Παγκόσμια Ημέρα Καφέ: προστατεύοντας το περιβάλλον με τον καφέ που πίνεις

Περίληψη: Ο καφές σου είναι αρκετά… πράσινος; Η αγαπημένη συνήθεια εκατομμυρίων ανθρώπων μπορεί να γίνει ακόμη πιο φιλική προς το περιβάλλον. Σου δείχνουμε το «πώς»!

Ο καφές είναι είδος πρώτης ανάγκης! Για εκατομμύρια ανθρώπους, ίσως και δισεκατομμύρια, ο καφές είναι το πρώτο πράγμα που σκέφτονται μόλις ξυπνήσουν, αλλά και αγαπημένη συνήθεια κατά τη διάρκεια της ημέρας. Στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες, ο καφές είναι ιεροτελεστία, είναι κοινωνική λειτουργία, είναι τρόπος ζωής! Το «πάμε για καφέ» είναι modus vivendi για όλους τους Έλληνες· μπορούμε να κάτσουμε με έναν φίλο απολαμβάνοντας πάνω από δυο ποτήρια/κούπες/φλυτζάνια καφέ για ώρες ατελείωτες!

Οι έρευνες δείχνουν, όμως, κάτι ανησυχητικό: ο καφές, ο οποίος αποτελεί το υπ' αριθμόν δύο καταναλωτικό αγαθό, πίσω μόνο από το πετρέλαιο, ευθύνεται για την καταστροφή τροπικών δασών και για μόλυνση υδάτων κατά την επεξεργασία, ενώ και οι συνθήκες των εργατών στις καλλιέργειες αποτελούν άλλο ζήτημα. Πώς μπορεί κανείς να απολαύσει τον καφέ του, όμως, χωρίς τύψεις και χωρίς να συμβάλλει στην επιβάρυνση του περιβάλλοντος; Συνέχισε να διαβάζεις και θα δεις!

Ο καφές σου έχει κρυώσει!

Μπορεί να έχουμε τα πρωτεία στην κατανάλωση κρύου καφέ, αλλά υπάρχουν και μέθοδοι εκχύλισης του καφέ χωρίς βράσιμο! Το γνωστό «cold brew» είναι ο τρόπος να καταναλώνεις μηδενική ενέργεια. Απλά βάζεις τον αλεσμένο καφέ μαζί με νερό σε θερμοκρασία δωματίου σε ένα μεγάλο δοχείο, το αφήνεις για αρκετές ώρες, και έπειτα φιλτράρεις τον καφέ από το υγρό. Ο καφές σου είναι έτοιμος και μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα υπολείμματα καφέ για λίπασμα των φυτών σου!

kafes-perivallon-01b

Νερό τόσο όσο!

Όταν ετοιμάζεις καφέ, φρόντισε να μη σπαταλάς ενέργεια ζεσταίνοντας περισσότερο νερό απ' όσο χρειάζεται. Προσπάθησε να μετρήσεις το νερό που χρειάζεται και μη βάζεις τον βραστήρα να θερμαίνει δυο λίτρα νερό για δύο κούπες καφέ. Η ενέργεια, δυστυχώς, ακόμη προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από μη ανανεώσιμες πηγές και μολύνει το περιβάλλον. Ομοίως και για τις καφετιέρες φίλτρου: μην φτιάχνεις καφέ για τέσσερις κούπες, ενώ θα πιείς μία! Φτιάξε μία και, όταν και εάν χρειαστεί, φτιάχνεις μια δεύτερη – και την απολαμβάνεις φρέσκια!

Όχι σε πλαστικά σε θάλασσες και… καφέ!

Ο καφές έρχεται σε πλαστικά δοχεία, σακούλες, κάψουλες, πολλά από τα οποία δεν είναι φιλικά προς το περιβάλλον και δημιουργούν ρύπους. Προσπάθησε να αγοράζεις καφέ σε οικολογικές συσκευασίες με όσο το δυνατόν λιγότερο πλαστικό, ενώ και για τις κάψουλες υπάρχει η λύση των μεταλλικών, οι οποίες είναι από αλουμίνιο και ανακυκλώσιμες.

Ο καφές στο φλυτζάνι

Η οικολογική συνείδηση επιβάλλει να πεις «όχι» σε πλαστικά και χάρτινα. Τα πραγματικά οικολογικά σκεύη είναι τα γυάλινα, τα πήλινα, τα μεταλλικά, και τα κεραμικά φλυτζάνια και κούπες. Αυτά τα δοχεία αντέχουν στον χρόνο, μπορείς να τα χρησιμοποιείς για χρόνια, ενώ υπάρχουν και κατάλληλα σκεύη για τον δρόμο. Το ίδιο και για το καλαμάκι! Ναι, το ξέρουμε πως μπορεί να σου αρέσει να το δαγκώνεις, αλλά κάνε την καρδιά σου πέτρα και πάρε ένα μεταλλικό καλαμάκι, το οποίο δεν θα σου ξαναγυρίσει, με τη μορφή μικροπλαστικών, στη θάλασσα που κάνεις μπάνιο.

Καφές ηθικός και οικολόγος!

Σίγουρα το έχεις ακούσει: το «ethical coffee» ή η παραλλαγή «ethically-sourced coffee» παίζει πολύ τελευταία, μαζί με το «Fairtrade». Κι όμως, δεν είναι buzzwords αλλά υπάρχουν καφέδες οι οποίοι παράγονται με τρόπους που δεν βλάπτουν το περιβάλλον, ενώ σέβονται και τους παραγωγούς. Δυστυχώς, όμως, απλά η ταμπέλα «Fairtrade» ή «Ethical–κάτι» δεν αποτελεί εχέγγυο. Θα πρέπει να ψάξεις λίγο περισσότερο, να μπεις στο site της εταιρείας, ή να ψάξεις για πιο σοβαρές διαπιστεύσεις στη συσκευασία, όπως η ταμπέλα του «Rainforest Alliance».

kafes-perivallon-02b

Τελικά υπάρχει καφές φιλικός προς το περιβάλλον;

Σαφώς και υπάρχει! Απλά… ο τρόπος που λειτουργεί η παγκόσμια οικονομία κάνει (συνειδητά) δύσκολο το να ξέρεις. Σήμερα υπάρχει τεράστια πίεση από τους καταναλωτές και από διάφορους οργανισμούς, και πολλές εταιρείες έχουν φροντίσει να «καθαρίσουν» τη λειτουργία τους, να φροντίσουν να ελέγχουν την προέλευση του καφέ, να υιοθετούν «πράσινες» πρακτικές, αλλά και να διασφαλίζουν τη δίκαιη κατανομή των κερδών και στους παραγωγούς. Πρέπει, όμως, και εμείς, ως καταναλωτές, να φροντίσουμε να μάθουμε ποιες είναι αυτές οι εταιρείες και να τις επιβραβεύσουμε με την επιλογή μας. Έχουμε κι εμείς μερίδιο ευθύνης για έναν καφέ που δεν επιβαρύνει το περιβάλλον.

Τώρα που πλησιάζει η Παγκόσμια Ημέρα Καφέ, τα Public σε περιμένουν με ό,τι χρειάζεσαι για να φτιάξεις τον αγαπημένο σου καφέ και να τον απολαύσεις όπως εσύ θέλεις!