Τι κλιματιστικό να πάρω και με πόσα BTU;

Περίληψη: Τι κλιματιστικό να αγοράσω; Αυτό αναρωτιούνται όλοι κάθε καλοκαίρι. Εδώ θα λύσουμε όλες τις απορίες για BTU, ενεργειακή κλάση και ό,τι άλλο σε απασχολεί.

Διανύουμε την εποχή που το κλιματιστικό γίνεται κάτι παραπάνω από απαραίτητο, αφού οι θερμοκρασίες σκαρφαλώνουν σε αφόρητα επίπεδα. Αν δεν έχεις air condition ή αυτό που έχεις είναι παλιό (και άρα σε «καίει» στο λογαριασμό) τότε σίγουρα αυτή την περίοδο σε απασχολεί το ερώτημα «τι κλιματιστικό να πάρω;». Οι επιλογές είναι πολλές και τα τεχνικά χαρακτηριστικά επίσης. Ας αποσαφηνίσουμε τις σημαντικότερες πληροφορίες γύρω από την επιλογή air condition λοιπόν για να αποφασίσεις με σιγουριά τι κλιματιστικό να αγοράσεις.

Επιλογή κλιματιστικού με βάση τα BTU

Τα BTU μετρούν την ισχύ ενός κλιματιστικού και είναι το βασικότερο χαρακτηριστικό που πρέπει να γνωρίζεις για να κάνεις την κατάλληλη επιλογή για το χώρο σου. Το εμβαδόν της επιφάνειας που θέλεις να καλύψεις θα σε οδηγήσει στην σωστή κατηγορία ισχύος, καθώς ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα, η ισχύς που απαιτείται για ψύξη είναι διαφορετική. Οι πιο συνήθεις επιλογές στην αγορά προσφέρουν απόδοση που ξεκινά από τα 9.000 BTU και φτάνει τα 24.000 BTU. Η απόδοση εξαρτάται από πολλούς ακόμα παράγοντες, όπως το ύψος του δωματίου και οι ώρες ηλιοφάνειας. Σε γενικές γραμμές όμως, ο παρακάτω πίνακας μπορεί να σε καθοδηγήσει στην επιλογή της σωστής ισχύος σε BTU ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα που θες να καλύψεις:

Ισχύς (BTU)Τετραγωνικά μέτρα (τ.μ.)
9.000 BTUΈως 20 τ.μ.
12.000 BTU20-35 τ.μ.
18.000 BTU35-50 τ.μ.
24.000 BTU50-70 τ.μ.

Κλιματιστικό 9.000 BTU

Για μικρά και μεσαίου μεγέθους δωμάτια ένα κλιματιστικό με ισχύ 9.000 BTU είναι συνήθως αρκετό. Μπορεί να καλύψει αποδοτικά επιφάνειες έως 20 τ.μ. και το κόστος αγοράς του ξεκινά από 350€. Φυσικά υπάρχουν επιλογές με πρόσθετα χαρακτηριστικά που ανεβάζουν το κόστος. Ακόμα και στα πιο προσιτά μοντέλα όμως η ενεργειακή απόδοση είναι τουλάχιστον A++ στην πλειοψηφία των επιλογών, για να απολαμβάνεις οικονομική λειτουργία.

Κλιματιστικό 12.000 BTU

Μία μεγάλη γκάμα επιλογών θα βρεις και στη κατηγορία των κλιματιστικών 12.000 BTU. Το κόστος απόκτησής τους ανεβαίνει ελάχιστα και ξεκινά κάτω από τα 400€. Αυτή η κατηγορία συστήνεται για χώρους έως 35 m2, ενώ και εδώ απολαμβάνεις οικονομική λειτουργία καθώς όλα τα διαθέσιμα μοντέλα έχουν ενεργειακή κλάση ψύξης A++ ή υψηλότερη.

Κλιματιστικό 18.000 BTU

Αν ο χώρος σου φτάνει τα 50 τ.μ. τότε χρειάζεσαι ένα κλιματιστικό 18.000 BTU για να ρίξεις τη θερμοκρασία στα επιθυμητά επίπεδα χωρίς το air condition να δουλεύει «υπερωρίες». Ακόμα και οι οικονομικότερες επιλογές, που ξεκινούν από τα 659€ αυτή τη στιγμή, είναι ενεργειακής κλάσης  A+++, άρα η κατανάλωση ρεύματος είναι η χαμηλότερη δυνατή.

