Κλιματιστικά: Η πιο αποδοτική λύση για το καλοκαίρι και όχι μόνο!

Περίληψη: Τα κλιματιστικά τελευταίας τεχνολογίας έρχονται με προηγμένες λειτουργίες εξασφαλίζοντας την ιδανική ατμόσφαιρα στο σπίτι χειμώνα-καλοκαίρι!

Καλοκαιράκι και οι ζέστες έχουν αρχίσει και πιάνουν για τα καλά. Καθώς ο υδράργυρος σιγά σιγά ανεβαίνει, όλοι αναζητούμε επειγόντως λύσεις δροσιάς στο σπίτι, το εξοχικό και το γραφείο. Μπορεί το κλιματιστικό συχνά να αναφέρεται ως ενεργοβόρα συσκευή, εντούτοις παραμένει σταθερά η πιο value for money επιλογή αποδοτικής ψύξης, αλλά και θέρμανσης. Τα σύγχρονα μοντέλα έρχονται με πλήθος τεχνολογιών (ναι, ακόμα και AI!) που υπόσχονται περισσότερη ευκολία, καλύτερη απόδοση και μικρότερη κατανάλωση. Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά γιατί τα air condition είναι η πιο συμφέρουσα λύση όχι μόνο για το καλοκαίρι αλλά για όλο το χρόνο.

Ιδανική ατμόσφαιρα με κλιματιστικά, χειμώνα-καλοκαίρι!

Τους καλοκαιρινούς μήνες το κλιματιστικό γίνεται για τους περισσότερους από εμάς η αγαπημένη συσκευή του σπιτιού. Και όχι άδικα, αν σκεφτείς πως λόγω της υψηλής θερμοκρασίας η ατμόσφαιρα μπορεί εύκολα να γίνει εύκολα αποπνικτική. Παλαιότερα, η λειτουργία του κλιματιστικού είχε μεγάλο κόστος, οικονομικό όσο και περιβαλλοντικό. Πλέον, τα μοντέλα νέας γενιάς λειτουργούν αποδοτικότερα, χωρίς σπατάλες, είναι eco-friendly, ενώ τεχνολογίες όπως η λειτουργία inverter εξασφαλίζουν μικρότερη ενεργειακή κατανάλωση αλλά και βελτιωμένη ποιότητα αέρα. Απαραίτητη προϋπόθεση παραμένει η επιλογή του σωστού κλιματιστικού ανάλογα με τις ανάγκες του χώρου που θα το τοποθετήσεις, αλλά και η τακτική του συντήρηση.

klimatistika-summer-2023-02

Παρά την κυρίαρχη άποψη που θέλει το κλιματιστικό να λειτουργεί αποκλειστικά τους καλοκαιρινούς μήνες, ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές επιλέγουν το air condition και για τη θέρμανση του σπιτιού το χειμώνα. Μία συσκευή κλιματισμού με το κατάλληλο μέγεθος ισχύος μπορεί να καλύψει και με το παραπάνω τις ανάγκες θέρμανσης στα περισσότερα δωμάτια του σπιτιού, ειδικά αν μιλάμε για υπνοδωμάτια και κλειστούς χώρους. Ένα ακόμα σημαντικό πλεονέκτημα σε σχέση με τα λοιπά θερμαντικά σώματα, είναι πως τα κλιματιστικά διαθέτουν φίλτρα τα οποία αφαιρούν από των αέρα του δωματίου τη σκόνη, τα βακτηρίδια και άλλα επιβλαβή για την υγεία στοιχεία. Σε κάθε περίπτωση όμως, δε χρειάζεται να απαλλαχτείς από τις «παραδοσιακές» συσκευές θέρμανσης αν δεν το επιθυμείς, μιας και τα κλιματιστικά μπορούν κάλλιστα να λειτουργήσουν συμπληρωματικά για τη ρύθμιση της επιθυμητής θερμοκρασίας.

Tips για αποδοτικότερο κλιματισμό

Η ενεργειακή κλάση και οι τεχνολογίες του κλιματιστικού παίζουν βασικό ρόλο ώστε να μη δεις «τσιμπημένο» το λογαριασμό του ρεύματος. Ωστόσο είτε μιλάμε για χειμώνα, είτε για καλοκαίρι καλή ώρα, υπάρχουν μερικοί εύκολοι και ταυτόχρονα έξυπνοι τρόποι για να αυξήσεις ακόμα περισσότερο την απόδοση της συσκευής σου.

Πρώτο και βασικότερο, η θερμοκρασία. Αν έχεις μονίμως τη θερμοκρασία στους 18 °C, μάντεψε, σπαταλάς άσκοπα ενέργεια. Όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά ανάμεσα στην εξωτερική θερμοκρασία και τη θερμοκρασία του δωματίου, τόσο περισσότερο «ζορίζεται» το κλιματιστικό για να τα βγάλει πέρα.

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, η συντήρηση του κλιματιστικού είναι απαραίτητη έτσι ώστε να γλυτώσεις πιθανές βλάβες, δυσλειτουργίες και άλλα απρόοπτα που επηρεάζουν τη λειτουργία της συσκευής σου. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα καθάρισε τα φίλτρα και την εξωτερική μονάδα, ενώ αν παρατηρήσεις περίεργους θορύβους επικοινώνησε με έναν τεχνικό.

Ένα ακόμα εύκολο tip για αποδοτικότερο κλιματισμό είναι να «μειώσεις» τη ζέστη που φτάνει στο δωμάτιο. Το μεσημέρι μπορείς για παράδειγμα να χαμηλώσεις την τέντα του μπαλκονιού, ενώ κλείνοντας παντζούρια, στόρια και κουρτίνες «βοηθάς» το κλιματιστικό να ρυθμίσει τη θερμοκρασία καταναλώνοντας λιγότερη ενέργεια.

klimatistika-summer-2023-01

Ψάχνεις κλιματιστικό; Έλα στα Public!

Όπως καταλαβαίνεις, τα κλιματιστικά δεν είναι μόνο για να την παλέψουμε απέναντι στα σαραντάρια που έρχονται, αλλά μια επένδυση για όλους τους μήνες του έτους. Αν σε απασχολεί η ερώτηση «τι κλιματιστικό να πάρω;», πέρνα μια βόλτα από το πλησιέστερο κατάστημα Public και το Public.gr. Εκεί όπου σε περιμένουν κορυφαία επώνυμα κλιματιστικά με επιδότηση που φτάνει το 50%!