στυλ που θέλεις να έχει το σπίτι σου, ξεφορτώσου τα όλα! Ναι, καλές οι συμβουλές των διακοσμητών για "mishmash", αλλά το μέσο ελληνικό σπίτι είναι μάλλον… mismatch. Στα Public θα βρεις και διακοσμητικά για να συμπληρώσεις το στυλ που επέλεξες!

5. Άλλαξε φωτισμό

Ο φωτισμός είναι ένα από τα πράγματα που μπορούν να αλλάξουν ριζικά την όψη του σπιτιού. Τα περισσότερα σπίτια έχουν παραδοσιακά φωτιστικά ή πολύφωτα που κρέμονται από το ταβάνι. Η τεχνολογία, όμως, έχει προχωρήσει! Πρόσθεσε λαμπατέρ με έξυπνες λάμπες ή και ταινίες LED, τα οποία μπορείς να ελέγχεις από app στο smartphone, και φτιάξε σενάρια φωτισμού για να αλλάξεις τόσο τη φωτεινότητα όσο και το χρώμα του φωτισμού αναλόγως της ώρας ή της διάθεσής σου.

6. Άλλαξε μικροσυσκευές

Ο εξοπλισμός του σπιτιού είναι ένα από τα πράγματα που δίνουν χαρακτήρα σε ένα σπίτι, αλλά και χαλάνε τον χαρακτήρα ενίοτε. Μπες στις σελίδες του Public με μικροσυσκευές και διάλεξε αυτές που θα δέσουν με το στυλ του σπιτιού σου και θα σου δώσουν έναν αέρα ανανέωσης αλλά και περισσότερες δυνατότητες! Απαλλάξου από αυτή την παλιά καφετιέρα, το φουρνάκι μικροκυμάτων που έχεις από το φοιτητικό σπίτι, ή ακόμη και τα μαγειρικά σκεύη της μαμάς!

7. Πέτα πράγματα

Το κυριότερο πρόβλημα των σπιτιών είναι η σταδιακή συσσώρευση πραγμάτων. Δεν έχει σημασία αν αυτά είναι διακοσμητικά, καδράκια, σουβενίρ, ετερόκλητα αντικείμενα, πράγματα που σου χάρισε κάποιος κάποτε, ή πράγματα που πήρες κάποτε και τα οποία μπορεί να σου θυμίζουν, πχ, κάποιες διακοπές, τις αποκριές του…'14, το τελευταίο πάρτι της αποφοίτησης, κάποια παλιά σχέση, ή οτιδήποτε άλλο. Οι άνθρωποι έχουμε την τάση να κρατάμε πράγματα «μήπως χρειαστούν». Αν δεν το έχεις χρησιμοποιήσει τον τελευταίο χρόνο, οι πιθανότητες λένε πως δεν θα σου χρειαστεί. Κάνε μια γενική εκκαθάριση και ξεφορτώσου πράγματα που δεν είναι αναντικατάστατα. Ακόμη και αν το… OCD σου διαμαρτύρεται, μπορείς να πάρεις ένα κουτί αποθήκευσης και να βάλεις όσα δεν θέλεις να πετάξεις αλλά ούτε θέλεις να έχεις μέσα στο σπίτι να πιάνουν χώρο, και να τα αποθηκεύσεις μόνιμα στην αποθήκη ή στο πατάρι. Είναι βέβαιο πως ξαναβρίσκοντάς τα μετά από χρόνια, θα σου είναι πολύ πιο εύκολο να τα πετάξεις, ενώ δεν θα κάνουν τους χώρους του σπιτιού σου να μοιάζουν με παλαιοπωλείο.