Κλιματιστικό 24.000 BTU

Τα ισχυρότερα μοντέλα που θα βρεις ευρέως διαθέσιμα στην αγορά είναι τα κλιματιστικά 24.000 BTU. Ένα τόσο δυνατό air condition θα καλύψει μεγάλους χώρους, από 50 έως 70 τ.μ. Στα κορυφαία μοντέλα θα βρεις τα νεότερα χαρακτηριστικά της αγοράς, όπως τεχνητή νοημοσύνη, με τις τιμές σε αυτή την κατηγορία απόδοσης να ξεκινούν από τα 849€

Επιλογή κλιματιστικού με βάση τον τύπο

Ο πιο συνηθισμένος τύπος είναι τα κλιματιστικά τοίχου, τα οποία αποτελούνται από δύο μέρη, την εσωτερική και την εξωτερική μονάδα. Υπάρχουν επίσης τα φορητά κλιματιστικά που προσφέρουν διαφορετικά πλεονεκτήματα σε σχέση με ένα αντίστοιχο μοντέλο τοίχου. Πέρα από αυτές τις δύο κατηγορίες, που είναι και οι πιο δημοφιλείς, υπάρχουν και πιο εξειδικευμένες λύσεις, όπως τα κλιματιστικά-ντουλάπες.

Κλιματιστικό τοίχου

Τα κλιματιστικά τοίχου προσφέρουν καλύτερη κατανομή του αέρα, ακόμα και σε μεγάλες επιφάνειες, ψύχοντας έτσι πιο αποδοτικά έναν χώρο. Ξεχωρίζουν επίσης για την αθόρυβη λειτουργία τους, από τη στιγμή που η εξωτερική μονάδα δεν είναι μέσα στο χώρο λειτουργίας. Επιπλέον, διακρίνονται για την αισθητική και την εργονομία τους, καθώς τοποθετούνται σε υψηλό σημείο και δεν πιάνουν ωφέλιμο χώρο στο πάτωμα.

Φορητό κλιματιστικό

Η επιλογή ενός φορητού κλιματιστικού ταιριάζει σε κάποιον που θέλει μία συσκευή για την κάλυψη πολλών χώρων. Τα φορητά air condition μεταφέρονται εύκολα από δωμάτιο σε δωμάτιο, οπότε δεν θες ξεχωριστή μονάδα στο καθένα. Αξίζει να το επιλέξεις, επίσης, για την ευκολία εγκατάστασης που το χαρακτηρίζει, καθώς δεν χρειάζεται παρέμβαση σε τοίχους για να το τοποθετήσεις.

Κλιματιστικό ντουλάπα

Τα κλιματιστικά τύπου «ντουλάπας» απευθύνονται σε όσους χρειάζονται επαγγελματικές λύσεις καθώς προσφέρουν αρκετά μεγαλύτερη ισχύ (ακόμα και περισσότερα από 50.000 BTU) και μπορούν να καλύψουν πολύ μεγαλύτερες επιφάνειες από αυτές ενός τυπικού σπιτιού. Το κόστος, φυσικά, είναι πολύ υψηλότερο, οπότε δεν έχουν νόημα για οικιακή χρήση.

Άλλα σημαντικά χαρακτηριστικά

Αφού είδαμε τα πιο σημαντικά δεδομένα για την αγορά κλιματιστικού, δηλαδή τον τύπο και την απόδοση, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε και για τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά επιλογής, τα οποία μπορούν να σε βοηθήσουν να εντοπίσεις την κατάλληλη επιλογή μεταξύ όλων των μοντέλων. Χαρακτηριστικά όπως η ενεργειακή απόδοση, ο θόρυβος, τα διάφορα κόστη μετά την αγορά, μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Ενεργειακή κλάση του air condition

Η ενεργειακή κλάση αξιολογεί την απόδοση ενός air condition με βάση τον δείκτη SEER (Seasonal Energy Efficiency Ratio). Ο δείκτης αυτός μετρά την ενεργειακή απόδοση κατά την ψύξη και όσο πιο υψηλός είναι τόσο πιο αποδοτικό είναι το κλιματιστικό. Στα κλιματιστικά, η ενεργειακή κλάση συνοψίζεται σε μία κλίμακα από το D έως το A+++, όπου το A+++ είναι η καλύτερη βαθμολογία και εγγυάται τη χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας. Η ενεργειακή κλάση σε σχέση με τον δείκτη SEER διαμορφώνεται ως εξής:

Ενεργειακή κλάσηSEER
A+++≥8,5
A++6,1 – 8,5
A+5,6 – 6,1
A5,1 – 5,6
B4,6 – 5,1
C4,1 – 4,6
D3,6 – 4,1

Για ακόμα καλύτερη πληροφόρηση πριν την αγορά, έχει προβλεφθεί η αναγραφή της κατανάλωσης ρεύματος επάνω στην ενεργειακή ετικέτα των κλιματιστικών. Κάτω από τη στήλη με την ενεργειακή κλάση ψύξης θα βρεις έναν αριθμό με μονάδα μέτρησης kWh/χρόνο. Αυτός ο αριθμός σου δίνει μία ενδεικτική κατανάλωση ενέργειας για ψύξη μέσα στο έτος. Όλα τα μοντέλα αξιολογούνται με τα ίδια κριτήρια, οπότε μπορείς να συγκρίνεις αυτά τα νούμερα μεταξύ των μοντέλων, για να δεις ποιο προσφέρει την χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας. Ακόμα κι αν δύο συσκευές ανήκουν στην ίδια ενεργειακή κλάση, μπορεί να έχουν διαφορετική μέση κατανάλωση.

Επίπεδα θορύβου dΒ

Η ενεργειακή ετικέτα των κλιματιστικών, εκτός από πληροφορίες για την ενεργειακή απόδοσή τους αναφέρει και το επίπεδο θορύβου, τόσο για την εσωτερική όσο και για την εξωτερική μονάδα, αν μιλάμε για κλιματιστικό τοίχου. Το επίπεδο θορύβου μετριέται σε ντεσιμπέλ (dB) και όσο πιο χαμηλός είναι αυτός ο αριθμός τόσο πιο αθόρυβη θα είναι η λειτουργία του κλιματιστικού. Αν το επίπεδο θορύβου της εσωτερικής μονάδας δεν ξεπερνά τα 55dB τότε η λειτουργία της θα είναι αρκετά αθόρυβη. Επιπλέον, υπάρχουν και εξειδικευμένα προγράμματα λειτουργίας, όπως το Sleep Mode, τα οποία λειτουργούν ακόμα πιο αθόρυβα.

Τοποθέτηση – εγκατάσταση κλιματιστικού

Αν επιλέξεις ένα φορητό κλιματιστικό, τότε μπορείς να κάνεις εσύ την τοποθέτηση. Δεν απαιτούνται ειδικά εργαλεία και ό,τι χρειάζεσαι έρχεται στη συσκευασία της συσκευής. Στην περίπτωση των κλιματιστικών τοίχου, όμως, η εγκατάσταση γίνεται μόνο από πιστοποιημένο τεχνικό. Στα Public αναλαμβάνουμε να πραγματοποιήσουμε την εγκατάσταση του νέου σου κλιματιστικού. Έλεγξε αν «τρέχουν» προσφορές με δωρεάν εγκατάσταση έτσι ώστε να εξοικονομήσεις το κόστος της υπηρεσίας όταν αγοράσεις κλιματιστικό.

Κόστος συντήρησης κλιματιστικού

Όποιο κλιματιστικό και να πάρεις, χρειάζεται να πραγματοποιείται συντήρηση σε τακτικά χρονικά διαστήματα. Τη διαδικασία αναλαμβάνει και σε αυτή την περίπτωση εξειδικευμένος τεχνικός και η συντήρηση προτείνεται να γίνεται περίπου μία φορά το χρόνο. Το κόστος συντήρησης είναι συνήθως το ίδιο, ανεξαρτήτως των BTU. Άρα μην σκέφτεσαι πως ένα πιο ισχυρό κλιματιστικό θα έχεις υψηλότερα λειτουργικά κόστη όσον αφορά τη συντήρησή του. Πέρα από τις ενέργειες του τεχνικού, μην ξεχνάς να καθαρίζεις τα φίλτρα της εσωτερικής μονάδας περίπου μία φορά το μήνα και να ελέγχεις την εξωτερική μονάδα για να βεβαιώνεσαι πως δεν υπάρχει κάτι που να εμποδίζει το ροή αέρα. Ακολουθώντας αυτά τα απλά βήματα θα έχεις πάντα το κλιματιστικό σου σε τέλεια κατάσταση και θα μειώσεις τον κίνδυνο εμφάνισης βλαβών στο μέλλον, οι οποίες μπορεί να κοστίσουν αρκετά ακριβά.

Ψήθηκες; Πάρε κλιματιστικό σε προσφορά με την εγγύηση εμπειρίας Public!

Πιστεύουμε πως όλες οι παραπάνω πληροφορίες σε βοήθησαν να βρεις την απάντηση στο ερώτημα «τι κλιματιστικό να πάρω;»! Ανακάλυψε όλα τα σύγχρονα κλιματιστικά της αγοράς στα καταστήματά μας αλλά και στο Public.gr και προετοιμάσου κατάλληλα για το καυτό καλοκαίρι που έρχεται!